Så här såg det ut när de första ensamkommande ungdomarna anlände till hotell Nordkalotten i januari. Här bor nu nästan 100 ensamkommande, de flesta är i gymnasieåldern. Foto: Susanne Lindholm.

Berättelser och intervjuer

Bakom varje asylsökande finns en människa med en egen historia och uppväxt. Det finns olika anledningar och historier till varför en person söker asyl, vi har samlat några berättelser. 

Ali Abdullah - Jag flyttar aldrig från Luleå

Ali Abdullah var 16 år gammal när han för åtta år sedan kom från Irak till Luleå som Luleås första ensamkommande flyktingbarn. Idag är han 24 år och driftchef på Sushibaren.

Skillnaden mellan Luleå och Bagdad kan inte vara större. I miljonstaden Bagdad är det sommar året om, temperaturen varierar från 25 grader som svalast till omkring 45 grader. Alis familj hade det gott ställt, han levde ett lyxliv som han säger. Men det var krig i Irak med hundratusentals döda. Alis systers man blev dödad, han själv kidnappad. Familjen fick betala en stor lösensumma för att få honom fri. Den 7 maj 2007 flydde han från Irak, ung, ensam och rädd.

Läs om Abdullahs resa från Irak till Luleå.

David Mumbone - Vill ge människor en hjälpande hand

David Nalisa Mumbone kom 2009 som flykting från Namibia till Råneå. Han pluggar till undersköterska, jobbar extra inom vård och omsorg och har bara ett mål: Han vill hjälpa människor och ge tillbaka för all hjälp han själv har fått.

David minns exakt den dag han landade på Kallax tillsammans med tre av sina vänner. Det var den 12 november 2009. Det var kallt och det var vitt överallt. Skulle det vara så här hela året…? Men det var början på hans nya liv. Bakom sig hade han flera år av flykt undan diskriminering och förföljelse.

Läs Davids berättelse och tankar om framtiden.

Med litteraturen som hjälp

Språket är nyckeln till en lyckad integration. I Luleå gymnasieby rustas flyktingungdomar för fortsatt skolgång eller jobb. Samtidigt måste skolan rustas för att klara fler elever från krigshärjade områden.

22 elever, 7 killar och 15 tjejer, läser alla samma bok: Stjärnlösa nätter av Arkan Assad. Historien handlar om den 19-årige Amàr som växer upp i Sverige och ska giftas bort med sin kusin Amina i Kurdistan. Hans sökande efter sin identitet präglas av olika värderingar och kulturer.

Många i rummet känner igen sig i handlingen.

Läs hur läraren Lisa använder sig av litteraturen och språket för lyckad integration.

Råneå - Ett föredöme

Luleå kommun har sedan många år tagit emot flyktingar, både asylsökande och människor som fått uppehållstillstånd. En del av dem är kvar och har bidragit till befolkningstillväxt och samhällets utveckling.

Mest uppmärksammat är hur Råneå tagit emot asylsökande. När Migrationsverket för 15 år sedan meddelade att man skulle öppna ett asylboende i samhället slog det ner som en mindre bomb.

Många hade farhågor för hur det skulle gå. Men föreningar och enskilda i Råneå mobiliserade genast och snart kom både politiker och journalister på studiebesök till det flyktingvänliga samhället i norr.

Läs hur Råneå arbetar med flyktingar.