Familjehem

Familjehem är ett hem som tar emot barn och ungdomar som inte kan bo med sina biologiska föräldrar. Hur länge en familjehemsplacering varar är olika men målet är att barnet ska återvända till det biologiska hemmet när det finns förutsättningar för det.

Familjehemmet ska under tiden barnet bor hos dem samarbeta med de biologiska föräldrarna och underlätta barnets kontakt och relationer till sina anhöriga och sitt nätverk. Socialtjänsten finns alltid med som stöd.

Vem kan bli familjehem?

Ett familjehem kan bestå av vuxna som är gifta, sammanboende eller ensamstående. Familjen ska leva under trygga och stabila förhållanden för att kunna erbjuda placerade barn en bra hemmiljö.

Familjen kan bo i lägenhet eller villa, centralt eller på landsbygden. Man kan ha egna barn eller husdjur eller bara vara två vuxna i hushållet.

Familjen bör ha erfarenhet av barn och unga. Ett absolut krav är engagemang, tid och plats. Vi gör alltid en familjehemsutredning där vi samlar information via intervjuer och hembesök samt gör en kontroll i social-, polis-, försäkringskassans- och kronofogdens register.

Varför bor barn och unga i familjehem?

Vanliga orsaker är missbruk och psykisk- eller fysisk ohälsa inom familjen som innebär en otrygg hemsituation. Det kan handla om barn eller ungas egna svårigheter eller beteende som föräldrarna av olika skäl inte klarar av att hantera.

Vilket stöd får familjehemmet?

Som familjehem får ni stöd av familjehemssekreterare vid socialförvaltningen i Luleå kommun. Ni får alltid svar på frågor och funderingar och socialförvaltningen är ansvarig för placeringen och skyldig att följa upp hur det fungerar. Familjehem erhåller utbildning och ekonomiskt ersättning för sina insatser.

Nyfiken på familjehem?

Onsdag 13 mars kl 19.00 kan du träffa oss på Norrfjärdens Folkets hus. Vi bjuder på fika. Läs meröppnas i nytt fönster

Kontakt och intresseanmälan

Vill du veta mer om vad det innebär att ta emot ett barn i sitt hem? Ring oss på
0920-45 30 00 eller familjehem@soc.lulea.se så berättar vi mer.

Gör en intresseanmälan:

Till e-tjänstenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster