Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Bild från TV4 Nyhetsmorgon

Nicke Nordmark och Mikael Lekfalk medverkade i TV4 Nyhetsmorgon för att berätta om Luleånätverket ”Män för kärlek – mot våld i nära relation”.

Manligt nätverk mot kvinnovåld

December är månaden då flest kvinnor anmäler våld. Nu har ett antal män i Luleå gått samman i ett nätverk för att lyfta diskussionen om mäns våld mot kvinnor. I samarbete med Kvinnojouren och Luleå kommun ska de verka för att fler män vågar säga ifrån. Initiativet har uppmärksammats nationellt och i morse medverkade nätverket i TV4 Nyhetsmorgon.

Över 400 kvinnor per år i Luleå söker hjälp på grund av våld i nära relation. Det är fler än en kvinna per dag. Bara i Luleå.

Det nystartade manliga nätverket ”Män för kärlek – mot våld i nära relation” vill öka medvetenheten om våld i nära relationer och ge utsatta kvinnor sitt stöd. Män måste våga ta det obehagliga samtalet och säga att det är nog nu. Det handlar också om att ändra attityder och värderingar genom att till exempel våga ifrågasätta nedvärderande kommentarer om kvinnor.

Kommundirektör Mikael Lekfalk är en av de män i Luleå som engagerat sig i nätverket. I morse medverkade han tillsammans Kalla Fakta-profilen Nicke Nordmark i TV4 Nyhetsmorgon.

– Jag tycker att vi män varit tysta alldeles för länge, det är hög tid att vi säger ifrån. Vi accepterar inte förtryck och våld mot kvinnor. Alla män kan göra något för att göra skillnad och tillsammans blir det rätt mycket. Det är vi män som är problemet, då är det rimligt att anta att vi också är lösningen, säger Mikael Lekfalk.

Se inslaget i TV4 Nyhetsmorgonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kampanjen #nognu delfinansieras av Luleå kommun.

Facebooksida: Män för kärlek – Mot våld i nära relationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Blir du utsatt för våld?
Kontakta: Kvinnojouren 0920-22 22 23
Freda-mottagningen 0920-45 42 22
freda@lulea.se

Är du den som utövar våld?
Kontakta: Alternativ mottagning mot våld 0920-45 43 98
alternativ@soc.lulea.se