Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Ali Abdullah var 16 år gammal när han till Luleå som Luleås första ensamkommande flyktingbarn

Ali kom till Luleå som ensamkommande flyktingbarn. Nu är han driftchef på Sushibaren. Foto: Susanne Lindholm.

"Jag flyttar aldrig från Luleå"

Ali Abdullah var 16 år gammal när han för åtta år sedan kom från Irak till Luleå som Luleås första ensamkommande flyktingbarn. Idag är han 24 år och driftchef på Sushibaren.

Skillnaden är enorm mellan Luleå och Bagdad. I miljonstaden Bagdad är det sommar året om, temperaturen varierar från 25 grader som svalast till omkring 45 grader. Alis familj hade det gott ställt, han levde ett lyxliv säger han. Men det var krig i Irak med hundratusentals döda. Alis systers man blev dödad, han själv kidnappad. Familjen fick betala en stor lösensumma för att få honom fri. Den 7 maj 2007 flydde han från Irak, ung, ensam och rädd.

En månad tog det för Ali att komma till Sverige. Först till Syrien och sedan över Medelhavet med båt och till sist flyg till Stockholm. Där bodde han på ett transitboende. Efter tre månader fick han uppehållstillstånd och blev placerad i Luleå. Han hade hört att Luleå var bra. Att det var en mindre stad och att allt gick snabbare och enklare än i storstäderna.

Annorlunda situation för flyktingar

Efter ungefär ett år kom Alis mamma och tvillingsyster till Luleå. De bor numera i Stockholm. Ali har en bror kvar i Irak. Dagens flyktingsituation påminner honom om hans svåra resa, allt han gick igenom då. Men Ali säger att det är stor skillnad nu mot när han kom till Sverige.

– När jag kom till Luleå fanns det inte så många flyktingar som det gör nu. Jag har inte heller märkt av någon rasism här. I skolan var jag den enda utlänningen i min klass och många var väldigt hjälpsamma mot mig.

Under gymnasiet, där han gick ledarskapsprogrammet, gjorde Ali praktik på Sushibaren. Där såg de en ung kille som hade mycket driv och ville vara med och lära sig saker. Det ledde till extrajobb och under tredje året på gymnasiet både pluggade han och jobbade heltid på Sushibaren alla dagar i veckan. Sedan 1,5 år är han driftchef på Sushibaren, dess förinnan var han kökschef i tre år.

Språket är nyckeln till landet

Rådet som Ali vill ge till andra ensamkommande flyktingbarn är att fokusera på språket och plugga vidare. Och att vara skötsam, då får man ett bra rykte och har lättare att komma in i samhället, få jobb och vänner.

– Språket är nyckeln till landet. Kan du språket så löser sig allt, säger Ali bestämt.

Det är i Luleå Ali är hemma, här har han vänner och jobbarkompisar. Han har växt som människa sedan han lämnade Irak. Allt som har hänt sedan flykten har gjort att han har utvecklats, fått ta ansvar, blivit självständig och fått ett helt nytt liv i Luleå. Härifrån flyttar han aldrig!

– Sverige har gett mig mer än vad mitt hemland har, säger han. Och Luleåborna är mycket schysstare mot flyktingar än vad man är på andra ställen.

Text: Monika Aunes