Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
palmyra

Från Världsarv till Världsarv – en kväll med svensk och internationell musik

På söndag den 7 augusti kl 17-23 blir det stor musikfest på Hägnan. Internationell musik med Bahur Ghazis och vänner, svensk musik med Evighetens orkester samt Luleå Hembygdsgilles spelmän. Det blir även marknad, hantverk, folkmusik och syrisk mat. Och det är fri entré.

Som en del i jubileumsfirande av världsarvet Gammelstads kyrkstad arrangeras en kväll med folk- och improvisationsmusik på friluftsmuseet Hägnan. Alla som vill tar med eget instrument och deltar i allspel i slutet av kvällen. Det blir även marknad, hantverk, folkmusik och syrisk mat.

Virtuosen Bahur Ghazi

Den internationellt renommerade musikern Bahur Ghazi är en virtuos på Oud eller arabisk luta som det också kallas. Efter flykten från krigets Syrien är han numera bosatt i Schweiz. I projektet ”Palmyra” har Ghazi samlat några av de främsta musikerna från folk- och improvisationsmusikscenen. Tillsammans med flamencodansösen Sheila Runa turnerar de runt Europa.I Luleå kommer gruppen dessutom att gästas av en god vän till Bahur – oudmusikern Rajaa Kahel, som också har flytt Syrien, men nu bor i Sverige. Med konserten ”Palmyra” vill Bahur Ghazi och hans musiker belysa det som händer i Syrien och skapa gemenskap och samförstånd genom musiken.

Ruinstaden Palmyra är ett av de hotade världsarv som idag kämpar för sin existens och under kvällen kan man bidra till dess bevarande genom en gåva till Unesco.