Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

David vill ge människor en hjälpande hand

David Mumbone, blivande undersköterska.

David Mumbone, blivande undersköterska.

David Nalisa Mumbone kom 2009 som flykting från Namibia till Råneå. Nu pluggar han till undersköterska, jobbar extra inom vård och omsorg och har bara ett mål: Han vill hjälpa människor och ge tillbaka för all hjälp han själv har fått.

David minns exakt den dag han landade på Kallax tillsammans med tre av sina vänner. Det var den 12 november 2009. Det var kallt och det var vitt överallt. Skulle det vara så här hela året…? Men det var början på hans nya liv. Bakom sig hade han flera år av flykt undan diskriminering och förföljelse.

David var tvungen att fly för sitt liv från Namibias nordvästliga provins Caprivi, som idag heter Sambesi, när konflikten om självständighet eskalerade 1999. Över 3 000 invånare flydde till grannlandet Botswana. Där hamnade han så småningom i ett flyktingläger. Efter tio års väntande fick David slutligen besked av FN:s flyktingorganisation UNHCR att han skulle få skydd i Sverige. Han hamnade i Råneå.

– Jag trivs jättebra i Råneå. Människorna ser varandra som människor och hjälper varandra. Man litar på varandra och behandlar alla med respekt. Jag är trygg här, säger den 46-årige David.

Eftersom han redan hade uppehållstillstånd började han läsa Svenska för invandrare (Sfi) några veckor efter ankomsten till Sverige. Han gjorde snabba framsteg och redan efter två månader blev det fortsatta studier på vuxenutbildningen. David läste sedan vård- och omsorgsutbildning med svenska som andra språk. Det var en utmaning att plugga alla facktermer på ett främmande språk, men till sommaren ska han avsluta utbildningen och förhoppningsvis börja jobba.

Betala tillbaka

David verkar vara en ödmjuk människa med höga ambitioner som lägger stor vikt vid att människor möter varandra med respekt. Han extrajobbar vid sidan om skolan och har haft olika korttids- och springvikariat på korttidsboendet Klockarängen i Råneå, inom hemtjänsten och på dagverksamheten Treklövern. Där blev han väldigt imponerad av att kunderna själva introducerade honom och visade runt. David reflekterar mycket över hur man i Sverige tar hand om människor som behöver hjälp.

– Jag har lärt mig väldigt mycket. I Namibia tar familjen hand om gamlingar och det finns en negativ syn på människor med funktionsnedsättning. I Sverige använder man moderna metoder för att vårda och hjälpa dementa, psykiskt sjuka eller funktionshindrade. Och det är mitt ansvar att se till att personen mår bättre, säger David med ett brett leende.

Davids främsta önskan är att få en fast anställning inom vården. Han vill hjälpa människor och ge tillbaka för all hjälp han själv har fått. Och så har han en dröm om att vidareutbilda sig till sjuksköterska. Eller kanske läkare. David Nalisa Mumbone säger att han är redo för allt.