Hertsön

Hertsön består av delsområdena Hertsö kullar, Hertsölund,Hertsöängar, Hertsöcentrum och Kalvholmen.

Hertsön ligger 5 kilometer öster om Luleå centrum och är det största bostadsområdet i Luleå utanför Centrum, både till ytan och till befolkningsmängden. Hertsön byggdes som en del av miljonprogrammet, då planerna på Stålverk 80 skulle ge Luleå en befolkningsökning och allmänt uppsving.

Föreningsliv

Här finns flera föreningar, några exempel är Luleå Koloniförening, PRO och fotbollsföreningen Luleå SK. Här finns också Hertsö Idrottsplats med tre fotbollsplaner i naturgräs, konstgräs och grus, tennisplan och bangolf. Om vintrarna görs konstgräsplanen om till bandyplan och en ishockeyrink sätts upp där tennisplanen annars står.

Service

Hertsön har livsmedelsbutik, restauranger, frisörer och en kiosk. Här finns även bibliotek, badhus och fritidsgård. Vid Hertsö centrum finns två kyrkor; Evangelisk-lutherska Hertsö kyrka och en læstadiansk kyrka.

Vård och skola

I Hertsön finns en lågstadieskola (F-3), en låg- och mellanstadieskola (F-6) och en mellan- och högstadieskola (4-9). Här finns sex förskolor och ett vård- och omsorgsboende. Hertön har en hälsocentral (det som tidigare hette vårdcentral).

Hertsö Miljögård

Längst ut på Hertsön vid koloniträdgårdarna ligger Hertsö Miljögård. Cykelvägen är det ca 5 km från Luleå centrum. Hit kan du komma för att fika gott hembakat, smörgåsar eller våfflor. Miljön är lantlig med växthus och köksträdgård, t o m skogsmiljön kring gården är anpassad för personer med funktionsnedsättning.

På gården tillverkas marmelader, chutneys och sylt. Vantar, sockar och mössor stickas och olika produkter tovas. Produkterna säljs på gården och på Hertsö julmarknad. Under vinterhalvåret kan man göra beställningar av fikabröd, matbröd, gräddtårtor och smörgåstårtor.

Utegruppen på Miljögården håller snyggt på hela Hertsön. Röjer sly på sommaren och skottar snö på vintern. Ved till eldstäder ombesörjer utegruppen.

Lillstugan kan bokas för mindre grupper t ex för konferenser.

Miljögårdens öppettider
Vardagar 10-15
Sommartid ( efter påsk till och med september ) har vi även helgöppet mellan 11-14

Här hittar du oss
Gamla Lövskärsvägen 5
0920-45 41 19

Hertsöns utveckling

Kommunen har ambitioner för att utveckla Hertsön för att nå Vision Luleå 2050 om ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart Luleå. Läs om läget med Utvecklingsplan Hertsön på sidorna om hållbara stadsdelar och byar.

Befolkningsstatistik