Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

"Det handlar om att ha ett hjärta som slår för andra"

Lisa Lind

Lisa Lind är undersköterska vid Bergvikens vård- och omsorgsboende. Här skriver hon med egna ord hur viktigt det är att se och respektera våra äldre medmänniskor.

Jag började som 16-årig lärling på ett vård- och omsorgsboende. Jag såg människor med ett stort tålamod, emaptisk förmåga och ett genuint intresse för att hjälpa sina medmänniskor. Jag träffade undersköterskor som såg människan bakom sjukdomen och jag såg respekten och tålamodet flöda genom dem varje dag och tänkte att det är så jag vill vara.

En dag kastade en äldre dam en rollator på mig med en sån kraft jag inte trodde hon hade. Jag såg ilskan, förtvivlan och sorgen i hennes ögon. Jag kände med henne, tog inte åt mig utan försökte förstå henne. Det var stort för mig som 16-åring att känna som jag gjorde.

Jag tycker det är tråkigt att höra allt negativt som sägs om att vara undersköterska. Jag tycker vi ska lysa upp det vi har. Det handlar om att vara stark. Vi har en plikt att följa, vi är först att jobba och sist att gå hem.

Det handlar om andra människors liv. Det handlar om att ha ett hjärta som slår för andra och att vara där i sorg och glädje. Att sätta andra medmänniskor framför sig själv när man är på plats. Att ha kunskapen om att se förbi sina egna problem och bekymmer, för på jobbet handlar det inte en själv utan om kunden som är i fokus.

Jag är i dag 22 år och är en stolt undersköterska. På vård- och omsorgsboendet jobbar jag i tre skift. Jag jobbar cirka tre nätter på en schemaperiod och för mig passar detta system.

Jag får se kunden på natten och lära mig mer om dem. Jag  förstår dem mera om dagarna när jag vet hur de funkar på natten. Plus att det är en annan atmosfär på natten, ljudnivån är annorlunda, känslan att jobba är annorlunda och det är något jag verkligen gillar.

Dagarna går fort när man har roligt och det har jag för det mesta. Mina kollegor är helt underbara hela högen. Det känns lite som att man blir en stor familj. Vi är ledsna tillsammans när någon av våra kollegor väljer att sluta eller byta jobb och vi berättar för varandra hur bra vi tycker den andre är.

Arbetsmoralen är underbar och har man en "dålig" dag hemma så glömmer man nästan bort den när man är på jobbet tack vare kollegorna.

För mig är mitt yrkesval självklart – jag vill hjälpa mina medmänniskor och speciellt den äldre generationen. Så länge vi kan komma ihåg att ta hand om oss själva på fritiden också så är detta jobb helt otroligt.