Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Elbussens utformning har inspirerats av forsens kraft eftersom bussen laddas med el från vattenkraft

Nu är Luleås första elbusslinje invigd!

I dag invigdes världens nordligaste elbusslinje i Luleå. Först ut är två bussar efter linje 6 som trafikerar Porsön och Kronan. Elbusslinjen är ett led i att skapa den hållbara staden med en attraktivare stadsmiljö.

Invigning

Det var många som slöt upp till invigningen av Luleås första elbusslinje. Stämningen var varm och glad trots det disiga och lite regniga vädret. Invigningen hölls på Porsösundet intill den nyligen uppsatta laddstationen och markerar starten för Luleås första elbusslinje.

Projektet är ett samarbete mellan Luleå kommun, Luleå lokaltrafik och Luleå Energi och invigningstalarna var Stefan von Below (LLT) och Susanne Eriksson (Luleå Energi), Lenita Ericson (Luleå kommun) samt representanter från busstillverkaren Linkker och leverantören av laddstolparna Ecoenergetika. De var alla eniga om att det handlar om våra barns framtid och att det är för dem vi behöver ställa om till ett mer hållbart samhälle. Luleå blir nu en föregångare och förebild för andra städer i norr i arbetet mot ett hållbart samhälle.

Efter talen invigde kommunalrådet Lenita Ericson officiellt elbusslinjen följt av en fanfar av Kulturskolan i Luleå.

Information och provtur

På plats fanns personal från Luleå kommun, LLT och Luleå Energi som berättade om projektet och visade hur laddningen går till när bussen kör in under laddarmen.

Efter att elbusslinjen var officiellt invigd fick de som ville åka med på en provtur, tur och retur Porsön/Sundet/Kronan. Under turen överraskade ungdomar från Kulturskolan med ett uppskattat uppträdande på den tystgående bussen.

Fossilbränslefri kollektivtrafik 2020

Luleå kommuns ambition är att kollektivtrafiken till 75% ska bli fossilbränslefri till 2020.

—Tanken är att det till att börja med ska vara fem elbussar som trafikerar sträckan. Den tredje bussen väntas i slutet av oktober och ytterligare två kommer innan årsskiftet. Elbussarna blir ett positivt inslag i Luleås trafikbild, säger Jenny Widmark projektledare vid Luleå Kommun.

I och med att Luleå kommun fått medel från Stadsmiljöavtalet rustas även hållplatserna upp efter linje 6. Bra, tillgänglighetsanpassade, hållplatser är viktiga för att göra bussåkandet attraktivt och mer tillgängligt för alla lulebor, fortsätter Jenny.

Måndag 15 oktober går det att åka elbuss på linje 6

Elbussarna börjar köra reguljärt från och med måndag 15 oktober.


Läs mer om elbussprojektet här

 


FAKTA – Elbuss

 • Främja hållbar stadsmiljö
 • Tysta, trivsamma och passagerarvänliga bussar
 • Avgasfria
 • Drivs med grön el från vattenkraft
 • Minskar koldioxidutsläppen
 • Energieffektiva
 • Två laddstationer, Sundet Porsön och Värnpliktsgatan Kronan
 • En laddning tar 2 – 6 minuter
 • Drivs av Litium titanoxid batterier
 • Bussen kräver 450kw i laddning
 • Mobila laddare finns som förstärkning om något skulle hända med laddstolparna