Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Invigningen lockade många besökare.

Invigningen lockade många besökare. Foto: Susanne Lindholm.

Nu är världsarvets 20-årsjubileum invigt

Gammelstads kyrkstad firar 20 år som världsarv under hela 2016. Den andra advent invigdes jubileumsåret med tårta och skönsång.

Ett världsarv är ett kulturminne eller ett naturområde som är viktigt för hela mänskligheten. 1996 utnämndes Gammelstads kyrkstad till världsarv av FN-organet Unesco med motiveringen ”ett enastående exempel på den traditionella kyrkstad som finns i norra Skandinavien”. Det är värt att uppmärksamma och i söndags invigdes 20-årsjubileet av kommunalråd Yvonne Stålnacke.

Smarrig jubileumstårta

Smarrig jubileumstårta. Foto: Susanne Lindholm.

– Att Luleå har ett världsarv verkar numera så självklart att vi ibland glömmer bort hur stort det egentligen är. Vi har ett ansvar att bevara världsarvet även för våra barn och barnbarn. Under nästa år vill vi fira, uppmärksamma och skapa stolthet över vårt världsarv, sa Yvonne Stålnacke i sitt invigningstal.

Förutom en svag decembersol fick besökarna njuta av både Annette Strandljungs vackra sång och av god jubileumstårta. Invigningsdagen bjöd även på julkonsert i kyrkan och presentation av nya boken ”Gammelstad – Kyrkstad och Världsarv”.

Program för de första jubileumsaktiviterna släpps i januari

I januari kommer det första av tre programsläpp för 20-årsjubileet. Då presenteras vilka aktiviteter som Luleåborna och kyrkstadens besökare kan se fram emot under jubileumsårets första fyra månader.

Välkommen att fira med oss under hela 2016!