Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Ge bort årets julklapp, paketet som vi hoppas ingen behöver öppna!

Igår lanserade Handels utredningsinstitut ”Årets julklapp” 2018 som blev ”Det återvunna plagget.” I december lanserar MSB sitt tips till årets julklapp - ”Beredskapslådan”.

MSBlänk till annan webbplats – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Julklapp med omtanke

MSB vill därmed påminna om vikten av att vara förberedd om vardagen plötsligt vänds upp och ner. Självklart hoppas MSB att krislådan är en julklapp som ingen någonsin ska behöva öppna. Särskilt i juletid vill vi inte tänka på olika hot eller kriser. Men även om Sverige är tryggare än många andra länder kan allvarliga händelser drabba oss. Ett förändrat klimat kan innebära att översvämningar och skogsbränder blir vanligare och störningar i viktiga it-system kan påverka elförsörjningen. Om man är förberedd bidrar man till att hela landet bättre klarar av en svår påfrestning och kan också hjälpa andra.

Du ska klara dig själv i minst en vecka

Regeringen gav våren 2017 MSB i uppdrag att öka privatpersoners kunskap om krisberedskap, höjd beredskap och ytterst krig. Vi har alla ett personligt ansvar för att skydda vårt eget liv, vår egendom och vår säkerhet. Det gäller även vid en samhällskris.

En vanlig rekommendation är att man ska klara sig utan stöd i minst 72 timmar. Det kan vara bra att ha den inriktningen. Samtidigt är det rimligt att sträcka ut rekommendationen. Det kan ju vara så att de verkligt allvarliga konsekvenserna av exempelvis ett omfattande elavbrott uppstår först efter några dagar och då är det bra att ha beredskap för att klara sig och sina näras viktigaste behov en något längre tid.

Hur ser det ut hemma hos dig ?

Gör en kontroll i ditt eget hem. Hur ser det ut hos mig/oss? Hur ser det ut hos de närmaste? Kontrollera vad du har hemma och vad du borde skaffa. Använd gärna broschyrenlänk till annan webbplats eller använd denna checklista länk till annan webbplats

Nyttiga länkar och mer information

Mer och utförligare information finner du på webbplatsen Din Säkerhetlänk till annan webbplats som är en del av MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Film och radio i ämnet

Filmer i kategorin "Om krisen eller kriget kommer"länk till annan webbplats

Lyssna på poddavsnittet ”Om kriget kommer”länk till annan webbplats

Om du inte vill eller kan packa dina egna lådor finns det flera företag som säljer färdiga Beredskapslådor i olika storlek och med olika innehåll. Googla efter det du behöver.