Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Jonas Eriksson föreläste för deltagare i IFK Luleås integrationsprojekt

”När Messi kommer fram till en – då lyssnar man”, säger Jonas Eriksson och de 20-talet åhörarna nickar och ler. Jonas klickar fram en bild från en match där han samtalar med världsstjärnan och alla i rummet spetsar öronen lite extra.

Det är den luleåfödde fotbollsdomaren Jonas Eriksson som gör ett besök i sin gamla hemstad för att prata om etik, moral och respekt inför en grupp spelare och ledare från IFK Luleå. De flesta av dem är en del av Luleå kommuns och IFK Luleås gemensamma integrationsprojekt som löper över tre år och nu har hunnit halvvägs. 

- Ronaldo kommer 5 gånger per match och skäller på en och då behöver man inte alltid lyssna. Messi – han kommer en gång var tredje match och DÅ, då lyssnar man, berättar Jonas.
- Samtidigt gäller det att behandla alla lika. Även en spelare som Zlatan. Jag gör ingen skillnad på världsstjärnor och unga, okända spelare.

Nicklas Larsson är ordförande i IFK Luleå. Han berättar varför vi samlats på Hackspetten för att lyssna på Jonas Eriksson.
- Det här är en del av klubbens värdegrundsarbete. Jonas är gammal IFK:are och vi brukar nyttja honom till förläsningar ibland.

IFK Luleå har under projektet jobbat med en grupp ensamkommande flyktingungdomar.
- De här killarna har gått från att prova på fotboll till att spela organiserat seriespel. De flesta hade aldrig tillhört ett lag förut. För dem handlar det om att förstå sin roll i laget, att lära sig passa tider, att bli en del av något större än en själv. Inskolningen i lagidrott är handfast. Och det har varit väldigt uppskattat, berättar Nicklas.

Jonas Eriksson får frågor om allt från hur man ska hantera sina känslor när man släpper in ett baklängesmål till hur man ska agera som lagkapten. Han ger kloka råd och drar paralleller till verkliga livet. Han återkommer flera gånger till att kommunikation är väldigt viktigt – både i jobbet som fotbollsdomare och vid sidan av planen.
- Tänk på hur ni kommunicerar med andra. Deras bemötande kommer att spegla ditt. Se även till att budskapet är tydligt. Ditt kroppsspråk och tonläge är ofta viktigare än vad du säger.
Jonas visar klipp från matchsituationer där han har intensiva diskussioner med världsstjärnor som inte förstår något av de språk som han själv behärskar. Efter föreläsningen är det många som vill tacka och ta en bild. Det är tydligt att hans visdomsord gått hem hos åhörarna.

- Det finns inget som slår idrotten som integrerande kraft. Alla är med på lika villkor och spelar efter samma regelbok. Idrott gör ingen skillnad på varifrån du kommer eller vem du är. Man får skratta, gråta, skrika och jubla tillsammans, säger Jonas innan han måste skynda vidare till planet som ska ta honom hem till familjen i Sigtuna och nya äventyr på fotbollens världsscen.

- Vi kommer att fortsätta det här projektet med att etablera ett utvecklingslag som spelar i division 5. Några av killarna kommer att vilja elitsatsa, någon kanske vill bli domare och någon kanske blir ledare en dag. Hela det här projektet har varit väldigt givande – både för killarna som är med och för oss i klubben. Man får perspektiv på livet och inser att det finns mer än bara fotboll. Sakerna de varit med om innan de kom till oss är svåra att föreställa sig, avslutar Nicklas Larsson.