Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Det blev ingen mygga i år heller

Det blev en bäver, som alla kan beskåda nu i stadsparken. Luleå kommuns egen snö- och iskonstnär Hans Englund gjorde sitt trettionde snödjur som samtidigt blev hans sista. Följ med på hur det gick till!

Det är tidigt på måndagmorgonen och kallt. 24 grader under noll är särskilt kallt när man jobbar med snö och isslask och det gör Hans Englund denna morgon. Bakom kommunens växthus i Björsbyn är han och kollegorna i full fart med det som ska bli årets snödjur. Det är rätt väder enligt Hans, inte för varmt i alla fall. Himlen är så kraftig blå som den bara är en kall vinterdag. Man anar att det blir ett däggdjur. 

Rykande färskt: Hans Englund och Leif Engström bygger med slask.

Nya handskar från torrskåpet

Leif Engström levererar slask hela tiden, han skyfflar snö i en behållare, där blandas vatten och snö till en sorts issörja som bildar byggmaterialet. Hans Englund smäcker sörjan på snökroppen, det fryser fort fast. Jocke Palosaari och Urban Larsson fixar snöblocken under tiden. Urban sågar fram blocken ur en snövägg och Jocke bygger på djurets rygg med dem. Skulpturen byggs runt en stomme av uppreglade plankor. Det kommer en ny hink med issörja som Hans tömmer fort. Smäck, en till laddning issörja, det ena benet tar form. Men redan efter en halv timme måste Hans byta de genomblötta handskarna.

Jobbigt för kroppen

Det är inte så svårt att förstå: det här tar på kroppen. Detta snödjur blir Hans sista stora snödjur.

-Jag får värk i lederna, händerna tar mest stryk. Jag måste ju tänka på hur jag kan fortsätta jobba, säger Hans.

Så vem tar över? Stadsbyggnadsförvaltningen (tidigare tekniska förvaltningen) efterfrågar en snöskulptör som vill ta över. En rutschkana i stadsparken blir det i alla fall framöver, så mycket är klart.

Hans sista snödjur blev en bäver.

Tre dagar senare är det behagliga tio grader kallt. Snödjursteamet har kommit långt, Hans Englund har blandat vattenfärgen och sprutar den på iskroppen. Nu ser man klockrent att det är en bäver. Att hans sista snödjur blev en bäver var bara en slump, modellen hade Hans redan byggt. Inom drygt en vecka är snödjuret på upp till 15 ton klart. Svansen får bävern först på plats i stadsparken.

Bjur heter förresten bäver på fornsvenska. Bjuren var länge utrotad men är idag ganska vanlig. Bjurådalen i norra kommundelen gör skäl för sitt namn igen.

30-årig historia

Luleå kommuns snödjurhistoria började med en tupp. 1986 skapade Hans Englund Luleås första snödjur. Hela idén började med ett vykort med isbjörnar på gatan. Varför skulle man inte ha isdjur ute? (Det sägs för övrigt att det fortfarande finns folk söder om Dalälven som tror på isbjörnar i Luleå.)

Dåvarande parkchefen Göran Sundkvist visste att Hans var väldigt konstintresserad och engagerade honom som snödjurskulptör. Under årens lopp har han skapat allt från talgoxe, ekorre, gris, räv eller björn.

Det är nästan bara myggan som fattas, berättade Hans Englund nyligen i en intervju i 24 Norrbottenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster med glimten i ögat.

Men en sak bekymrade Hans verkligen, att de senaste två isdjuren blev vädrets offer. Den vitryggiga hackspetten fick rivas i förtid på grund av blida och även fjolårets igelkottfamilj ”levde” bara i tre veckor. 

-Det känns inte riktigt lönt att skapa något som försvinner så fort, beklagar Hans Englund. 

30 olika snödjur har Hans Englund (58 år) och teamet skapat.

Genom åren har Hans fått olika utmärkelser. Han blev Årets Luleåbo, månadens working class hero för facket kommunal och har fått NSD:s Gilla-pris.

Skaparlusten har Hans dock kvar, fast inte längre i snö och is. Han har alltid gillat att skapa och har byggt modellerna till snödjuren själv. Han målar också. Januari månad ut kan man beskåda hans måleri på Landstingshuset. Motiven skiftar från blommor och skrotbilar till just djur.

Text: Katja Güth Laitila, Foto: Frank Rizo, Katja Güth Laitila