Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Hackspetten överlevde inte värmen

På grund av det varma vädret har vi monterat ner hackspetten, årets isdjur i Stadsparken. Det är ovanligt tidigt, men målet med 75 000 åk i rutschkanan har ändå uppnåtts.

Rutschkanan på hackspettens rygg har varit väldigt populär bland Luleåborna. Under sportlovet har det varit fullt med barn i Stadsparken som åkt på löpande band.

Målet var att komma upp till 75 000 åk med tanke på årets 75 000-tema. Kommunen firar att Luleå växer och att vi under 2013 kommer att passera 75 000 invånare.

- Vi har uppmätt totalt 81 874 åk sedan rutschkanan öppnade den 18 januari, så vi har nått vårt mål med råge trots den ovanligt korta tid som hackspetten fick sitta uppe. Normalt brukar vi få behålla isdjuret till i mitten av mars, säger Sara Svensson, sektionschef på Luleå kommuns parkavdelning.

Hackspetten har monterats ner under dagen på grund av säkerhetsrisken. Värmen hade gått hårt åt både huvudet och rutschkanan.

- Vi kunde inte garantera säkerheten. Det fanns risk att huvudet kunde ramla av och att det kunde bli hål i banan, säger Sara Svensson.

Se hur årets isdjur såg ut innan värmen gjorde sitt