Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Sommargatan invigd i sol och glädje

Solen sken ikapp med alla glada leenden i Luleå i lördags. Centrum kokade av aktiviteter och Luleåborna hade verkligen tagit sig till stan utan bil. Parallellt med löparna i Stadsmaran ringlade cykeltågen in mot centrum och Sommargatan som invigdes fick högsta betyg av besökarna. Var du inte med kan du se vårt bildspel i artikeln.

Det var fullt med aktiviter på den nya Sommargatan som invigdes längs Storgatans norra del under lördagen. Godisregn, Fairtradekaffe, mysiga sittplatsgradänger och bokbox med böcker att låna och läsa. Populärast blev dock cykelsafarin för de minsta där de fick cykla runt i en bana med svåra hinder och trafikskyltar.

- Sommargatan visar hur man på ett relativt enkelt sätt kan förändra en vanlig gata till en attraktiv stadsmiljö med aktiviteter som inbjuder till vistelse och rörelse, säger Johan Eriksson, chef för avdelning Landskap & Trafik som står bakom arrangemanget.

Hållbart resande i fokus

Vid sidan av Sommargatan pågick för fjärde året evenemnaget "På stan utan bil" som hålls under parollen "Hållbart Resande". Där fanns cykelföretag, bussbolag, hälsotestare och för den modige en bana för att testa Segway.

- Vi vill att Luleå ska vara en attraktiv och modern stad med mindre buller och biltrafik, bättre luft, grönytor och ökat utrymme för gående och cyklister, säger Helena Lindvall, projektledare för hållbart resandet.

Ett hållbart resande innebär resor som är bra för miljön, hälsan, ekonomin och samhällsutvecklingen. Det handlar om att påverka attityder och beteenden och att påverka resandet redan innan resan har börjat. Att promenera, färdas med cykel eller kollektivtrafik är att resa hållbart. Men det kan också vara planering för att resor inte behöver göras alls.

Bildspel från lördag 26 maj "På stan utan bil" & "Sommargatan"