Luleås största graffittikonstverk finns på reningsverket i Uddebo.Konstnär Kalle Nordström poserar framför verket.

Luleås största graffittikonstverk finns på reningsverket i Uddebo.Konstnär Kalle Nordström poserar framför verket.

Konst i det offentliga rummet

Graffitins vara eller inte vara har bollats i mängder av möten och nämnder i årtionden. Trots att konstformen funnits i Sverige sedan början av 80-talet är den fortfarande inte riktigt rumsren. Men undantag finns. Luleå kommun är ett av dessa. – Vi tycker att konstformen graffiti och street art som uttryck för en ung subkultur bör förekomma oftare i det offentliga rummet, säger Lenita Ericson och Emmelie Nybom.

Sommaren 2014 sanerades till mångas förtret graffittikonstverket i Varvet-tunneln bort. Anledningen var att målningen bleknat och blivit nedklottrad till oigenkännlighet. Nu har Stadsbyggnadsförvaltningen och Kulturförvaltningen etablerat ett samarbete med Galleri Syster och deras verksamhet för unga, Lillasyster och därmed är det klart att tunneln vid Varvet smyckas med ny graffittikonst igen.

Det är projektledare Tobias Barenthin Lindblad som blir bollplank till konstnärerna Katt Skarin, Fabian Linna och Anton Backe som utför den nya målningen. Arbetet pågår den 4-5 november 2015.

Juryns val för gc-tunneln vid Varvet

Det är en jurygrupp bestående av fyra kommunala tjänstepersoner och två ungdomar, Isak Grape och Izabella Strand, som valt förslaget som kommer att pryda tunneln.
Valet stod mellan tre olika idéer till utsmyckning

Övrig graffitikonst i Luleå

Kommunen har sedan tidigare ett antal offentliga platser för graffitiutövarna i kommunen. Den mest synliga av dem är den vid OKQ8 – Robertviksgatan.
Den största och mest kända beställningen av graffitikonst som Luleå kommun gjort är den 700 kvadratmeter stora målningen på Luleå kommuns vattenreningsverk ute på Uddebo. Det gjordes av konstnären Kalle Nordström.

Fritidsförvaltningen har även de ett lagligt plank på Steel park på Örnäset.

Vill du läsa mer om konst i det offentliga rummet, kolla denna sida.

http://www.lulea.se/uppleva--gora/ung-i-lulea/d.i.o.r/utsmyckningar.htmllänk till annan webbplats

Graffiti som konstform

Graffiti - italienska, plural av graffito, ‘ristning’ syftar på text som  i konstnärligt syfte uppförts på ytor i det offentliga rummet av privatpersoner.

Modern graffiti kan definieras som sprejkonst med konstnärens namn - tag´s som signatur. En tag är en mindre, enfärgad, kalligrafiskt utformad sprejsignatur, en throw-up är en något större sådan bestående av en ytterkonturlinje och med högst två färger, en piece (förkortning av masterpiece) är en fullt utvecklad graffitimålning i stort format, vanligen med en bokstavsbild i wildstyle i centrum, flankerad av tecknade figurer, med bakgrund och signatur, systematiskt utförd i flera lager av olika färger, gärna också med en så kallad "second outline" runt bokstavsbilden.

Till Sverige kom sprejkonsten runt 1984, bland annat genom filmerna Style Wars och Wildstyle. Boken Subway Art och utställningen "New York Graffiti" på Louisiana i Danmark samma år bidrog också. Det riktiga genomslaget för den svenska graffitiscenen inträffade då filmen Stockholmsnatt visades för första gången på biograferna. I filmen medverkade Ziggy, Disey och Merley (Liam Norberg), tre av de första graffitimålarna i Sverige.

Källa: Wikipedia.