Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

"Be oss om en åsikt om Luleå hockey och vi levererar den"

Mathias Karvonen

Mathias Karvonen arbetar vid ledsagar- och avlösarservice. Här skriver han om det viktiga arbete som de utför.

”Kasta mer” sa han och log. Det brände redan i skinnet men jag kastade en skopa till på stenarna. Jag tänkte att jag kan inte vika mig nu. Särskilt inte efter det där snacket jag hade innan om att jag är tornedaling, halvfinne, bastun i blodet och allt det där. ”Kasta mer” sa han igen och skrattade gott.

Episoden ovan är ett kort nedslag i en arbetsdag på mitt arbete vid ledsagar- och avlösarservice, ett tvärsnitt av alla tusen situationer som jag och mina kollegor befinner oss i varje vecka. Ursäkta det slitna uttrycket, men ingen dag är på riktigt den andra lik.

I FN:s konvention för rättigheter för personer med funktionsnedsättning står det: ”stöd ska ges för att förhindra isolering och avskildhet från samhället”. Jag tycker att detta på ett bra sätt ringar in det vi gör på ledsagar- och avlösarservice.

Har man en funktionsnedsättning så är vårt samhälle inte alltid lätt att röra sig i på samma sätt som för oss andra. Våra ledsagningsbrukare ska med hjälp av oss kunna göra just det. Det kan handla om att hen behöver hjälp med att ta en promenad, handla, fika på ett café, delta i aktiviteter eller annat som gör att man känner sig delaktig i samhället. Träffen i sig kan, för vissa, vara en viktig del i att känna att man har en social samvaro.

Vi arbetar också med avlösning. Då stannar vi i hemmet med våra brukare. Vi gör det för att familjer som lägger ner mycket tid och kraft på omsorgen av en anhörig ska få göra någonting annat. Avlösning kan handla om att i hemmet bara sitta och prata, leka, ge medicin, natta barn eller bara finnas till. Det viktigaste målet med avlösningen är att anhöriga får lämna hemmet en stund.

Vi jobbar med personer i alla åldrar med väldigt många olika funktionsnedsättningar. Det ställer också olika krav på oss men vi är en kompetent och blandad arbetsgrupp. Vi har personal med vårdbakgrund, pedagogbakgrund (som jag själv) och flera är utbildade i teckenspråk. Vi är unga, äldre och kvinnor och män. Min personliga iakttagelse är att vi har både fotriktiga skor och klarar av stora mängder kaffe. Be oss om en åsikt om Luleå hockey och vi levererar den.

Vår samordnare Cecilia liknade en gång hennes jobb vid att lägga ett pussel som hela tiden byter motiv. Vi arbetar med människor. Människor som ångrar sig, blir sjuka, glömmer läkartider eller plötsligt tycker att vädret är fint och vill åka till stugan i stället. Det här gör att vi ibland har svårt att sätta våra scheman och att vi inte alltid är kommunens mest kostnadseffektiva verksamhet. Man ska dock minnas att vår uppgift är att människor ska kunna leva normala liv, även om de har en funktionsnedsättning.

Vi kan inte alltid tillgodose alla behov men vi gör vårt bästa. Om någon skulle fråga mig hur ett starkt, rikt samhälle ser ut skulle jag nog svara att alla människor ska ges utrymme att leva utan begränsningar.

När jag står utanför dörren och ska ringa på hos den jag ska träffa brukar jag stanna upp en sekund och blunda. Jag försöker lämna mitt bagage i trapphuset. Om jag tänker på hur dåligt jag sovit på grund av sjuka barn, att jag presterade dåligt på matchen i helgen eller vad som helst som tar fokus från kunden så gör jag ett sämre jobb.

Jag försöker vara i stunden när jag träffar kunden. Jag tror inte att man ska lämna sig själv utanför dörren, bara att man ska försöka se kunden och sätta sig in i hens situation för en stund.

I mitt jobb träffar jag personal från massvis av olika verksamheter och går nästan alltid från dessa möten med ett leende på läpparna. Vi som arbetar i Luleå kommuns alla verksamheter gör det bra. Vi är bra, glöm aldrig det!