Bohnsackparken efter Erik Bohnsack

Bohnsackparken har fått sitt namn av Erik Bohnsack (1865-1964). Han var en Luleåprofil på sin tid och även en mycket skicklig trädgårdsmästare. Hans otroligt fina trädgård och odling av bär, träd och grönsaker fick stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands. Många var de sällskap som besökte Bohnsacks odling vid huset på Skurholmsbergets sluttning.

Erik Bohnsack(1865-1964) bland sina älskade Dahlior i trädgården på Skurholmsberget.

Erik Bohnsack (1865-1964) bland sina älskade Dahlior i trädgården på Skurholmsberget.

Erik Bohnsack föddes i Jämtland år 1865. Efter några års arbete i bl.a. Stockholm tog han tjänst hos SJ på Svartön i Luleå.

1908 köpte han mark på Skurholmsbergets sydvästra sluttning där han byggde sig ett hus. Under många år arbetade han med den stenbundna sluttningen och forslade gödsel från närbelägna gårdar till sin tomt för att få bra jord att odla i. Redan efter några år kunde han stoltsera med de första äppelträden i Luleå och hans rykte som en extraordinär odlare for snabbt över Sverige där man imponerades över att det i Luleå fanns en man som kunde odla växter som inte tidigare gått att plantera i vår växtzon.

Med tiden växte antalet fruktträd och Skurholmsborna kunde se Erik Bohnsacks trädgård digna av körsbär-, äpple- och plommonträd. Där kom med åren även att växa bärbuskar och hushållsväxter vilka även de rönte beundran och gav Erik Bohnsack priser i rikstävlingar och studiebesök från odlare runt om i världen. Under många år fungerade även Bohnsacks odlingar som en handelsplats för Luleåbor som ville inhandla plantor, frukt eller vackra buketter.

Erik Bohnsack var även pionjär inom folkbildningen i Luleå. Bohnsack och några initiativrika lulebor ville att alla lulebor skulle få möjlighet att gratis låna böcker i ett blivande bibliotek.

I slutet av 1890-talet bildades en folkbiblioteksförening och efter några års förberedelser öppnade folkbiblioteket i Luleå 1903.

Bohnsack var även i allra högsta grad delaktig i att Skurholmarnas förbindelse med staden förbättrades från att ha varit en skranglig gångbro till att år 1916 bli en rejäl vägbank över Skurholmsfjärden.

Bohnsack kom att bli mest känd som en skicklig trädgårdsodlare. Han var även en föregångare till kompostering.

Källa: Ivar Malmstad samt ättlingar till familjen Bohnsack boende i Luleå.