Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Bildextra:Bohnsackparken och Kanalparken invigd

Kommunalråd Yvonne Stålnacke och Vice VD NCC Infraservice, Maria Zimdahl  planterade  vårdträd i form av äppelträd tillsammans med  med kollegorna Jesper Klefsjö, Luleå kommun och Mats Eklund regionchef på NCC Civil North.

Kommunalråd Yvonne Stålnacke och Vice VD NCC Infraservice, Maria Zimdahl planterade vårdträd i form av äppelträd tillsammans med med kollegorna Jesper Klefsjö, Luleå kommun och Mats Eklund regionchef på NCC Civil North. Foto: Susanne Lindholm

Nu är det sista spadtaget för Östra Länkens första etapp och området vid Skurholmsfjärden taget. I lördags invigdes sträckan från Västra Skurholmen mot kanalen vid Östermalm. I samband med invigningen passade kommunalrådet Yvonne Stålnacke på att avslöja vad hennes monument till Luleåborna blir när hon avgår som kommunalråd vid årsskiftet. – Mitt monument syns inte så mycket när det väl är färdigt, men betyder dess mer för alla Luleåbor. Och det är VA-systemen som ligger i backen i Östra Länken, sade hon.

Det var tusentals Luleåbor som hade tagit tillfället i akt att promenera längs Skurholmsfjärden ny strandväg som öppnades för allmänheten under lördagen. Regnet hade uppehåll och många uppskattade de olika aktiviteterna som, likt pärlor på rad, bjöds de förbipasserande under de tre timmar evenemanget pågick.

Längs vägen fick alla prova på att spela boule, testa nya utegymet, paddla kanot, få användbara trädgårdstips med bästa växterna för oss i norr, grilla korv, och dricka kaffe eller saft med goa kanelbullar. Östra Länken projektet och kommunens VA avdelning deltog med matnyttig information och roliga, knasiga tävlingar för de yngre. Bajsmetet och bajsracet var oerhört populärt och skratten många.

Längs vägen uppskattades ponnyridning och barnteater med Lule Stassteater. Luleåbornas egen plantering var också ett populärt stopp och det var många som tyckte att det var trevligt att få vara delaktig genom att plantera blomsterlökar som väntas blomma upp till våren. Vid småbåtshamnen mötte underhållande musik, information om sjövett och kustliv och möjlighet att kika på den nya småbåtshamnen tillsammans med sjöfolk från området.

– Det känns jättekul. Vi har hållit tider och ligger under planerad budget så det känns väldigt kul, säger avdelningschef Jesper Klefsjö på Stadsbyggnadsförvaltningen, Luleå kommun.

Invigningsceremonin bestod i underhållning med Pekka Helles och seniorkören Åkerbäret, samt att ättlingar till Erik Bohnsack, mannen som står till grund för namnet Bohnsackparken, kom upp på scenen och intervjuades av konferencier Eva Sundgren.

Fina lovord hölls i talen av Kommunalråd Yvonne Stålnacke och Vice VD NCC Infraservice, Maria Zimdahl och sist med inte minst planterades tre vårdträd i form av äppelträd av talarna med kollegorna, Mats Eklund regionchef på NCC Civil North, och Jesper Klefsjö, Luleå kommun.

- Vi tar givetvis tillfället i akt att fira det avslutade arbetet eftersom vi är otroligt nöjda med resultatet och väldigt tacksamma för den respons vi fått av Luleåborna i form av tålamod och hänsyn till vårt byggstök under en väldigt lång tid, säger platschef Erik Sandström, NCC.

Bildextra