Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Musikens makt

Festivalsommar: Kärlek, hamnfest och augustimys

Nu är sommaren äntligen här och som vanligt bjuder Luleås festivalsommar på något för alla smaker. Stadens tre stora festivaler har ett brett utbud av artister och aktiviteter. Och det bästa av allt, alla tre är gratis.

Sofia Jannok är på Pride

Sofia Jannok är aktuell med nytt album och spelar i Stadsparken på lördag direkt efter prideparaden.

Luleå Pride 17-19 juni

Först ut är Luleås mest kärleksfulla festival som går av stapeln idag. Luleå Pride arrangerades för första gången 2012 och är både en mötesplats för hbtq-personer och en stor folkfest i centrala Luleå som alla kan ta del av. Artistuppträdanden i Stadsparken blandas med föreläsningar, workshops, nattklubb, teater, prideparad och mycket mer.

Liksom tidigare år bjuder festivalen både på lokala artister som Haartland, Oh Jona-than och Tigerbukten och på några mer kända namn som Sofia Jannok, Erik Rapp, Gnucci och Beri.

På fredagen visas EM-fotbollsmatchen Sverige-Italien på storbildsskärm i Stadsparken och på lördagen går den populära prideparaden genom staden. Förra årets prideparad lockade runt 4 500 personer och arrangörerna hoppas på lika stor upp-slutning i år. Paraden avgår klockan 15 från Stadsparken och det utlovas musik, trumspel, färgsprakande kläder och glatt humör.

Hela programmet finns på: luleapride.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Movits på hamnfestivalen

Movits! sommarturné gör ett stopp på hemmaplan under Luleå hamnfestival.

Luleå Hamnfestival 13-16 juli

Under fyra dagar i mitten av juli blir det musik, dans, mat och aktiviteter i närapå varje gathörn i centrala Luleå. Hamnfestivalen, som brukar locka mycket folk i olika åldrar, bjuder i år på ett brett artistuppbåd.

På stora scenen i Norra hamn samlas de största dragplåstren. Torsdagen börjar starkt med bland andra Movits! och RIX FM festival.

På fredag uppträder Silvana Imam och barnens favorit Sean Banan och på lördag intas scenen av Maxida Märak, Sommarsverige (Tommy Nilsson, Patrik Isaksson, Uno Svenningsson) med flera.

Musikutbudet kompletteras med mindre scener, bland annat i Stadsparken och på Storgatan. I Stadsparken blir det även loppis och olika föreningsaktiviteter och på fredagen går en sambakarneval efter Storgatan. Axels nöjesfält håller som vanligt till på Strandparkeringen under hela festivalen plus söndag. Dessutom serveras det mat från jordens alla hörn i de många restaurangtälten och matstånden.

Alla artister och aktiviteter finns på: luleahamnfestival.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Titiyo på Musikens makt

I höstas släppte Titiyo ett kritikerrosat album, hennes första på svenska, och i augusti kommer hon till Musikens makt.

Musikens makt 19-20 augusti

Helgen innan skolstart tar Musikens makt plats på Gültzauudden vid Luleälvens strand. Här finns inga öltält men desto mer av fantastisk musik och skön stämning.

Festivalen lyfter fram Luleås och Norrbottens rika musikliv, men tar också hit spännande akter från hela landet.

I år är artistlistan lång med bland andra Titiyo, Maja Francis, Amanda Bergman, Bob Hund, Dolores Haze, The Magnettes, Jonas Lundqvist, Cherrie, Pascal och Ana Diaz. Jämställdhet är viktigt för festivalen som har som policy att boka minst 50 procent kvinnodominerade akter.

Det blir också servering och olika aktiviteter som dans, poesi och konst.

Mer om festivalen finns på: musikensmakt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Susanne Lundblom