Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Erik Enström, projektledare för världsarvets 20-års jubileum.

Erik Enström, projektledare för världsarvets 20-års jubileum.

Se, känn och smaka på världsarvet!

Lär känna Världsarvet Gammelstads kyrkstad, på nytt eller för första gången. I en föreläsningsserie som arrangeras i samband med världsarvets 20-års jubileum får du se, höra, känna och smaka på kyrkstaden som du aldrig gjort förut!

Sex lördagar under januari till april har du möjlighet att utforska kyrkstaden genom sakkunniga experter på Biblioteket i Kulturens hus.

– Det blir något för alla sinnen lovar Erik Enström, projektledare för jubileumsåret. Jag hoppas att Luleåborna tar tillfället i akt och fördjupar sina kunskaper om det fina världsarvet.

Först ut bland föreläsarna den 30 januari är Jakob Nygård, renskötare i Sirges. Han flyttar med renarna mellan sommarbeteslanden vid norska gränsen och vinterbetet vid Julevu/Luleå skärgård. Jakob berättar och visar bilder från vardagen i både mörker och midnattssol i världsarvet Laponia.

Den 13 februari berättar Nils Harnesk, arkeolog vid Norrbottens museum, om arkeologin och platsens historia över tid under rubriken; Stad, marknadsplats eller kyrkstad?

Christer Engberg från Samuraj Agency berättar den 5 mars om ett virtuellt projekt som just nu skapas exklusivt för världsarvet. Med hjälp av glasögon i virtual reality-teknik kommer man att kunna gör en vandring i miljöer från 1500-talet. På föreläsningen får man ett första smakprov på hur det kommer att se ut när det är klart i december i år.

För resorna till Gammelstads kyrkstad var man tvungen att ta med all den mat man skulle äta. Vad åt man och hur smakade det? Kristina Wikström, Hushållningssällskapets matkonsult, berättar och bjuder på smakprov den 19 mars.

Seder och bruk ser olika ut i olika tider. Vad består den av, hur ser den ut idag och hur har den förändrats över tid? Ann-Louise Lång, antikvarie på friluftsmuseet Hägnan, föreläser den 2 april.

Den 16 april ges den sista föreläsningen. Berättare Bengt Martinsson och musiker och Mats Nordström bjuder på kända och okända visor och hiskeliga historier. Allt med koppling till livet och musiken i Gammelstads kyrkstad.

Samtliga föreläsningar hålls kl 14 i biblioteket i Kulturens hus.

www.lulea.se/gammelstadlänk till annan webbplats kan man läsa om fler aktiviteter som arrangeras i samband med 20-års jubiléet. Nytt program för jubileumsårets period juni-september kommer i slutet av maj.