Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Oväder på ingång

Under eftermiddagen väntas ett snöoväder med kraftiga vindar dra från västra fjällområdet in över norr- och västerbottenskusten. – Vi håller oss uppdaterade om läget och har beredskap om det skulle bli besvärligt även för oss, säger produktionsledare Niklas Öhman på kommunens drift och underhållsavdelning. 

Under söndag eftermiddag väntas ett snöoväder med kraftiga vindar dra från västra fjällområdet in över norr- och västerbottenskusten. Senaste väderleksprognosen som varnar för kraftigt snöfall och hård vind säger att ovädret mest troligt kommer att drabba området kring Skellefteå och Piteå som mest men att det även kan märkas av i de södra delarna av Luleå kommun. – Vi håller oss uppdaterade om läget och har beredskap om det skulle bli besvärligt även för oss, säger produktionsledare Niklas Öhman på kommunens drift och underhållsavdelning.

Enligt uppgifter ska det befarade ovädret som kommer från den västra fjällkedjan och drar österut passera kustlandet under eftermiddagen, kvällen och natten. Vinden mäter just nu mellan 7–10 sekundmeter och håller 30-50 sekundmeter i byarna. Med sig har vindarna stora mängder snö och det har nämnts att det kan falla mellan 15-50 centimeter beroende på hur fort vindarna drar över området.

- Vi har 55 maskiner redo om det behövs och kör inledningsvis enligt ordinarie prioriteringsordning, säger Niklas Öhman. Det vill säga att gång- och cykelbanor samt de större genomfartslederna plogas först.

- Skulle läget förvärras och det blir ett extremläge prioriterar vi genomfartsleder och större vägar i första hand. Men oavsett situation är vi inte ensam i dessa lägen. Vi samarbetar med alla parter, exempelvis Trafikverket, för att göra det bästa under rådande förhållanden, säger Niklas.

Mer information

Luleå kommun håller sig uppdaterade om väderläget och återkommer med mer information om läget blir påtagligt märkbart för kommunens södra delar.

Vidare information om väderläget och dess eventuella påverkan för verksamhetern kan fås via denna länk om det visar sig att Luleåområdet drabbas påtagligt och att särskild beredskap sätts igång.


Följ även SMHI:s väderleksrapporter.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster