Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Årets Hamnfestival - ett positivt facit

130 000 besökare, 84 olika artister, 130 akter på 11 olika scener. Luleå Hamnfestival har levererat igen, till glädje för besökare och arrangörer.

– Så här i efterhand kan vi konstatera att Luleå Hamnfestival är en stor succé för hela familjen. Vi är glada för att vi kan erbjuda en gratis sommarfest för alla Luleåbor och gäster, säger kommunalråd Niklas Nordström.

Luleå kommun finansierar tre miljoner av den totala summan på 5,2 miljoner kronor som Luleå Hamnfestival kostar. Sedan 2013 är festivalen gratis, en satsning som visade sig vara bra för tryggheten, säger Hamnfestivalens projektledare Örjan Esensjö:

– När vi upphörde med instängsling, entréer och därmed kontroll av införsel av alkohol så fanns en farhåga att det skulle medföra en kraftig ökning av alkoholkonsumtion både bland ungdomar och vuxna. Den farhågan har visat sig vara ogrundad. Den gemensamma upplevelsen hos oss som arrangörer och Polisen, vaktbolaget samt Röda Korset är att det tvärtom bidragit till en mycket lugnt och städad festival.

Polisen bekräftar att festivalhelgen var väldigt lugn, nästan som en vanlig helg. Ungdomsfylleriet har minskat markant.

När det gäller noll tolerans mot sexuellt ofredande är målet inte nått. Fem anmälningar om sexuella ofredanden gjordes. En kampanj för att synliggöra problematiken sjösattes under hamnfestivalen som fortsätter under Piteå Dansar och Ler och kommer att utvärderas efter sommaren.

Energiruschen från Luleå Energi var väldigt populär, en 100 meter lång vattenrutschbana med uppsamlingspool.

Energiruschen från Luleå Energi var väldigt populär, en 100 meter lång vattenrutschbana med uppsamlingspool.

Fler fakta om Luleå Hamnfestival:

4 nya scener i ”Hamnfestivalen Live” (Invit, Roasters, Ebeneser och Clarion)

27 olika aktiviteter, bl a Seniorfestival, Barnens dag, en festival för alla, Energiruschen, Loppis i Parken

56 aktörer, däribland 40 marknads/matsäljare

8 föreningar som levererat en stor mängd arbetstimmar