Använd reflex

40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt och under en stor del av året i Norrbotten är det mörkt de flesta av dygnets timmar. Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken för att råka ut för en olycka.

Syns du i mörkret ?

De senare årens extrema vintrar med regn, is och framförallt mörker gör att vi vill slå ett extra slag för användandet av reflexer.
Som bilist eller cyklist är det i stort sett omöjligt att uppmärksamma en gångtrafikant som inte bär reflexer. Oavsett om det är i stadsmiljö eller inte. Den svarta asfalten suger upp allt ljus och regnet på rutan eller i ögonen gör inte att det blir enklare.

"Statistiken visar till och med att det i stadstrafik är ännu viktigare att bära reflex, trots neonskyltar och gatlyktor. De flesta olyckor med gående sker i tättbebyggda områden med gatubelysning."

Därför ska du bära reflex

En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på en bil. Det beror på att reflexerna återkastar det starka skenet från strålkastaren.

Så bär du reflexen
När man rör sig i trafiken är det viktigt att man syns från alla håll. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på.
Reflexväst är bra men bör kompletteras med reflexband kring armar och ben. På små barn syns reflexer mycket bra eftersom de ofta är i hela halvljusets ljusområde.

Så länge håller reflexen
En bra reflex är en fin optisk produkt som man bör hantera varsamt. Ligger en reflex i fickan tillsammans med mynt eller nycklar blir den repig och en repig reflex har tappat mycket av sin reflexförmåga.
Håll reflexen borta från hög värme och vatten. Utsätts reflexerna för värme (till exempel i en varm bil) kan de optiska delarna förstöras och reflexen fungerar inte längre. Om vatten kommer in reflexens optiska delar kan reflektionsförmågan förstöras. Torka därför av regndroppar från reflexens yta.

Läs hur du kontrollerar om din reflex fungerarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Källa: NTF - Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjandelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Var rädd om dig. Använd reflex!