Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Krönika: Mobbing kan förstöra ett helt liv

Birgit Lind jobbar på Text och Layout vid Jobbcenter södra i Luleå kommun. Läs hennes krönika om mobbing här.

Mobbing kan vara förödande för den som drabbas. Det gäller antingen den fysiska eller psykiska mobbingen som när man blir totalt utfryst. Jag vet inte vad som är värst, egentligen är det lika illa med båda.

Det kan förstöra ett helt liv. Man kan bli väldigt konflikträdd och ibland även översnäll så man låter andra trampa på en. Då får man jättedåligt självförtroende. Det här kan i värsta fall sitta i hela livet, för om man får höra tillräckligt många gånger att man är värdelös så tror man på det.

Själv har jag drabbats av mobbing både som barn och i vuxenlivet. Kan man göra någonting åt det här? Kanske, om vi pratar mer om det. Många skäms för att man blir mobbad och ofta säger inte barn till sina föräldrar hur det ligger till. När det händer i vuxen ålder är det också svårt, eftersom man förväntar sig mer av vuxna människor.

Birgit Lind

Orsaken till mobbing är det mänskliga flockbeteendet. Som djur stöter vi ut dem som är annorlunda, exempelvis de som är känsliga och tar åt sig eller har ett funktionshinder.

En gång när jag gick på Sunderbyns folkhögskola var det en tjej som sa att en del inbjuder till mobbing. Det är fruktansvärt att en del kan uttala sig så klumpigt. Det är väl ingen som vill bli mobbad och det är inte den mobbades fel att det händer. Om det är så att många tycker som den här tjejen gör så är det inte konstigt att en del blir utstötta.

Jag har sakta men säkert byggt upp mitt självförtroende och det är jag glad för. Sedan finns det någonting som jag inte heller tycker är bra och det är att vara totalt ärlig på ett negativt sätt eftersom det kan såra någon. Till exempel om man säger: "vad du har gått upp i vikt” eller något annat kränkande om utseendet eller sättet.

Vi måste hjälpas åt att få slut på den utbredda mobbingen genom att sprida kunskap, det är det bästa sättet att få slut på eländet.