Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Projektgruppen i Tanzania-projektet. Birgitta Fagervall-Yttling, enhetschef vid Luleå kommuns rehabiliteringsenhet, längst fram.

Tanzania får experthjälp från Luleå kommun

Medarbetare från socialförvaltningen åker i morgon till Tanzania för att hjälpa till i uppstarten av fyra rehabiliteringsmottagningar.

Bakgrunden till kommunens deltagande i biståndsprojektet är denna: Från år 2014 har länsservice skickat hjälpmedel - rullatorer, käppar, toalettförhöjningar, med mera - till Tanzania.

Efterhand har hälso- och sjukvårdspersonalen i Tanzania frågat hur de skulle kunna arbeta mer effektivt med rehabilitering kring stroke och frakturer.

Arvidsjaur kommun som är projektägare tillsammans med Region Norrbotten frågade Luleå kommun om de kunde bidra med kunskap och resurser till projektet och Birgitta Fagervall-Yttling, enhetschef för rehabiliteringsenheten, nappade direkt.

– Nu åker vi ner och bygger upp fyra rehabiliteringsmottagningar i deras vårdcentraler, vi går igenom dem praktiskt med deras arbetsterapeuter och sjukgymnaster och slutligen ska vi få dit patienter, säger hon.

Med på resan följer också Karin Melin, arbetsterapeut, och Ingrid Kollberg fysioterapeut. De kommer bland annat att informera befolkningen kring stroke och träningsrehabilitering.