Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Stöd och vägledning till ett nytt liv

Några av medarbetarna som jobbar på Centrumboendet. Från vänster Britt-Marie Klockare, enhetschef Ann-Christin Modig, Monika Bylin och Niklas Korva.

I drygt fyra månader har Centrumboendet i Luleå varit ett stödboende för ensamkommande flyktingungdomar. Det ligger i det sk Lignellska huset nära gymnasiebyn. Här bor 31 pojkar i ålder 17-18 år, de flesta kommer från Afghanistan men även från Eritrea och Somalia.

Ann-Christin Modig som är ansvarig för stödboendet tar emot en eftermiddag och visar runt i huset. Kriterierna för att få bo här är att ungdomarna tar eget ansvar, är självständiga och framför allt att de sköter skolan.

– Killarna är duktiga. De vill och kan, lär sig fort och är positiva. Att utbildning är nyckeln till framtiden vet de, säger Ann-Christin.

Ungdomarna handlar och lagar mat, tvättar och städar själva. Alla har eget rum med kokvrå och det finns även ett gemensamt kök och allrum på varje våning. Där samlas man och umgås, får hjälp med läxor, tittar på tv. Det är som ett vanligt korridorboende med skillnaden att det finns personal till hands som fungerar som stöd och coach. Ungdomarna får bo här fram till de fyller 21 år, därefter är det vanligt boende som gäller.

Vi träffar Ali i ett av allrummen. Han är glad och uppriktigt tacksam för allt stöd han fått i Sverige. Och väldigt nöjd med boendet.

– Det här är bästa stället! Det är jättebra, bra lärare och bra personal. Allt är bra. Oavsett vad som händer kommer jag aldrig att glömma det jag har fått här. Jag är så tacksam och jag vill gärna ge tillbaka till svenska samhället.

Gholam är i tvättstugan och fixar med tvättmaskinen som tjorvar. Men han tar sig tid att visa sitt rum. På köksbordet har han plugg på gång. Han ska redovisa dagen efter.

Tio personer jobbar på Centrumboendet dagtid, kvällar och helger. Det är alltid minst två som jobbar samtidigt. Även nattetid finns det personal. Utmaningen är att ge rätt typ av stöd och vägledning, att hitta rätt för varje individ.

– Ungdomarna ska på ganska kort tid lära sig att klara sig själva i det svenska samhället, säger Ann-Christin. Här kan vi ge dem verktygen och stötta dem i att våga testa och tro på sig själv. Det är lika viktigt för dem som för alla andra att få ett bra bemötande och känna att någon tror på en.

Att hitta en meningsfull fritid, ta kontakt med myndigheter och sjukvård, planera sin budget, att lära sig hur det svenska samhället fungerar, kultur och normer, allt det är viktigt och sånt ungdomarna får göra och lära sig på stödboendet. Personalen finns till hands, stöttar och vägleder.

– Mötet med ungdomarna ger så mycket energi, säger Ann-Christin engagerat. De vill verkligen lära sig vår kultur och även berätta om sin egen. Många har haft det svårt, och osäkerheten om man får stanna eller inte är stor. Trots det är de positiva och starka. De sköter skolan, träningen och hjälper och stöttar varandra.