Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Full fart i trygghetsboendet

Folke Lundgren, Gunborg Lundqvist och Ketty Lundgren tycker om att bo på Rödkallens trygghetsboende. Foto: Susanne Lindholm

Folke Lundgren, Gunborg Lundqvist och Ketty Lundgren tycker om att bo på Rödkallens trygghetsboende. Foto: Susanne Lindholm

På Rödkallens trygghetsboende på Örnäset i Luleå finns det 42 lägenheter. Ett krav för att få flytta in är att man har fyllt 70 år. I en av lägenheterna bor Gunborg Lundqvist. 
– Det är toppen att bo här, jag är aldrig ensam, säger hon. 

Det är svårt att gissa Gunborgs ålder. Efter många felaktiga gissningar från undertecknad säger hon: 

– Jag är 88 år, alla blir lika förvånade för jag är så pigg. Jodå, jag har mycket spring i benen. 

   Bredvid Gunborg sitter Folke Lundgren, 90 år, och vilar mot sin rollator. 

 – Hennes ben skulle jag vilja ha, säger han och ler. 

 Gunborg är från Svartöstaden i Luleå och flyttade in i trygghetsboendet för två år sedan. 

– Jag hade ingen aning om att jag skulle flytta hit, det var min dotter som ansökte om platsen. Jag bodde tidigare på Yrkesgatan men där var alla grannar så unga. Det var trist.

Från Yrkesgatan hade Gunborg för långt att gå till affären. 

– Min dotter körde från Brändön för att hjälpa mig. Men nu, när jag bor på trygghetsboendet, har jag närmare och går själv. 

Gunborgs lägenhet är på första våningen. På andra våningen bor Ketty Lundgren, 86 år, med sin make Folke. Makarna bodde 40 år på Hertsön innan de flyttade till trygghetsboendet. Lägenheten är på 64 kvadratmeter och består av en hall, kök, vardagsrum och ett sovrum. Balkongen är inglasad och fungerar som ett extra rum för makarna. 

Populärt sällskapsrum

Rödkallens trygghetsboende har ett stort sällskapsrum på entréplan som får användas av husets alla hyresgäster. Katarina Borgström arbetar som trivselvärd och säger att hennes uppgift är att hjälpa till med allt möjligt, från felanmälningar i lägenheterna till att arrangera olika aktiviteter. 

Katarina Borgström är trivselvärdinna på Rödkallens trygghetsboende. Hon ser till  att allting fungerar för husets hyresgäster. Foto: Susanne Lindholm

Katarina Borgström är trivselvärdinna på Rödkallens trygghetsboende. Hon ser till att allting fungerar för husets hyresgäster. Foto: Susanne Lindholm

Hon berättar att ibland går de på filmvisning eller promenerar till Aronsbadet och tar en glass i sommarsolen. Det är mycket aktiviteter i sällskapsrummet. På tisdagar är det bokcirkel med högläsning och bakning. På onsdagar är det gymnastik som Katarina Borgström leder. 

– Du anar inte hur mycket vi skrattar tillsammans under gympan, säger hon. 

Torsdagar är det föreläsningar eller sångstund. Det är också dagen då Folke och hans kompisar spelar kort. Oftast blir det poker. Kvinnorna har försökt få vara med och spela. 

– Vi får inte för de vill inte spela klädpoker, säger Gunborg och skrattar. 

– Vi är ju så blyga vet du, replikerar Folke och blinkar finurligt med ena ögat. 

Han tycker om när det är mycket folk i sällskapsrummet. 

– I lägenheten blir man så ensam, jag har heller inte så lätt att ta kontakt med folk. 

Gunborg fyller i: 

– Sällskapsrummet är det bästa vi har. Här sjunger vi och dricker kaffe. Gunborg Lundqvist och Ketty och Folke Lundgren är överens om en sak: 

– Vi har det väldigt bra här. 

Fredrik Winneborn

Boendeformer för äldre i Luleå kommun

Trygghetsboende

  • Trygghetsboende är hyreslägenheter för de som är 70 år eller äldre. Huset är anpassat till äldres fysiska och sociala behov.
  • I lägenheterna finns inte höga trösklar och belysningen är förstärkt i hall, kök och badrum. Tvättstuga, förråd och soprum ska vara lättillgängliga.
  • Lulebo har trygghetsboenden på Örnäset, Gammelstad och bygger nytt hus med 80 lägenheter på Mjölk- udden. Galären öppnar ett trygghetsboende Floras kulle preliminärt i december och planerar ett nytt på Bergviken.

Årgångshus

  • Årgångshus är ett seniorboende för den som är över 65 år. Finns som hyres- eller bostadsrätt.
  • Lägenheterna i årgångshus har breda dörrar och vissa mellanväggar är borttagna för att skapa öppnare planlösningar som underlättar boendet för den som är i behov av rullstol eller rollator.
  • I Luleå finns årgångshus på Björk- skatan (29 lägenheter), Hertsön (32 lägenheter) och Örnäset (35 lägenheter).

Pensionärsbostäder

I byarna finns pensionärsbostäder som är anpassade för äldres behov. Gemensamhetslokal och värdfunktion saknas. Bostäderna är tillgänglighetsanpassade.

Vård- och omsorgsboende

Vård- och omsorgsboende är det som förut kallades för äldreboende. Boendet behovsprövas av socialförvaltningen. Luleå kommun har sammanlagt 21 vård- och omsorgsboenden i Luleå, Råneå, Alvik och Antnäs.