Varför ska Kronanvägen byggas?
I takt med att Luleå växer måste stadens infrastruktur byggas ut och anpassas till nya behov. Med detta följer en fortsatt anpassning till en trafikplanering med fokus på trafikslagen gång, cykel, kollektivtrafik och bil. I den tillväxten behöver vi för första gången på mycket länge en ny gata genom och mellan bostadsområden. Kronanvägen blir en ny stadsgata och en förbindelse mellan Bensbyvägen och Hertsövägen. Kronans läge blir ännu mer centralt och fler ytor blir tillgängliga för att bygga bostäder.
Bli det tung trafik längs Kronanvägen?
Kronanvägen blir en stadsgata för 40 km/h och byggs för att prioritera gående, cyklister och kollektivtrafik före övrig trafik. Den knyter ihop stadsdelar och bostadsområden och kommer att få gång- och cykelbana längs hela sträckan. För tung trafik finns befintlig väg till Hertsön.
Var ska Kronanvägen byggas?
Delar av det som blir Kronanvägen finns redan men ska byggas om och moderniseras medan andra delar blir helt nya. Nuvarande Kronanvägen förlängs via Värnpliktsgatan och ansluter till Skiljevägen på Lerbäcken.
När ska gatan vara färdig?
Kronanvägen detaljprojekteras hösten 2021, byggnationerna startar under vintern. Hela Kronanvägen beräknas vara färdig 2023.
Hur påverkas naturen när vägen byggs?
Kronanvägen har terränganpassad sträckning. Det betyder att gatans placering har anpassats efter terrängen för minsta möjliga utfyllnad och schaktning samt för att få gatan att integreras i bostadsområdena.
Att behålla vattenbalansen i området är viktigt och ingår som en av frågorna i detaljprojekteringen, särskilt längs den nya sträckningen genom skogen mellan Lerbäcken och Östra Kronan. Att bevara träd i så hög utsträckning som möjligt har hög prioritet i detaljprojekteringen, särskilt gamla träd kommer att skyddas innan arbetet startar.
Passager över Kronanvägen studeras extra och anpassning till vissa befintliga stigar ska underlätta tillgängligheten till natur.
Hur förebyggs olyckor längs Kronanvägen?
Forskning och erfarenhet har använts i planeringen för att på olika sätt göra Kronanvägen säker. Gatan planeras för 40 km/timme, farten hålls nere till exempel med hjälp av träd nära körbanan för att ge ett visuellt smalare gaturum. Placering och utformning av passager över vägen görs med hänsyn till busshållplatser och barnens skolvägar.
Hur blir bullernivån för dem som bor längs gatan?
Ljud är en viktig miljöfaktor och gatumiljön längs Kronanvägen utformas för att minimera buller. Befintliga skogsremsor mellan gata och bebyggelse sparas och där det behövs kompletteras med plantering. Gatans utformning är anpassad för långsam bilkörning och kommer inte att bli det naturliga valet för tung trafik. Utformningen anpassas för att styra förarnas val av färdväg och deras körbeteende.
Bullerutredning visar att bullernivåerna kommer att ligga under Naturvårdsverkets riktvärden för de befintliga fastigheterna längs gatan. För enstaka fastigheter kan det bli aktuellt med extra åtgärder och kommer då att hanteras vid byggnationen.
Hur blir det för gång- och cykeltrafikanter?
De som går och cyklar kommer att prioriteras på Kronanvägen. De nya gång- och cykelvägarna ansluts till de befintliga för att binda ihop bostadsområdena och förkorta avstånden. Det blir gång- och cykelväg längs hela sträckan, och på vissa delar på båda sidorna av gatan. Gatuträd planteras mellan gång-/cykelväg och bilarnas körbana i så stor utsträckning som möjligt med hänsyn till underlaget. I korsningar med anslutande gator kommer gående och cyklister att prioriteras före biltrafiken.
Hur planeras kollektivtrafiken längs Kronanvägen?
Busslinjernas färdvägar och planeras av LLT och olika busslinjer kommer att trafikera olika delar av gatan. Hållplatsernas placering planeras utifrån bostadsområden, skolor och andra behov.
Hur förändras bostadsområdet Kronan när gatan har byggts?
Med Kronanvägen kommer Kronan att få ett ännu mer centralt läge i Luleå. Kronanvägen ger också tillgång till nya områden som kommer att bebyggas med blandade boendeformer. I takt med att det byggs allt mer i Luleå kommer det upplevda avståndet mellan Kronanbacken, Kronandalen, Östra Kronan och Lerbäcken att minska. Stadsdelar och bostadsområden binds ihop till en sammanhållen helhet.