Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

– 15 minuter med total närvaro är en bra relationsdos, samla på dem, säger EvaLena Johansson Bergman på kommunens föräldrasupport.

Så blir sommaren bra för hela familjen

Alla ser fram emot sommar och semester men hur tillfredsställer man allas behov i familjen? EvaLena Johansson Bergman på kommunens föräldrasupport delar med sig av goda råd.

– För en del barn, både små och lite större, kan bytet mellan vardag och semester vara lite jobbig. Man kan underlätta för barnet genom att fortsätta med sov- och matrutiner ungefär som vanligt, säger EvaLena.

Särskilt under sommaren kan många föräldrar känna krav att hitta på aktiviteter hela tiden, men barn i den här åldern behöver inte göra så avancerade saker. Det viktiga är att vara tillsammans.
– Låt barnet vara med och hjälpa till med olika sysslor. Skapa en bara-du-och-jag situation där barnet upplever din fulla uppmärksamhet, säger EvaLena. Ett knep är att prata med barnet om vad barnet gör så att dina tankar inte vandrar iväg till annat.

Större barn tar stora steg i sin utveckling. De visar ofta ett ökat behov av självständighet och vill gärna upptäcka världen lite mer på egen hand. Det är också viktigt att de upplever sig delaktig i familjens beslut kring rutiner och planer.
– Ge utrymme för barnens åsikter, och även för att låta dem fatta beslut när det är vettigt och motiverat. Delaktighet skapar samarbetsvilja och leder ofta till färre konflikter, säger EvaLena.
Hon betonar att även här är de goda stunderna mellan förälder och barn viktiga.
– 15 minuter med total närvaro är en bra relationsdos. Samla på dem!

Man kan som förälder ibland känna att man bara klagar och tjatar. Balansera detta genom att ge positiv uppmärksamhet till barnet.
– Glöm inte bort att ge beröm och visa uppskattning när barnet exempelvis respekterar bestämda tider eller på annat sätt gör sitt bästa, säger EvaLena.

Hos barn i åldrarna 13 år och uppåt händer mycket med hjärnans utveckling. Även om tonåringen visar självständighet och vill vara vuxen så är fortfarande föräldern den viktigaste personen i hens liv.
– Man kan uppleva att tonåringen uppträder motsägelsefullt och viker undan, men fortsätt ändå att finnas där för ditt barn. Tonåringen visar ibland inte lika tydligt behov av närhet och ömhet, men man kan ju alltid fråga om man får ge en kram, säger EvaLena.

För den här åldersgruppen är det allt viktigare med samarbete inom familjen och att mötas i resonemang. Planera gärna semestern och sommarlovet gemensamt.
– Resonera om vilka förväntningar som finns och hur man kan göra för att alla ska få det så bra som möjligt. Det är ett bra sätt att skapa delaktighet och samförstånd.

Försök få inblick i din tonårings liv utan att kontrollera. Vad är hen intresserad av? Hitta gemensamma intressen och ta varje tillfälle till samvaro när de dyker upp.
– Det kan vara så enkelt som en stund i bilen på väg till kiosken eller en fika på stan. Små saker då och då, som ger tillfälle till förtroenden och samtal, säger EvaLena. Det bästa är att på frivillig väg få insyn i tonåringens liv.

När man känner oro för något kring tonåringen kan man diskutera detta utan att predika. Bekräfta de känslor och tankar som tonåringen ger uttryck för och prova också att sätta dig in i hens situation och se utifrån ett annat perspektiv.
– Lyssna på funderingar och problem, men fråga innan du ger råd, kanske tonåringen har en egen lösning på problemet, säger EvaLena.

 

Fakta om föräldrasupporten

Föräldrasupporten är en mottagning som erbjuder stöd till dig som är förälder eller nära anhörig till ett barn eller en ungdom i åldern 0-20 år.
På Föräldrasupporten kan du få vägledning kring utmaningar i vardagen samt få verktyg för att bemöta ditt barn i olika situationer. Du kan även vända dig till oss om du har frågor kring ungdomar, alkohol och andra droger. Föräldrasupporten utvecklar och stärker dig i din föräldraroll.
Föräldrasupporten är ett kostnadsfritt rådgivningsalternativ. Vi har sekretess och för ingen dokumentation. På Föräldrasupporten jobbar erfaren personal med beprövade metoder.
Du kan träffa oss för enskilda samtal eller delta i någon av våra föräldrakurser.

Har du frågor eller vill boka en tid hos oss på Föräldrasupporten, ring 0920-45 45 20 eller mejla. Besöksadress: Smedjegatan 17B, Luleå.

Lästips: Fem gånger mer kärlek av Martin Forster och
Älskade förbannade tonåring av Birgitta Kimber

Läs mer om föräldrasupporten här