Relief

Konstnären ville med sin relief ge en bild av den norrbottniska skärgården med en varm sol, ett glittrande hav och en skogsbeklädd holme mot en fond av mörk granskog.
Nu, när väder, vind och stadens smuts under drygt 30 år nött på verket lyser dess färger inte lika klart och varmt som vid invigningen. Men även om solen svalnat och havets glitter dämpats kan man fortfarande ana känslan av en sommardag till sjöss någonstans i Norrbottens kustband.

1976 Carl Emil Berglin

Skeppsbrogatan 37, Lejonet

Trärelief

Om konstnären

Carl Emil Berglin

Carl Emil Berglin föddes 1915 i Sandviken. Efter studier vid Konsthögskolan i Stockholm mellan åren 1944 – 49 har han arbetat både som skulptör och målare och bland annat gjort friskulpturer och porträttbyster.
Han har utfört ett antal offentliga utsmyckningar runtom i Sverige varav en av hans mer uppmärksammade är "Blommande träd", en stor plåtskulptur i glada färger som står som ett sjömärke mittemot Danderyds sjukhus. I Luleå har han även utfört "Träd" som efter flyttning från sin ursprungliga placering vid Lejonet numera står i närheten av SSAB i Svartöstaden.

Sidan uppdaterades den 7 mars 2023