(nya) Stadsparken

1910 såg Stadsparken i Luleå ut såhär. Under åresn lopp har den ändrat utseende ett flertal gånger och nu, inför Luleås 400 års jubileum år 2021, kommer parken att anta ännu en nya skepnad. Under Öppet Forum den 18 december har du som Luleåbo möjlighet att komma med idéer om hur du vill att parken ska upplevas.

1910 såg Stadsparken i Luleå ut så här. Under årens lopp har parken ändrat utseende ett flertal gånger och nu, inför Luleås 400 års jubileum år 2021, kommer parken att anta ännu en nya skepnad. Under Öppet Forum den 18 december har du som Luleåbo möjlighet att komma med idéer om hur du vill att parken ska upplevas.

Luleå stad fyller 400 år 2021 och det ska firas! Den största presenten till Luleåborna blir en ny, upprustad stadspark. Vill du vara med och påverka är du varmt välkommen till vårt Öppna Forum om den nya Stadsparken.

ÖPPET FORUM

Projektgruppen, med deltagare från olika förvaltningar på Luleå kommun, som arbetar med utformningen av parken kommer att finnas på plats på Kulturens Hus under dagen. Alla som är intresserade av Luleås allmänna platser och hur de ska användas är välkommen att komma förbi och dela med sig av sina tankar och idéer. Det är Drop-In hela dagen!
På plats visas nya ritningar och förslag på hur parken kan utformas. Projektet har även fyllt upp med kreativt material så att besökarna kan skapa sina egna collage av material, till exempel bilder, färger, foton som beskriver stämningen eller känslan på platsen.

Vi vill gärna veta;

  • Vad har du för tankar om den nya parken
  • Vad vill du kunna göra i den
  • Är det någonting du tycker vi borde tänka på
  • Vad betyder Luleå för dig
  • Residensstaden Luleå – tankar
  • Vad kännetecknar Luleå ( symboler)
  • Vilket ord/känsla beskriver Luleå
  • Bevingade citat från Luleå
  • Kloka/Roliga sånger - strofer - meningar från Luleå
  • Milstolpar i Luleå historia

Gestaltningsförslag nya Stadsparken

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Gestaltningsförslag_20181216_Laminerad_A0.pdf 19.3 MB 2018-12-17 10.20
Stadsparken en försommardag_A2.pdf 14.4 MB 2018-12-17 10.20

STADSPARKEN EN FÖRSOMMARDAG: Fotomontage som visar en framtida vy över parkrummet vid dammen och längs Storgatan.

Stadsparken

Tillsammans med Hermelinsparken och domkyrkoparken är Stadsparken Luleås mest centrala park. Med sina blomsterplanteringar och kreativa vinterarrangemang är den ett av Luleås skönaste blickfång. Parken har flera gånger varit med i tävlingen Sveriges vackraste park och är nog den som är mest specialiserad på vinterutsmyckning. I dag består Stadsparken av träd, planteringar, konstverk, scener och lekplatser, allt lätt tillgängligt för flanörer och vid speciella arrangemang. Tusentals personer passerar alla årstider genom parken.

I parken anordnas då och då olika kulturevenemang som musik och teater. Under 2012 anordnades bland annat Luleås första pridefestival i parken. Varje år sedan 1994 har Luleå stassteater framfört en julkalender och en sommarteater. Tillsammans med sommarens lunchmusik lockar dessa levande inslag såväl gammal som ung till parken året runt.

Konst i parken

I parken står en skulptur över stadens grundare Gustaf II Adolf utförd av bildhuggaren Gösta Almgrén och placerad i Stadsparken 1921 i samband med stadens 300-årsjubileum.

En vattenfylld gjutform av konstnären Maria Alm heter "Vigsel" och finns i parken sedan år 1996.

Till år 2000 utlystes en tävling att skapa ett minnesmonument, en ark, i vilken 24 lulebor skulle lägga en hälsning till nästa millenniumskifte. Kerstin Hedström vann med en sarkofag i rosttrögt stål kallad "Tro, hopp och kärlek". I denna har lulebor fått lägga personliga hälsningar till framtiden.

Konsul Atle Burman donerade år 1955 10 000 kr till staden för att iordningställa Rådhustorget till park. Ett av villkoren var dock att den skulle kallas ”Burmanska parken”, Staden tog inte emot donationen och pengarna återbetalades till dödsboet år 1960. Det som minner om donationen är den s k Burmanska brunnen dagens fontän i Stadsparkens sydöstra hörn.

Planerad förnyelse av Stadsparken

Senast Stadsparken byggdes om var i slutet på 1980-talet. Då tillkom nya gångvägar, ny lek- och scenplats samt muromgärdande planteringar. Nu finns det planer att bygga om parken till stadens 400 års jubileum 2021.

Grund för ombyggnad

Nya typer av aktiviteter och funktioner ger ett behov av ny utformning. Parken har också många besökare, vilket ger ett stort slitage. Gräsmattorna hinner inte återhämta sig efter vinters aktiviteter. Buskar och träd åldras och behöver förnyas. Kyrkogatan och Rådhusgatan behöver anpassas för att fungera väl ihop med parken. De skulle då kunna användas tillfälligt vid speciella evenemang i parken.

Förslag till ombyggnad

Stadsparken ska fortsatt vara luleåbornas gemensamma vardagsrum och finrum vid högtider. Det ska vara en park som är trivsam, trygg och tillgänglig för alla. Bland blomstrande rum ska det finnas plats för gamla och nya aktiviteter som picknick, lek, föreställningar, och konserter. Parken kommer att föryngras och blir då lättare att sköta. Kyrkogatan och Rådhustorget ska fungera som en gata för alla, med en bred trottoar samtidigt som det ska vara en möjlig festplats vid speciella evenemang.

En promenad genom den nya parken

I parkens sydvästra hörn vid Rådstugatan möts du först av en liten trädgård där du kan slå dig ner en stund för lite lugn och ro. När du fortsätter genom parkens diagonala väg passerar du den nya lite större scenen.

Bortanför scenen i parkens sydöstra del skymtar du fortfarande en lekplats. Denna lekplats har en skulpterad och lekfull utformning som passar väl in med resten av parken. Den sista sträckan fram mot Storgatan leder ut mot den bevarade fontänen och parkens nya torgyta.

Torgytan närmast Storgatan omgärdas av sittmurar och praktfull grönska och blomster. Där i parkens nordöstra hörn planeras ett café med en härlig uteservering att uppföras. Detta ska fungera som en attraktiv mötesplats och knutpunkt såväl sommar som vinter.

Återställ
Historik om Luleå
Återställ
Luleås Parker - rum för hela året