Jobb under sommaren 2015

Trots en rejält minimerad arbetsstyrka  under sommarns semester har bygget av Östra Länken gått framåt med stormsteg. – Fastän vädret inte har varit det bästa och att vi varit färre ute på området håller vi tidplanen, säger Simon Eklund tf. platschef på bygget.

Och enligt den tidplan som Simon Eklund hänvisar till innebär det att Svartövägen kommer att kunna öppnas för trafik, utan alltför stora störningar, redan i november 2015.
-Vi räknar även med att bullerplanket skall vara färdigställt under augusti månad samt att Brogatan skall kunna öppnas i slutet av september, säger Simon Eklund.

Simon Eklund, tf. platschef för Östra Länken inspekterar återställningsarbetet med Nya Brogatan.

Simon Eklund, tf. platschef för Östra Länken inspekterar återställningsarbetet med Nya Brogatan.

Det är ett tappert gäng sommarjobbande yrkesarbetande som har hållit ställningarna på projekt Östra Länken  då många av de ordinarie medarbetarna njutit av lediga semesterdagar.

– Det är jättekul att jobba eftersom jag har många olika arbetsuppgifter, säger Kalle Lodén som tillsammans med kollegan Martin Fällgren har monterat svarta sockelbrädor längs det ockragula bullerplanket som skiljer Svartövägen och västra Skurholmen åt.

Kalle Lodén och Martin Fällgren bygger bullerplank längs Svartövägen.

Kalle Lodén och Martin Fällgren bygger bullerplank längs Svartövägen.

– Det är enorm skillnad på ljudet bakom planket jämfört med när vi stått mot vägsidan. Där har vi inte kunnat prata med varandra, men här på andra sidan är det nästan tyst, säger de. Planken som grabbarna jobbar med är rejält tilltagna i både sträckning och höjd. De mäter 280 centimeter på höjden och de tre sektionerna mäter tillsammans 179 meter på längden.

Över sexhundra kvadratmeter storgatsten läggs ned

När man åker längs Svartövägen kan man vid den nya rondellen/cirkulationsplatsen vid korsningen Svartövägen/Kronanbacksvägen se ett gäng stenläggare som med varsam och precis hand lägger ned storgatsten i ett linjärt system. Stenarna i sig är inte så stora och inte heller så tunga. Men de är många.

Davod Rezai och Victor Bujiriri lägger över 600 kavdratmeter storgatsten i området kring nya rondellen.

Davod Rezai och Victor Bujiriri lägger över 600 kavdratmeter storgatsten i området kring nya rondellen.

Davod Rezai och Victor Bujiriri är två av killarna som sitter på knä och lägger ned stenarna som kollegorna bär fram till dem från stora stenhögar vid sidan om rondellen.
- Vi kommer att lägga ned 617m2 storgatsten här i rondellen och i refugerna som byggs runt om kring, säger Victor Bujiriri.

Refuger mot rondellen

För att få trafiken att flyta på kring rondellen byggs fem refuger med gigantiska kantstenar på ca 80 kilo vardera. I den ena av dem arbetar för dagen Jacob Johansson som snabbt räknar ut att han ska lägga ned 150 stycken en meter långa stenar på platsen.
-Det känns att man jobbar fysiskt tungt, säger han samtidigt som han med exakt precision kilar in den ena kanstenen efter den andra.

Jacob Johansson sliter med de 80 kilo tunga kanstenarna som läggs ut kring de fem refugerna.

Jacob Johansson sliter med de 80 kilo tunga kanstenarna som läggs ut kring de fem refugerna.

I närheten av Jacob står Roger Naalisvaara med en planlaser i ena handen, en fundersam blick och ett stort block i den andra handen. Han försöker få till höjdsättningen i backen så att grävmaskinisten ska kunna schakta till rätt nivå för den kantsten som senare ska bilda en refug. – Här ska det bli en smitväg ut från Kronbacksvägen mot Svartövägen, säger han.

Roger Naalisvaara kollar planlasern.

Hyttsten från SSAB bygger Brogatan

Efter att ha varit totalt uppgrävd är nu återställningsarbetet av nya Brogatan nästan klart. Ett arbetslag på tre killar, David Stenman, Daniel Enberg och Erik Haglund jobbar med att lägga ut hyttsten* som är hämtat från SSAB.
För att hålla isär den tjälfarliga underliggande jorden läggs hyttstenen på ett materialskiljande lager på en vit duk av geotextil.

Daniel Enberg i hytten jobbar längs Brogatan med kollegorna David Stenman och Erik Haglund.

Daniel Enberg i hytten jobbar längs Brogatan med kollegorna David Stenman och Erik Haglund.

Daniel Enberg som rattar grävmaskinen är helt fenomenal med sin maskin. Jobbet med att justera stenhögarna i ett jämt lager över vägen går som en dans och det är fascinerande att se hur proffsigt och enkelt det ser ut trots att den är en flera ton tung maskin han hanterar med små spakar inne i hytten.
– Jag har jobbat länge och nåt har man väl lärt sig, säger han med glimten i ögat.

Återställ
Hyttsten från SSAB i Luleå - läs mer