Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Löparmorsa och undersköterska

Karin Clausén

Karin Clausén gillar att springa och hon springer snabbt. I höstas vann hon kommunjoggens damklass. Till vardags arbetar hon som undersköterska vid Kallkällans vård- och omsorgsboende. Möt en av Luleå kommuns snabbaste 47-åringar.

Karin Clausén är en glad och vältränad kvinna som har lätt för att skratta. Hon har man och fyra barn, varav den yngsta är 19 år.

Karin löptränar tre gånger i veckan, oftast måndagar, onsdagar och fredagar. På helgerna vill hon vara ledig och ha tid att göra annat.

Hon började springa regelbundet för tre år sedan och berättar att hennes dotter Elisabeth (Clausén, reds anm.) tävlar i löpning och det var genom henne som hon började träna. Karin såg också att det var fler i hennes egen ålder som tränade och då sporrades hon att träna mer.

Tid för träning

Karin jobbar 75 procent och det ger henne tid att träna mycket. Hon tycker det är roligt att springa i alla möjliga väder och hon säger att hon aldrig behöver frysa, men hon har ändå en maxgräns på -15 grader.

Hon åker även skidor när det är kallt och hon tycker aldrig att det är jobbigt att träna utan snarare svårt att låta bli.

— Om man till exempel blir skadad då kan man bli otålig, säger hon och skrattar.

— Ibland springer jag kortare distanser, fem till tio kilometer och sen har jag ett pass med fyra minuters intervaller. Annars tränar jag med min dotter Elisabeth som är mer påhittig än mig och då blir det mer variation. Vi kör intervallpass på skogsvallen. Det är roligt att ha sällskap när man springer.

Tävlar mot dottern

Hon är ofta med i samma tävlingar som dottern som är väldigt duktig. Ibland är det indelat i olika åldersklasser, men ibland händer det att de hamnar på pallen båda två.

Karin tycker att hon har klarat sig bra i sitt jobb som undersköterska när det gäller att inte få skador och hon tror det beror till stor del på hennes träning.

Karin säger att hon blir pigg i huvudet och får energi av sin träning. Hon vill helst inte påverka någon att träna utan det är upp till var och en. Hon berättar att det pratas mycket om träning på jobbet och det är många av jobbarkompisarna som tränar.

Text: Birgit Lind (Jobbcenter södra)

Fotnot: Karin Clausén vann kommunjoggen 2015, fem kilometer, på tiden 21.57.