Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Kungaparet besöker Luleå

Träffa Kungen och Drottningen i Gammelstad och i Stadsparken fredag 16 augusti.

Med anledning av Kungens 40 år på tronen besöker Kungaparet alla Sveriges län för att möta invånare och ta del av det som händer. Fredagen den 16 augusti kommer Kungen och Drottningen till Norrbotten och Luleå.

Värd för Norrbottensbesöket är landshövding Sven-Erik Österberg. Innan Kungaparet anländer till Luleå besöker de Älvsbyn. I Älvsbyn ansluter Luleås kommunalråd Karl Petersen och eskorterar Kungaparet till Luleå.

I Luleå kommer Kungaparet att besöka världsarvet Gammelstads Kyrkstad och Luleå tekniska universitet. Det blir även ett framträdande i Stadsparken med tal av Kung Carl XVI Gustaf och sång av mezzosopran Katarina Fallholm. Ett mer utförligt program finns nedan.

Besöket i Gammelstads Kyrkstad och ceremonin i Stadsparken är publika. Alla intresserade är varmt välkomna!

Gratis vimplar

Vimplar med den svenska flaggan finns att hämta gratis på följande ställen:

  • Utanför Visitor Centre (turistbyrån) på Kyrktorget i Gammelstads Kyrkstad, fredag 16 augusti från kl. 12.
  • Utanför ingångarna till Stadsparken (den mot Storgatan resp. den vid korsningen Storgatan/ Rådstugatan), fredag 16 augusti från kl. 15.

Vill man hämta dem tidigare finns det vimplar i Stadshusets reception samt inne i Visitor Centre fr.o.m. måndag 12 augusti.

Program Luleå

14.30 Besök i Gammelstads kyrkstad
Ankomst till nedre delen av Gamla Hamngatan vid friluftsmuséet Hägnan där kommunfullmäktiges ordförande Margaretha Lindbäck och kommunchefen Anne Karlenius tar emot. Därefter vandrar Kungaparet efter gatan upp mot kyrkan.

Gamla Hamngatan är avspärrad för biltrafik. På den ena halvan av gatan finns möjlighet för publik att stå.

Cirka 14.45 anländer Kungaparet till torget och går mot kyrkan. I kyrkan får Kungaparet en presentation av historikern Kjell Lundholm. Kyrkan och området innanför stenmurarna är avstängt för allmänheten.

15.15 Buss till Luleå tekniska universitet

15.30 Besök på Luleå tekniska universitet
Kungaparet får en presentation av forskning om förnybara bränslen.

16.15 Kungaparet anländer till Stadsparken
Kort ceremoni på scenen i Stadsparken.
Musik samt sång av mezzosopran Katarina Fallholm.

Talare:
Sven-Erik Österberg, landshövding i Norrbottens län
Kung Carl XVI Gustaf
Karl Petersen, kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Luleå

17.00 Slut på programmet

Hitta hela programmet för Norrbottensbesöket på länsstyrelsen webbplatslänk till annan webbplats inklusive information om ackreditering till media.

Avspärrningar och parkering i Gammelstad 16 augusti

Vi ber om överseende med eventuella störningar i samband med besöket.

Avspärrningar

Delar av Sandåkersvägen, nr 8-22 och 13-39, spärras av för obehörig trafik mellan ca kl. 11.00-15.30. Till behörig trafik räknas boende i området.

Halva Gamla Hamngatan spärras av för kungaparets promenad medan andra halvan är öppen för allmänheten. Ingen biltrafik blir tillåten mellan kl. 11.00 till 15.30.

Korsningen Gamla Hamngatan-Västervägen, Gamla Hamngatan-Apoteksvägen samt Gamla Hamngatan-Hägnan planeras att spärras av mellan kl. 11.00 till 15.30.

Parkeringar

Följ P-skyltarna när man kommer in till kyrkbyn som hänvisar till parkeringsplatser. Antalet parkeringsplatser i kyrkbyn är begränsat, så parkera gärna i Gammelstads centrum och promenera upp till kyrkbyn.

Parkeringen vid Hägnan, den som nås via Gamla Hamngatan och Sandåkersvägen, är avstängd mellan ca kl. 11.00-15.30.