Störningar i trafiken

Det händer mycket i Luleå. Det fräschas upp, rivs ned, byggs om och byggs nytt. Allt detta innebär att Luleåborna kommer att märka av större och mindre störningar under kommande år. Nedan får du guidning till information om vilka arbeten som pågår.

Skrolla ned i listan eftersom det är flera aktörer som arbetar på olika platser i kommunen. Observera att andra kortare störningar på nån timme upp till en arbetsdag kan förekomma. Dessa störningar bör inte orsaka alltför stora avbrott och vi ber om förståelse för vårt arbetet.

Störningar

Vädersituationen
2017-12-07 - - 2017-12-08

SMHI: Klass 1 varning snöfall utfärdad. Varningen gäller kusten och Bottenviken.

På grund av snöfallet som väntas komma in över Luleåområdet under sen eftermiddag och sambandet med snö och blåst är det risk för drivbildning och besvärligt väglag.

I Luleå beräknas det börja snöa rejält i kväll kring 18-tiden och snöovädret ska enligt väderleksprognosen inte inte mattas av förrän ett dygn senare. Under dagen ligger temperaturen kring 7-12 minusgrader.

Med förra snöovädret som drog in över Sverige och Norrbotten i färskt minne vet vi att det kan bli mycket besvärligt på vägar kring Luleå. Det gäller E4:an, huvudvägar i centrumdelen men även i Luleåbyarna och bostadområdena.

Driftavdelningen vid Luleå kommun är dock som vanligt beredda och har sin fordonsflotta i beredskap.

- Vi har ju ett 50 fordon i beredskap för att minimera störningar för trafikanterna, så vi kallar in personal och startar med plogningen direkt när vi ser att det behövs , säger driftledare Patrik Ruumensaari. Det som vid förra svängen, för drygt en vecka sedan, orsakade mest problem var snöovädrets efterföljande blida. Och det ser enligt väderprognosen ut som att vi även denna gång kommer att få uppleva samma scenario. Det vill säga, drivsnö med isbildning som följd.

- Då slog regnet igenom snömassorna och inom bara nån timme förvandlades det understa snölagret på vägar och GC- vägar till en decimeter sörjig ismassa och det är alltid ett besvärligt underlag. Så vi får hoppas på att vi kommer lindrigare undan den här gången, säger Patrik.

Först efter plogsvängen startar sandningen av GC-vägarna och som prognosen ser ut nu får man räkna med att det inte kommer att ske någon sandning förrän sent på fredag eftermiddag.

Är du ute i trafiken, kör extra uppmärksamt eftersom det är och blir siktproblem på grund av stora snöupplag i korsningar.

Desutom har den här typen av underlag egenskapen att det är lätt att köra fast även på den mest platta väg och att bilar behöver knuffas eller bogseras undan.
- Helst ser vi ju att folk håller sig hemma om det blir riktigt busväder, det underlättar för oss och är säkrare för alla, avslutar Patrik.

Håll dig uppdaterad och kolla vädret på SMHI:s webblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Återställ
Gång- och cykelvägsprojekt
Återställ
Byte av vatten - och avloppsledningar i bostadsområden
Återställ
Trafikstörningar Östra Länken
Återställ
Trafikstörningar Kronan
Återställ
Trafikverkets arbeten
Återställ
Lunet
Återställ
Luleå Energi