Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Snabbt agerande efter brand på Hertsön

Efter en brand i ett hyreshus på Hertsön i natt hjälpte kommunens krisgrupp POSOM de drabbade. Ett fyrtiotal personer evakuerades från två hus på Utterstigen. Polisen misstänker mordbrand. Bengt Lindgren var räddningstjänstens inre befäl i natt.

Vad har hänt?

-Kl 2:43 fick vi in det första larmet om att folk kände röklukt. Vi skickade ut stans och Gammelstads styrka och senare även Bodens räddningstjänst. Det visade sig att det var en vindsbrand, så vi kollade igenom trapphusen och evakuerade först de boende ner till tvättstugan. Samtidigt anlitade vi en traktor med teleskopbom som lyfte upp taket så att vi kunde släcka branden i gavellägenheten. Jag kallade in POSOM-gruppen också.

Vad gör den?

-POSOM, psykologiskt och socialt omhändertagande, betyder att det åker folk direkt till olycksplatsen för att ta hand om de drabbade. Jag ringde Svenska kyrkan och socialförvaltningen, det var tre personer som stödde de boende, kokade kaffe och informerade vad som händer. Att få rätt information är väldigt viktigt när olyckan är framme. Senare, kl 5:25, slussades ett fyrtiotal hyresgäster med en LLT-buss till Hertsöns kyrka.

Vad händer nu?

-De som bodde i grannhuset där det inte brann har redan återvänt till sina lägenheter. De som bor i det branddrabbade huset tar Lulebo hand om. Socialförvaltningen har gått in och hjälpt två personer som inte hade försäkring.

Uppdatering 10/9 -14 08:01
Under onsdagen den 10 september är förhoppningen att Lulebolänk till annan webbplats ska ha en bättre bild över hur många lägenheter som kan hittas till de drabbade familjerna.

Uppdatering 11/9 -14 16:13
Lulebo meddelar att alla som drabbades av branden nu har fått annat boende.