Råneå

Råneå

Foto: Andreas Johansson

Råneå är ett trevligt samhälle vid den mäktiga  Råneälven som delar sig mitt i byn.

Byabilden domineras av vackra björkalléer, runt torget inbjuder en liten trevlig park till avkopplande stunder. Vägarna är alltid korta i Råneå, inom gångavstånd finns två livsmedelsbutiker, apotek, hälsocentral, idrottsplats, sporthall, badhus, utomhusbad, banker, trevliga matställen och butiker samt medborgarkontor, bibliotek och kyrkor där människor från hela världen möts. I Råneå finns en hög-, låg- och mellanstadieskola (F-9), två förskolor och två vård- och omsorgsboenden.

Sedan år 2000 har Råneå asylmottagning, åtskilliga människor har passerat Råneå sedan dess, en del har stannat kvar när de har fått uppehållstillstånd och gjort samhället mera mångkulturellt.

I Råneå är både havet och skogslandet nära, Kängsö båtshamn och Råneås kyrkstugor är pittoreska miljöer. Råneälven räknas  som en av Sveriges bästa fiskevatten för gädda, öring, harr, aborre och flodkräfta.

Råneå var en egen kommun fram till 1969 då huvuddelen uppgick i Luleå kommun.

Råneås utveckling

Kommunen har ambitioner för att utveckla Råneå för att nå Vision Luleå 2050 om ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart Luleå. Läs om läget med Utvecklingsplan Råneå på sidorna om hållbara stadsdelar och byar.

Befolkningsstatistik

Minimera
Senaste nytt
 • Händer i Råneå församling

  Publicerat 2018-04-03
 • Mötesplats Forsbacka

  Välkommen till mötesplatsen du som är senior, funktionshindrad eller anhörig. Här får du en meningsfull tillvaro och aktiviteter i gemenskap med andra.
  Publicerat 2018-01-17
 • Mötesplats för avlösning i Råneå

  På Forsbacka vård- och omsorgsboende i Råneå finns en mötesplats som erbjuder avlösning till dig som i hemmet vårdar en person som drabbats av kognitiv nedsättning eller demenssjukdom.
  Publicerat 2017-01-25