Arkiv över alla nyheter

Här hittar du ett arkiv över alla nyheter som har publicerats på Luleå kommuns webbplats.

 • Luleå redo att ta emot rekordmånga Barents deltagare

  I helgen arrangeras Barents Winter Games i Luleå och det är rekordmånga deltagare från Norge, Finland, Ryssland och Sverige som samlas för att tävla i 15 olika idrotter och tre parasporter.
  Publicerat 2018-03-16
 • Delta i Earth hour med andra och tänd hopp. På Nordansmak den 24 mars mellan 19 och 21.30.

  Kom på ett Earth Hour evenemang– på Nordansmak den 24 mars

  Välkommen till Nordansmak på Stationsgatan 25 B den 24 mars mellan klockan 19 och 21.30. Du bjuds på underhållning, klimatsmart fika och småprat. Det här är ett evenemang som Studiefrämjandet, Luleå kommun, Nordansmak, Naturskyddsföreningen och WWF arrangerar.Lördag 24 mars klockan 20.30-21.30 är det dags för WWF Earth Hour – världens största miljömanifestation som vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar tusentals människor, företag och städer världen över.
  Publicerat 2018-03-16
 • Visa upp din konst på Bothniasalongen

  Vill du visa upp din konst i en jurybedömd salong? Då ska du söka till Bothniasalongen 2018 senast 31 mars! Konstsalongen äger rum på fyra platser i Norr-och Västerbotten under sommaren och alla som är bosatta och verksamma i de två länen kan söka till utställningen.
  Publicerat 2018-03-16
 • Medberoende-/anhöriggrupp startar inom kort

  Är du medberoende eller anhörig till någon med beroendeproblematik? Välkommen att anmäla dig till vår nya grupp som startar den 5 april.
  Publicerat 2018-03-16
 • 12-stegsbehandling för personer med beroendeproblematik

  Har du en beroendeproblematik? Nu kan du anmäla dig till en åtta veckor lång behandling som börjar den 3 april.
  Publicerat 2018-03-15
 • Landsbygd i Luleå kommun

  Växtkraft på Luleås landsbygd

  För första gången på många år ökar befolkningen på Luleås landsbygd mer än vad den gör i stadsdelarna. Under 2017 stod byar och tätorter som Björsbyn, Råneå, Kallax och Måttsund för 52 procent av kommunens totala befolkningsökning på 700 personer.
  Publicerat 2018-03-15
 • Ny maxvikt på isvägarna

  Den nya maxvikten på isvägarna till Sandön/Junkön och Hindersön är 12 ton
  Publicerat 2018-03-15
 • Pengar till integration och inkludering i Luleå

  Kommunstyrelsen avsätter två miljoner kronor för att främja integrationsarbetet i Luleå. Ideella föreningar, organisationer och företag kan under 2018 söka projektmedel för olika projekt och aktiviteter där nya samverkansformer prövas. 
  Publicerat 2018-03-13
 • Källa Pixabay

  Anmälan till tomtkön ur funktion

  Betalningsfunktionen för E-tjänsten "Anmäl dig till tomtkön" är för tillfället ur funktion.
  Publicerat 2018-03-09
 • Excercisvägen pågående arbeten

  Vi färdigställer gatorna i Kronandalen

  Vi färdigställer gatorna inför att bostäderna ska börja byggas i Kronandalen. Just nu är det därför stökigt på Excercisvägen, dvs gatan mot Återvinningscentralen. Kör försiktigt!
  Publicerat 2018-03-09
 • Cykelväg invigd i bitande kyla!

  Termometern visade -18 grader i förra veckan då Luleå Kommun tillsammans med Cykelstället och Cykelfrämjandet genomförde invigningen av den nya cykelvägen i Gammelstad.
  Publicerat 2018-03-09
 • Ökad maxvikt till 4 ton på isvägen till Hindersön

  Nu kan vi öka maxvikten för fordon på isvägen till Hindersön till 4 ton.
  Publicerat 2018-03-09
 • Har du fått ett blått kuvert?

  Nu genomförs en nationell enkät om hälsa, Hälsa på lika villkor?. Undersökningen hoppas kunna ge svar på hur Luleåborna mår och om det finns skillnader i hälsa mellan olika grupper i befolkningen. Har kvinnor bättre eller sämre hälsa än män? Har högutbildade bättre eller sämre hälsa än lågutbildade? Det blå kuvertets svar skapar bilden. Ge dina svar idag.
  Publicerat 2018-03-08
 • Stora kostnader för personlig assistans

  Socialnämnden i Luleå har haft ökade kostnader motsvarande 21 miljoner kronor för personlig assistans under år 2017. Nu föreslår socialnämnden kommunfullmäktige att underskottet inte ska belasta nämndens resultatutjämningsfond.
  – Vi kan konstatera att Försäkringskassans restriktivare tillämpning av personlig assistans har lett till en stor kostnadsökning för Luleå kommun och det är kostnader som vi inte har kunnat påverka, säger Fredrik Hansson, socialnämndens ordförande. 

  Publicerat 2018-03-08
 • Earth hour 2018 den 24 mars mellan 20.30 och 21.30

  Earth Hour – tillsammans för planeten 24 mars

  Lördag 24 mars klockan 20.30-21.30 är det dags för WWF Earth Hour – världens största miljömanifestation som vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar tusentals människor, företag och städer världen över. Tillsammans kan vi skapa enorm förändring, så varför inte låta årets Earth Hour bli startskottet för ett mer planetvänligt liv?
  Publicerat 2018-03-07
 • Detaljplanen för Kronandalen med 2000 bostäder vann laga kraft 2017. Origoparken är en del av den nya stadsdelen Kronan.

  Ärenden till arbetsutskott: Positivt resultat för Luleå kommun

  Kommunstyrelsens arbetsutskottet behandlar på sitt kommande sammanträde den 12 mars sammanlagt tolv ärenden. Bland annat Luleå kommuns årsredovisning som visar ett överskott på 462 miljoner kronor.
  Publicerat 2018-03-07
 • Migrationsverket säger nej till förvar i Råneå

  Migrationsverket väljer att inte gå vidare Luleå kommuns förslag att bygga ett förvar i Råneå. Istället väljer man att utreda ett förvar på fastigheten Porsön 1:401 som ägs av Specialfastigheter.
  Publicerat 2018-03-06
 • Startskottet för pilotprojekt riktat till fritids- och elevassistenter

  Den 28 februari startade projektet. Vid fem tillfällen, under fyra timmar träffas 20 – 25 deltagare för att bland annat arbeta med läroplanens innehåll, verksamhetens styrdokument, ledarskap, förhållningssätt och kollegialt lärande.
  Publicerat 2018-03-06
 • En väg in till kommunen

  Sedan 1 mars är ett nytt gemensamt kundcenter i Stadshuset den huvudsakliga ingången till Luleå kommun för alla typer av frågor, synpunkter och ärenden från kunder. Det är en resa vi har påbörjat och det finns fortfarande mycket kvar att utveckla och förbättra.
  Publicerat 2018-03-05
 • Medborgarförslag, namnsättning av parker mm

  Stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott behandlar den 8 mars åtta ärenden. Däribland fem medborgarförslag, namnsättning av parker samt ”den mystiska brandstationen”.
  Publicerat 2018-03-05
 • Sportlovsaktiviteter på Hägnan

  Ta med barnen till friluftsmuseet Hägnan under sportlovet! Här kan ni åka skoter, grilla, gå sagovandring eller baka mjukkaka.
  Publicerat 2018-03-04
 • Lyckad integration – en nyckel till framgång när Luleå ska växa

  Luleå växer. En framgångsfaktor är det goda samarbetet mellan Luleå kommun, Arbetsförmedlingen och näringslivet – inte minst när det gäller att få ut nyanlända i arbetslivet.
  Publicerat 2018-03-01
 • Luleå kommun döms att betala sanktionsavgift

  Förvaltningsrätten i Luleå ålägger Luleå kommun att betala en sanktionsavgift på 326 000 kronor på grund av att kommunen inte tillräckligt snabbt ordnat fram en bostad till en person med särskilda behov.
  Publicerat 2018-03-01
 • Röster från diktaturen - Möt två eritreanska författare i Norrbotten

  Vår fristadsförfattare Tesfagiorgis Habte och hans landsman Tsegay Mehari besöker Medborgarhuset i Råneå på tisdag den 6 mars. Välkommen på ett viktigt författarsamtal.
  Publicerat 2018-03-01
 • Sportlovskul med Ung i Luleå

  Det närmar sig sportlov och Ung i Luleå anordnar massor av kostnadsfria sportlovsaktiviteter utöver det vanliga.
  Publicerat 2018-02-28
 • Kom och lyssna på Maria Bauer

  Är du anhörig och lever med någon som har psykisk ohälsa, missbruk, en funktionsnedsättning eller är äldre och kroniskt sjuk? Kom och lyssna på Maria Bauer som är en av Sveriges främsta föreläsare när det gäller psykisk ohälsa.
  Publicerat 2018-02-28
 • Kön till korttidsboenden minskar

  Sedan fler platser öppnades vid Bergvikens nya vård- och omsorgsboende har kön till korttidsboenden minskat rejält.

  Publicerat 2018-02-28
 • Här är resultatet från dialogmötet kring upplevelserna av socialtjänsten

  Kommunen hade ett dialogmöte den 18 januari för att ta reda på hur Luleås invånare upplevde kontakten med socialtjänsten. Nu har vi sammanställt svaren.
  Publicerat 2018-02-28
 • Missa inte Sociala företagsdagen i norr

  Coompanion Nord arrangerar Sociala företagsdagen den 11 april 2018. Luleå kommun är med och stöttar dagen tillsammans med bland andra Tillväxtverket, Region Norrbotten och Europeiska socialfonden.
  Publicerat 2018-02-28
 • 7 av 10 projekt som får ekonomiskt stöd av Facebook är förskolor och skolor i Luleå

  Facebook Luleå datacenter delar för femte året i rad ut pengar till specifika projekt. Av de tio projekt som valts ut kommer sju från förskolor och skolor i Luleå.
  Publicerat 2018-02-28
 • Unik satsning på förskolans personal

  Förskolan i Luleå och Kommunhälsan har idag presenterat ett unikt projekt, inte bara för Norrbotten utan för hela landet. Projektet syftar till att säkerställa hälsofrämjande arbetsmiljöer, kompetensförsörjning, kontinuitet och kvalitet i verksamheterna.
  Publicerat 2018-02-27
 • Nya lekplatser i Råneå, Porsön och Svartöstaden står på tur under året.

  Nya lekplatser med nya namn

  Livet är en lek! Därför bygger vi om gamla lekplatser med nya, fantasifulla redskap och utformningar. Närmast på gång i år är lekplatser i Svartöstan, Råneå och Porsön.
  Publicerat 2018-02-27
 • Så här river man loss på ett dragspel

  Är det svårt att lära sig spela dragspel? Nej, inte om du frågar Görel Särs, musiklärare i Luleå kommun.
  – Jag lärde mig spela när jag var väldigt liten eftersom mina föräldrar älskade dragspel, säger hon.

  Publicerat 2018-02-27
 • Festlig invigning av anhörigcentrum

  Många var intresserade av kommunens nya anhörigcentrum som invigdes under måndagen. Socialnämndens ordförande Fredrik Hansson invigningstalade och klippte det sedvanliga bandet.
  Publicerat 2018-02-27
 • Nu öppnar vi isvägen till Hindersön

  Nu kan vi äntligen öppna isvägen till Hindersön. Den är plogad och klar från och med imorgon 28 februari.
  Publicerat 2018-02-27
 • CSW Arctic // Europe 2018

  Nu är det mindre än en månad kvar till ett av Luleås större internationella event – Crowdsourcing Week – där politik, samhällsutveckling och ledarskap står i centrum. Eventet genomförs den 21-22 mars på Luleå tekniska universitet, Sal A117 i A-huset.
  Publicerat 2018-02-27
 • Utvecklingsplan Råneå är antagen

  Kommunfullmäktige har beslutat att anta Utvecklingsplan Råneå. Planen har tagits fram i bred dialog där medborgare, länsstyrelse och externa aktörer bidragit med synpunkter. Planens tidsperspektiv är 20 år. Respektive nämnd prioriterar när åtgärder ska genomföras.
  Publicerat 2018-02-26
 • Gemensamma satsningar på näringsliv och tillväxt

  Kommunstyrelsens arbetstutskott behandlade idag 21 ärenden, bland annat en miljonsatsning i spelindustrin och en detaljplanändring för 60 nya bostäder på Bergviken.
  Publicerat 2018-02-26
 • Invigning ny cykelväg - Gammelstad

  Invigning ny cykelväg - Mariebergsvägen Gammelstad tisdag 27 feb kl. 16.00-18.00 Träffa oss och prata cykling. Vi står vid busshållplatsen vid Stadsö centrum i Gammelstad

  Publicerat 2018-02-25
 • Tuff utmaning i kylan för toppåkarna. Totalt 25 mil på Luleås isbana på finaldagen.

  Kom och ge de tävlande lite extra värme genom att heja fram dem i KPN Grand Prix sista lopp för denna säsong. Herrarna åker 15 mil och damerna 10 mil på Luleås isbana idag.
  Publicerat 2018-02-25
 • Invigning av Anhörigcentrum

  På måndag inviger vi Luleå kommuns nya anhörigcentrum. Kom och fira med oss. Socialnämndens ordförande Fredrik Hansson invigningstalar och vi tittar in i våra nya lokaler.
  Publicerat 2018-02-24
 • Tävling - Vad ska skärgårdsbastun heta?

  Luleå kommun erbjuder bastubad till alla skärgårdsbesökare, året runt, på ett par öar. Bastuanläggningarna på Junkön är redan döpta: Jungfrun och Näcken. Nu ska övriga bastur döpas!
  Publicerat 2018-02-23
 • Isbanan och istrottoarerna stängs för allmänheten under skridskoloppen

  Skridskotävlingen KPN Grand Prix fortsätter i helgen på Luleås isbana. För allas säkerhet stängs isbanan och istrottoarerna för allmänheten under själva tävlingsloppen. Observera den nya starttiden för loppen lördag 24 februari.
  Publicerat 2018-02-23
 • Tillsammans har de hittills cyklat 2518 kilometer i vinter!

  Välkommen ned till Södra Hamn nu på lördag 24 feb mellan kl. 10.30-12.30. I samband med KPN:s skridskotävlingar och familjedagen på isen, finns ”Vintertramparna” och projektledarna på plats med aktiviteten ”Träffa Vintertramparna och prova deras olika cyklar”.
  Publicerat 2018-02-23
 • Kulturens Hus får ny RWC i huvudentrén

  Vid Stadsbyggnadsnämnden sammanträde 22 februari behandlades totalt 20 punkter på dagordningen. Bland annat igångsättningstillstånd för ombyggnation av toalett till RWC
  Publicerat 2018-02-22
 • Uppdaterat: Hot riktat mot socialförvaltningen

  Det har kommit in ett allvarligt hot mot socialförvaltningen vid Repslagargatan i Luleå. Polis är på plats och all personal har skickats hem.
  Publicerat 2018-02-22
 • När Sverige ska nå målen är Luleå pilot

  Luleå är en av sju kommuner och landsting som valts ut att delta i ett landsomfattande pilotprojekt som ska bidra till att de globala målen för hållbar utveckling nås. Med stöd av Svenska FN-förbundet och Sveriges Kommuner och Landsting kommer tjänstemän och politiker i Luleå under året att få utbildning och verktyg för att förverkliga Agenda 2030 lokalt.
  Publicerat 2018-02-22
 • Spelindustri, Luleå Science Park, planuppdrag

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlar på sitt kommande sammanträde den 26 februari, bland annat gemensamma satsningar på spelindustrin och Luleå Science Park.
  Publicerat 2018-02-21
 • Isbanan i toppskick inför premiärloppet i KPN Grand Prix

  I morgon står Nederländernas toppåkare redo kl: 11:30 då startskottet går för första loppet i skridskotävlingen KPN Grand Prix.
  Publicerat 2018-02-21
 • Bergvikens nya vård- och omsorgsboende är invigt

  Tårta, livemusik och gratulationstal. Det var innehållet när det nya vård- och omsorgsboendet invigdes i Luleå under torsdagen.
  – Det här är inte det sista äldreboendet i Luleå, om några år har vi ytterligare ett på Kronan som blir lika stort som det här på Bergviken, sa kommunalrådet Niklas Nordström.

  Publicerat 2018-02-21
 • Öppet hus på Kronan

  Öppet hus på Kronan

  Välkommen på öppet hus!Kom och ta del av vad som händer på Kronan - nu och i framtiden.
  Tisdag 27 februari kl. 16.30-18.30
  Vi bjuder på fika!
  Publicerat 2018-02-20
 • Öppen isvak vid VA arbete Gültzauudden

  Vi utför reparationsarbete av Vatten - och avloppsledningar vid slutet av Repslagargatan på Gültzauudden, vilket innebär att det är en öppen isvak där vägen möter vattnet. Håll ett extra öga på barn och djur i området. Arbetet pågår till 1 maj.
  Publicerat 2018-02-20
 • Vägen över Bergnäsbron stängs i sommar

  Bergnäsbron i Luleå stängs för fordonstrafik 16 juli-5 augusti på grund av underhållsarbete. Trafikverket hänvisar istället fordonstrafikanterna till E4, Nya Gäddviksbron och väg 968, Gamla Gäddviksbron. Cyklister- och gångtrafikanter kan dock passera över bron.
  Publicerat 2018-02-20
 • Månadens tips från Energi- och klimatrådgivningen!

  När du fryser tar du på dig en tjock tröja för att hålla kvar kroppsvärmen. Utomhus tar du också på dig en vindtät jacka, som skyddar mot blåsten. På samma sätt fungerar isoleringen i din bostad.
  Publicerat 2018-02-19
 • Kommunfullmäktige sammanträder den
  26 februari, kl 13.15

  Den 26 februari kl 13.15 sammanträder kommunfullmäktige i Stadshusets sessionssal. Du kan även lyssna på fullmäktigesändningen direkt via vår webbplats.
  Publicerat 2018-02-19
 • Föräldrasupportens experter EvaLena Johansson-Bergman, Pia Keisu, Agnetha Larsson, Inger Andersson-Elenius, Johan Lodin, Johanna Henriksson och Ulrika Nygård (fr v)stöttar föräldrar i smått och stort.

  Supporten som hjälper många föräldrar

  Luleå kommuns föräldrasupport har sedan den 1 juli år 2016 hjälpt föräldrar till över 300 barn. Supporten erbjuder vägledning till föräldrar och anhöriga med barn och ungdom mellan 0–20 år.
  Publicerat 2018-02-16
 • Barn och unga tycker till om Porsöns utveckling

  I arbetet med utvecklingsplan för Porsön är dialogen med boende på området viktig. För att få barns och ungas syn på upplevelsen av stadsdelen har kommunen besökt dem i skolan. Kommunfullmäktiges ordförande Maritha Meethz ledde dialogen.
  Publicerat 2018-02-16
 • Kärlek på gott och ont och allas lika värde när Råneåskolan firade Alla hjärtans dag

  Råneåskolan firade Alla hjärtans dag med att lyssna på en föreläsning av RFSL och presentera en utställning av elever i årskurs 7 – 9. Teman för dagen var bland annat utanförskap, vardagshjältar, kärlek och allas lika värde.
  Publicerat 2018-02-16
 • Platser kvar till föräldrakursen på Hertsön

  Nästa vecka startar föräldragruppen i kursen Alla barn i centrum, ABC.
  Publicerat 2018-02-16
 • Många frågor när kommunalråden chattade

  Under lunchen hölls en chatt med Luleås kommunalråd Niklas Nordström och Lenita Ericson. Det kom in många frågor under tiden och totalt 40 frågor besvarades under chatten.
  Publicerat 2018-02-15
 • "Semlerian", på Öhemsskolan bjöd på fyra olika slags semlor

  Traditionsenligt har eleverna på Öhemsskolans fritidshem, avdelningen Logen, även i år arrangerat "Semleria", ett café där gästerna bjuds på fyra olika sorters semlor.
  Publicerat 2018-02-15
 • Chatta med kommunalråden idag mellan 12 och 13

  Idag vid lunch kan du ställa dina frågor till Luleås kommualråd Niklas Nordström och Lenita Ericson.
  Publicerat 2018-02-15
 • Jämförelsetjänst för förskola, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola

  Lansering av jämförelsetjänst för kommunala och fristående förskolor, grundskolor och gymnasieskolor

  Nu lanserar Luleå kommun en digital jämförelsetjänst som ger vårdnadshavare, barn, elever, lärare och vikarier möjlighet att jämföra kommunala och fristående förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Tjänsten ska uppdateras årligen med den senaste
  statistiken och resultaten.

  Publicerat 2018-02-14
 • Jätteglada för satsningen på oss fritidspedagoger

  Två spännande projekt, som riktar sig till fritidshemspersonal, har dragit igång. Den 7-8 februari anordnades den första av två workshops. Lena Johansson och Inga-Lill Elenius, två av de fritidspedagoger som deltog är mycket nöjda och ser fram emot fortsättningen.
  Publicerat 2018-02-14
 • Luleå – alla hjärtans stad

  Lagom till alla hjärtans dag förvandlas Luleå till alla hjärtans stad och sprider lite extra kärlek till Luleåbor och besökare.
  Publicerat 2018-02-14
 • Kronandalen - program för park

  Kronandalen blir en grön och modern naturstad med nära till rekreation, grönska och aktivitetsytor. Bebyggelsen ska vara tät och stadsmässig med tydliga gaturum.
  Publicerat 2018-02-13
 • Illustration av kvarteret Bärmesen.

  Första bygglovet inlämnat för Kronandalen

  Ytterligare en milstolpe för utvecklingen av Kronanområdet är uppnådd. I somras vann detaljplanen för Kronandalen laga kraft och nu är första bygglovet för kvarteret Bärmesen, med Heimstaden som byggaktör, inlämnat för beslut i miljö- och byggnadsnämnden den 20 februari. 75 lägenheter och tio radhus planeras i kvarteret.
  Publicerat 2018-02-13
 • Inventeringsområdet 2018

  Har du fått ett brev från kommunen där vi ber dig deklarera ditt avlopp?

  Då ingår din fastighet i årets urval av fastigheter vi planerar att inventera under 2018. Under året kommer miljö- och byggnadsförvaltningen att inspektera avlopp som huvudsakligen ligger inom Gäddviks vattenskyddsområde. Längre ner på sidan ser du en bild på inventeringsområdet.
  Publicerat 2018-02-13
 • Vi söker 900 sommarjobbare

  Är du den vi söker? Eller har du en kompis, anhörig eller ett tonårsbarn som söker sommarjobb? Luleå kommun har 900 jobb inför sommarperioden år 2018.
  Publicerat 2018-02-12
 • Nya Luleåprodukter hos turistcenter      

  Du har väl inte missat alla nya fina Luleåprodukter som finns till försäljning? Kul både att ha själv och att ge bort.
  Publicerat 2018-02-12
 • Trygghetsboende Råneå, serverhall Porsön, integration

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade idag 14 ärenden, bland annat om ändrad detaljplan för en serverhall, integrationsinsatser samt ett extra ärende om det planerade trygghetsboendet i Råneå.
  Publicerat 2018-02-12
 • Invigning av Luleås nya vård- och omsorgsboende

  På torsdag inviger vi det nya vård- och omsorgsboendet som ligger på Bergviken. Kom och fira med oss. Vi bjuder på kaffe, tårta, underhållning och rundturer i våra nya lokaler. Kommunalrådet Niklas Nordström och socialnämndens ordförande Fredrik Hansson invigningstalar.
  Publicerat 2018-02-12
 • Cementvägen är underminerad av stora mängder vatten vilket innebär att vägen till vissa delar är avstängd

  Grumligt vatten i delar av Luleå

  Arbetet med att laga vattenledningen längs Cementvägen på Storhedens handelsområde har pågått sedan tidigt i morse. - De problem som fortfarande kan märkas av är att vattnet i kranen kan upplevas som missfärgat, men det kommer att klarna vartefter, säger Petra Viklund VA chef på Luleå kommun.
  Publicerat 2018-02-10
 • Vårt Luleå är på väg

  Nytt år, ny tidning i ny design. Årets första Vårt Luleå är på väg till en brevlåda nära dig.
  Publicerat 2018-02-09
 • Porsön reser sig

  Porsön är Luleås yngsta stadsdel, i alla fall åldersmässigt, och det är tack vare studenterna. Universitet, forskning och industri är dominerande och Facebooks etablering i stadsdelen gjorde Luleå känt i hela världen. I fjol var det bränder, oro och nedläggning av hälsocentralen som präglade bilden av Porsön. Hur ser det ut idag? Vårt Luleå besökte stadsdelen.
  Publicerat 2018-02-09
 • Vintercykling för att eleverna ska må och prestera bättre

  Årskurs 6 på Ormbergsskolan deltar i ett unikt forskningsprojekt i samarbete med Luleå tekniska universitet. Detta är det första vintercyklingsprojektet inom skolan kopplat till forskning i Sverige, möjligen i världen.
  Publicerat 2018-02-09
 • Luleå Pride on Ice

  Världsunikt pridetåg på is

  Luleås isbana och isvägar tog nyligen plats på CNN Travels bucket list över världens häftigaste upplevelser. För första gången någonsin kan man nu också uppleva ett pridetåg på is – Luleå Pride on Ice.
  – Vi vill skapa en unik upplevelse i pridefamiljen och den 10 mars är det premiär. Alla är välkomna! Hela världen! säger Helena Carlsson, ordförande RFSL Luleå och norra Norrbottens län.

  Publicerat 2018-02-09
 • Förälder: Vill du veta mer om ungdomar och droger?

  Välkommen till en kostnadsfri föreläsning om vilka droger som finns bland unga i Luleå och hur man pratar med ungdomar om droger.
  Publicerat 2018-02-09
 • Wilma Westman, Ida Hedkvist och Niki Biliou (från vänster) går i årskurs 2 på Samhällsprogrammet med internationell inriktning. På schemat står källkritik.

  Källkritik: Hur vet vi att det stämmer?

  Idag är informationsflödet enormt och kanalerna där man ta del av information är många. Men hur vet man vilken information man kan lita på?
  Publicerat 2018-02-08
 • Bättre samarbete i kommunen. Fyra förvaltningar kommer att bli två. Från och med 2019 minskas antalet nämnder och förvaltningar i Luleå kommun.

  Ny organisation för smartare arbetssätt

  Bättre samverkan, färre nämnder och en ny förvaltningsstruktur. Det är några av förändringarna som är på gång i Luleå kommun.
  Publicerat 2018-02-08
 • Isrutschkana på Gültzauudden

  Nu på fredag är ännu en snöattraktion klar för Luleås barn att använda.
  Publicerat 2018-02-07
 • Serverhall, integration, Konfuciusinstitutet

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlar på sitt sammanträde den 12 februari 13 ärenden, bland annat följande:
  Publicerat 2018-02-07
 • Kommundirektören föreläser om offerkulturen inom socialtjänsten

  Luleås kommundirektör Mikael Lekfalk är inbjuden som föreläsare till två stora konferenser under den här veckan.
  – Det ska bli väldigt roligt och det är otroligt viktigt att vi sätter Luleå på kartan i alla tänkbara sammanhang, säger han.

  Publicerat 2018-02-06
 • IKT-pedagog förstärker digitala satsningen i kommunens förskolor

  Ylva Hedkvist Hansen har anställts som IKT-pedagog tillika projektledare för att stödja och genomföra kompetensutvecklingsinsatser inom området digitalisering till personalen i Luleås förskolor. Projektet pågår till och med 2019.
  Publicerat 2018-02-06
 • Programmera mera - utbildning för mattelärare

  Varannan vecka träffas Luleå kommuns förstelärare i matematik för att lära sig programmering. Från och med hösten 2018 ingår programmering, i bland annat matematik, som ett medel för att utveckla elevernas matematikkunskaper.
  Publicerat 2018-02-06
 • Skridskotävlingen KPN Grand Prix

  Nederländernas allra bästa långloppsåkare på skridskor kommer till Luleå den 22-25 februari för att tävla på Luleås isbana. Kombinera ditt besök på isbanan och Södra hamnplan med att heja fram toppåkarna i skridskotävlingen KPN Grand Prix.
  Publicerat 2018-02-06
 • Luleå Makerspace samlar teknikintresserade i alla åldrar som Greger Lundbäck med barnen Viktor och Alma (till höger). Grundarna Peter Parnes och Agneta Hedenström syns i blå t-shirts till vänster. Foto: Thomas Bergman

  Modern teknik för alla

  Arbeta med tekniska maskiner och moderna verktyg, skapa dataspel eller programmera, det är bara ett urval av vad du kan göra om du besöker något av Luleå Makerspace event.
  Publicerat 2018-02-06
 • Dialog barn Porsön

  Barnen tycker till om Porsön

  Var gillar jag att leka och var tycker jag det är läskigt att vara? I dag har femteklassarna på Porsöskolan fått jobba med en interaktiv karta för att visa vad de gillar bäst och sämst med sitt bostadsområde. Barnens svar kommer att användas i Luleå kommuns arbete med att ta fram en utvecklingsplan för Porsön.
  Publicerat 2018-02-05
 • Vägen framåt för Luleå - möt nya kommunalråden

  De arbetar som team och lär av varandra. En dryg månad in på det nya året har de nya kollegorna börjat hitta arbetsformerna. Möt två av stadens främsta ambassadörer, Luleås kommunalråd Lenita Ericson och Niklas Nordström.
  Publicerat 2018-02-05
 • Badhuset i Råneå, parkeringskort för turister

  Stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott behandlar den 8 februari 14 ärenden. Däribland tre medborgarförslag samt ett antal igångsättningstillstånd som t ex ombyggnation av badhuset i Råneå.
  Publicerat 2018-02-05
 • Ett attraktivt Luleå för unga

  För att Luleå ska växa krävs att platsen är attraktiv för Luleåborna och potentiella inflyttare. Unga människor som bildar familj bidrar i synnerhet till en långsiktig tillväxt. Hur kan Luleå locka de unga att stanna kvar eller flytta hit?
  Publicerat 2018-02-05
 • Fredag den 9 feb sätter vi tillsammans Luleå på
  Vintercykelkartan!

  Fredag 9 februari är det Winter Bike To Work day, en dag då hela världen hyllar cykeln som transportmedel.
  Publicerat 2018-02-05
 • Kuleå

  Jämnt i omröstningen om vilken stad som får besök av Kalle Anka

  Luleå har chansen att få vara med i ett serieäventyr med Kalle och Knattarna. Omröstningen pågår och det är just nu väldigt jämnt mellan Kuleå och Kallemar.
  Publicerat 2018-02-02
 • Fotograf Gunnar Bergbom

  Fin gåva till stadsarkivet

  Stadsarkivet gläds i dessa dagar för den gåva på närmare 100 000 reportagebilder från 1950-talet och framåt som kommunen och Luleåborna fått till skänks efter fotografen Gunnar Bergbom, Lulebild.
  Publicerat 2018-02-02
 • Lyckad start på Södra hamnplan

  Nu är förberedelserna för årets vinteraktiviteter klara på Södra hamnplan. Det blev en lyckad start på vintersäsongen under förra helgen.
  Publicerat 2018-02-02
 • Utvecklingsplan Porsön - Arbetet med förstudien fortskrider

  I tisdags togs nästa steg i arbetet med att beskriva vilka frågeställningar som är mest avgörande för utvecklingen på Porsön. Arbetsgruppen gick igenom och diskuterade resultatet av HåSta och alla deltagare fick beskriva sin förvaltnings bild av nuläget på Porsön.
  Publicerat 2018-02-01
 • Förskolan får ”grönt ljus” inom samtliga granskade områden

  Skolinspektionens rapport från granskningen som gjorts i förskolan under hösten 2017 visar att förskolan, inom samtliga granskade områden, uppfyller författningarnas krav.
  Publicerat 2018-02-01
 • Carina Sammeli, Niklas Nordström, Pia-Maria Holmgren, Bengt Niska.

  Idag blir Luleå förvaltningsområde för meänkieli och samiska

  Luleå är sedan tidigare förvaltningsområde för finska och idag blir kommunen även förvaltningsområde för meänkieli och samiska. Det är ett tydligt steg i arbetet för att stärka de nationella minoriteternas rättigheter att leva och utvecklas i Luleå kommun. Dagen uppmärksammades med en ceremoni i Stadshuset med tal och tårta.
  Publicerat 2018-02-01
 • Platser kvar till föräldrakursen Alla barn i centrum

  Är du förälder och vill stärka relationen till ditt barn och förebygga stress och konflikter i vardagen? Det finns platser kvar till kursen Alla barn i centrum (ABC) som startar den 7 februari.
  Publicerat 2018-01-31
 • Råneå

  Råneå tänkbart som förvar åt Migrationsverket

  Migrationsverket har frågat Luleå kommun om kommunen har möjlighet att bygga en anläggning för personer med ett utvisnings- eller avvisningsbeslut. Kommunen har snabbutrett frågan och föreslår en tomt i Råneå som tänkbar för en sådan anläggning.
  Publicerat 2018-01-31
 • Tyck till om kommunens anhörigstöd

  Vårdar eller stöttar du en närstående? Vi vill veta vad du tycker om anhörigstödet som
  Luleå kommun erbjuder.

  Publicerat 2018-01-31
 • Nya föreskrifter om avfallshantering för Luleå kommun

  Ett förslag till reviderade föreskrifter om avfallshantering för Luleå kommun har tagits fram och ställs nu ut för granskning under perioden 5 februari – 2 mars 2018 .
  Publicerat 2018-01-31
 • Kuleå

  Luleå kan få egen serie i Kalle Anka

  Luleå är en av tre städer som blivit ”ankifierade” av Kalle Anka & C:o. Nu pågår omröstningen som ska avgöra vilken stad Kalle och Knattarna ska besöka i ett kommande nummer av tidningen.
  Publicerat 2018-01-30
 • Den tryggaste skolklassen 2017 är korad!

  Luleå kommun delar varje år ut stipendier till personer som bidrar till social gemenskap och känslan av trygghet mellan människor. I år fick klass 9C från Björkskataskolan ta emot utmärkelsen som Årets tryggaste skolklass och prissumman på 5 000 kronor.
  Publicerat 2018-01-30
 • Dialog om världsarvets framtid

  Har du synpunkter och tankar på framtiden för vårt världsarv Gammelstads kyrkstad? Då är du varmt välkommen till en världsarvsdialog den 14 eller 15 februari!
  Publicerat 2018-01-30
 • 9:or med sikte på kök,servering och bageri

  Restaurang- och livsmedelsprogrammet bjöd förra veckan in elever från årskurs 9 till en prova-på-dag. Niondeklassarna träffade lärare och elever för att få veta mer om programmets innehåll och själva delta i tillagning och servering.
  Publicerat 2018-01-30
 • Ökad maxvikt på isvägarna till Sandön och Junkön

  Nu kan vi öka maxvikten för fordon på isvägen till Sandön och Junkön till 6 ton.
  Publicerat 2018-01-30
 • Årets trygghets- och folkhälsoinsats 2017

  Carola Vånsjö, Maria Karlström och Klass 9c Björkskataskolan är stipendiaterna som idag belönats för sina insatser. De har genom sitt agerande bidragit till social gemenskap och känslan av trygghet mellan människor här i Luleå.
  Publicerat 2018-01-29
 • Anja Johansson, Stadsbyggnadsnämndens nye ordförande.

  Anja tar ansvar för Luleås utveckling

  Anja Johansson intog den heta stolen som ordförande i Stadsbyggnadsnämnden på Luleå kommun vid årsskiftet. En position som hör till en av de viktigaste för att skapa tillväxt och bygga i Luleå.
  – Det är ett spännande uppdrag. Nämnden har ett stort ansvar för utvecklingen i Luleå och det både svåraste och roligaste blir att prioritera rätt, säger hon.

  Publicerat 2018-01-29
 • Luleåborna fortsatt nöjda med kultur och fritid

  I Statistiska Centralbyråns senaste medborgarundersökning ger Luleåborna bäst betyg till kommunens kultur, fritids- och utbildningsmöjligheter. Sämst betyg får äldreomsorgen och bostäder, dock med förbättrade resultat jämfört med fjolårets undersökning
  Publicerat 2018-01-29
 • Nytt i bildarkivet - Höghusbygge 1959

  Höghusen i kvarteret Mesen, byggdes i slutet av 1950-talet.
  Publicerat 2018-01-26
 • Hemtjänstens dag – en dag att hylla våra hjältar

  I morgon, lördag den 27 januari, är det hemtjänstens dag. Luleå kommun vill hylla alla duktiga vårdbiträden, undersköterskor och övriga medarbetare som arbetar inom kommunens hemtjänstteam.
  – Hemtjänsten är en oerhört viktig funktion i vårt samhälle. Den måste alltid fungera. När resten av samhället stannar av så jobbar hemtjänsten på som vanligt, säger Anna Fors, en av kommunens tre områdeschefer i hemtjänsten.

  Publicerat 2018-01-26
 • Vinterkul på Södra hamnplan

  Varje vinter sedan 2016 förvandlas Södra hamnplan till en mötesplats dit alla är välkomna. Nytt för i år är snölabyrinten, kul för både stora och små. Förutom att gå runt, eller vilse, finns även en rutschkana ner från labyrinten. Lördagar och söndagar kan du besöka caféet, låna sportutrustning från Fritidsbanken, värma dig i värmestugan och mycket mer. Välkommen!
  Publicerat 2018-01-26
 • Att beskriva snö i vardagen kan bli enahanda och torftigt om man inte kan finna orden för de olika snösorterna. Här får du inspirationsord för att beskriva vädret: blötsnö dagsmeja drivsnö flingsnö snöglitter julesnö kornsnö kramsnö lapphandskar lappvantar lavin lössnö modd nysnö packsnö pudersnö pärlsnö skare skarsnö slasksnö snöblandat regn snöblask snödrev snödriva snöfall snöflinga snöglopp snökorn snökristall snömodd snörök snöslask snöstjärna snöstorm snösörja snöyra spårsnö storstadssnö yrsnö snömögel svartsnö aprilsnö snöyra nufårdetvaranogsnö snöbyar tösnö

  Muohta, Lumi, Snö, Lunta...

  Att det snöat i Sverige, Norrbotten och i Luleå är det ingen som har undgått att märka. Hittills i januari har det kommit snö i normala mängder men det är snön som föll före årsskiftet som gör att vi upplever att det är extrema mängder snö i år.
  Publicerat 2018-01-25
 • Två spännande projekt riktade till fritidshemspersonalen

  Sju engagerade fritidshemsutvecklare, med uppgift att utveckla fritidshemsverksamheten i Luleå, inleder arbetet med att erbjuda fritidshemspersonal fem workshops och starta upp en pilotutbildning.
  Publicerat 2018-01-25
 • Miljoner till kulturen

  I dag beslutade kulturnämnden om kulturbidrag på totalt 4,77 miljoner till olika kulturaktörer i Luleå. Det rör sig både om årsbidrag och arrangemangsbidrag, bland annat till Musikens Makt och Kulturnatten.
  Publicerat 2018-01-24
 • Utvecklingsplanen för Råneå föreslår bland annat nya områden för bebyggelse som här vid Näset.

  Utvecklingsplan, internbank, sporthall

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlar på sitt nästa sammanträde den 29 januari 16 ärenden. Bland annat följande:
  Publicerat 2018-01-24
 • Råneå får vatten från Gäddvik, nya gatunamn Dalbo och nya namn på lekplatser

  Vid Stadsbyggnadsnämnden sammanträde 24 januari behandlades totalt 27 punkter på dagordningen. Bland annat beslut om ny vattenförsörjning till Råneå och nya namn på gator och lekplatser.
  Publicerat 2018-01-24
 • Bra tilldelning från Kulturrådet till Luleås förskolor

  Luleå kommun har beviljats 460 000 kronor för olika kulturinsatser till förskolan. Totalt i riket har Kulturrådet delat ut tio miljoner kronor för Skapade förskola-insatser till förskolans barn.
  Publicerat 2018-01-24
 • Trygg framtid för fjärrvärme i Luleå

  Luleå Energi och SSAB har kommit överens om fortsatta fjärrvärmeleveranser genom ett nytt avtal.
  Publicerat 2018-01-24
 • Minnesdag för Förintelsens offer 27 januari

  Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. I Luleå hålls en finstämd ceremoni i Stadsparken.
  Publicerat 2018-01-24
 • Prioriterade gator vid plogning

  Nu kan du se vilka gator som är prioriterade vid plogning.
  Publicerat 2018-01-23
 • Rekryteringsmässan har resulterat i att fler vill vikariera i skolan och förskolan

  Den 21 december arrangerade barn- och utbildningsförvaltningen en välbesökt rekryteringsmässa i Kulturens hus. Redan innan mässan öppnade köade intresserade för att anmäla sig som vikarier i skolans och förskolans verksamheter.
  Publicerat 2018-01-23
 • Snabbt framåt för Vintertramparna!

  Nu är december månads resedagböcker sammanställda för våra Vintertrampare.
  Publicerat 2018-01-19
 • Anmäl dig till ABC - på lätt svenska

  Nu erbjuder vi ABC – Alla barn i centrum, på lätt svenska.
  Publicerat 2018-01-17
 • Hur vill du kontakta socialtjänsten – kom och berätta för oss

  Hur kan socialtjänsten i Luleå bli bättre på att bemöta och hjälpa dig? Vi vill veta vad du tycker. Välkommen till ett dialogmöte torsdag den 18 januari på Kulturens hus.
  Publicerat 2018-01-17
 • Nu finns fler möjligheter att söka projektmedel för Folkhälsoinsatser

  Från och med januari 2018 går det att ansöka om medel för Folkhälsoinsatser löpande under året. Alla ansökningar inkomna före 15:e behandlas under samma månad, med undantag för juli.
  Publicerat 2018-01-16
 • Besök rekryteringsmässan i Luleå

  Sugen på att byta jobb, söker du jobb? Besök rekryteringsmässan i Luleå den 28 februari på Luleå Energi Arena.
  Publicerat 2018-01-16
 • Roger Danell

  Roger Danell blir vd för Luleå kommunföretag AB

  Luleå kommunföretag AB med dess dotterbolag står inför omfattande förändringar de närmaste åren som kommer att kräva mycket arbete. Därför har Roger Danell, förvaltningschef för Luleå kommuns stadsbyggnadsförvaltning, idag utsetts till vd för bolagskoncernen.
  Publicerat 2018-01-16
 • Förskolan förbereder inför tvåspråkiga enheter i samiska och meänkieli

  Den första februari blir Luleå kommun förvaltningsområde för alla tre förvaltningsspråk; finska, samiska och meänkieli. I anslutning till det arbetar förskolan i Luleå med att utvärdera och utveckla den befintliga tvåspråkiga förskoleverksamheten.
  Publicerat 2018-01-15
 • Varm och torr cykel! Nu kan du parkera din cykel i Kulturens Hus parkeringshus

  Nu har vi skapat en cykelparkering för dig som vill ha en varm och torr cykel under vintern. Två bilplatser i Kulturens Hus parkeringshus har gjorts om till cykelparkering.
  Publicerat 2018-01-15
 • xxx

   Var en #BussigKompis!

  Värva kompisar som vill testa att åka buss så har du chansen att själv åka gratis buss i tre månader.
  Publicerat 2018-01-15
 • Detaljplaner, samverkansavtal, utvecklingsplan

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade på sitt sammanträde 14 ärenden, däribland två detaljplaner som möjliggör för Luleås fortsatta tillväxt och samarbete för ett resecentrum.
  Publicerat 2018-01-15
 • Ökad maxvikt till 4 ton på isvägen till Sandön

  Nu kan vi öka maxvikten för fordon på isvägen till Sandön till 4 ton.
  Publicerat 2018-01-12
 • Revisorkritik i kommunens arbete med missbruksvården

  KPMG har på uppdrag av kommunrevisionen granskat kommunens arbete med beorende- och missbruksvården samt äldreomsorgen.
  Publicerat 2018-01-11
 • Dags för vattenmätaravläsning!

  Nu är det tid för årsavläsning av din vattenmätare. Enklast gör du det via denna länk länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterHar någon du känner inte tillgång till dator kan du säga att vi sänder vi ut ett kort för manuell registrering under februari.
  Publicerat 2018-01-11
 • Fartfylld invigning av Sunderbyskolan!

  Sunderbyskolan, tidigare Hemängsskolan, har under hösten renoverats för att rymma elever och personal från Kläppenskolan. Idag blev skolan officiellt invigd med ny fasadskylt, renoverade, ljudabsorberande golv, arbetsrum för personal och en ombyggd matsal.
  Publicerat 2018-01-10
 • I närheten av det nya bostadsområdet Hällbacken planeras nu för ytterligare ett nytt område i Björsbyn/Dalbo. Detaljplanen som möjliggör för över hundra nya bostäder föreslås kommunfullmäktige besluta om.

  Detaljplaner, samverkan, utvecklingsplan

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlar på sitt sammanträde den 15 januari 14 ärenden, däribland två detaljplaner som möjliggör för Luleås fortsatta tillväxt.
  Publicerat 2018-01-10
 • Samarbete för att utveckla stationsområdet

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlar på sitt sammanträde den 15 januari en avsiktsförklaring med Jernhusen om ett resecentrum i Luleå. I avsiktsförklaringen Luleå bangård och resecentrum dokumenteras den gemensamma ambitionen att skapa ett attraktivt resecentrum samt en stadsutveckling med bostäder och arbetsplatser i östra delarna av Luleå centrum.
  Publicerat 2018-01-10
 • Nu öppnar vi isvägen till Junkön

  Nu öppnar vi nästa isväg för säsongen. På tur står isvägen till Junkön som öppnas under morgondagen den 10 januari.
  Publicerat 2018-01-09
 • xxx

  Hur går det för vintertramparna?

  Det är många som hör av sig och undrar just det. Fantastiskt roligt tycker vi, det visar att intresset för vintercykling är stort.
  Publicerat 2018-01-09
 • Råneås vattenförsörjning, ny brandstation mm

  Stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott behandlar den 11 januari 19 ärenden. Däribland Råneå vattenförsörjning, igångsättningstillstånd för ny brandstation och nytt vård- och omsorgsboende samt detaljplan som avser anpassning av byggrätt för att möjliggöra en tredje serverhall.
  Publicerat 2018-01-08
 • Avspärrade gator i centrum och störningar i busstrafiken

  Uppdaterat kl 12.55: Polisen har släppt avspärrningarna. All busstrafik är igång igen, dock med stora förseningar.kl 12.35: Polisen har spärrat av stora delar av Smedjegatan samt Skeppsbrogatan i Luleå. Det innebär stora störningar i LLT:s busstrafik.
  Publicerat 2018-01-08
 • Elever och pedagoger i fackeltåg till ny gemensam skola i Sunderbyn

  Det var en stämningsfull morgon, sista fredagen innan jul, när elever och personal från Kläppenskolan gick i fackeltåg till Sunderbyskolan (tidigare Hemängsskolan).  Från och med årsskiftet är Sunderbyskolan den nya gemensamma skolan för eleverna i Sunderbyn. 
  Publicerat 2018-01-08
 • Snabbare bygglov i Luleå

  Det går allt snabbare att få bygglov i Luleå kommun. Handläggningstiden är nu nere i knappt tre och en halv vecka, vilket kan jämföras med de tio veckor som är tillåtet enligt lag. Effektivare arbetssätt och den allt mer digitaliserade processen är ett par av förklaringarna.
  Publicerat 2018-01-05
 • Nytt vård- och omsorgsboende klart för inflyttning

  Nu är Bergvikens nya vård- och omsorgsboende klart.
  – Det är ett 30-tal äldre som har flyttat in och det är full aktivitet med att planera så att hela huset fylls, säger Katarina Morin, områdeschef vid Luleå kommun.

  Publicerat 2018-01-03
 • Foto: Magnus Stenberg, Luleafotograferna

  Gott Nytt År - Luleå!

  Det blev en fantastisk uppslutning av glada Luleåbor som firade in det nya året på Södra Hamnplan. Korvgrillarna glödde, eldarna värmde och fyra kärlekspar vigdes under natthimlen. Nyårstal hölls och de fem svenska isbrytarna som är stationerade i Luleå signalerade sin nyårshälsning samtidigt som nyårsraketerna fyrades av och det skålades för det nya året - 2018.
  Publicerat 2018-01-02
 • Lenita och Niklas firar in det nya året tillsammans

  Det blir ett rejält avstamp inför det nya året i Luleå i år. Båda kommunalråden, Lenita Ericson och Niklas Nordström , deltar nämligen under nyårsfestligheterna på Södra Hamnplan. Lenita som vigselförrättare och Niklas som årets nyårstalare. Men vid midnatt står de tillsammans med Luleåborna och skålar in det nya året och deras första år som kollegor i Luleå Stadshus.
  Publicerat 2017-12-29
 • Luleå centrum med byggkran

  Kraftig ökning under året av både bostäder och befolkning i Luleå

  Nu när året går mot sitt slut så är det dags att summera hur många bostäder som har byggts i Luleå under 2017 och vad som planeras framöver. Vi ser också att kommunens årliga befolkningsökning fortsätter att vara den högsta på nästan 25 år.
  Publicerat 2017-12-27
 • Julstängt på Återvinningsmarknadens butiker

  Vi öppnar åter tisdag 9 januari.
  Publicerat 2017-12-22
 • Många intresserade av skolans rekryteringsmässa

  Det var många som kom förbi rekryteringsmässan på Kulturens hus. Under dagen fanns det bland annat möjlighet att spontant ansöka till lediga jobb och i en monter kunde besökare lämna sitt intresse till att bli vikarie.
  Publicerat 2017-12-22
 • Bild från TV4 Nyhetsmorgon

  Manligt nätverk mot kvinnovåld

  December är månaden då flest kvinnor anmäler våld. Nu har ett antal män i Luleå gått samman i ett nätverk för att lyfta diskussionen om mäns våld mot kvinnor. I samarbete med Kvinnojouren och Luleå kommun ska de verka för att fler män vågar säga ifrån. Initiativet har uppmärksammats nationellt och i morse medverkade nätverket i TV4 Nyhetsmorgon.
  Publicerat 2017-12-22
 • Arrendefaktura

  Försenad fakturering av arrenden i december

  För dig som väntar på inbetalningsavin gällande årsavgiften för arrende i december månad, så vill vi meddela att dessa kommer att skickas ut under januari 2018.
  Publicerat 2017-12-21
 • Nu öppnar vi isvägen till Sandön

  I år kan vi öppna isvägen till Sandön rekordtidigt! Vägen är plogad och klar imorgon 22 december.
  Publicerat 2017-12-21
 • Gratis resor för funktionsnedsatta

  Socialförvaltningen i Luleå erbjuder från den 1 januari år 2018 kostnadsfria resor till och från daglig verksamhet för funktionsnedsatta individer med beslut enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
  – Det här har varit en önskan från våra funktionshinderföreningar under en längre tid och det känns roligt att vi nu kan tillmötesgå dem, säger Fredrik Hansson, socialnämndens ordförande.

  Publicerat 2017-12-20
 • Isbanan öppnar sträckningen från Norra hamn till Hälsans hus

  Goda nyheter! En del av Luleås isbana är redo och öppnar nu från Norra hamn till Hälsans hus.
  Publicerat 2017-12-20
 • lekkpark

  Så ska Luleå kommun investera 400 miljoner kronor

  ”Mötesplatser för alla” är samlingsnamn för satsningar som Luleå kommun ska genomföra 2018-2020. Tack vare vinstutdelningen på 400 miljoner kronor från Lulebos försäljning av lägenheter 2015 och 2016 kan satsningarna genomföras utan lånade pengar.
  Publicerat 2017-12-20
 • Josefine Forssberg och Christian Renström gifter sig på nyårsaftonen vid Luleå kommuns nyårsarrangemang på Södra Hamnplan.

  Brudparet för Tv-produktion utsett

  Nu har nyårsevenemangets fjärde brudpar som ska filmas för en Tv-produktion om ”Unga Brudpar” utsetts. Det blir Josefine Forssberg, 23 år, som gifter sig med Christian Renström, 28 år. – Det ska bli så otroligt spännande och blir förhoppningsvis ett positivt, oförglömligt minne för resten av livet, säger Josefine Forssberg.
  Publicerat 2017-12-19
 • Granskning, hållbar ekonomi, medfinansiering

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade på sitt sista sammanträde för i år 17 ärenden, bland annat en granskningsrapport om kommunens kurser, konferenser och representation samt flera projektansökningar.
  Publicerat 2017-12-18
 • Samarbete mellan Luleå kommun och IP-Only för fiberutbyggnad

  2 800 hushåll i Luleås landsbygd får nu möjlighet att teckna fiberavtal då kommunen och fiberoperatören IP-Only gör en digital satsning.
  – För att nå regeringens och våra offensiva bredbandsmål krävs smarta samarbeten, säger Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå kommun. 

  Publicerat 2017-12-18
 • Busslinjer

  Bussar till Återvinningsmarknaden på Kronan

  Ni som åker buss till Återvinningsmarknaden, eller bor inom området - tänk på detta!
  Publicerat 2017-12-15
 • Business Arena Satellit Luleå

  Fastighetsmässan Business Arena kommer till Luleå

  Business Arena, som är Nordens största mötesplats för fastighets- och samhällsbyggnadssektorn, utökar sitt koncept och lanserar nu lokala kongresser. Till våren startar Business Arena Satellit – med första anhalt Luleå.
  Publicerat 2017-12-15
 • Nya principer för jakt, ny etapp Östra länken, säkrare skolväg Sunderbyn

  Vid Stadsbyggnadsnämnden sammanträde 14 december behandlades totalt 19 punkter på dagordningen. Bland annat nya principer för jakt på kommunens mark, ny etapp för Östra länken och säkrare övergång vid Innimarksvägen i Sunderbyn.
  Publicerat 2017-12-15
 • Projekt Östra länken nominerat till Årets Bygge i Sverige 2018

  Det mesta syns inte när arbetena nu börjar bli klara, men VA-projektet Östra Länken är ett av de större infrastrukturprojekt som gjorts i Luleå. Det ger Luleå möjlighet att växa, det har skapat rekreationsytor för Luleåborna och förbättrat trafikmiljön. Nu är projektet nominerat till Årets Bygge 2018.

  Publicerat 2017-12-15
 • xxx

  En lyckad dialog

  I slutet av november genomfördes en spännande medborgardialog i samband med Cykelforum.
  Publicerat 2017-12-14
 • Tornedalingarnas flagga och den samiska flaggan.

  Luleå blir förvaltningsområde för meänkieli och samiska

  Nästa år stärks de nationella minoriteternas rättigheter ytterligare i Luleå när kommunen blir förvaltningsområde för meänkieli och samiska.
  Publicerat 2017-12-14
 • Ingemar Nordström, Lars Brännvall och Lars Sandström blickar ut över arbetsplatsen på Uddebo där den nya rötkammaren byggs.

  Closetteum - Luleås nya rötkammare tar form

  Luleås vision är att en så stor del som möjligt av fordonen drivs med förnybart fordonsbränsle 2030. Just nu byggs en andra rötkammare för 65 miljoner kronor på Uddeboverket. - Med två rötkammare säkerhetställer vi driften, säger Ingemar Nordström. Rötkammare II - Closetteum tas i drift Januari 2019.
  Publicerat 2017-12-14
 • Nu planeras det för nya skolor i Gammelstad och Bergnäset

  Elever, skolpersonal samt tjänstepersoner från barn och utbildningsförvaltningen samt miljö- och byggnadsförvaltningen i Luleå kommun har deltagit i en workshop, som en del i planeringsarbetet för byggandet av grundskolor i Luleå.
  Publicerat 2017-12-14
 • Miljonsatsning på dansen i Luleå

  1,7 miljoner satsas på dansen i Luleå, efter beslut av Luleås kulturnämnd. Pengarna ska bland annat gå till att etablera ett dansresidens i staden, dit nationella och internationella danskonstnärer kan söka sig för att utveckla sin konstform i utbyte mot produktioner för Luleåborna.
  Publicerat 2017-12-14
 • Utelning av utmärkelsen Rådig insats till Samuel Sjöberg.

  Luleåbor uppmärksammades för rådiga insatser

  Idag delade räddningstjänsten ut utmärkelsen Rådig insats till tre ungdomar som under året har visat mod och rådighet och räddat liv.
  Publicerat 2017-12-13
 • Översyn av korttidsboenden har påbörjats

  Luleå kommun har tre korttidsboenden för funktionsnedsatta barn, ungdomar och vuxna. Nu utreds det om alla tre korttidsboenden behövs. Orsaken är en låg beläggning sett över hela året.
  – Vi har inte full beläggning och vi tittar nu på om vi kan samnyttja lokalerna utan att det blir sämre för målgruppen, säger Katarina Välimaa, områdeschef vid Luleå kommun.

  Publicerat 2017-12-13
 • Köp bildboken om Luleåbornas 50-tal- Årets julklappsbok!

  Stadsarkivets bildbok om 1950-talet och som recenserats i hushållstidningen Vårt Luleå finns nu till försäljning.
  Publicerat 2017-12-13
 • Rekryteringsmässa 21 december - ett spännande tillfälle du inte får missa!

  Är du utbildad pedagog, student, intresserad av att bli yrkeslärare eller bara nyfiken på skolan i Luleå? Träffa oss på Kulturens hus 21 december klockan 10-16.
  Publicerat 2017-12-12
 • Resultaten för elever i årskurs nio i kommunala skolor i Luleå har förbättrats sedan 2016

  I dag har rapporten Öppna jämförelser - Grundskola 2017 publicerats. Luleås kommunala grundskolor stiger i rankingen igen och rankas nu 94 av 290 kommuner (rank 149 år 2016). En högre andel klarar kunskapskraven i alla ämnen, en högre andel blir behöriga till gymnasieskolan och meritvärdena går uppåt igen.
  Publicerat 2017-12-12
 • Utvecklingsarbete inför två-språkig förskola

  Förskolan har påbörjat förberedelser inför att Luleå kommun från 1 februari 2018 även får status som förvaltningsområde för samiska och meänkieli. En idéträff har genomförts för att tillsammans ”tänka” kring organisation och utveckling av två-språkig förskola, forskningsbaserad och långsiktigt hållbar.
  Publicerat 2017-12-11
 • Rutviksskolans elever och pedagoger vill, kan och vågar

  Eleverna och Fritidspedagogerna på Rutviksskolan har fått bekanta sig med spännande digitala verktyg och lära sig mer om hur de kan användas i undervisningen. Mie Menmark, arbetar som pedagog mot yngre barn på skolan och fritidshemmet i Antnäs. Hon har vid tre tillfällen besökt Rutviksskolan och träffat pedagoger och elever.
  Publicerat 2017-12-11
 • Tack Yvonne!

  Det var en lång ringlande kö av människor som ville avtacka Yvonne Stålnacke när hon bjöd in till öppet hus på Ebeneser i fredags. Efter elva år som kommunalråd tackar hon för sig.
  Publicerat 2017-12-08
 • Luleås stadskärna uppvisar tillväxt

  Stadskärnan i Luleå växer enligt Cityindex, en rapport och modell för mätningar av stadskärnors utveckling avseende kommersiella verksamheter. Rapporten är framtagen av HUI Research på uppdrag av Luleå Kommun. Vinnarbranschen i stadskärnan är dagligvaruhandeln som med råge slår rikets genomsnittliga tillväxt.
  Publicerat 2017-12-08
 • Så jobbar Luleå kommun för att stärka kontrollen

  2014 fick kommunen information om att det fanns misstankar om ekonomiska oegentligheter mellan några anställda på f d tekniska förvaltningen och en av kommunens leverantörer. Vårt Luleå sammanfattar vad som har hänt och vad kommunen nu gör för att skärpa sina kontroller.
  Publicerat 2017-12-07
 • Öppet Hus på Kronan

  Öppet Hus på Kronan

  Välkommen på öppet Hus!Kom och ta del av vad som händer på Kronan, nu och i framtiden.
  Tisdag 19 december kl 16–18.
  Vi bjuder på kaffe och fika.
  Du hittar oss intill Studio Kronan

  Publicerat 2017-12-07
 • Här är det tre paren som ska knyta hymnens band under nyårsaftonens evenemang på Södra Hamnplan.Emma Pettersson och Roberto Carlos Ruiz Ibanez, Evelina Andersson, Dan-Göran Sunna och sonen Niila samt Maarit Kylmämaa och Hans Forsberg

  Här är de tre brudparen till nyårsbröllopet

  Väntan är över för de kärleksfulla paren som ansökt om att få viga sig under nyårsaftonens evenemang på Södra Hamnplan. 27 par sökte för att få vara med, men endast tre blev utvalda. Nu börjar arbetet med förberedelserna och tiden är knapp. - Vi är klar med alla dokument, nu gäller det bara att få till allt annat, säger blivande bruden Evelina Andersson.

  Publicerat 2017-12-07
 • Fritidsbanken öppnar på Ormberget

  Nu utökar Fritidsbanken sin verksamhet och öppnar på Ormberget. Här kan du låna utrustning för längd- och utförsåkning.
  Publicerat 2017-12-07
 • Nytt busväder på ingång över Luleå

  SMHI har utfärdat en "Klass 1 varning snöfall" för kusten och Bottenviken. Snöfallet väntas dra in över Luleåområdet under sen eftermiddag och i och med sambandet med snö och blåst är det risk för drivbildning och besvärligt väglag.
  Publicerat 2017-12-07
 • Vattenstörningar i södra Luleå väntas

  På grund av planerade ledningsarbeten påverkas vattenleveranserna till södra Luleå av tillfälliga avstängningar under torsdag kväll/natt till fredag morgon. Arbetet pågår mellan kl. 21.00 – 06.00. Det är cirka 6 500 hushåll som berörs i områdena Varvet, Bergnäset och Sörbyarna.

  Publicerat 2017-12-06
 • Maria-Sofia Wikström uppfyller sin dröm att bli billackerare genom lärlingsutbildning. Foto: Magnus Stenberg

  Lärling - ett steg närmare drömmen

  ”Det bästa är när det kommer in en riktigt trasig stötfångare. Ju jävligare desto roligare!” säger Maria-Sofia Wikström som just nu går lärlingsutbildningen på Vuxenutbildningen i Luleå.
  Publicerat 2017-12-06
 • Stödmaterial för samtal med nyanlända barn, elever och föräldrar kring ämnet idrott och hälsa

  Flerspråkcentrum har tagit fram ett översatt och inläst stödmaterial på svenska, arabiska, persiska/dari och somaliska, om bad och simning i skolämnet idrott och hälsa.
  Materialet handlar även om demokratisk värdegrund och jämställdhet. Personal i förskola och skola kan använda materialet i samtal med föräldrar och elever. Det kan med fördel användas vid behov av Socialförvaltningen och Arbetsmarknadsförvaltningen.

  Publicerat 2017-12-06
 • Nytt i historiska bildarkivet

  Nu finns bilder från kommunalhemskvarten på 196o-talet, med de sk "fattiggårdsbryggorna" och byggandet av SJs godsterminal 1968 utlagda i det historiska bildarkivet.
  Publicerat 2017-12-06
 • Lulebo bygger trygghetsboende i Råneå

  Igår tog Lulebos styrelse beslut om att bygga ett trygghetsboende med 23 hyreslägenheter i Råneå. Byggstarten planeras till maj 2018 med inflyttning våren 2019.
  Publicerat 2017-12-06
 • Grattis Finland 100 år! Onnea 100-vuotias Suomi!

  Idag har vi hissat blåvita flaggor och tänt blåvita ljus i Luleå – i stadshuset, i stadsparken, på förskolor och vård-och omsorgsboenden och säkert även i många hem med finska rötter.Hyvää itsenäisyyspäivää! Sinivalkoiset liput ja kynttilät ovat tänään esillä myös Luulajassa - kaupungintalolla, kaupunginpuistossa, esikouluissa, hoito- ja hoivakodeissa sekä varmaan myös useissa niissä kodeissa, joissa on suomalaiset juuret.

  Publicerat 2017-12-06
 • Julmarknad i Gammelstad 9-10 december

  Är du trött på julstressen och längtar efter en genuin stämning? Kom till Gammelstad den 9 och 10 december för en av Sveriges främsta julmarknader!
  Publicerat 2017-12-06
 • Alviksskolan klass 5

  Svenska elever har blivit bättre på att läsa

  Idag presenterade Skolverket resultatet från den senaste PIRLS-studien 2016, en internationell studie som visar läsförmågan hos elever i årskurs 4. Sverige placerar sig på åttonde plats, samma höga poäng som 2001, då Sverige låg i topp. Jämfört med de nordiska länderna som deltog så presterade Sverige bättre än Danmark, sämre än Finland och lika bra som Norge. Sverige deltar för fjärde gången i PIRLS-studien.
  Publicerat 2017-12-05
 • Luleå kommuns resultat över år

  Kommunens webbplats får bra resultat i undersökning

  SKL:s årliga jämförelse av kommuners webbplats visar att Luleå kommun ligger över riksgenomsnittet och sammanlagt hamnar på plats 15 bästa webbplatser. Men bra kan alltid blir bättre.
  Publicerat 2017-12-05
 • Hög etableringsgrad bland utrikesfödda
  – en nyckel för tillväxt i Luleå

  Luleå har en av landets högsta etableringssiffror när det kommer till andelen nyanlända invånare. Detta är en nyckel för den fortsatta tillväxten i regionen.
  Publicerat 2017-12-04
 • Panelsamtal om kommuners arbete med hbtq-frågor med fokus på unga

  Luleå kommun fick spontana applåder för sitt riktade kommunala arbete med hbtq-frågor under panelsamtalet "Öppna kommunen! Goda exempel på kommuners arbete för och med unga hbtq-personer".
  Publicerat 2017-12-04
 • Bättre kontroller, utvecklingsinsatser, bredband

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade idag 13 ärenden, bland annat flera projektansökningar, bredbandsutbyggnad och korruptionsförebyggande arbete.
  Publicerat 2017-12-04
 • Gotlands- och hälsingefår levererar ull och kött till bondgården. I bakgrunden syns den 600 kvadratmeter stora nya byggnaden som ska inrymma restaurang, lanthandel och gårdsbutik.

  Bälinge - byn som bygger ut

  Bälinge är idag kanske mest känt för berget med samma namn men med storsatsningen på Bondgården Bälinge kan byn också bli känd som ett nav för lokal matproduktion.
  Publicerat 2017-12-04
 • Ormbergsbacken öppnar för säsongen

  På med slalomutrustningen och bege dig till Ormbergsbacken. Lördag 2 december kl: 10:00 öppnar slalombacken.
  Publicerat 2017-12-02
 • Vårt Luleå på väg

  Årets sista nummer av Vårt Luleå levereras lördagen den 1 december i en brevlåda nära dig.
  Publicerat 2017-12-01
 • Stadsbyggnadsnämnden byter plats för mötet den 14 december

  Stadsbyggnadsnämndens möte flyttas från Midgårdsvägen 19 till Brändö konferens.
  Publicerat 2017-12-01
 • Tips på lunchföreläsning: "Karta till kantarellerna - Luleå visar vägen"

  Vår stadsnära natur är en viktig del av vardagen. Roger Eliasson, entreprenör, författare och svampkonsulent beskriver projektet ”Svampar i Ormberget – Hertsölandets naturreservat” samt diskuterar tillsammans med Petter Wikström, friluftssamordnare på fritidsförvaltningen och Melker Pettersson, Kartföreningen, hur samverkan kan bidra till att vi får ut ännu mer av Hertsölandets naturreservat.
  Publicerat 2017-12-01
 • Dansen är ett prioriterat område för kulturnämnden, något som även kommer synas i den färdiga kulturplanen. Exiled Dance Crew (här på bilden ungdomsgänget) flyttar i januari hela sin verksamhet till en ny lokal för att kunna utveckla street- och breakdancen i Luleå. Foto: Magnus Stenberg

  Luleås första kulturplan är på G

  Snart klubbar politikerna Luleås första kulturplan. Med den som hjälp kan vi utveckla kulturen i Luleå långsiktigt, även om politiker och tjänstepersoner byts ut. I planen ska det stå vad Luleå kommun prioriterar inom kulturområdet, vilket även styr vart pengarna kommer att gå de närmaste åren.
  Publicerat 2017-12-01
 • Alviksskolan klass 5

  Alviksskolan vinnare i tävlingen Gilla naturen

  Filmen ”Skogen i Alvik” har utsetts till vinnare i den nationella naturtävlingen Gilla naturen. Grattis säger vi till klass 5 på Alviksskolan i Luleå!
  Publicerat 2017-11-30
 • Per, Lisa, Zakarias och Märta (på gungan) ger kommunens lekplatser bra betyg. Här på deras närmaste lekplats på Majvägen.

  Familjen lekte sig genom Luleå

  Det finns olika sätt att lära känna en ny plats. Familjen Zetterfalk/ Zakrisson valde att bekanta sig med Luleå genom att testa alla lekplatser i stan.
  Publicerat 2017-11-30
 • Öppet hus på Brandstationen

  Välkomna till öppet hus på Räddningstjänsten!Mellan kl. 12.00-15.00 på skyltsöndag den 3 december förevisar vi handbrandsläckare och brand på spis. Vi visar även upp våra fordon, vår utrustning och ger råd om brandskydd i er egen bostad.
  Hoppas att vi ses där!
  Räddningstjänsten i Luleå
  Publicerat 2017-11-30
 • Många frågor om VA dragning genom Mjölkudden

  Igår hölls ett välbesökt informationsmöte om den fortsatta dragningen av VA-ledningarna i projekt Östra Länken. Boende från de närliggande områden Tuna, Mjölkudden och Notviken kom för att lyssna och ställa frågor till kommunen men trots farhågor om stora störningar gick de flesta hem med lugnande besked.
  Publicerat 2017-11-29
 • Roliga aktiviteter i Gammelstad i december

  Stöp ditt eget julljus, gå på en lyktvandring i skenet av stallyktor eller en guidad vintervisning av Gammelstads kyrkstad. Under december lyser friluftsmuseet Hägnan och Visitor Centre upp vintermörkret och erbjuder mysiga aktiviteter i en vacker miljö.
  Publicerat 2017-11-29
 • Sociala insatsgruppen hjälper ungdomar

  Luleå kommun har startat en social insatsgrupp för ungdomar 13-18 år som vill sluta med missbruk och kriminalitet.
  – Ungdomar som behöver stöd och hjälp att bryta med kriminella nätverk eller som riskerar att hamna i kriminalitet är de som ska få hjälp av oss, säger Lahib Yousif, projektledare för den sociala insatsgruppen i Luleå.

  Publicerat 2017-11-29
 • Tjejverksamheten anordnar fullspäckad myskväll på Pontusbadet

  Ung i Luleås tjejverksamhet hälsar alla som identifierar sig som tjej och går på högstadiet eller gymnasiet välkommen till myskväll på Pontusbadet. 
  Publicerat 2017-11-28
 • Inledande studie för utvecklingsplan Porsön

  Kommunfullmäktige har beslutat att arbetet med Utvecklingsplan Porsön ska påbörjas. Arbetet med en utvecklingsplan omfattar många steg där medborgare, kommunens politiker och förvaltningar samt Länsstyrelsen ska kunna följa och påverka processen, därför kan arbetet ta lång tid.
  Publicerat 2017-11-28
 • Känsliga träd - utställning med ståltrådsträd

  Utställning av elever vid Individuella val, bild och form, årskurs 2
  Dag och tid: 28 november kl 14.00
  Plats:              Gymnasiebiblioteket
  Utställningen pågår till den 22 december. Välkomna!
  Publicerat 2017-11-28
 • En väg in - Susanne Sjölund, till vänster, och Maria Norgren på servicekontoret jobbar för att det ska kunna bli verklighet till våren. Foto: Simon Eliasson

  Enklare att kontakta kommunen

  Det ska bli enklare för Luleåborna att komma i kontakt med sin kommun och snabbt få svar på enkla frågor. Till våren 2018 räknar kommunen med att en första version av ett gemensamt kundcenter finns på plats i Stadshuset.
  Publicerat 2017-11-28
 • Digitala verktyg till all ordinarie personal i förskolan

  All ordinarie personal i förskolan ska få en egen Ipad. Bakgrunden är bland annat de mål som finns i skolans i IT-strategi och i regeringens digitala strategi för skolan.
  Publicerat 2017-11-28
 • Niklas Nordström presenterade Anders Sundström som föreslås som ordförande för Luleå kommunföretag AB.

  Anders Sundström föreslås som ordförande för Luleå kommunföretag

  Beslutet gäller under förutsättning att kommunfullmäktige den 18 december beslutar att inrätta en extern ordförande.
  Publicerat 2017-11-27
 • Magdalena Jonsson är projektledare och har utrett hur maten till våra äldre i Luleå kommun ska levereras.

  Luleå och Piteå samarbetar för att leverera mat till äldre

  Luleå kommun ska ingå avtal med Piteå kommun om cirka 745 000 portioner mat per år till brukare inom hemtjänsten och vård- och omsorgsboenden.
  – Piteå kommun har en kvalitetssäkrad måltidsproduktion samt en bra och väl fungerande kostorganisation, säger Magdalena Jonsson, projektledare.

  Publicerat 2017-11-27
 • Investeringsplan, Östra länken, nya principer för jakt och detaljplan för Dalbo

  Stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott behandlar den 30 november 13 ärenden. Däribland investeringsplan 2018-2020, Östra länkens nästa etapp, upplåtelse av jakt på kommunens mark samt antagande av detaljplan för Dalbo.
  Publicerat 2017-11-27
 • Luleå Renhållning byter namn till LUMIRE

  Luleå Renhållning byter namn till LUMIRE, Luleå MiljöResurs. –Vårt uppdrag har förändrats och utvecklats genom åren och det nya namnet speglar vad vi faktiskt arbetar med, säger bolagets Vd, Erik Öhrling.
  Publicerat 2017-11-27
 • Workplace Luleå är igång

  Det har hunnit gå en tid sedan Workplace Luleå startade. Projektet är ett samarbete mellan Arbetsmarknadsförvaltningen på Luleå kommun, Arbetsförmedlingen och Europeiska Socialfonden (ESF).
  Publicerat 2017-11-24
 • Förslag till nästa etapp i Östra Länken klart för beslut

  Nu har Stadsbyggnadsförvaltningen på Luleå kommun arbetat fram ett förslag till beslut vad gäller nästa byggetapp i Projekt Östra Länken. Det handlar om sträckan mellan Mjölkudden och Storheden.


  Publicerat 2017-11-24
 • Samrådsmöte om strategi och handlingsplaner för nationella minoriteter i förskola och skola

  I onsdag hölls det första av tre samrådsmöten för framtagandet av strategi och handlingsplan för nationella minoriteter i förskola och skola.
  Publicerat 2017-11-24
 • Snöig ismodd i ovädrets spår skapar problem

  När regnet slog igenom snömassorna i natt förvandlades det understa snölagret på vägar och GC- vägar till en decimeter blöt ismassa. Det innebär att snösvängen måste köra varvet runt än en gång under dagen för att få undan så mycket som möjligt innan underlaget fryser till is. Sandningen av GC-vägar som sker efter detta kommer att påbörjas först under sen eftermiddag.
  Publicerat 2017-11-24
 • Uppdatering angående väderläget

  Information om bland annat vädersituationen, väglag och vad som gäller för Luleås skolor och lokaltrafik. Uppdaterad torsdag 23 november kl 20.00.
  Publicerat 2017-11-23
 • Information due to the snowstorm

  Information in English about the road conditions and what applies to Luleå's schools and city buses. Updated Thursday November 23th at 4 pm.
  Publicerat 2017-11-23
 • TV-bolag söker unga brudpar till nyårsbröllopet

  Att Luleå kommun planerar nyårsbröllop utomhus för tre brudpar är ett evenemang som har uppmärksammats i Luleå och Norrbotten. Evenemanget har även fångat det internationella tv-produktionsbolaget Warner Bros intresse som nu söker ett ungt brudpar att filma.
  Publicerat 2017-11-23
 • Normal vinterväghållning i snö och vind

  Luleå kommuns avdelning för gatudrift ser än så länge ingen anledning att vidta extra beredskap för vinterväghållningen med tanke på dagens väderlek. –Vi har samma beredskap idag som som vi alltid har under vintern, vi går inte in i något extraordinärt läge för detta, säger Patrik Ruumensaari, produktionsledare för gatudriften.
  Publicerat 2017-11-23
 • Tankeverkstaden drog fullt hus

  En bredd av föreningar och organisationer deltog när Luleå kommun genomförde tankeverkstaden "Tillsammans för ett gott liv i Luleå". Deltagarna diskuterade sina hjärtefrågor med nästan 100 andra deltagare. Kvällen avslutades med att Yvonne lämnade över till Maritha Meethz att föra processen vidare.
  Publicerat 2017-11-23
 • Med anledning av väderläget i Luleå

  Gymnasieskolans rektorer har gett lov till de elever som har lång skolväg att ta sig hem tidigare idag torsdag. I grundskolan tar varje rektor beslut utifrån skolans situation och om skolskjutsarna påverkas för att säkerställa att alla elever kan ta sig hem oavsett när skolan slutar.
  Publicerat 2017-11-23
 • Klippt var det här för... Hällbackens förskola

  Äntligen! Idag var det dags att klippa det blå-gula bandet och officiellt inviga den nya förskolan på Hällbacken, kommunens nyaste bostadsområde. Drygt 100 barn flyttade för ett par månader sedan in och fler står i kö för en plats på förskolan.
  Publicerat 2017-11-22
 • Modellen beskriven i bild och text. Klicka vidare för en mer utförlig beskrivning.

  Elda på ett annat sätt i din braskamin, öppna spis eller kakelugn

  Vad sägs om ett sätt att elda där du kan spara pengar, minska utsläppen och minska risken för sotbrand? Tänd i toppen är ledorden för den smarta eldningstekniken.
  Publicerat 2017-11-22
 • Vi söker kontaktpersoner

  Luleå kommun söker kontaktpersoner som kan teckenspråk och kontaktpersoner som har kunskap om HBTQ-frågor. Vi har stort behov av framför allt manliga kontaktpersoner.
  Publicerat 2017-11-22
 • text

  Luleå får miljoner i byggbonus och fortsätter växa

  Nu är det klart att Luleå kommun får drygt 15,7 miljoner kronor från regeringens byggbonus. Samtidigt visar färska siffror att årets befolkningsökning redan har passerat 600 personer.
  Publicerat 2017-11-21
 • Julmarknad på Kronan lör 2 dec, kl 9-15

  Dags för vår årliga julmarknad då vi lyfter fram de finaste juldekorationerna och en mängd annat.
  Publicerat 2017-11-21
 • Återvinningsmarknaden på Facebook

  Nu finns även vi på Facebook. Gilla oss så får du tips på vad du kan fynda hos oss.
  Publicerat 2017-11-21
 • Vital 20-åring - nyfikenheten är kraften

  I december 1997 startade trettio pedagoger i Luleå det Pedagogiska Nätverket, för att tänka och samtala tillsammans kring barns och elevers framtid. I går firade nätverket, under festliga former, 20-års jubileum på Kulturens Hus.
  Publicerat 2017-11-21
 • text

  Underhåll av gång- och cykelvägar vintertid

  Vår verksamhet pågår 365 dagar om året. Under året fokuserar vi på olika typer av drift och underhåll beroende på väderlek och andra behov.
  Publicerat 2017-11-21
 • IVO: Kommunens åtgärder vid Fyrens korttidsboende är tillräckliga

  Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktade i februari skarp kritik mot socialnämnden i Luleå vad gäller nattbemanningen vid Fyrens korttidsboende som man ansåg var för låg. Kommunen har sedan dess gjort åtgärder för att ge boende vid Fyren en bra omvårdnad.
  – Det är vårt viktigaste uppdrag att ge en trygg och säker omvårdnad till våra medborgare och det har vi nu säkerställt på Fyren, säger Monica Forsberg, områdeschef i Luleå kommun.

  Publicerat 2017-11-21
 • Hästar till hjälp vid skogsvård kring Trolltjärnen

  För att skonsamt kunna köra ut virket från de områden som ska gallras kring Trolltjärnen på Bergnäset kommer det att ske med hjälp av hästar.
  Publicerat 2017-11-20
 • bild

  Lärorikt Cykelforum

  I lördags genomfördes ett välbesökt Cykelforum på Kulturens Hus. Över 100 deltagare kom för att lyssna till inspirerande föreläsningar om vintercykling, som var årets tema. Forumet gav även deltagarna möjlighet att på olika sätt bidra i frågorna kring Luleås utveckling för att blir en riktigt bra vintercykelstad.
  Publicerat 2017-11-20
 • "Det är en väldigt stor ära, inte bara för mig, utan för hela laget. Roligt att Råneå får lite ljus på sig", säger en rörd pristagare.

  Årets medarbetarstipendium går till ...

  Marja-Leena Tallus Johansson, informatör vid Råneå medborgarkontor och bibliotek, är mottagare av 2017 års medarbetarstipendium på 15 000 kronor. Luleå kommun vill uppmuntra och premiera engagerade och motiverade medarbetare som är stolta över sitt arbete.
  Publicerat 2017-11-20
 • Här är dom - årets Vintertrampare

  Närmare 600 personer ansökte men endast tolv blev utvalda till att bli Vintertrampare, det vill säga anta utmaningen att vintercykla i Luleå mellan december och april.– Det är ett härligt gäng i blandade åldrar och med olika förutsättningr som verkligen ser fram emot utmaningen, säger Helena Lindvall , projektledare för hållbart resande i Luleå kommun.
  Publicerat 2017-11-20
 • Tilläggsbudget, nämndsöversyn, styrelseledamot

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade idag 24 ärenden, bland annat översynen av nämndstruktur, tilläggsbudgeten och att ordföranden i Luleå kommunföretags styrelse ska vara en extern opolitisk ledamot.
  Publicerat 2017-11-20
 • Internationellt stormöte i Luleå 

  Föreningen Barents Road har genomfört konferensen ”Barents Meeting” med ett 40-tal delegater från Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Representanter för kommunerna inom föreningen deltog i den två dagar långa konferensen som genomfördes på Sunderbyns folkhögskola 13-14 november 2017.
  Publicerat 2017-11-17
 • Skolan i Luleå tar fram strategi och handlingsplaner gällande nationella minoriteter i förskola och skola

  Barn- och utbildningsnämndens ordförande har gett barn- och utbildningsförvaltningen i uppdrag att ta fram strategi och handlingsplaner, som ska ange riktningen för arbetet med nationella minoriteter. Strategin ska fastställas i början av 2018 och omfatta samtliga skolformer.
  Publicerat 2017-11-17
 • Luleå kommun utvecklar fritidshemsverksamheten

  Luleå kommun har fått 3,8 miljoner kronor av Skolverket för att utveckla fritidshemsverksamheten. Det handlar om en personalförstärkning med ytterligare sju fritidspedagoger. Utvecklingsuppdraget har sin utgångspunkt i de olika utvecklingsbehov som har identifierats runt om i kommunens fritidshem.
  Publicerat 2017-11-16
 • Kom och delta i en träff om bildstöd - en hjälp i vardagen

  För att minska konflikt- och tjatsituationer kan du som är förälder använda dig av bilder i kommunikationen med ditt barn. Kom och delta på en kostnadsfri träff där vårt AKK-team berättar mer om hur du kan göra.
  Publicerat 2017-11-16
 • Utskrivningsklara patienter tas hem

  De patienter som är utskrivningsklara vid Sunderbyn sjukhus tar upp ett stort antal vårdplatser och det är kommunens ansvar att se till att patienterna kan återvända till sina hem.
  – Vi planerar dagligen och går igenom varje patient för att skynda på utskrivningen, säger Gabriella Sjöström, socialchef i Luleå kommun.

  Publicerat 2017-11-15
 • Nytt ramavtal för HVB-hem

  Luleå kommun har tecknat ett ramavtal med 64 olika leverantörer vad gäller hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga under 21 år.
  – Vi har saknat ett avtal inom detta område så det känns naturligtvis jättebra att vi har ett nu, säger Fredrik Hansson, socialnämndens ordförande.

  Publicerat 2017-11-15
 • Föreläsning i bilder som stöd i samtal om våld

  Amanda Nyberg från Dart kommunikations- och dataresurscenter i Göteborg föreläste i tisdags för FREDA-mottagningen i Luleå om det treåriga projektet Bildsamt - bilder som stöd i samtal om våld.
  – Jag är väldigt glad att få komma tillbaka till Luleå, personerna här är pålästa och engagerade, säger hon.

  Publicerat 2017-11-15
 • Besök den internationella GIS-dagen

  Kom och besök ett internationellt forum för alla användare av geografiska informationssystem (GIS). Här visar vi upp verkliga applikationer som gör en skillnad i vårt samhälle. GIS-dagen är ett initiativ av och för människor som vill lära sig mer om geografi och användningen av GIS. 

  Publicerat 2017-11-13
 • Kul(-tur)helg för ungdomar på Vallens miljöskola

  Kulturskolan i Luleå arrangerade 10 – 12 november ett kulturläger. Projektet ”the hundreds” arrangerade lägret, som erbjöd workshops i teater, dans, foto samt tillfälle att spela gitarr och sjunga. Målgruppen för lägret var ungdomar i årskurs 9 och gymnasiet, dels de ensamkommande, men även andra ungdomar.
  Publicerat 2017-11-13
 • 4.000.000 kronor finns avsatta som sökbara medel

  Fyra miljoner kronor per år finns avsatta för insatser som bidrar till en jämlik hälsa främst för barn och unga. Två olika medel finns tillgängliga att söka. Sociala investeringar och Folkhälsoinsatser.
  Publicerat 2017-11-13
 • Brytningstider - Konst på fyra oväntade platser

  Med Brytningstider – extrakt ur en framtida historia, tar konsten plats på fyra oväntade platser i Luleå under två veckor i november. På temat utvinning gör utställningen en svindlande resa i spåren av gruvdrift och data mining.
  Publicerat 2017-11-13
 • Helena Turovaara och Maud Carlstén Sundkvist föreläste om folkhälsoprojektet "Mening, hälsa och sammanhang" i gymnasieskolan

  Inspirerande integrationsarbete och karriärmöjligheter för lärare i fokus

  Idag anordnade skolan i Luleå föreläsningar på kulturens hus om  karriärmöjligheter för lärare i Luleå kommun och det viktiga integrationsarbetet som pågår i gymnasieskolan.
  Publicerat 2017-11-10
 • Pumpstationen - P42 tar form

  Den nya pumpstationen, P42,i korsningen Svartövägen/Bodenvägen börjar ta form. Inte bara som ett skal för den tekniska utrustningen, utan även som ett arketoniskt blickfång vid infarten mot Luleå centrum.- Vi började arbetet i februari 2017 och räknar med att vara klar under vårvintern 2018, säger Matthias Lampinen - NCC, platschef för bygget.
  Publicerat 2017-11-10
 • Analysrapporter av dricksvattnet i Råneå

  Nu kan du ta del av de första analysrapporterna av dricksvattenkvaliteten i Råneå som togs i samband med upplevda lukt- och smakförändringar.
  Publicerat 2017-11-10
 • Ann-Catrin är ny anhörigkonsulent

  Ann-Catrin Nyberg är kommunens nya anhörigkonsulent. Hon började sin nya tjänst den 1 september.
  – Är du anhörig och känner att du behöver någon att dela din berättelse med eller vill ha stöd, råd och vägledning så är du välkommen att kontaka mig, säger hon.

  Publicerat 2017-11-10
 • nåt

  Trygghetsvandring på Mjölkudden!

  Luleå kommun och områdesgruppen på Mjölkudden-Notviken bjuder in till trygghetsvandring på Mjölkudden torsdagen den 30/11. Välkommen till Munkebergsskolans matsal klockan 18.30!

  Publicerat 2017-11-09
 • I morgon börjar motionsdans för seniorer

  Fredag den 10 november börjar vi med motionsdans för seniorer och daglediga.

  Publicerat 2017-11-09
 • Dans och glädje under årets seniorvecka

  Seniorveckan innehöll många aktiviteter för äldre och funktionsnedsatta. Sista dagen var välbesökt med 80 personer som fyllde dansgolvet och svingade så det stod härliga till.
  – Ja, det var en väldigt lyckad vecka, säger Maria Björnfot, undersköterska vid Fyren i Luleå.

  Publicerat 2017-11-09
 • Man måste träna om man vill bli bra - gäller både i skolan och idrottens värld

  Igår var det fullsatt i Sundis, Sporthallen i Sunderbyn. 460 elever fick lyssna på kloka ord om respekt, trygghet, samarbete och allas lika värde. Föreläste gjorde spelare och tränare från stadens elitlag i basket och ishockey och förstås den "egna idolen Amanda".
  Publicerat 2017-11-09
 • Tillsammans för ett tryggt Porsön

  Under hösten 2016 trappade Luleå kommuns respektive förvaltningar, polisen och ideella krafter upp sin samverkan på grund av situationen på Porsön/Björkskatan. Det ökade samarbetet hade flera orsaker som exempelvis resultatet av polisens trygghetsmätning 2016 och ett större antal ordningsstörningar i området. De brott som ökat mest i området är skadegörelse och bränder.”Porsön är inget område som kännetecknas av utanförskap men det finns visserligen problem som kommunen tillsammans med polis och flera andra aktörer i området hanterar, menar Niklas Nordström.”
  Publicerat 2017-11-09
 • Lena tror på läraryrket som ett framtidsyrke

  Skolan i Luleå står inför stora utmaningar de kommande åren, bristen på behöriga lärare ökar samtidigt som befolkningen växer. Som en del i att möta lärarbristen satsar Luleå kommun 31,5 miljoner kronor extra på skolan under perioden 2017-2019, i det så kallade Skolpaketet.
  Publicerat 2017-11-08
 • Tankeverkstad − ”Tillsammans för ett gott liv i Luleå”

  Är du aktiv i en grupp, brinner för en specifik fråga, medlem i en förening eller kanske arbetar inom en organisation som företräder det civila samhället? Kom och möt politiker och tjänstepersoner från Luleå kommun för att fundera på hur vi tillsammans skapar ett gott liv för alla i Luleå! Anmäl dig senast 10 november.
  Publicerat 2017-11-08
 • Mångfald? Ja, tack! 2017

  Anmäl dig till konferensen om mänskliga rättigheter senast 13 november. Konferensen är kostnadsfri och arrangeras av Rättighetscentrum Norrbotten i samarbete med Region Norrbotten, Luleå kommun, Piteå kommun och Sensus studieförbund.
  Publicerat 2017-11-07
 • Klart med nytt härbärge inför vintern

  Luleå kommun kommer i samverkan med den nybildade föreningen Natthärbärge i Luleå att öppna ett härbärge för tillfälligt hemlösa och utsatta EU-medborgare.
  Publicerat 2017-11-07
 • Förtydligande om vattnet i Råneå

  Flera vattenprover är tagna och det finns ingenting som tyder på att vattnet i Råneå är skadligt för hälsan.
  Publicerat 2017-11-06
 • Säsongskort för egen träning på Arcushallen

  Vill du träna inomhus på Arcushallens fina löparbanor? Då är säsongskortet något för dig.
  Publicerat 2017-11-06
 • Inför Almedalen 2017 där Luleå kommun och Luleå Hamn lyfte bland annat projektet Malmporten. Fr v: hamnchef Henrik Vuorinen, samhällsstrateg Emma Aludden, stadsbyggnadsnämndens ordförande Lenita Ericson och kommunalråd Niklas Nordström.

  Påverkan ger resultat

  Kommunstyrelsens arbetsutskott informerades om strategiska utvecklingsinsatser som gjordes under året för att locka fler inflyttare, investerare och företag till Luleå.
  Publicerat 2017-11-06
 • Trafiksatsningar, planuppdrag, nyårsfirande

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade idag 16 ärenden, bland annat kommunens remissvar på regeringens och regionens transportplaner, medborgarförslag om nyårsraketer och två planuppdrag.
  Publicerat 2017-11-06
 • Vattnet i Råneå upplevs lukta och smaka annorlunda

  Annorlunda lukt och smak på dricksvattnet i Råneå beror på förändrade vattenförhållanden i Andträsket under hösten.
  Publicerat 2017-11-03
 • Tung trafik längs Bensbyvägen väntas

  Förberedande arbeten för avverkning vid det nya bostadsområdet Dalbo har påbörjats i anslutning till Bensbyvägen.Detta innebär att det kommer att vistas tung trafik i området och trafikanter längs Bensbyvägen bör vara uppmärksam för fordon vid in/utfart från Dalbo-området.
  Publicerat 2017-11-02
 • Spårstatus på Ormberget

  Säsongens första skidspår på Ormberget är redo för alla skidsugna. Det är 1 km spår för skate och klassisk åkning som öppnat. 
  Publicerat 2017-11-02
 • Ingen ny förundersökning

  Åklagarmyndigheten har i dag meddelat att man inte kommer att återuppta förundersökningen kring misstänkta oegentligheter på stadsbyggnadsförvaltningen.
  Publicerat 2017-11-01
 • nåt

  Vintertramparna

  Intresset att bli en av våra testcyklister i vinter är rekordstort. Kul!
  Publicerat 2017-11-01
 • Är det dags att göra slag i saken i år ?!

  Går ni i bröllopstankar ?! Om svaret är Ja! har ni möjlighet att gifta er under bar himmel mitt i centrala Luleå redan till nyår. Vi hjälper er med det praktiska - ni behöver bara säga Ja! Vi söker tre giftassugna par som vill knyta hymnens band nyårsafton 2017/2018. 
  Publicerat 2017-10-31
 • Skolchef Maarit Enbuske var en av dom som inledde dagen.

  2017 års upplaga av LETT – av lärare, för lärare

  Under tisdagen hölls LETT – av lärare och för lärare. Denna gång arrangerades mässan på Stadsöskolan för Luleå kommuns lärare i årskurs 7-9.
  Publicerat 2017-10-31
 • Nu lättar trafiktrycket på Svartövägen

  Nu lättar trafiktrycket kring korsningarna längs Svartövägen i höjd med Midgårdsvägen och Bodenvägen. Onsdag natt öppnas Midgårdsvägen för genomfart och i samma veva tas flera trafikanordningar bort i riktning mot Bodenvägen.
  Publicerat 2017-10-31
 • Friköp av tomträtt

  Du som vill friköpa din tomträtt till 2017 års taxeringsvärde bör lämna intresseanmälan före 1 december.
  Publicerat 2017-10-31
 • Kronanhallen invigs hösten 2018

  Byggandet av den nya stadsdelen Kronan i Luleå pågår på många fronter. I september invigdes den nya F-6 skolan på området och i februari 2018 var det tänkt att närbelägna sporthallen Kronanhallen skulle öppnas. Dessvärre har sättningar i bottenplattan under byggtiden gjort att färdigställandet av hallen försenas.
  Publicerat 2017-10-31
 • Midgårdsvägen öppnas för genomfart

  Under natten mot onsdag 1 november släpps trafiken på i korsningen Midgårdsvägen/Svartövägen.
  - Många kommer att bli lättade över att kunna köra där igen och trafikflödet blir jämnare i området, säger Max Havama projektledare för Östra Länkens etapp 4C.

  Publicerat 2017-10-30
 • bild

  Cykelforum 2017

  Du har väl inte missat att anmäla dig till årets Cykelforum?
  Publicerat 2017-10-30
 • Slyröjning på Hertsön

  Området nedanför och kring fotbollsplanerna vid Hertsö centrum röjs nu från sly och undervegetation.
  Publicerat 2017-10-30
 • Gymnasiala handelsutbildningen i Luleå först i landet att recertifieras

  Utbildningen vid Luleå gymnasieby uppnår samtliga kriterier för en certifiering. Syftet med certifieringen är att skapa en attraktiv och kvalitetssäkrad studieväg som ger studerande de kompetenser branschen efterfrågar.

  Publicerat 2017-10-30
 • Gymnasie-och kunskapslyftministern Anna Ekström på Riksbasketgymnasiets träning

  Luleå gymnasieskola inspirerar

  Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström besökte under fredagsförmiddagen Luleå gymnasieby. Under besöket fick hon tillfälle se Hälsans hus och träffa elever och personal från flera av gymnasieskolans program.
  Publicerat 2017-10-27
 • Bli volontär i Frankrike

  • Är du mellan 18 och 30 år och bor i Luleå?
  • Vill du jobba som volontär?
  • Vill du få erfarenheter av att bo och arbeta en kortare period utomlands?

  Publicerat 2017-10-27
 • Gångbro, vattenförsörjning, internkontroll

  Vid stadsbyggnadsnämndens sammanträde 26 oktober behandlades 38 ärenden, bland annat rivning av gångbron över Södra hamnleden, Råneå vattenförsörjning samt förbättrad internkontroll inom stadsbyggnadsförvaltningen.

  Publicerat 2017-10-27
 • Trasig belysning på Klintbacken

  Det är skador på belysningsnätet och flera lampor trasiga på Klintbacken. Vi kan idag inte ge någon tidplan för när felen kan vara åtgärdade.
  Publicerat 2017-10-27
 • Crowdsourcing Week 2018 till Luleå 

  Crowdsourcing Week (CSW) arrangeras i Luleå och i Vuollerim nästa år. Syftet är att stärka och utveckla Norrbottensregionens näringslivsstruktur och förbättra förutsättningarna för hållbar samhällsutveckling.
  Publicerat 2017-10-27
 • Skärpt kontroll av beställningar och fakturor

  Nu skärper stadsbyggnadsnämnden internkontrollen inom kommunen. Ny granskning av beställningar och fakturor under 2016-2017 genomförs. − Vi vill säkerställa att vi har kontroll på verksamheten säger Lenita Ericson, ordförande stadsbyggnadsnämnden.

  Publicerat 2017-10-26
 • Ingen upphandling av musikfestival enligt kulturnämnden

  Under dagens kulturnämnd behandlades bland annat frågan om Musikens Makt. En enig nämnd har nu klubbat sin rekommendation till kommunfullmäktige och det är att festivalen inte ska upphandlas. Beslutet är ett nytt förslag efter arbetsutskottets tidigare förslag som innebar upphandling.
  Publicerat 2017-10-26
 • Lösning på gång för natthärbärge under vintern

  Det pågår en aktiv dialog mellan kommunen och en nybildad ideell förening som är intresserad av att driva ett natthärbärge i Luleå under vinterhalvåret.
  Publicerat 2017-10-26
 • Stort elavbrott i Luleå

  Ett stort elavbrott drabbade centrala Luleå vid 21.30-tiden på onsdagen. Omkring 6000 hushåll blev utan ström.
  Publicerat 2017-10-25
 • Nu ska skogen på Sinksundsberget gallras

  Under vecka 44 påbörjas arbetet med att gallra delar av Sinksundsberget. Arbetet sker med skogsmaskiner och beräknas pågå cirka tre veckor.

  Publicerat 2017-10-24
 • Sponsring, planuppdrag, oegentligheter

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade idag 14 ärenden, bland annat kommunens sponsringspolicy, planprogram för Mjölkuddens centrum och en undersökning om hur unga upplever Luleå.
  Publicerat 2017-10-23
 • Unika skridskotävlingen KPN Grand Prix i Luleå växer

  Planeringen inför den stora skridskotävlingen KPN Grand Prix på Luleås isbana har startat. Succén från februari gör att arrangemanget växer och blir ännu större 2018.
  Publicerat 2017-10-20
 • Nytt Vårt Luleå på väg

  Nästa nummer av Vårt Luleå levereras lördag 21 oktober. I detta nummer är det fokus på unga kvinnor i Luleå.

  Publicerat 2017-10-20
 • Så kan du påverka kommunen

  Årets medborgarundersökning från Statistiska centralbyrån (SCB) är nu ute hos 1 600 slumpmässigt utvalda Luleåbor. Om du är en av dem så är det ett ypperligt tillfälle att göra din röst hörd. Och det finns fler sätt att påverka.
  Publicerat 2017-10-20
 • Gymnasieskolans modell för att trygga lärarförsörjningen

  Bristen på behöriga och legitimerade lärare är ett problem i hela landet. För att säkra behovet av behöriga lärare på lång sikt arbetar gymnasieskolan i Luleå med att ta fram en modell för att rekrytera och överanställa svårrekryterade lärarkompetenser. Den första läraren finns nu på plats och en till är på gång att anställas.
  Publicerat 2017-10-20
 • Nu föreslås att gångbron över Södra hamnleden rivs

  Nästa torsdag ska Stadsbyggnadsnämnden ta ställning till arbetsutskottets förslag om att gångbron över Södra hamnleden ska rivas.
  Publicerat 2017-10-19
 • Luleå kommun visar ett förbättrat resultat i arbetet med äldre

  Luleå kommun får ett förbättrat resultat i årets Öppna jämförelser för arbetet inom hemtjänsten.
  – Trenden går åt helt rätt håll och jag är extra stolt och glad över att det utvecklingsarbete som vi påbörjade 2016 inom hemtjänsten visar ett förbättrat resultat, säger socialchefen Gabriella Sjöström.

  Publicerat 2017-10-19
 • Antalet kvinnor relativt antalet män i olika ålderskategorier i Luleå år 2015.Vid andelen 0,5 råder balans mellan könen. Diagrammet visar att det råder ett större kvinnounderskott mellan 18–40 år.

  Underskott på unga kvinnor

  För en kommun som vill växa är det viktigt att vara attraktiv för kvinnor och framförallt för yngre kvinnor. Luleå kommuns befolkning har en relativt låg genomsnittsålder i och med att vi är en universitetsstad. Men andelen kvinnor i familjebildande ålder är betydligt lägre i Luleå än i Sverige i genomsnitt.
  Publicerat 2017-10-19
 • Kvinnounderskottet - hur gör vi?

  Enligt rapporten Unga kvinnor från Umeå universitet har Luleå ett underskott av kvinnor mellan 25–40 år. Vad ska kommunen göra för att fler unga kvinnor ska välja att stanna i Luleå? Vårt Luleå har skickat frågan vidare till partiernas gruppledare i fullmäktige. Här är deras svar.
  Publicerat 2017-10-19
 • Emma Ahl Engholm och Mea Sundström (fr v) uppskattar Lillasysters verksamhet i Luleå som riktar sig till unga konstintresserade mellan 13 och 25 år. (Foto: Jennie Pettersson)

  Lillasyster uppmuntrar unga konstnärer

  ”Lillasyster är verkligen en orsak till att stanna kvar i Luleå!” Det konstaterar Stina Nilsson från Galleri Lillasyster, ett konstkollektiv med feministisk grund för unga oavsett kön. Här erbjuds konstkurser, skisskvällar, plats att ställa ut och en hel del (lilla)systerskap, så klart.
  Publicerat 2017-10-19
 • Raketen Bianca nådde hela 71 meter

  Eleverna på Teknikcollege i Luleå har byggt egna raketer. I dag har tävlingen avgjorts, vilken raket kommer längst och vilken är snyggast? Bianca, som byggts av Magnus, Isak och Viktor nådde längst, hela 71 meter.
  Publicerat 2017-10-18
 • Naturreservaten nära dig

  För att säkerställa fina rekreationsområden och naturvärden i ett växande Luleå planerar kommunen för tolv nya stadsnära naturreservat. Här presenterar vi nio och vad som utmärker dem.
  Publicerat 2017-10-18
 • Professor Yngve Gustafson föreläste under VO Collegeveckan

  VO-College i Luleå arrangerar en kostnadsfri föreläsningsserie 16 – 20 oktober. Idag föreläste Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, som bland annat medverkat i TV-programmet ”Sveriges bästa äldreboende”.
  Publicerat 2017-10-18
 • Spårarbete. Foto: Trafikverket Göran Fält.

  Omtag vid järnvägsövergång Notviken/väg97

  Det blir omtag för justering av vägbanan vid järnvägsövergången i höjd med Notviken och Bodenvägen/väg97. Arbetet startar från och med onsdag lunch och pågår till fredag lunch. Vägbanan kommer delvis att vara avstängd så välj om möjligt annan in/utfart till/från Luleå under tiden arbetet pågår.
  Publicerat 2017-10-17
 • Fabian Norberg och Ester Garberg, årskurs 3, tar gärna cykeln till skolan i Antnäs. Foto: Simon Eliasson

  Att röra på sig ger resultat

  I fem skolor i Luleå gör barn som förr: de går eller cyklar till skolan. Det är en del av projektet Aktiva skoltransporter där skolorna i Antnäs, Porsön, Sunderbyn, Måttsund samt Ormbergsskolan medverkar.
  Publicerat 2017-10-17
 • Korrigering av uppgift

  Korrigering angående uppgift som lämnades på presskonferensen den 11 oktober.
  Publicerat 2017-10-16
 • Eva Kristina Olsson får Erik Lindegren-priset

  2017 års Erik Lindegrenpris på 200 000 kronor går till poeten Eva Kristina Olsson. Priset delas ut under den tolfte upplagan av konst- och litteraturfesten Bok & Bild som går av stapeln 20-22 oktober på Kulturens hus. Även lilla Erik Lindegrenpriset delas då ut, detta år till Lina Kröger från Luleå.
  Publicerat 2017-10-16
 • Barnkonventionen, inget skitsnack!

  Luleå kommun vill öka barns medvetenhet och kunskap om sina rättigheter. För att nå barnen har vi tagit fram en affisch som bland annat kommer att placeras på toaletter - i blickfång när man sitter på toa.
  Publicerat 2017-10-16
 • Bok & Bild 2017 - Världen berättar

  Världen börjar precis där vi står. Kommunens konst-och litteraturfest Bok & Bild 2017 ger plats åt berättelser i bild och ord från det fjärran och det nära under temat Världen berättar. Som vanligt är programmet lika digert som varierat och vi har aktiviteter för både vuxna och barn. Fri entré på massor av arrangemang!
  Publicerat 2017-10-16
 • Luleå Energi Arena öppet igen efter bombhot

  Under fredagskvällen inkom ett bombhot mot Luleå Energi Arena. Läget har återgått till det normala och arenan har öppet som vanligt igen.
  Publicerat 2017-10-14
 • Vintertramparna

  Din nästa utmaning?

  Gnistrande norrbottnisk vinter i kustklimat + cykling = sant.
  Publicerat 2017-10-13
 • Cykelforum

  Missa inte Cykelforum

  Cyklar du på sommaren? Våga även cykla på vintern!
  Publicerat 2017-10-13
 • Upptäck Luleås cykelleder

  Vet du att det finns cykelleder både på Ormberget och ute vid Arcusområdet? Mountainbikelederna är av olika svårighetsgrad och längd för såväl nybörjare som proffs.
  Publicerat 2017-10-13
 • Nytt förslag för Musikens Makt samt pengar till danssatsning

  Kulturnämndens arbetsutskott har idag behandlat frågan om Musikens Makt och samt en bidragsansökan från Exiled Dance Crew. Gällande Musikens Makt föreslår arbetsutskottet att en grundfinansiering från kommunfullmäktige på 1 450 000 kronor beviljas till en festival helgen innan skolstart samt att festivalen ska upphandlas. Gällande Exiled föreslås att de får 350 000 kronor, då ansökan är helt i linje med den politiska viljan att stärka dansen i Luleå ytterligare.
  Publicerat 2017-10-12
 • IVO-kritik mot socialnämnden i Luleå

  Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar Luleå kommun för bristande dokumentation i patientjournaler.
  – Det här får inte hända, vi har brustit och tyvärr ser vi återigen att det handlar om bristande dokumentation från vår sida, säger Lena Kruse, verksamhetschef för vård och omsorg i Luleå kommun.

  Publicerat 2017-10-12
 • Hägnan länets mest välbesökta museum!

  Med över 93 000 besök under 2016 hamnar friluftsmuseet Hägnan i topp över listan av Norrbottens museum. Ett stort tack till alla våra besökare!
  Publicerat 2017-10-12
 • Det här handlar matleveranserna om till våra äldre

  Luleå kommun ska leverera 745 000 portioner mat per år till äldre som bor i sina hem (hemtjänsten) och i kommunens vård- och omsorgsboenden. Samarbetsavtalet med Region Norrbotten upphör vid årsskiftet 2018/2019 och kommunen utreder nu hur matleveranserna ska ske från och med år 2019.
  – Det är en stor utmaning men vi kan konstatera att det blir oerhört dyrt för skattebetalarna i Luleå om vi ska anpassa eller bygga nya kök för att klara av matleveranserna till våra äldre, säger Magdalena Jonsson, projektledare.

  Publicerat 2017-10-12
 • Misstänkta oegentligheter

  Den av kommunen beställda internutredningen om misstänkta oegentligheter inom stadsbyggnadsförvaltningen under perioden 2012-2014 är nu klar. Utredningen visar att det sannolikt har förekommit oegentligheter mellan tidigare anställda på stadsbyggnadsförvaltningen och Caverion, som är en av kommunens leverantörer, samt att kommunen i samband med detta har lidit ekonomisk skada.
  Publicerat 2017-10-11
 • Öppet hus på Vuxenutbildningen under vecka 42

  Under vuxenutbildningsveckan, vecka 42, den 16-20 oktober visar vi vuxenutbildningens utbud genom öppet hus i våra lokaler. Kom och besök oss och se vad vi erbjuder!
  Publicerat 2017-10-11
 • Luleå kommun får fortsatt möjlighet att utveckla kollektivtrafiken

  Den regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten har idag beslutat att överlämna befogenheten att ingå avtal om lokaltrafiken till kommunen inför att nuvarande avtal med Luleå Lokaltrafik AB upphör oktober 2020.
  Publicerat 2017-10-10
 • Feuerwerk By Topp via Wikimedia Commons

  Nytt nyår på Södra Hamnplan

  Säkrare - Bättre - Större! Det är de tre huvudanledningarna till att det traditionsenliga nyårsfirandet i Luleå i år definitivt byter plats till Södra hamn. Fördelarna är många. Säkrare trafiklösningar, större evenemangsyta och bättre uppskjutningssyta.
  Publicerat 2017-10-10
 • VA-taxan, Kronanvägen och Skutviken

  Stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott behandlar 24 ärenden den 12 oktober. Däribland antagande av detaljplaneprogram för Kronanvägen och Skutviken samt justering av VA-taxan.
  Publicerat 2017-10-10
 • Inbrott vid Långmyrans dagverksamhet

  Det har under helgen varit ett inbrott vid Långmyrans dagverksamhet som ligger på Hertsön. Det är andra inbrottet inom loppet av en vecka.
  Publicerat 2017-10-09
 • Maarit Enbuske

  Maarit Enbuske ny skolchef i Luleå kommun

  Maarit Enbuske har utsetts till ny skolchef i Luleå kommun. Eftersom hon redan arbetar som tillförordnad skolchef, innebär det att hon tillträder tjänsten omedelbart.
  Publicerat 2017-10-09
 • Luleå har växt med över 400 nya Luleåbor från januari till augusti, enligt kommunens delårsrapport. I september firades i Stadsparken att Luleå har nu över 77 000 invånare. (Foto: Frank Rizo)

  Delårsrapport, matproduktion, elitsponsring

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade idag 18 ärenden, bland annat delårsrapporter, elitsponsring och en avsiktsförklaring med Piteå kommun om måltidsproduktion.
  Publicerat 2017-10-09
 • VO-Collegeveckan erbjuder kompetensutveckling för personal i brukar- och patientnära yrken

  Välkommen till kostnadsfri föreläsningsserie 16 – 20 oktober.
  Plats: Stadshusets Sessionssal, Rådstugatan 11 i Luleå. Föreläsningsserien är öppen även för andra intresserade. 

  Publicerat 2017-10-09
 • Förslaget: Öppnar för att Musikens Makt kan leva vidare

  Nästa vecka tas ärendet om Musikens Makt upp i kulturnämndens arbetsutskott. Förslaget till politikerna är att kommunen lämnar kraven som tidigare ställts på bland annat tidpunkt och målgrupp och istället öronmärker 1,35 miljoner till ett evenemang i centrum. Ett bidrag som sedan är öppet för föreningar att söka.
  Publicerat 2017-10-06
 • Arbetsledare Stafn Berggren befarar att det blir trångt vid passagen på Kronan när den nya avfarten till området ska asfalteras. -Trafikvakter stöttar för att göra slussningen av trafikanter smidig men viss köbildning och väntetid kan uppstå, säger han.

  Ny infart till Kronan klar nästa vecka

  Fredag 6 oktober påbörjas återställningsarbetet av vägytan på Kronanområdet och inom en vecka är den nya infartsvägen asfalterad och färdig att tas i bruk. För de drygt 1000 boende på Lulsundsberget blir öppnandet av den nya vägen en påtaglig lättnad då den enda infarten till bostäderna på berget varit stökig och trång under byggnadstiden det senaste halvåret.
  Publicerat 2017-10-05
 • Tyck till om Luleå kommun

  Årets medborgarundersökning från Statistiska Centralbyrån (SCB) är ute hos 1 600 slumpmässigt utvalda Luleåbor. Ta chansen och tyck till!

  Publicerat 2017-10-05
 • Många ville fira Mötesplatsen när den fyllde ett år i nya lokaler!

  Det var många som ville fira att Mötesplatsen för barn och föräldrar funnits i ett år i gemensamma lokaler i centrum. Det bjöds på tårta, en extra speciell sångstund och ansiktsmålning för barnen.
  Publicerat 2017-10-05
 • Positiva förändringar i hemtjänsten

  Tre stora hemtjänstgrupper har blivit fem mindre. Förändringen trädde i kraft i måndags.
  – Medarbetarna är i överlag väldigt nöjda och förväntansfulla och vi som arbetar i hemtjänsten ser väldigt positivt på det här, säger Heidi Holmqvist, enhetschef för Bredvikens hemtjänst.

  Publicerat 2017-10-05
 • Luleå 37:e bästa skolkommun av landets 290

  I Lärarförbundets skolranking "Bästa skolkommun" placerar sig Luleå på 37:e plats, bland Sveriges 290 skolkommuner.
  Publicerat 2017-10-05
 • Få en unik upplevelse i Konsthallen på lördag

  På lördag, 7 oktober, har du chans att uppleva något unikt i Konsthallen när KörKonst, inspirerad av performanceverket the Cleaner, visas. Körsång kombineras med performance och tystnad för att skapa upplevelser för publik och sångare.
  Publicerat 2017-10-04
 • Vem gör Luleå varmare och gladare?

  Nu är det dags att nominera personer till Årets trygghets- och folkhälsoinsats.
  Publicerat 2017-10-04
 • Kulturplanen för Luleå tar form

  Under året har jobbet med att ta fram en kulturplan* för Luleå pågått och snart går arbetet in i slutfasen. I oktober är det dags för kulturnämnden att jobba med utkastet. Ett stort tack till alla kulturaktörer som varit inblandade i dialoger under vägens gång!
  Publicerat 2017-10-03
 • I dag är det anhörigdagen

  Seniorveckan pågår för fullt och i dag är det anhörigdag på flera av kommunens äldreboenden.
  Publicerat 2017-10-03
 • Luleå fortsatt stark idrottskommun

  Luleå hamnar på plats 15 i tidningen Sport & Affärers årliga rankning av Sveriges främsta idrottskommuner. Av 30 nominerade kommuner fortsätter Luleå att vara en stark idrottskommun.
  Publicerat 2017-10-02
 • 1

  Vinnarna i tipsrundan korade

  Under aktiviteten På stan utan bil 16 september kunde man delta i en tipsrunda och vinna en massa trevliga priser.
  Publicerat 2017-10-02
 • U som utveckling: Kommunens satsningar på Råneå gick i hamn. Foton: Viveka Österman

  Resultaten av kommunens satsningar i Råneå 

  13 nya jobb har skapats och minst tio jobb kommer att skapas i Råneå nästa år. 73 miljoner kronor har Luleå kommun och dess bolag investerat i Råneå med omland sedan 2015. De närmaste åren satsar kommunen 60 miljoner kronor i en ny vattenförsörjning för Råneå.

  Publicerat 2017-10-02
 • Enkätundersökning för unga i Luleå

  Ungdomar födda 1993 och skrivna i Luleå får nu i början av oktober ett vykort av Luleå kommun. Kommunen vill nå unga för att de ska bidra med sitt perspektiv om hur Luleå kan bli en ännu bättre stad för unga att leva i.
  Publicerat 2017-10-02
 • Mötesplatsen för barn och föräldrar firar ett år!

  Tisdagen den 3 oktober firar vi att det är ett år sen mötesplatsen för barn och föräldrar öppnade i nya lokaler i centrum.
  Publicerat 2017-09-29
 • Trygghetslarmen fungerar igen

  Driftstörningarna i kommunens trygghetslarm är nu åtgärdade i områdena Mjölkudden, Tuna, Notviken och Gammelstad.
  Publicerat 2017-09-29
 • Höstmarknad på Kronan lör 30 sep, kl. 9-15

  Dags för Luleå Återvinningsmarknads årliga höstmarknad.
  Publicerat 2017-09-28
 • Konstsimma på Pontusbadet

  Snart kan Luleåborna simma och uppleva konst samtidigt när konstnären Lisa Tan visar upp sin videokonst på Pontusbadet.
  Publicerat 2017-09-28
 • Störningar i kommunens trygghetslarm

  Telia har driftstörningar som påverkar Luleå kommuns trygghetslarm i områdena Mjölkudden, Tuna, Notviken och Gammelstad.
  Publicerat 2017-09-27
 • Stora stenträskets camping till försäljning

  Luleå kommun säljer fastigheten Snårköllandet 1:8, campingen vid Stora Stenträsket. Sista dag för att lämna in anbud är 12 oktober 2017.
  Publicerat 2017-09-27
 • Nytt i arkivet - Husen som försvann

  Under vecka publicerar Stadsarkivet i historiska bildarkivet, foton av en del av de stugor och fastigheter som löstes in av kommunen under åren 1960- och 1970-talet, drygt 600 bilder. Bilderna är tagna i samband med inventering.
  Publicerat 2017-09-26
 • På måndag börjar seniorveckan

  Seniorveckan pågår 2-6 oktober. Det blir en vecka med många aktiviteter för dig som är senior, funktionsnedsatt eller dagledig.
  Publicerat 2017-09-26
 • Hertsö badhus, bostäder och Klubbviken

  Kommunstyrelsen behandlade idag 20 ärenden, bland annat flera ansökningar till projektfinansiering, markanvisningar och planuppdrag för att skapa bostäder i kommunen.
  Publicerat 2017-09-25
 • Isvård i Sunderby ishall medför tillfällig stängning

  Allmänhetens åkning ställs in i Sunderby ishall tisdag 26 september och onsdag 27 september vecka 39.
  Publicerat 2017-09-22
 • Porsöns bibblo saneras och böckerna räddas

  Efter branden i slutet av augusti har Porsöns bibliotek varit stängt. Men nu finns en tidsplan för saneringen, som kommer ta omkring sex månader. Glädjande är att även böckerna kan saneras!
  Publicerat 2017-09-22
 • Granskning - förslag till Utvecklingsplan Råneå, en fördjupad översiktsplan

  Utvecklingsplan Råneås målsättning är att öka Råneås befolkning och ge plats för bostäder och arbete. Utvecklingsplanen ska även öka möjligheterna till social samvaro och rekreation samt att öka möjligheterna för Råneå att vara ett stöd för hela den norra kommundelen.
  Publicerat 2017-09-22
 • Luleå nominerad till Sveriges främsta idrottskommun

  För elfte året i rad utser tidningen Sport & Affärer årets främsta idrottskommuner i Sverige. Luleå kommun är återigen nominerad och har chans att vinna i flera kategorier. 
  Publicerat 2017-09-21
 • Bredbandsutbyggnad fortsätter

  Luleå kommun har som mål att alla hushåll ska ha tillgång till bredband med 100 Megabit per sekund om tre år. Över 75 procent av hushållen har redan tillgång till den kapaciteten. Där har Lunet till övervägande del stått för utbyggnaden. För de resterande 25 procent hushåll pågår eller planeras utbyggnad.
  Publicerat 2017-09-20
 • 1

  Hållbart resande - bilder från "På stan utan bil"

  Publicerat 2017-09-19
 • Invigning av ny spontanyta i Antnäs

  Den 20 september inviger fritidsnämndens ordförande Inger B Larsson den nya spontanytan på Antnäs IP.
  Publicerat 2017-09-19
 • Snömannens förskolebarn producerar egna filmer med stöd från Svenska Filminstitutet

  Barnen på Snömannens förskola har, tillsammans med engagerade pedagoger, stöd från Svenska Filminstitutet och Filmpool Nord, gått från att konsumera film till att producera egna filmer.
  Publicerat 2017-09-18
 • Fyrens verksamhet ska minska

  Fyrens avlastning- och trygghetsplatser kommer under hösten att flyttas till Bergvikens vård- och omsorgsboende.
  – Fler ska också kunna bo kvar i sina egna hem med stöd och insatser från hemtjänst och hemsjukvården, säger Monica Forsberg, områdeschef vid Fyren.

  Publicerat 2017-09-18
 • Kommunalråd Yvonne Stålnacke och Vice VD NCC Infraservice, Maria Zimdahl planterade vårdträd i form av äppelträd tillsammans med med kollegorna Jesper Klefsjö, Luleå kommun och Mats Eklund regionchef på NCC Civil North.

  Bildextra:Bohnsackparken och Kanalparken invigd

  Nu är det sista spadtaget för Östra Länkens första etapp och området vid Skurholmsfjärden taget. I lördags invigdes sträckan från Västra Skurholmen mot kanalen vid Östermalm. I samband med invigningen passade kommunalrådet Yvonne Stålnacke på att avslöja vad hennes monument till Luleåborna blir när hon avgår som kommunalråd vid årsskiftet. – Mitt monument syns inte så mycket när det väl är färdigt, men betyder dess mer för alla Luleåbor. Och det är VA-systemen som ligger i backen i Östra Länken, sade hon.
  Publicerat 2017-09-17
 • Nästa vecka stängs Bergnäsbron under nätterna

  Bergnäsbron kommer att vara avstängd under nätterna mellan 23.00-05.00 då Trafikverket utför underhålls- och reparationsarbeten.
  Publicerat 2017-09-15
 • Nytt parkområde i Luleå klart att invigas

  Nya mötesplatser i Luleå är anlagda längs Skurholmsfjärden norra strand.Bohnsackparken blir namnet på det nya parkområdet vid Burströmska rondellen och Kanalparken blir namnet på parkområdet vid Lulsundskanalen. Lördag 16 september öppnas området för Luleåborna.
  Publicerat 2017-09-15
 • Ministerbesök när Mjölkuddens trygghetsboende invigs

  Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister, inviger Mjölkuddens trygghetsboende fredag den 15 september.
  Publicerat 2017-09-14
 • Luleå kommun bjuder nya studenter på välkomstmiddag

  Måndagen den 18 september bjuder Luleå kommun åter in nya LTU-studenter och läkarstudenter från Region Norrbotten till en välkomstmiddag på Kulturens hus.
  Publicerat 2017-09-14
 • EduGaming – spännande samverkan mellan Tunaskolan och skolor i Italien och Portugal

  Tunaskolan deltar tillsammans med två andra skolor, en i Italien och en i Portugal, i ett projekt som finansieras av Erasmus+, ett EU-program för internationellt samarbete och utbyte inom utbildning, ungdom och idrott.
  Publicerat 2017-09-14
 • Jonas Eriksson föreläste för deltagare i IFK Luleås integrationsprojekt

  ”När Messi kommer fram till en – då lyssnar man”, säger Jonas Eriksson och de 20-talet åhörarna nickar och ler. Jonas klickar fram en bild från en match där han samtalar med världsstjärnan och alla i rummet spetsar öronen lite extra.
  Publicerat 2017-09-14
 • Goda studieresultat i gymnasieskolan

  I SKL:s rapport Öppna jämförelser 2017 framgår att eleverna vid Luleå gymnasieskola uppvisar goda studieresultat.
  Publicerat 2017-09-14
 • Luleå kommun stämmer Höganäs

  Renoveringen av Pontusbadet pågick under sommaren 2016 och öppndes för allmänheten under hösten. Projektet i sin helhet kan ses som mycket lyckat men nu kommer efterräkningen i form av en stämningsansökan från Luleå komun till klinkerleverantören Höganäs. - Vi stämmer dem för fel i vara och kontraktsbrott, säger Jesper Klefsjö.

  Publicerat 2017-09-13
 • Arbetet genomförs som en del av förundersökningen för alternativ dragning av VA- ledningar i projekt Östra Länkens etapp 4 E.

  Inmätning av Mjölkuddstranden pågår

  Under september genomför Luleå kommun inmätningar på Mjölkudden. Dessa ligger till grund för värdering av de områden som kan bli aktuella för VA-stråket Östra Länken 4E.
  Publicerat 2017-09-13
 • Elbussarna blir ett positivt inslag som gör gott för både människa och miljö, säger projektledare Jenny Widmark. I höst börjar kommunen gräva för laddstationerna på Kronan och Porsön. Foto: Susanne Lindholm

  Europas nordligaste elbusslinje

  Luleå ska bli en hållbarare stad. I slutet på nästa år börjar elbussar att rulla på stadens gator. Linje 6 mellan Kronan och Porsön är först ut och blir därmed Europas nordligaste elbusslinje. Fem helt eldrivna bussar ska ersätta dagens dieselbussar och redan nu pågår förberedelserna.
  Publicerat 2017-09-13
 • på stan utan bil

  På stan utan bil på lördag

  Lördag 16 september kl. 11-15 genomförs "På stan utan bil" i syfte att inspirera privatpersoner till att välja hållbara resor i vardagen. Tipsrunda, teknikcykeltävling, utställningar, pimpa eller serva din cykel, provcykla elcyklar och enhjulingar och en massa andra aktiviteter helt kostnadsfritt.
  Publicerat 2017-09-13
 • Spårbyte. Foto: Göran Fält Trafikverket

  Vägomledning för spårbyte vid Notviken

  Fredag 15 september startar arbetet med byte av järnvägsspår och vägövergång i höjd med avfart Notviken. Arbetet pågår ca två veckor och sträcker sig över Storhedsvägen och Bodenvägen/ Väg 97.
  Vägarna kommer delvis att vara avstängda. Arbetet pågår nattetid. Om möjligt välj annan in/utfart till/från Luleå under tiden arbetet pågår.

  Publicerat 2017-09-13
 • Kulturkompassen fortsätter locka deltagare

  15 tappra kulturkompassare trotsade regnet i söndags när projektets femte träff ägde rum med en guidning i Gammelstads världsarv. Deltagarna fick bland annat veta hur inlandsisen påverkat Luleå samt göra ett besök i Nederluleå kyrka. Nästa träff är en arrangörsutbildning på lördag!
  Publicerat 2017-09-12
 • Det byggs i kommunen

  I år beräknas 600 bostäder bli färdiga. Totalt blir cirka 2 300 bostäder klara under 2017-2019 för cirka 4 200 personer. Vårt Luleå har sammanställt ett urval av det som redan byggts, bostäder som byggs och kommer att byggas i kommunen.
  Publicerat 2017-09-12
 • Uppskattat studiebesök hos Luleå hockey

  I måndags gjorde kommunens AKK-team ett studiebesök hos Luleå hockey. Efter isträningen fick brukarna träffa Karl Fabricius och resten av laget.
  – Det var oerhört värdefullt och uppskattat från vår sida, säger Peter Hedström-Durhan, projekledare.

  Publicerat 2017-09-12
 • Rekordsommar - 37 000 personer besökte Gammelstads Visitor Centre

  I sommar har kommunens Visitor Centre i Gammelstad uppmätt rekordnivåer i antalet besökare. Under perioden maj till augusti har vi haft 37 686 besökare totalt, att jämföra med 27 000 besök under ett helt år 2014.
  Publicerat 2017-09-12
 • Datacenter, flyktingmottagning, arbetstidsförkortning

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade idag sex ärenden, bland annat om datacenterforskning och flyktingmottagning.
  Publicerat 2017-09-11
 • Stor konferens i Luleå om den sociala barn- och ungdomsvården

  Luleå är värd för den stora konferensen om den sociala barn- och ungdomsvården som hålls på Kulturens hus tisdag den 12 september.
  – Luleå kommun har under flera år varit aktiva i detta arbete och genomfört flera lokala förbättringsarbeten. Det känns riktigt bra att vara en av fem kommuner som nu står som värd för Förbättringsresan, säger kommundirektören Mikael Lekfalk.

  Publicerat 2017-09-11
 • Ta drömtåget

  Ta drömtåget

  Publicerat 2017-09-08
 • ny lekplats

  Porsön är ett prioriterat område

  Kommun strävar efter att skapa en attraktiv boendemiljö och den senaste tiden har sociala insatser prioriterats i området. Detta arbete är pågående och prioriterat till dess att goda resultat uppnåtts. Arbetet med den långsiktiga planen för Porsöns utveckling är i startgroparna. Via medborgardialogen i vintras framkom bra och genomförbara idéer från boende på Porsön.
  Publicerat 2017-09-08
 • Idrottens dag och invigningen av Fritidsbanken flyttad till Arcushallen

  Arrangemanget Idrottens dag på söndag 10 september är flyttat till Arcushallen på grund av vädret. Välkommen!

  Publicerat 2017-09-08
 • Nytt Vårt Luleå på väg

  På lördag den 9 september kommer Vårt Luleå hem i din brevlåda. I höstens nummer har vi sammanställt några resultat från vår läsarundersökning. Tack till alla som fyllt i enkäten!

  Publicerat 2017-09-08
 • Trygghetslarm med GPS är ett exempel på nya lösningar som Ellinor Larsson jobbar med att utveckla vidare. Foto: Susanne Lindholm

  Digital teknik ger säkrare vård

  Nya tekniska lösningar som GPS-larm och digital medicinsignering ska göra vården av äldre i Luleå kommun tryggare och säkrare. – Tanken med den nya tekniken är att den ska bli en naturlig del i kommunens vård och omsorg, säger Ellinor Larsson, verksamhetsutvecklare.

  Publicerat 2017-09-08
 • Gabriella Sjöström har lång erfarenhet inom vård och omsorg och arbetar sedan drygt ett år tillbaka som kommunens socialchef. Här på Bergvikens vård- och omsorgsboende.Foto: Susanne Lindholm

  Så kvalitetssäkras äldreomsorgen

  Det ska vara tryggt att åldras i Luleå. Även om de flesta äldre Luleåbor är nöjda med äldreomsorgen så finns det utrymme för förbättring. Jämfört med andra kommuner är andelen nöjda brukare något under riksgenomsnittet, både inom särskilt boende och hemtjänst.
  Publicerat 2017-09-08
 • Magisk afton på Porsöberget

  Det blev en magisk afton på Porsöbergets nya lekplats då den uppfräschade och nyrenoverade lekplatsen invigdes. Vädret var kanonfint och evenemanget lockade stora som små från hela närområdet.
  Publicerat 2017-09-07
 • KLicka på bilden så förstoras den.

  Familjefest med Östra Länken 16/9

  Äntligen är det dags att säga - Varmt välkommen till invigning och sista spadtaget för Östra Länkens första etapp! Området sträcker sig från Västra Skurholmen mot kanalen vid Östermalm. Familjefesten pågår lördag 16 september mellan 11.00 - 14.00. Fri entré och fria "prova-på" aktiviteter för stora och små.
  Publicerat 2017-09-07
 • Emmeli Berglund och Sandra Johansson från hemtjänstgruppen på Östermalm hinner nu oftare att prata med de äldre, här Maj Hellgren.

  Mer tid för möten

  Hemtjänsten i Luleå har länge brottats med vikariebrist och pressade scheman. Sedan ett år tillbaka har förutsättningarna för personalen och brukarna dock förändrats – till det bättre. Vårt Luleå följde med Sandra och Emmeli en dag på Östermalms hemtjänst.
  Publicerat 2017-09-07
 • Sammanhållen gymnasieby imponerade

  Lena Hallengren, ordförande i riksdagens utbildningsutskott (tidigare biträdande utbildningsminister) har under eftermiddagen besökt Luleå gymnasieby. Programmet innehöll besök i gymnasiebyns olika kvarter där hon fick tillfälle att möta både elever och personal.
  Publicerat 2017-09-06
 • Hat och hot - en del av politikernas vardag?

  Mer än hälften av Sveriges högsta kommunpolitiker har utsatts för hot och trakasserier. Det visar en aktuell enkät i tidningen Dagens Samhälle. Hur ser Luleås kommunalråd på frågan – är hot, hat och trakasserier en del av den politiska vardagen? Och var går egentligen gränsen för det privata?
  Publicerat 2017-09-06
 • Många ville ta sig en titt på den nya skolan

  Många nyfikna på Tallkronanskolan

  Det var många som var nyfikna på den nya skolan på Kronan när det under tisdagen bjudits in till öppet hus.
  Publicerat 2017-09-06
 • Arrangörsutbildning med Kulturkompassen

  Är du nyanländ i Sverige och Luleå och vill lära dig arrangera egna kulturevenemang? Kom på Kulturkompassens arrangörsutbildning 16 september! (In english below)
  Publicerat 2017-09-06
 • Glädje och fest när Tallkronanskolan invigdes

  I dag var det dags att klippa det blå-gula bandet och i och med det är Tallkronanskolan också officiellt invigd. 
  Publicerat 2017-09-05
 • Dina gamla möbler till någon annan?

  Har du något du vill lämna för återbruk?
  Vi hämtar kostnadsfritt.

  Publicerat 2017-09-05
 • Skänk utrustning till Fritidsbanken - obs arrangemanget är flyttat till Arcushallen

  Vid invigningen av Fritidsbanken på söndag 10 september så har du möjlighet att skänka sport- och fritidsutrustning som du inte längre använder. På grund av risk för omfattande regn är arrangemanget flyttat till Arcushallen. 
  Publicerat 2017-09-05
 • Dom om jaktavtal

  Förvaltningsrätten har den 30 augusti beslutat att nuvarande jaktavtal med Luleå jaktvårdsklubb är ogiltigt.
  Publicerat 2017-09-04
 • Duktiga lärare nominerade till Guldäpplet

  Tre lärare från Luleå är nominerade till det årliga lärarpriset Guldäpplet. Stipendiet delas ut till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT.
  Publicerat 2017-09-04
 • Är du intresserad av att lära dig kinesiska?

  Luleå gymnasieskola erbjuder i samarbete med Luleå Konfuciusinstitut en kurs i kinesiska för vuxna.
  Publicerat 2017-09-04
 • Invigning av Porsöbergets Lekplats

  Onsdag 6 september kl 18.00 är det dags för den officiella invigningen av den uppfräschade och nyrenoverade lekplatsen på Porsöberget. Lekplatsen har fått ett flertal nya, moderna lek- och aktivitetsmoduler vilket har varit efterfrågat och efterlängtat av de närboende.
  Publicerat 2017-09-04
 • Om stöd till dig som anhörig

  På torsdag 7 september är du som är anhörig eller intresserad av området välkommen till en föreläsning som handlar om anhörigstöd i kommunen och forskning kring det. 
  Publicerat 2017-09-01
 • Mässa - "Välkommen hem" lördag 2 september

  På lördag 2 september kan du träffa Projekt Kronan och Bostad Luleå (och Martin Timell 😊) på mässan "Välkommen Hem"länk till annan webbplats i Luleå Energi Arena. Mässan är öppen 10 - 16 . Gratis entré. Välkomna!
  Publicerat 2017-09-01
 • IVO kritiserar kommunen för bristande dokumentation, planering och uppföljning

  Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar socialnämnden i Luleå kommun för brister i dokumentation, planering och uppföljning av vård och behandling hos en patient som bidrog till en allvarlig vårdskada. Händelsen inträffade förra hösten. Kommunen har sedan dess satt in en rad åtgärder för att motverka liknande händelser och IVO är nöjd med de åtgärder som vidtagits.
  Publicerat 2017-09-01
 • Uppdatering Porsöns barnbibblo efter branden

  Barnbiblioteket på Porsön är stängt tills vidare på grund av branden i Porsöskolan. Arbete pågår för fullt med att göra en bedömning av skadorna och med att planera för åtgärder.
  Publicerat 2017-09-01
 • Barents Winter Games kommer till Luleå

  Den 16-18 mars 2018 kommer den årliga sportfesten Barents Winter Games till Luleå. Det är Barents Games sportkommitté som har utsett Luleå till 2018 års värdkommun.
  Publicerat 2017-09-01
 • Lättare att söka kulturbidrag

  Nu är det enklare för föreningar och unga att söka kulturbidrag från Luleå kommun! Allt, från ansökan till utbetalning och redovisning, samt årsbidrag, kan göras direkt på vår webb.
  Publicerat 2017-09-01
 • Rekordhög beläggning i kommunens skärgårdsstugor

  Intresset för Luleå kommuns skärgårdsstugor ökade rejält under sommaren 2017. Gästerna i stugorna har varit rekordmånga.
  Publicerat 2017-08-31
 • Viktiga satsningar på infrastruktur som gynnar Luleås tillväxt

  Idag presenterades tjänstemannaförslaget till den kommande nationella transportplanen som ska gälla från 2018 till 2029. Förslaget innehåller fyra viktiga punkter för Luleås räkning: satsning på att muddra för större fartyg till Luleå, förstärkt stambana för att underlätta för stålpendeln från Luleå, förstärkt malmbana för tryggare malmtransporter samt utbyggd järnväg mellan Umeå och Skellefteå.

  Publicerat 2017-08-31
 • Minst tio nya jobb till Råneå

  Luleå kommun kommer att placera minst tio jobb i Råneå. Det handlar främst om personer som arbetar med administrativt arbete.
  Publicerat 2017-08-31
 • Luleå kommun nominerade till nationellt pris

  Luleå kommun och Vinter kommunikationsbyrå är nominerade till pris i kategorin ”Filmer som marknadsför en organisation” i den nationella tävlingen Publishingpriset. Filmen som nomineras handlar om hur Niklas Nordström som företrädare för kommunen iklär sig olika roller för att berätta om kommunens satsningar på olika områden. 
  Publicerat 2017-08-30
 • Statliga jobb till Luleå

  Idag meddelade regeringen att Polarforskningssekretariatet flyttas från Stockholm till Luleå.

  Publicerat 2017-08-30
 • Nu slyröjer vi flera områden runt Luleå

  Under hösten 2017 rensar vi undervegetation och sly på flera ställen runt Luleå.
  Publicerat 2017-08-30
 • Bild på Jan Blomkvist och isbanan

  Vacker natur och idogt arbete tog Luleå till CNN

  Tv-kanalen CNN lyfter fram Luleås isbana och isvägar på sin lista över 50 naturliga underverk i världenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vi tog ett snack med Jan Blomkvist, arbetsledare på fritidsförvaltningen och en av de som ligger bakom succén. För även om isen är naturlig så innebär det en hel del jobb att hålla vägar i trim på fruset vatten.
  Publicerat 2017-08-30
 • Bidrag till Luleå Art Biennal och Folkets Bio samt uppdatering om Musikens Makt

  Kulturnämndens arbetsutskott behandlade i dag bidragsansökningar från Luleå Art Biennal samt Folkets Bio. Dessutom informerades att frågan om Musikens Makt kommer upp till kulturnämnden i oktober.
  Publicerat 2017-08-29
 • Så ska äldreomsorgen i Luleå utvecklas

  Kommunen kommer under hösten att göra satsningar för att utveckla vården och omsorgen för äldre och de mest svårt sjuka utifrån Äldreplanens intentioner. Det genom trygghetsplatser och ett utökat samarbete med Region Norrbotten.
  Publicerat 2017-08-29
 • Sensommar i Luleå skärgård

  Upptäck Luleå skärgård under sensommaren. Det finns fortfarande möjlighet att boka en skärgårdsstuga och att åka ut med turbåten.
  Publicerat 2017-08-29
 • Uppdatering; Branden på Porsöskolan

  Merparten av klassrummen på Porsöskolan är intakta och undervisningen bedrivs enligt plan med ordinarie elevgrupper i respektive hemklassrum.
  Publicerat 2017-08-29
 • Nu startar höstens aktiviteter på mötesplats Fyren

  På tisdag 29 augusti startar höstens anhörigcafé på Fyren. Här kan du som vårdar en anhörig komma för en kopp kaffe och få en pratstund med andra som förstår din situation.
  Publicerat 2017-08-29
 • Brand på Porsöskolan i natt

  Det har brunnit på Porsöskolan. Branden är släckt och brandtekniker är på väg. Elever och personal, som nu på morgonen kommer till skolan, ska samlas vid Vintergatans Fritidshem, vid en av Porsöskolans flyglar.
  Publicerat 2017-08-29
 • Kostproduktion, pensioner, kulturmiljö

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade nio ärenden, bland annat samverkan om kostproduktion, pensioner till förtroendevalda och ändringar i riksintressen för kulturmiljö.

  Publicerat 2017-08-28
 • Nya tillfällen att delta i föräldragrupp

  Under september månad startar Föräldrasupportens uppskattade föräldragrupper. Vi har grupper för föräldrar med barn från 3 år och uppåt. För att försäkra dig om en plats, anmäl dig nu!
  Publicerat 2017-08-28
 • pengar

  Luleå vinstrik kommunkoncern

  Luleå kommunkoncern är Sveriges elfte mest vinstrika koncern. Det visar en sammanställning av tidningen Dagens Samhälle.
  Publicerat 2017-08-25
 • Nu är vi 77 000 Luleåbor

  Enligt kommunens senaste befolkningsstatistik har Luleå nu passerat 77 000 invånare. Det ska vi fira med kalas i Stadsparken den 23 september.
  Publicerat 2017-08-23
 • Sportoteket blir Fritidsbanken

  Det är populärt att låna sport- och fritidsutrustning hos Sportoteket. Den 10 september, i samband med Idrottens dag på Södra hamnplan, sker ett namnbyte och Sportoteket blir Fritidsbanken.
  Publicerat 2017-08-22
 • Seminarium om tjänstesektorns framtid

  Den 24 augusti deltar representanter från Luleå kommun på ett seminarium som anordnas av Almega och Svenskt Näringsliv. Fokus ligger på hur vi kan utveckla tjänstesektorn i Luleå och Norrbotten.

  Publicerat 2017-08-22
 • Kommande satsningar inom fritid

  Nytt konstgräs, aktivitetsyta på Kronan och ny arbetsbåt i skärgården är några av de kommande investeringarna som Luleå kommuns fritidsförvaltning står inför.
  Publicerat 2017-08-21
 • Piteå och Luleå planerar för gemensam måltidsproduktion

  Luleå och Piteå kommun har för avsikt att gå in i en gemensam samverkan rörande måltidsproduktion av kyld mat till särskilt- och ordinärt boende inom socialförvaltningens verksamhetsområde.
  Publicerat 2017-08-21
 • Skolpaketet – kommunen kraftsamlar för att möta framtidens behov av lärare

  Skolpaketet är ett utvecklingsprojekt som ska pågå till och med 2018. Kommunledningen beslutade 2017 att satsa totalt 31,5 miljoner kronor främst för att trygga kompetensförsörjningen i skolan på kort och lång sikt. Projektet består av sju delprojekt, med utsedda delprojektledare från förskolan, grundskolan, grundsärskolan, gymnasiet, gymnasiesärskolan och personalenheten. Den slutliga organisationen för Skolpaketet har fastställts i maj 2017, projektägare är skolchefen.
  Publicerat 2017-08-21
 • Säker gångväg, detaljplan med mera

  Stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott behandlade idag elva ärenden, bland annat ett medborgarförslag om säkrare gångväg vid Sinksundet, detaljplan för fler bostäder samt en ansökan om anslutning till kommunalt vatten.

  Publicerat 2017-08-17
 • Glada barn

  Dags för skolstart onsdag 23 augusti

  Se information om skolstarten läsåret 2017-2018 för elever i grundskolan, grundsärskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan.
  Publicerat 2017-08-16
 • Solenergi, Sörbyarna, informationssäkerhet

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade 15 ärenden idag, bland annat att Lulebo ska utreda möjligheten till solenergi, va-lösningar i Sörbyarna och rutiner för förbättrad informationssäkerhet.

  Publicerat 2017-08-14
 • Kommunen utreder fallolycka

  En kvinna föll från en balkong på ett vård- och omsorgsboende i söndags. Luleå kommun har inlett en utredning gällande incidenten.
  Publicerat 2017-08-14
 • Råtta

  Problem med råttor

  Uppdaterad text. Under sommaren har kommunen fått in klagomål på råttor i Rutvik. Vi ser allvarligt på problemet och har tagit fram en åtgärdslista som nu genomförs. Som fastighetsägare har du också ansvar att själv hålla skadedjur borta från ditt hus eller din lokal.

  Publicerat 2017-08-08
 • Investeringar för ny vattenförsörjning i Råneå

  Under de närmaste tre åren planeras 60 miljoner kronor för att förbättra vattenförsörjningen i Råneå. Därutöver budgeteras 12 miljoner kronor för underhållsarbeten i det befintliga va-nätet. Det framgår av kommunens investeringsbudget 2018-2020 som kommunfullmäktige beslutade om i april. Hur jobbar kommunen med att förbättra vattenkvalitén i Råneå och vad har redan gjorts?
  Publicerat 2017-08-04
 • Vatten i Råneå – sammanfattning

  Under onsdagskvällen kunde vi ge besked att vattnet i Råneå går att använda som vanligt. Kompletterande analys, som bland annat Livsmedelsverket utfört, visade att det inte fanns toxiner i vattnet. Luleå kommun vill passa på att tacka alla Råneåbor för ert tålamod under den senaste veckan.

  Publicerat 2017-08-03
 • Rånepoolen öppen igen

  Eftersom vattnet i Råneå går att använda igen öppnade även Rånepoolen som vanligt idag. Poolen är öppen måndag till söndag kl. 09.00-18.00

  Publicerat 2017-08-03
 • Sprängning i gata längs Kompanivägen på Kronan sker under måndag och tisdag 7-8 augusti.

  Sprängning för VA på Kronan

  Vi spränger för att få ned brunnar och vatten- och avloppsledningar längs Kompanivägen på Kronan. Arbetet sker främst vid den så kallade gamla vakten precis vid infarten till området. Sprängningarna sker under förmiddagen måndag 7:de och tisdag 8:de augusti.
  Publicerat 2017-08-03
 • Ok att använda vattnet i Råneå

  Svaren från Livsmedelsverket på de sista vattenproverna har inkommit. Resultatet visar att vattnet i Andträsket inte innehåller toxiner. En snabbtest vid vattenverket i Råneå visade samma resultat. Vattnet kan nu användas utan inskränkningar.
  Publicerat 2017-08-02
 • Krisstaben träffas två gånger om dagen.

  Råneå – statusuppdatering

  Luleå kommun har inrättat en krisstab som träffas två gånger dagligen för att jobba så snabbt och effektivt som möjligt med den rådande vattensituationen i Råneå. Idag har de gamla på äldreboendet Forsbacka kunnat duscha. Samtidigt som vi tar fram praktiska lösningar för Råneåborna just nu så arbetar vi med att hitta lösningar om provsvaren skulle visa på toxiner.
  Publicerat 2017-08-02
 • Chatten om Råneå avslutad

  Chatten om vattensituationen i Råneå är nu avslutad. Ta del av frågorna och svaren.
  Publicerat 2017-08-02
 • Vatten i Råneå - ställ dina frågor

  Idag kan du chatta med oss och ställa dina frågor om situationen i Råneå. Kl. 10-11 finns vi på chatten, därefter i Råneå.
  Publicerat 2017-08-02
 • Vattentankar finns bland annat vid vård- och omsorgsboenden i Råneå.

  Uppdatering vattensituation Råneå

  Torsdag 27 juli upptäcktes algblomning vid Andträsket som försörjer Råneå med dricksvatten. Nu har typbestämningen av de första provsvaren visat att det handlar om en blågrön alg. För att ta reda på vilka gifter algen producerar kommer nu ytterligare tester att göras.
  Publicerat 2017-08-01
 • Råneå – dusch och transport med mera

  Idag tog vi de nya vattenproverna i Andträsket och skickade till Uppsala för analys. Detta för att ta reda på vilka gifter algen producerar. Resultat kommer senast torsdag.

  Publicerat 2017-08-01
 • Fritt att bada i Rörbäck

  Det går bra att bada vid Rörbäcks camping och havsbad. Algblomningen har upphört.

  Publicerat 2017-08-01
 • Algblomning i Luleå skärgård

  Det är algblomning i Luleå skärgård. Informationscentralen rekommenderar att man undviker kontakt med algerna. Man bör inte bada och inte låta hundar dricka av vattnet.
  Publicerat 2017-07-31
 • Nya vattentankar finns nu i Råneå

  Förutom vattentankar vid busstationen och på Tallhedsvägen finns nu även tankar på Klinikvägen 1, Tallheden 6 och Västihällvägen 4 i Råneå.

  Publicerat 2017-07-28
 • Viktig information om dricksvattnet i Råneå

  Alla som har hämtat dricksvatten före klockan 18.30 i dag den 27 juli från tanken med texten "Rent vatten" på Tallhedsvägen måste hämta nytt vatten. Vattnet i tanken är inte drickbart. En ny tank står på plats med rent dricksvatten.
  Publicerat 2017-07-27
 • Andträsket, Råneå 27 juli 2017

  Vattnet i Råneå bör inte drickas

  Under torsdagen kom tips om misstänkt algblomning vid Andträsket i Råneå. Eftersom Andträsket används som råvattentäkt för Råneås vattenförsörjning så har Stadsbyggnadsförvaltningen beslutat att gå ut med rekommendationen att inte dricka kranvattnet i Råneå.
  Publicerat 2017-07-27
 • Läger för unga anhöriga med demenssjuk förälder

  Den 24-27 augusti arrangeras ett sommarläger i Luleå för unga anhöriga i åldern 18-30 år som har en demenssjuk förälder.
  Publicerat 2017-07-25
 • Här syns ett av de sex första kvarteren som ska byggas i Kronandalen där det inom några år kommer att erbjudas 2000 nya bostäder.

  Milstolpe för nya bostäder i Luleå

  Detaljplanen för Kronandalen som möjliggör byggandet av drygt 2000 bostäder har vunnit laga kraft.
  – Förverkligandet av Kronandalen är den enskilt viktigaste pusselbiten för att komma ikapp med tillgången på bostäder i Luleå. Med detta levererar vi ytterligare på Luleåbornas krav på oss politiker - sätt fart på bostadsbyggandet. Där är vi nu och vi kan konstatera att vi lämnar bostadsbristen bakom oss, säger Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå.

  Publicerat 2017-07-25
 • Socialförvaltningen Lex Maria-anmäler vårdskador

  Socialförvaltningen i Luleå gör två Lex Maria-anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg.
  – Det är oerhört ledsamt att det inträffar i vår verksamhet och vi måste se över hur vi rapporterar mellan personalen när det gäller våra vårdtagare, säger Åsa Heikkilä, områdeschef.

  Publicerat 2017-07-24
 • Vi sänker Svartövägen ned mot Skutviken för att förhindra översvämmning inom Skutvikens industri- och handelsområde.

  Därför sänker vi Svartövägen

  Med det förändrade klimat som förutspås för framtiden kommer vi oftare att se väderfenomen med intensivt regnande sommartid och regn på snö under vinterhalvåret. Det här ställer större krav på bortledning av dagvatten och betyder att vi ser över kritiska områden i Luleå där bortledningen kan behövas förändras. Skutviken är ett av dessa områden som är prioriterat att arbeta med för att minska risken för översvämning nu och i framtiden.
  Publicerat 2017-07-24
 • Gamla vykort från Luleå

  Nu finns ett antal gamla vykort med Luleåmotiv i bildarkivet från tider när pappersvykortet var ett vanligare sätt att hålla kontakt.
  Publicerat 2017-07-14
 • Algblomning vid Rörbäck, undvik att bada i algblomningen

  Den 11 juli fick miljö- och byggnadsförvaltningen in en rapport om en algblomning vid Rörbäck. Den har bekräftats bestå av blågröna alger och vi rekommenderar att man undviker kontakt med algerna. Man bör inte bada och inte låta hundar dricka av vattnet.
  Publicerat 2017-07-14
 • Gratis sommarvisningar varje dag i Konsthallen

  Måndag till lördag under sommaren kan du gå en guidad visning i Konsthallen i Kulturens hus. Just nu är det tre utställningar samtidigt som visas. Välkommen!

  Publicerat 2017-07-10
 • Nanne Grönvall och Magnus Carlsson till Allsång på Hägnan

  Torsdag den 13 juli kl 18.30 blir det allsång på Hägnan med Nanne Grönvall och Magnus Carlsson. Ta med en filt, slå dig ner i gräset och sjung loss!
  Publicerat 2017-07-08
 • Arbetet med rördragningen under väg 97/Boden pågår i snabb takt för att minska störningen. Det är dubbelskift som gäller med arbete långt in på kvällen. Här lägger arbetsledare Axel Simu, NCC, kantsten.

  Tack till trafikanterna

  Det blev en kännbar störning i trafiken för Luleåborna då Bodenvägen stängdes av över Mjölkuddsbanken. Men bara efter ett dygn hade frågetecknen kring nya vägval lagt sig och jobbet på plats har kunnat pågå enligt plan. - Vi kör intensivt med dubbla skiftgäng för att inte orsaka störningar under längre tid, säger Max Havama, projektledare för Östra Länken.

  Publicerat 2017-07-06
 • Niklas Nordström bryter Stockholmsdominansen

  Kommunalråden i Stockholm, Göteborg och Malmö toppar listan för riksmedia, med Luleå och Niklas Nordström på en fjärdeplats. Det konstaterar region Västerbotten som mätt intresset för norra Sverige i media.
  Publicerat 2017-07-06
 • Lenita Ericson

  Viktigt att vara i Almedalen

  För fjärde året i rad deltar Luleå kommun under Almedalsveckan i Visby. Syftet är att träffa inflytelserika personer från olika samhällssektorer och att få fler att upptäcka de möjligheter som Luleå erbjuder. Här summerar Lenita Ericson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden, sina intryck av Almedalen.
  Publicerat 2017-07-05
 • Utredningen av de fortsatta etapperna i projekt Östra Länkenstartade i våras. Närmast är det etapp 4E mellan Mjölkudden och Notviksrondellen som står i fokus.

  Utredning av nya etapper i Östra Länken

  I våras startade utredningen av Etapp 4E som blir den fjärde etappen i projekt Östra Länken. I etappen ingår att lägga ned vattenledningar mellan Mjölkudden och Notviksrondellen (Rostbollen).
  Publicerat 2017-07-05
 • Skridskotävlingen kommer tillbaka

  Den stora skridskotävlingen KPN Grand Prix kommer tillbaka till Luleå nästa vinter. Och den här gången blir arrangemanget större.
  Publicerat 2017-07-05
 • Engagerade lärare och studiehandledare som finns på sommarskolan i år

  Engagerade elever och lärare på Sommarskolan för nyanlända

  Närmare 100 elever deltar i gymnasiets sommarskola för nyanlända, som i år arrangeras av Flerspråkscentrum.
  Publicerat 2017-07-05
 • Luleå - en av Sveriges bästa idrottsstäder

  Även i år är Luleå topp 10 i SVT:s ranking över Sveriges bästa idrottstäder. Luleå kommer på nionde plats.

  Publicerat 2017-07-05
 • Arbetsmiljön för Bergnäsets hemtjänst ses över

  Socialförvaltningen har fått in en begäran om åtgärd enligt 6 kap 6 a § Arbetsmiljölagen gällande Bergnäsets hemtjänst. Förvaltningen kommer att vidta åtgärder med anledning av det som framförts och även föra en dialog med Kommunalarbetareförbundet kring det fortsatta arbetet.
  Publicerat 2017-07-04
 • Tisdagens program i Almedalen

  För fjärde året i rad deltar Luleå kommun under Almedalsveckan i Visby. Syftet är att träffa inflytelserika personer från olika samhällssektorer och att få fler att upptäcka de möjligheter som Luleå erbjuder.
  Publicerat 2017-07-04
 • Gräsklippningssäsongen har startat

  Nu har årets gräsklippningssäsong dragit igång, ett 20-tal gräsklippare och trimmare hjälps nu åt på heltid för att hålla Luleå vackert.
  Publicerat 2017-07-03
 • Var kreativ i konsthallens sommarateljé

  Om du vore ett träd – hur skulle du se ut? Skulle du vara krokig eller rak? Len eller skrovlig? Skulle du ha löv eller barr, kanske blommor? Eller kottar? Kanske skulle någon klättra i din trädkrona?
  Publicerat 2017-07-03
 • Miljöhjältar lämnade in skräp

  Under två veckor har 70 engagerade deltagare i åldrarna 8-14 år haft fokus på miljön mellan paddelpassen på kanotskolan. På avslutningsdagen överlämnades skräp som miljöhjältarna samlat ihop åt kommunen.
  Publicerat 2017-06-30
 • Brygga ordnad till Antnäs-Börstskär

  Bryggan på Antnäs-Börstskär som rapporterats som obrukbar för en tid sedan är nu åter i bruk och båtgäster kan lägga till vid den nu.

  Publicerat 2017-06-29
 • Upptäck Luleå skärgård

  När öarna står i full blom under sommaren bjuder skärgården på ljus dygnet runt och en rofylld tystnad. Upptäck vackra Luleå skärgård i sommar.
  Publicerat 2017-06-29
 • Störningar i trafiken

  Det händer mycket i Luleå. Det fräschas upp, rivs ned, byggs om och byggs nytt. Allt detta innebär att Luleåborna märker av både större och mindre störningar under barmarkssäsongen.
  Publicerat 2017-06-28
 • Om ett år rullar elbussarna i Luleå

  På tisdag, den 27 juni kl. 15.00 skrevs avtalen för fem nya elbussar mellan Luleå kommun och det finska företaget Linkker. Bussarna ska från hösten 2018 trafikera linje 6, som går mellan Porsön och Kronan, och blir därmed den första elbusslinjen i Luleå och även den nordligaste elbusslinjen i Europa.
  Publicerat 2017-06-28
 • Luleå topp 10 i hållbarhetstopp

  I en mätning av hur bra kommuner är att arbeta mot hållbara transporter så hamnar Luleå topp 10 och är årets nykomling.

  Publicerat 2017-06-28
 • På stan utan bil 16 september på Södra Hamnplan

  Den 16 september är det dags igen för arrangemanget På stan utan bil. Kom och låt dig inspireras till att lämna bilen hemma och istället cykla mera eller åk kollektivt!

  Publicerat 2017-06-27
 • Hägnans byggnadsvårdskvällar

  Växande intresse för byggnadsvård

  Strävan efter en mer miljövänlig livsstil, mindre gifter i hemmet och en önskan att ta hand om vårt kulturarv. Det kan vara kombinationen bakom det ökade byggnadsvårdsintresset i Luleå, där friluftsmuseet Hägnans byggnadsvårdskvällar lockar allt fler och har mer än fördubblat publiken sen i fjol.
  Publicerat 2017-06-27
 • Avtal för elbussar i Luleå klart att skrivas på

  På tisdag, den 27 juni kl. 15.00 skrivs avtalen för fem nya elbussar mellan Luleå kommun och det finska företaget Linkker. Bussarna ska från hösten 2018 trafikera linje 6, som går mellan Porsön och Kronan, och blir därmed den första elbusslinjen i Luleå och även den nordligaste elbusslinjen i Europa.
  Publicerat 2017-06-26
 • Så klarar du krisen

  Luleå är en trygg och säker plats och kommunen har en god beredskap för att hantera olika samhällskriser. Det kan handla om allt från långvariga el-, värme- eller vattenavbrott, till svåra vädersituationer och andra oväntade händelser.
  Publicerat 2017-06-26
 • Försenade fakturor för tomträtt

  På grund av systembyte har faktureringen av tomträtter blivit försenad.
  Publicerat 2017-06-26
 • Transportservice semesterstängt

  Den 14 augusti öppnar vi telefonen åter för att ta emot bokningar. Under perioden kan man som vanligt lämna in möbler och annat till återbruk på samtliga ÅVC i Luleå.
  Publicerat 2017-06-26
 • Gå på skattjakt i Kulturens hus - för alla åldrar!

  Regnig sommardag? Under sommaren kan du gå på skattjakt i Kulturens hus. I Konsthallen hämtar du skattkartan som leder dig till konstverken runtom i huset. Dessutom har du chans att vinna ett fint pris!
  Publicerat 2017-06-26
 • Se kyrkstugan på Jordbrogränd få nytt liv

  De flesta kyrkstugor i vårt världsarv har flera hundra år på nacken och ungefär en tredjedel av stugorna är i behov av renovering. Nu kan du se hur en av dem varsamt återställs. Besök trekammarstugan på Jordbrogränd mellan 26 juni och 21 juli.
  Publicerat 2017-06-25
 • Två studenter vid Gråsjälörens brygga 1932.

  Dansen på Gråsjälören

  Mitt i stadsfjärden, ett stenkast från Luleå centrum, ligger den lilla ön Gråsjälören. Den är kanske mest känd för sin våffelservering under vårvintern och är ett populärt utflyktsmål för många som promenerar på isbanan. Men visste du att under första hälften av 1900-talet fanns här en dansrestaurang med utedansbana och en fin badplats med hopptorn?
  Publicerat 2017-06-23
 • Kryssningsfartyg på tillfälligt besök

  Vi hälsar kryssningsfartyget Birka Stockholm välkommen tillbaka till södra hamn. Med finns ca 1500 passagerare som besöker vår vackra stad.
  Publicerat 2017-06-22
 • Sommar, lov och aktiviteter

  I sommar satsar Luleå kommun på många kostnadsfria aktiviteter för barn och unga mellan 6 och 15 år. För att ta reda på vad unga vill göra under sommarlovet frågade Ung i Luleå högstadieeleverna vad de tycker.
  Publicerat 2017-06-22
 • ”Idag känner jag att vi är fria"

  Under sex år levde Maria med en våldsam sambo som kontrollerade mycket av hennes vardag. För drygt ett år sedan hittade hon drogpreparat i deras då gemensamma hem. Ett hem där även parets treåriga son och Marias tonårsdotter från ett tidigare förhållande bodde.
  Publicerat 2017-06-22
 • Luleå blir värd för Sveriges största jämställdhetskonferens

  Luleå kommun har blivit utvald att arrangera Forum Jämställdhet 2019. Konferensen är den största i sitt slag med omkring tusen deltagare och genomförs i februari. Den riktar sig till chefer, förtroendevalda och experter i både offentlig och privat sektor.
  Publicerat 2017-06-22
 • Räddningsövning tisdag 27 juni

  Projekt Östra Länken utför en räddningsövning tisdag 27 juni vid pumpstation 42, korsningen Svartövägen/Bodenvägen. Övningen sker under eftermiddagen.
  Publicerat 2017-06-22
 • Rapportera algblomning i sommar

  Har du sett en algblomning?
  Hjälp Livsmedelsverket i ett projekt för att kartlägga var i Sverige algblomningar finns, och hur giftiga de är genom att rapportera det du sett.

  Publicerat 2017-06-22
 • Räddningstjänstens sommarhälsning

  Räddningstjänsten Luleå skickar en sommarhälsning till dig på land, som ska ge dig ut på vatten och till dig som bor ute i skärgården i sommar. 
  Publicerat 2017-06-22
 • Skisser som ligger till grund för tre av säsongens planteringar i stora urnor.De ska placeras på (från vänster) Södra hamn, Loet och Smedjegatan.

  Randigt, rutigt och prickigt

  Just nu planterar parkavdelningen ut alla blommor som drivits upp i växthusen i Björsbyn under vintern och våren. Temat denna sommar är randigt, rutigt och prickigt.

  Publicerat 2017-06-22
 • Fira midsommar i Luleå

  På midsommarafton finns flera firanden att välja på runt om i Luleå. På med kransarna och sväng loss till folkmusiktoner!

  Publicerat 2017-06-21
 • Så satsar kommunen 2018-2020

  Kommunfullmäktige klubbade idag Luleå kommuns strategisk plan och budget för perioden 2018-2020. Den innehåller årliga investeringar på cirka en miljard kronor. En hög investeringsnivå som beror på att kommunen växer.
  Publicerat 2017-06-20
 • Långa väntetider vid myndighetssektionen

  Biståndshandläggarna vid socialförvaltningens myndighetssektion äldre har mycket att göra just nu och handläggningstiderna är längre än vanligt.

  Publicerat 2017-06-20
 • Allt fler vill titta på dans som här vid Kungliga Operas gästspel. Och dansen ska fåen hemvist i Luleå, lokalsök pågår. Foto: Kungliga operanHägnan lockar många besökareFriluftsmuseet Hägnan i Gammelstad är ett populärt utflyktsmål försåväl Luleåbor som besökare. Med sina ca 90 000 besökare per år,varav 60 000 under sommaren, är det ett av Luleås största besöksmål.BildtextHit kommer besökare från främstSverige och Norge men även från övrigaEuropa, Asien och USA för att upplevahistoriens vingslag.Några av sommarens mest besöktaarrangemang är nationaldagen, spelmansstämman,midsommarfirandet ochden populära allsången som i sommargästas av Nanne Grönvall och MagnusCarlsson.Även i år arrangeras Musikfestivalenmed lokala artister som bland annatBritta Bergström.Nytt för i sommar är att Norrbottensteaternflyttar ut till Hägnan med föreställningenEn midsommarnattsdröm.Monika AunesFoto: Susanne

  Luleåborna har hittat till dansen

  Danspubliken i Luleå har ökat dramatiskt det senaste året. Sålde man förr ett 20-tal biljetter till en dansföreställning så kan det nu bli över 200. En framgångsfaktor är Dansserien.
  Publicerat 2017-06-20
 • Lönesatsning på utbildad personal inom stöd, vård och omsorg

  I årets löneöversyn satsar Luleå kommun på utbildad personal inom stöd, vård och omsorg, dels utifrån centrala avtal och dels genom att kommunen gör en egen satsning.
  Publicerat 2017-06-20
 • Slutspurt!

  Nu är det SLUTSPURT, 30 juni är sista dagen för att kunna flytta med kötid från Lulebo till Bostad Luleå.
  Publicerat 2017-06-20
 • Vad gäller för trottoarpratare i Luleå?

  Under vecka 25 kommer Luleå kommun i samarbete med Polisen att göra en inspektions- och informationsrunda i Luleå centrum.

  Publicerat 2017-06-19
 • Rutt 616 fina logotyp. Det är en sköld där det står 616 med två älghuvuden som kikar fram på varsin sida

  Rutt 616 tilldelas stipendium för hållbar utveckling 2017

  Rutt 616 är en naturskön sträcka på 33 km på den södra sidan av Lule älv, mellan Luleå och Boden. Den börjar vid Gäddviksbron i Luleå och sträcker sig till Dammbron nära Boden.
  Publicerat 2017-06-19
 • Sommarläsning på biblioteken i Luleå

  Du som känner någon som är mellan 6 och 16 år - tipsa om Sommarläsning på Biblioteken i Luleå! Låna och läs tre böcker i sommar, fyll i en talong och få en prisbok.
  Publicerat 2017-06-19
 • Extremism, förmånscyklar, masterplan

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade nio ärenden på sista sammanträdet före sommaruppehållet. Bland annat en strategi mot våldsbejakande extremism, möjlighet till förmånscyklar och masterplan för Luleå Airport City.
  Publicerat 2017-06-19
 • Södra strand Luleå

  Idag öppnar Södra strand

  För tredje året i rad förvandlas Södra hamnplan i Luleå till populära Södra strand – en mötesplats för liv och rörelse, tillgänglig för alla. Södra strand är öppet veckans alla dagar med bemannat kafé och aktiviteter fram till och med den 20 augusti.
  Publicerat 2017-06-19
 • Simskola under sommaren

  Det finns möjlighet för barn att lära sig simma under sommaren i Pontusbadet.
  Publicerat 2017-06-19
 • Håkan Larsson, Maria Hannerfors och Mats Lejon, deltagare i BeChange, provar elcyklar och fatbikes för att få inspiration till att börja cykla mera

  Små råd till världens stora ledare, baserat på resultaten från ”BeChange"

  21 personer i Luleå har efter nio månader reducerat sina koldioxidutsläpp med i snitt 42 %. Detta är ett resultat av ”BeChange – koldioxidbanta med klimatterapi”, som genom information, inspiration och uppmuntran fått deltagarna att på ett enkelt och kul sätt minska sina klimatavtryck. Nu vill projektet uppmana världens ledare att hjälpa till att bereda vägen för en hållbar utveckling.

  Publicerat 2017-06-19
 • Sommar i Vårt Luleå

  På lördag den 17 juni kommer sommarens Vårt Luleå i din brevlåda. Den är fullspäckad med tips till sommarens arrangemang.
  Publicerat 2017-06-16
 • Kritik mot skolans sätt att genomföra medborgardialoger

  Luleå kommun kritiseras i den utvärdering från redovisningsbyrån PwC som har granskat hur medborgardialogen kring framtidens skola genomfördes. Revisorerna konstaterar bland annat att syftet och målsättningen med dialogerna borde ha varit tydligare.
  Publicerat 2017-06-16
 • Luleå Energis affärsutvecklare Sofia Antonsen

  Luleå tar energi från solen

  Redan idag levererar Luleå Energi miljövänlig el från vatten till sina privatkunder. Nu ska kommunens energibolag bygga en solkraftspark för att även kunna erbjuda solel till sina kunder. Solkraftsparken planereras få en effekt på 800 kW vilket motsvarar en årsanvändning för ungefär 40 eluppvärmda villor.
  Publicerat 2017-06-16
 • Medborgardialog

  Medborgardialog om skärgården

  Skärgårdens daglänk till annan webbplats den 17 juni är du välkommen att träffa kommunens politiker på en medborgardialog! Berätta hur du vill att skärgården ska utvecklas.
  Publicerat 2017-06-15
 • Sommar i Luleå

  Sommartid visar sig Luleå från sin allra bästa sida. Staden, byarna och skärgården lever upp och erbjuder mängder med aktiviteter, både för stora och små, hemmasemestrare och besökare. Vi har listat några av sommarens höjdpunkter.
  Publicerat 2017-06-14
 • Fran vänster: Henrik Vuorinen, vd Luleå Hamn, Emma Aludden, samhällsstrateg Luleå kommun, Lenita Ericson, ordförande stadsbyggnadsnämnden och Niklas Nordström, kommunalråd

  Luleå satsar i Almedalen

  För fjärde året i rad deltar Luleå kommun under Almedalsveckan i Visby i början av juli. Syftet är att träffa inflytelserika personer från olika samhällssektorer och att få fler att upptäcka de möjligheter som Luleå erbjuder.
  Publicerat 2017-06-14
 • Ökad trivsel och säkerhet på Kyrktorget i Gammelstad

  Under sommaren testas en ny möblering på kyrktorget i Gammelstad som innebär att det blir en lugnare och trivsammare miljö där besökare kan insupa den unika kulturmiljön.

  Publicerat 2017-06-13
 • Carina och Mats Landström i Bensbyn framför sitt hus och sin solcellsanläggning

  Solceller - som att köpa en bärplockare som plockar bären åt dig!

  - Jag är lat. Och när man är lat blir man glad när saker sker av sig själv. Jag har till exempel ett gäng gratisjobbare på taket!
  Publicerat 2017-06-13
 • Enklare att använda fritt wifi

  Nu är det enklare att använda det wifi som finns i många av Luleå kommuns offentliga lokaler då krav på inloggningen tagits bort. Wifi finns exempelvis i Stadshuset, Kulturens Hus, Luleå Energi Arena, Arcushallen, bibliotek och skolor.
  Publicerat 2017-06-13
 • Kronan och livet mellan husen

  En ny stadsdel växer fram på Kronan. När allt är klart ska mellan 5 000 och 7 000 människor leva och bo där. Behovet av trygghet, trivsel och estetik är ungefär samma för alla människor. Hur ska dessa behov tillgodoses? Vi beskriver planerna för det största byggprojektet i Luleå kommun på många år.
  Publicerat 2017-06-13
 • Gå med i Prideparaden med oss!

  Vi bjuder in ALLA att gå med oss under parollen "Luleå - Alla hjärtans stad"
  Publicerat 2017-06-13
 • Andrepristagaren Patrik Kotiranta Lundberg och tredjepristagaren Stefan Larsson prisades för sina individuella insatser i den Europeiska cykelkampen där de tävlat för Luleå bland 52 andra länder. Prisutdelare Lenita Ericson assisterades av tävlingens projektledare Dalibor Sentic.

  Glada vinnare prisades i cykelkampen

  Europeiska Cykelkampen är nu avslutad och Luleå slutade i sin klass på en fin åttonde plats bland 52 europeiska städer. Vinnarna som tävlade för Luleå prisades av Lenita Ericson i stadsparken i lördags.
  - Vilket härligt engagemang från Luleåborna, sade hon och hoppades på samma cykelglädje inför nästa års cykelkamp.

  Publicerat 2017-06-12
 • Föräldrasupporten

  En sommarhälsning till dig som är tonårsförälder!

  Vi står inför en härlig tid med massor av trevligheter. Som förälder kan det vara bra att tänka på att en del av våra ungdomar kommer i kontakt med alkohol under denna tid. Ta del av vårt föräldrabrev så får du goda tips på vad du kan göra!
  Publicerat 2017-06-12
 • Råneå Medborgarkontor och bibliotek ute

  En stolt 20-åring firades

  Råneå Medborgarkontor och bibliotek firade sitt 20-åriga jubileum med många besökare, jubileumstal, livemusik och go' fika i strålande solsken. Den 14 juni 1997 öppnades Medborgarkontoret i Råneå som flyttade ihop med biblioteket. Sedan dess har huset varit en levande mötesplats.
  Publicerat 2017-06-12
 • Schackspelare på Storgatan

  Arbetet fortsätter med att göra Luleå till en stad för alla

  Företaget Humana jämför årligen hur kommunerna jobbar med att göra samhället tillgängligt för personer med funktionsnedsättning. 2017 har Luleå tappat fyra platser, men har fortfarande ett bra resultat: plats 28 av 235 svarande kommuner.
  Publicerat 2017-06-09
 • Individens behov i centrum för kommunens socialförvaltning

  Sedan januari 2017 arbetar Luleå kommun med att införa ett nytt arbetssätt inom socialförvaltningen, individens behov i centrum (IBIC). Arbetssättet ska bidra till bättre hälsa för kommunens brukare och övriga medborgare.

  Publicerat 2017-06-08
 • Fira en 20-åring i Råneå

  För 20 år sedan öppnades ett nytt medborgarkontor i Råneå som flyttade ihop med biblioteket. Sedan dess har Medborgarkontoret och biblioteket utvecklats till en populär mötesplats för Råneborna. Jubileet firas den 10 juni med många aktiviteter för alla åldrar.
  Publicerat 2017-06-08
 • Bryggan obrukbar på Antnäs-Börstskär

  Islossningen och vädrets makter har varit hårda med bryggan på Antnäs-Börstskär vilket har medfört att den är trasig och ej möjlig att nyttja.

  Publicerat 2017-06-08
 • Kulturskolan på stan

  Kulturskolan är som vanligt ute på stan med elever från kommunens skolor!

  Publicerat 2017-06-07
 • Luleås skolchef slutar

  Karina Pettersson-Hedman slutar som chef för Barn- och utbildningsförvaltningen vid Luleå kommun. Beslutet grundar sig i att kommundirektören vill ha ett nytt ledarskap inom skolan för att omhänderta de utmaningar som väntar.
  Publicerat 2017-06-07
 • Utdelning, bogserbåt, Teknikens hus

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade idag elva ärenden, bland annat en utdelning från Lulebo, inköp av bogserbåt till hamnen och en förstudie om den framtida placeringen av Teknikens hus.

  Publicerat 2017-06-07
 • Anmäl dig till visning av Germandö fyrplats inför anbudsgivning och försäljning

  Den kulturhistoriskt värdefulla Germandö fyrplats ska säljas genomom öppen budgivning i juni. Vi bjuder nu in till visning.

  Publicerat 2017-06-02
 • Fiskepremiär Hertsöträsk

  Vi inleder fiskepremiären i Hertsöträsk med en fisketävling. Ta med vänner och familj och pröva fiskelyckan, torsdagen den 15 juni klockan 18.00-21:00.

  Publicerat 2017-06-01
 • Logotyp SEE

  Var med på SEE Hållbarhetsvecka 18-24 september i höst

  18-24 september (vecka 38) är det dags för SEE Hållbarhetsvecka. Hur kan ni i er organisation eller företag bidra till att inspirera Luleås och Norrbottens medborgare att leva mer hållbart samtidigt som ni skapar nätverk och får fler kunder eller medlemmar?
  Publicerat 2017-06-01
 • ECC

  Europeiska Cykelkampen är avslutad!

  Europeiska Cykelkampen är nu avslutad och bästa cykelstad blev den polska staden Gdańsk. Luleå slutade på en fin åttonde plats bland 52 europeiska städer. Bra jobbat alla cyklister!
  Publicerat 2017-06-01
 • Nationaldagsfirande 6 juni

  Välkommen till årets nationaldagsfirande i Kulturens hus, Stadsparken, Hägnan, Norrbottens museum och Råneå!
  Publicerat 2017-06-01
 • Gemensam insats mot olovliga bosättningar

  Ett flertal EU-migranter har bildat en olovlig bosättning i centrala Luleå med bilar som husrum. Då det uppstått en del problem med bland annat renhållnings- och säkerhetsfrågor så har markägare med stöd av kommun och polis fört dialog med migranterna.
  Publicerat 2017-06-01
 • Ormberget fin placering på listan över Sveriges bästa motionsspår

  I tre månader reste Philip Persson och Oskar Jensen runt och testade motionsspår i Sveriges alla 290 kommuner. Nu presenterar de en topplista över landets 100 bästa spår.
  Publicerat 2017-05-31
 • Försenade förberedelser i Skärgården

  På grund av sen islossning i Skärgården så har vissa förberedelser inför sommaren försenats.
  Publicerat 2017-05-31
 • Nu börjar vi rensa delar av Porsön från undervegetation och sly

  Det växer snabbt upp undervegetation i våra naturområden. Nu gör vi en insats och rensar undervegetation och sly på Porsön.
  Publicerat 2017-05-31
 • Chatta med socialnämndens ordförande i dag

  Hur går familjerådgivning till? Hur gör man en orosanmälan om man misstänker att ett barn far illa? Vad är ett familjehem? Margareta Bladfors Eriksson, socialnämndens ordförande, och Fredrik Hansson, vice ordförande, svarar på dina frågor i dag klockan 12-13.
  Publicerat 2017-05-30
 • Dags för världsarvskunskap!

  Visste du att vårt världsarv i Gammelstads kyrkstad består av hela 520 kulturhistoriskt skyddade byggnader? Och att det inte bara är husen som ingår, utan även själva traditionen att övernatta i kyrkstugorna vid kyrkhelger?
  Publicerat 2017-05-29
 • Aronsbadet och Rånepoolens premiär

  Snart är det dags för utebaden att öppna upp för sommaren. Aronsbadet och Rånepoolen har premiär lördagen den 17 juni.
  Publicerat 2017-05-26
 • ECC

  Luleå ligger sexa i den Europeiska Cykelkampen

  Med mindre än en vecka kvar av Cykelkampen, ligger Luleå på en sjätte plats bland 52 Europeiska städer. På första plats ligger litauiska Telsai, på andra plats polska Gdansk och på tredje plats Umeå.

  Publicerat 2017-05-25
 • Ingen risk för vattenbrist i Luleå i sommar

  Vattensituationen i Sverige inför sommaren är allvarligare än vad den varit på flera decennier uppger bl.a. Havs- och vattenmyndigheten och SMHI. I norrbotten är risken för vattenbrist dock låg och Petra Viklund, VA - chef på Luleå kommun känner sig lugn. – Jag ser ingen större fara för vattenbrist för vår del, säger hon
  Publicerat 2017-05-24
 • Sunderbyskolan – när två skolor blir en

  Kläppenskolan och Hemängsskolan i Sunderbyn blir från och med årsskiftet en gemensam f-6 skola då alla pedagoger och elever samlas under samma tak – i ”nya” Sunderbyskolan. Barn- och utbildningsnämnden fastställde vid sitt sammanträde idag det nya namnet - Sunderbyskolan.
  Publicerat 2017-05-24
 • Begränsat öppethållande 24 och 26 maj

  I anslutning till kristi himmelfärdshelgen har Luleå kommuns förvaltningar begränsade öppettider. Onsdag 24 maj håller vi öppet till kl 12.00. På fredag 26 maj har Luleå kommuns förvaltningar öppet i anslutning till registratorsfunktionen mellan kl 9.00-12.00.
  Publicerat 2017-05-23
 • Examensstudenter träffade barn- och utbildningsförvaltningen

  I Luleå kommun finns jobb för nyutexaminerade lärare

  Barn- och utbildningsförvaltningen har träffat lärarstudenter från LTU som i vår tar sin examen, för att prata om Luleå kommun som arbetsgivare.
  Publicerat 2017-05-23
 • Elbuss i Luleå - vad innebär det

  Linje 6, som går mellan Porsön och Kronan via centrum, har valts ut att bli den första elbusslinjen i Luleå. Trafikstarten beräknas till slutet av 2018. Därefter kommer en utvärdering att pågå under två år. Vill du veta mer är du välkommen på våra informationsträffar som hålls på Örnässkolan och Porsön den 8 juni.
  Publicerat 2017-05-23
 • Företagsklimatet i Luleå får bra betyg

  Luleås företagare är i stort nöjda med företagsklimatet i kommunen. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning som presenterades i dag. Luleå ligger i topp jämfört med övriga Norrbottenskommuner och även högre än riket i övrigt.
  Publicerat 2017-05-22
 • Luleå kommuns kulturstipendiater 2017

  Varje år delar Luleå kommun ut Kulturstipendium för att stödja och uppmuntra insatser inom kulturlivet. På kommunfullmäktige idag tilldelades årets stipendier till musikern och hiphopartisten Zakarias Lekberg, musikern och koreografen Abdoulaye Camara och eldsjälen och galleristen Helene Lindberg.

  Publicerat 2017-05-22
 • Detaljplan Kronan, samverkan mot våld, aktiviteter på Södra strand

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade idag 25 ärenden, bland annat detaljplan för Kronandalen, en överenskommelse om samverkan med polisen samt bidrag till aktiviteter på Södra strand.
  Publicerat 2017-05-22
 • Alviksskolans årskurs 5 och 6 prisade i Webbstjärnan

  Webbstjärnan är en av Sveriges största skoltävlingar där elever och lärare lär sig mer om internet genom att skapa webbplatser av valfritt skolarbete​. Alviksskolans bidrag, bloggen Matteunited, kom på delad andra plats i kategorin mellanstadieblogg.
  Publicerat 2017-05-22
 • Rekryteringsträff den 29 maj

  Vi söker dig som vill sommarjobba i våra verksamheter med brukare som har olika typer av funktionsnedsättning.
  Publicerat 2017-05-22
 • Kom och provåk veteranbil

  Lördag den 3 juni visar motorklubben Coldhearted Cruizers upp sina veteranbilar på Jobbcenter södra, Edeforsgatan 65 i Luleå. Särskilt välkommen är du med en funktionsnedsättning.
  Publicerat 2017-05-22
 • Vår nya transportbuss

  Boka hämtning på 0920-45 58 01

  Återvinningsmarknaden hämtar det ni vill överlämna till återanvändning. Boka på telefon 0920-45 58 01, telefontid vardagar 10-14.

  Publicerat 2017-05-19
 • Fullt hus när Storsands förskola invigdes

  Närmare trehundra barn, föräldrar, mor-, och farföräldrar tillsammans med övriga inbjudna har i dag firat att Storsands förskola officiellt är invigd. Nu har det blå-gula bandet klippts!
  Publicerat 2017-05-18
 • Petra Viklund, VA chef vid Luleå kommun och Stefan Marklund från LTU representerade Luleå på Vattenstämman i Karlstad.

  Vatten en viktig utmaning

  På årets viktigaste vattenmöte - Vattenstämman 2017 ställde sig hela VA branschen i Sverige den viktigaste frågan just nu – Hur säkrar vi vattnet när Sverige växer? Vad behöver vi göra nu för att ha friskt dricksvatten, rena sjöar och hav i framtiden?
  Publicerat 2017-05-18
 • ECC

  Gå med i Cykelkampen och få en reparation av din cykel!

  Luleå deltar i den Europeiska Cykelkampen som pågår till och med 31:a maj. Deltagare i Cykelkampen erbjuds repation av sin cykel.
  Publicerat 2017-05-18
 • Så satsar Luleå kommun 2018-2020

  Historiskt hög investeringsnivå, satsning på hållbarhet och en budget utan skattehöjningar. Så kan förslaget till strategisk plan och budget 2018-2020 för Luleå kommun sammanfattas.
  Publicerat 2017-05-18
 • Kom och fira Guldkantsdagen!

  Det finns fyra fina naturleder vid Gammelstadsviken. På Guldkantsdagen söndag 21 maj är det premiär för den nya leden som startar nära Notvikens station. Välkommen!
  Publicerat 2017-05-18
 • Tanzania får experthjälp från Luleå kommun

  Medarbetare från socialförvaltningen åker i morgon till Tanzania för att hjälpa till i uppstarten av fyra rehabiliteringsmottagningar.
  Publicerat 2017-05-18
 • Hot mot socialförvaltningen

  Det har inkommit ett allvarligt hot mot socialförvaltningen i Luleå (Repslagargatan). Händelsen är polisanmäld.
  Publicerat 2017-05-17
 • Programmering i skolan lockade många nyfikna

  Evenemanget programmering i skolan var en tillställning som lockade många besökare. På plats på Vetenskapens hus fanns duktiga pedagoger och elever från förskolor och skolor i Luleå kommun som berättade om hur de arbetar med programmering i skolan.
  Publicerat 2017-05-16
 • Luleå kommun först med frivilliga delade turer-tjänster

  Sedan februari i år är det möjligt för personal inom Luleå kommuns hemtjänst att ha en anställning med enbart delade turer. Birgitta Martinsson är en av de som hittills valt anställningsformen.
  – Jag trivs med upplägget, det passar mig och mitt liv, säger Birgitta.

  Publicerat 2017-05-16
 • Fr v Charina Sjöbom och Jenny Lindahl, pedagoger Persöskolan

  Persöskolan får 10 000 kronor av Teknikspanarna

  Elever och pedagoger vid Persöskolan gläds åt stipendiet på 10 000 kronor, ett välkommet tillskott i arbetet med att utveckla skolans teknikundervisning. Teknikspanarna är projekt som finansieras av Teknikföretagen, som har 3 700 medlemsföretag.
  Publicerat 2017-05-16
 • Byggföretag - förbättra energikompetensen och bli energibyggare!

  Kraven på energieffektivitet i nybyggnation och vid renovering skärps och kommer att skärpas ännu mer framöver. Anmäl därför någon eller några av era medarbetare till handledarutbildningen Energibyggarna den 7 juni i Luleå och höj ert företags kompetens inom energieffektivt byggande redan nu.
  Publicerat 2017-05-15
 • Gültzauudden ska få lite omvårdnad

  Under vecka 20 kommer Gültzauudden att få en ansiktslyftning med slyröjning och trädfällning

  Publicerat 2017-05-15
 • Personlig assistent är ett svårt jobb

  Malin Sundström Nordström jobbar som personlig assistent i Råneå. Här skriver hon med egna ord om sitt arbete.
  Publicerat 2017-05-15
 • 60 miljoner till kommunala infrastrukturen på Kronandalen

  Nu är nästa etapp för Kronandalen beslutad av stadsbyggnadsnämnden. Arbetet omfattar byggande av GC-väg längs Bensbyvägen, konstnärlig gestaltning, Träffparken och Entré syd - med fokus på tillgänglighet och hantering av dagvatten. 
  Publicerat 2017-05-15
 • Byggnadsvårdsdag på friluftsmuseet Hägnan

  Den 20 maj blir det en hel dag i byggnadsvårdens tecken på Hägnan. Ta chansen att bland annat lära dig om timringens grunder, hur du kokar egen rödfärg eller lyssna på en föreläsning om kökets historia.
  Publicerat 2017-05-15
 • Omledning av trafik Svartövägen/Kronbacksvägen

  I samband med beläggningsåtgärder på bron vid den nya cirkulationsplatsen längs Svartövägen i höjd med Kronbacksvägen leder vi om trafiken från Svartövägen till Burströmsvägen. Trafiken leds ned/upp längs en tillfällig upp/avfart och det är risk för köbildning i området. Arbetet pågår 15 maj till 30 juni.


  Publicerat 2017-05-12
 • ”Kunskap i programmering en viktig del i att vara en digital samhällsmedborgare...”

  Agneta Hedenström rektor för skolorna i Antnäs och Måttsund, tillika eldsjäl som brinner för IT i skolan, lyfter fram programmering som viktigt pedagogiskt verktyg i skolans alla ämnen.
  Publicerat 2017-05-12
 • Samrådsmöte

  Många engagerade på samrådsmöte i Råneå

  Måndag 8 maj hölls ett samrådsmöte om förslaget till utvecklingsplan Råneå. Ungefär 70 boende i Råneå med kringliggande byar deltog, samt politiker och tjänstemän från kommunen.
  Publicerat 2017-05-11
 • Vi hjälper dig med solceller!

  Vilka förutsättningar har du för att installera solceller på ditt tak? Vilken riktning är optimalt och vilken lutning är bäst? Hur många paneler ska man sätta upp och kan man sälja elen man inte använder själv? Få svar på alla dina frågor och några till på vårens aktiviteter på temat solceller!
  Publicerat 2017-05-11
 • Luleå

  Luleå tvåa när årets superkommun utsågs

  Luleå kom på andraplats i kategorin täta kommuner när tidningen Dagens Samhälle igår kväll utsåg årets superkommuner.
  Publicerat 2017-05-11
 • Malin Lagervall, Lenita Ericson och Linn Adolfsson är stolt över att räkna in det bästa resultatet någonsin i mätningen av cykelaktiviteter i den s.k. Kommunvelometern.

  Luleå plockar poäng i prestigefull mätning

  I årets granskning i Kommunvelometern får Luleå 49 i totalpoäng, vilket är en ökning med hela 6,5 poäng sedan förra året och dessutom Luleås högsta poäng hittills. Luleå kammar därmed hem en åtråvärd andraplacering tillsammans med Karlstad. - Det känns jätteroligt att våra höga ambitioner ger resultat och att resan mot att bli Sveriges bästa cykelstad närmar sig, säger en stolt Lenita Ericson, om resultatet.
  Publicerat 2017-05-10
 • Konst på Storgatan

  för barn och unga 0 - 18 år, Lördag den 10 juni 11.00-15.00. Varje utställare får 1,5 meter skärm att hänga bilder på. Vill du visa skulpturer får du ta med ett eget bord. Anmäl dig senast den 29/5 till: lena.norman@skol.lulea.se /Kulturskolan och Luleå Konstförening
  Publicerat 2017-05-10
 • Skärgårdens dag

  Lördagen den 17 juni är det dags för Skärgårdens dag på Södra hamnplan. Mellan kl: 11-15 kommer Södra hamn att fyllas med fartyg, båtar, företag, föreningar och organisationer som visar upp sin verksamhet kopplat till Luleå skärgård. Det kommer att vara massor av aktiviteter och spännande programpunkter både på land och i vattnet runt omkring.
  Publicerat 2017-05-10
 • ECC

  Glöm inte att registrera dina cykelresor!

  Du vet väl att Luleå deltar i Cykelkampen - Europas största cykeltävling? Tävlingen pågår fram till och med 31 maj och varje kilometer räknas.
  Publicerat 2017-05-10
 • Det här händer när du ringer 112

  När det har inträffat en olycka och du ringer 112 tar flera aktörer del av ditt samtal. Parallellt med att du pratar med SOS-operatören är det andra operatörer som larmar ut räddningstjänst, ambulans och polis. Det är därför viktigt att du håller dig lugn och försöker svara så gott du kan på operatörens alla frågor.
  Publicerat 2017-05-09
 • Byggbonus gynnar Luleå tillväxt

  Elva miljoner kronor har Luleå kommun beviljats i den statliga så kallade Byggbonusen. Pengarna ska användas till att öka byggproduktionen och tre miljoner av dessa har öronmärkts till vatten-och avloppsarbeten. Prioriterade områden är; Centrum, Bälinge, delar av Råneå, Sörbyarna och Örnäset.
  Publicerat 2017-05-09
 • Visselblåsarfunktion för alla inom Luleå kommun

  Alla anställda inom Luleå kommun och de kommunala bolagen ska kunna slå larm om allvarliga missförhållanden i sin verksamhet utan att frukta repressalier. Luleå kommun planerar att inrätta en visselblåsarfunktion på webben.
  Publicerat 2017-05-08
 • Infrastruktur, e-förslag, trygghetsboende

  Kommunstyrelsen behandlade idag 25 ärenden, bland annat vilka infrastrukturprojekt kommunen prioriterar, en sänkt åldergräns för trygghetsboende och att medborgarförslag ersätts av e-förslag.

  Publicerat 2017-05-08
 • ECC

  Anmäl dig till Cykelkampen och få en frukostpåse

  Cykelkampen - Europas största tävling, pågår under hela maj. Genom att anmäla sig till tävlingen och registrera cykelresor, hjälper vi Luleå i kampen mot 50 andra europeiska städer. Du som deltar kan även vinna fina priser. Kom till Storgatan eller LTU så hjälper vi dig med registeringen. Som tack får du en gratis frukostpåse.

  Publicerat 2017-05-06
 • Vårkänslor i historiska bildarkivet

  Solen börjar värma, snön smälter....

  Publicerat 2017-05-05
 • Journalisten Haile Asmerom är Luleås första fristadskonstnär

  Efter flera år i fängelse och sedan landsflykt får nu journalisten Haile Asmerom en fristad i Luleå. Under två år gästar han staden och vill under den tiden återuppta sitt skrivande och skapa nätverk i Luleås kulturliv.
  Publicerat 2017-05-05
 • Andträsket nytt vattenskyddsområde i Råneå

  Andträsket försörjer Råneå tätort med friskt vatten. Ett vattenskyddsområde beslutas för att skydda vattnet från att förorenas. Kungörelse av beslutet finns nu anslaget hos Luleå kommun.

  Publicerat 2017-05-05
 • Krisberedskapsveckan 8-14 maj

  Nästa vecka uppmärksammar Luleå kommun den nationella Krisberedskapsveckan. Besök våra utställningar och lär dig mer om vad du kan göra för att förbereda dig i händelse av en kris.

  Publicerat 2017-05-04
 • Bättre samverkan mellan vårdgivare

  Luleå kommun deltar i ett pilotprojekt som heter Min plan och som ska generera bättre samverkan mellan olika vårdgivare och göra det enklare för patienter och närstående i kontakten med vården.
  Publicerat 2017-05-04
 • Vårmarknad på Kronan lör 6 maj, kl. 9-15

  Dags för våran Vårmarknad på lördag 6 maj. Vi lyfter fram de godbitar som kommit in under våren. Fredagen före, d v s 5 maj har butikerna stängt för förberedelser.
  Välkomna!

  Publicerat 2017-05-03
 • Räddningstjänsten Luleå

  Bli deltidsbrandman i Råneå

  Vill du göra en samhällsinsats vid sidan av ditt ordinarie arbete? Bor du och arbetar i Råneå med omnejd? Nu söker räddningstjänsten deltidsbrandmän till Råneå brandstation.

  Publicerat 2017-05-03
 • Kulturskolan i Luleå får 1,4 miljoner från Kulturrådet

  Pengarna från Kulturrådet innebär att det blir mer kultur för Luleås barn och unga. 6 300 elever från förskoleklass upp till årskurs 9 kommer att få medverka i projekt inom Skapande skola, som tar upp ämnen som vänskap, solidaritet, normer och likabehandling. Målet med detta är en trygg identitet och förståelse för andra kulturer.
  Publicerat 2017-05-03
 • Storsatsning för att orientera nyanlända i Luleås kulturliv

  Projektet Kulturkompassen ska hjälpa nyanlända att få en ingång till Luleås kulturliv. Förutom att uppleva kultur kan deltagarna få en arrangörsutbildning för att på sikt bredda stadens kulturscen.
  Publicerat 2017-05-03
 • Fair Living

  Träffa oss på bomässan Fair: Living

  Har du frågor om bygglov, tomtkön eller bostadskön? Är du nyfiken på hur framtidens Luleå ser ut? Välkommen till Luleå kommuns monter på mässan Fair: Living i Kulturens hus den 6-7 maj.
  Publicerat 2017-05-03
 • ECC

  Tävla för Luleå - cykelkampen pågår hela maj

  Idag startar ECC- Europas största cykeltävling och Luleå ställer givetvis upp. Klockan 12.00 är första officiella starten där representanter från Luleå kommun, Cykelfrämjandet och polisen i Luleå deltar. Alla som vill är välkommen att hänga med i första startheatet för tävlingen som pågår under hela maj månad.

  Publicerat 2017-05-02
 • Så bygger vi en attraktiv stad

  Idag arrangerade Luleå kommun ett heldagsseminarium med temat "Så bygger vi en attraktiv stad". Vad är det som gör en kommun attraktiv och hur kan vi bygga fler och bättre bostäder? Det var några av frågorna som avhandlades under dagen.

  Publicerat 2017-04-28
 • Alviksskolan deltar i Lärlabbets tema "Digital undervisning"

  När temat är Digital undervisning är det Alviksskolans tur att
  lyftas fram i UR:s program Lärlabbet. Bland annat handlar det om att visa hur inlärningen ökar genom att läraren använder digitala verktyg.

  Publicerat 2017-04-28
 • Charlottendals Öppet Hus lockade många

  Det är en årlig tradition på Charlottendals förskola att bjuda in till öppet hus med workshop. På eftermiddagen var aktiviteterna i full gång på alla tre avdelningarna.
  Publicerat 2017-04-28
 • Inget betalningsansvar för kommunen

  Luleå kommun har lyckats ta hem alla personer från sjukhuset så att inget betalningsansvar finns i dagsläget.
  – Vi har ett nytt arbetssätt och det är positivt att vi lyckas ta hem personer från sjukhuset som har insatser från oss så att de inte upptar vårdplatser på sjukhuset, säger Lena Kruse, verksamhetschef för vård och omsorg.

  Publicerat 2017-04-28
 • Sommarjobbet ledde till fast jobb

  För två år sedan sommarjobbade Mustafa Rezai inom kommunens hemtjänst. Idag är han utbildad undersköterska och har en fast anställning. Han beskriver sitt arbete inom hemtjänsten som både viktigt och givande.
  – Jag är uppfostrad med att man ska hjälpa äldre och jag mår själv bra av att hjälpa folk. Mitt jobb gör mig glad.

  Publicerat 2017-04-27
 • Ett barn

  Medel att söka för sociala investeringar

  Vill du bidra till hälsa på lika villkor för Luleåborna? Då kan du söka medel för sociala investeringar. Pengarna ska gå till projekt som gynnar främst barn och unga.
  Publicerat 2017-04-27
 • Behöver du rådgivning kring alkohol och droger?

  Luleå kommuns öppenvård är för dig som är över 18 år och behöver rådgivning och behandling i frågor som rör alkohol och droger.
  Publicerat 2017-04-27
 • Bakom kulisserna hos servicemännen i Luleå Energi Arena

  Det är slutspelstider för Luleås två elitbasketlag. BC Luleås herrar är klara för SM-final och Luleå baskets damer spelar sin tredje SM-finalmatch med chans till SM-guld redan ikväll (onsdag 26 april) Det är bråda dagar för Luleå kommuns servicemän i Luleå Energi Arena.
  Publicerat 2017-04-26
 • Luleå kommun vill ha mer närodlad och ekologisk mat

  Barn i kommunens skolor ska få en välbalanserad kost, helst mat som produceras ekologisk och nära. Obesprutade grönsaker och kött från djur som fötts upp enligt svenska djurskyddsregler. Kommunfullmäktige har beslutat att andelen ekologiska produkter i våra kök ska uppgå till minst 25 procent inom tre år. Idag är omkring 20 procent av kommunens alla livsmedelsinköp ekologiska.
  Publicerat 2017-04-26
 • Konkurrensverket avskriver ärende

  Konkurrensverket avskriver ärendet gällande att Luleå kommun har köpt platser för behandling av personer i ett missbruk på ett behandlingshem utan ramavtal.
  Publicerat 2017-04-26
 • Trivs både med sitt jobb och sin nya hemstad: trafikingenjör Dalibor Sentic.

  "Luleå har en otroligt skön storlek"

  Dalibor Sentic (35 år) är trafikingenjören som vill få Luleåborna att röra sig hållbart. Alltså promenera eller cykla mera eller åka buss. Och så är han lite nyförälskad – i Luleå.
  Publicerat 2017-04-25
 • Björkarna efter Mjölkuddsvägen mår inte bra

  Under maj månad kommer ett flertal av de gamla björkarna efter Mjölkuddsvägen att fällas.
  Publicerat 2017-04-25
 • Läshundskojan är på plats!

  Du kanske har sett den lilla röda stugan utanför Kulturens hus? Där kan ditt barn få öva högläsning tillsammans med den utbildade läshunden Peppe, en lyssnande kompis. Observera att det är begränsat med platser och att anmälan behövs.
  Publicerat 2017-04-25
 • Örnässkolans lärare medverkar i SVT:s
  Lärlabbet den 26 april

  Anna Sandstén, Maria Törnkvist och Hans Nygård, lärare vid Örnässkolans högstadium medverkar i SVT:s Lärlabbet, som är en programserie från från UR, för och med lärare, ett kollegialt lärande i tv-format. Där berättar de om hur de arbetar med den så kallade Test-effekten i undervisningen.
  Publicerat 2017-04-25
 • Var med och cykla för Luleå!

  Anmäl dig till Cykelkampen och cykla för Luelå. Den stad som cyklar längst vinner! Tillsammans kan vi visa resten av Europa att vi är en cykelstad. Du som är med i cykelkampen kan också vinna fina priser.

  Publicerat 2017-04-25
 • Luleå gymnasieskola håller öppet i vanlig ordning imorgon, tisdag 25 april.

  På förekommen anledning kan vi meddela att Luleå gymnasieskola håller öppet i vanlig ordning imorgon, tisdag 25 april.
  Publicerat 2017-04-24
 • Hot mot gymnasiebyn, Kvarteret Kungsfågeln

  Polisen har meddelat att det finns ett hot mot gymnasiebyn, kvarteret Kungsfågeln. Lokalerna är utrymda, inga elever eller personal finns kvar i lokalerna.
  Publicerat 2017-04-24
 • Ansökan öppen till Hertsöskolans mattespetsutbildning

  Hertsöskolan erbjuder elever som går i åk 6 och gillar matematik att läsa grundskolans matematik under åk 7 och åk 8. Under åk 9 läser eleverna fördjupning i matematik med material från gymnasiekurser.

  Publicerat 2017-04-24
 • Stadsutveckling, ramavtal, Norrbotniabanan

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade idag 19 ärenden, bland annat att kommunen förvärvar två fastigheter på Porsön, detaljplanändring för områden i centrum och Gammelstad samt medel till Norrbotniabanan.
  Publicerat 2017-04-24
 • Tillsyn via trygghetskamera införs för äldre

  Luleå kommun kommer i år att erbjuda äldre personer trygghetskamera som ett alternativ till tillsynsbesök nattetid.
  – En trygghetskamera kan vara ett alternativ för den som är lättväckt och inte vill bli störd nattetid men vill känna sig trygg och säker under natten, säger Ellinor Larsson, verksamhetsutvecklare vid Luleå kommun.

  Publicerat 2017-04-24
 • Oj! Våren är kom av sig! Vi börjar städningen av Luleås gator så snart det torkat upp

  Tanken var att vi skulle starta vårens städning av Luleås gator idag måndag den 24 april. Nu måste vi vänta tills gatorna torkat upp igen.
  Publicerat 2017-04-21
 • Årets kulturstipendiater är utsedda

  I går beslutade kulturnämnden att ge årets stipendier till musikern Zackarias "Zacke" Lekberg, koreografen Abdoulaye Camara och galleristen Helene Lindberg.
  Publicerat 2017-04-21
 • Anmäl VA arbete före 15 maj för utförande innan sommaren

  Tänker du utföra VA-arbeten på en fastighet som kräver anslutning till det kommunala VA-nätet? Glöm inte att göra en servisanmälan före 15 maj för utförande under sommaren 2017.
  Publicerat 2017-04-21
 • Bild på 2017 års stipendium fast med namnet på den som får det ersatt med ett frågetecken. Bilden är en teckning av ett kustlandskap med en skrattmås som står på en sten i förgrunden och segelbåtar längre ut

  Lämna ditt förslag på kandidat för Luleå kommuns stipendium för hållbar utveckling 2017

  Nu har du chansen att ge förslag på din kandidat. Vem förtjänar stipendiet?
  Publicerat 2017-04-21
 • Ormbergsbacken är stängd

  Publicerat 2017-04-20
 • Norrskenets friskola öppnar i nya lokaler efter brand

  Natten till tisdagen den 18 april brann det i Norrskenets friskolas lokaler på Höstvägen. Skadorna efter branden är omfattande, ett våningsplan är helt förstört och övriga har kraftiga rök- och sotskador.
  Publicerat 2017-04-19
 • "Jag känner att jag gör skillnad för barn, ungdomar och deras familjer"

  Petra Olofsson är enhetschef på barn- och ungdomssektionen. De jobbar med barn- och ungdomsvård inom området myndighetsutövning.
  – Att arbeta med barn och unga är ett svårt område och det är en komplex yrkesroll att behärska. Det krävs medvetenhet, erfarenhet, kompetens och kunnande, helt enkelt yrkesskicklighet i handläggarrollen och det är något som kräver tid, engagemang och vilja för att uppnå, säger hon.

  Publicerat 2017-04-19
 • Påsken på Hägnan är skattjakt, brödbak och pyssel

  Mellan 18 och 21 april öppnar friluftsmuseet Hägnan upp för stora och små påskfirare. Sök guldskatten under en vikingainspirerad sagovandring, pyssla i Storgården eller baka i Peri-Hanschagården.
  Publicerat 2017-04-17
 • Enkät Vårt Luleå

  Vårt Luleå ska vara en tidning för alla Luleåbor. Vi vill veta vad du tycker om tidningen. Vi skulle uppskatta om du satsade några minuter på att svara på våra frågor.

  Publicerat 2017-04-13
 • Luleå nominerad årets superkommun 2017

  Luleå nominerad till årets superkommun

  Luleå kan återigen utses till årets superkommun av tidningen Dagens Samhälle. Kommunen är en av tre finalister i kategorin täta kommuner. Ifjol placerade sig Luleå på andra plats och 2015 utsågs Luleå till årets superkommun i Norrland.
  Publicerat 2017-04-13
 • Avgränsning för utvecklingsplanen

  Samråd för utvecklingsplan Råneå

  Nu har kommunen med hjälp av Råneåborna tagit fram ett förslag till utvecklingsplan för Råneå. Förslaget är ute för samråd.
  Publicerat 2017-04-12
 • Lindbäcks går vidare i markanvisningen för Notviken 4:40

  Förslaget visar att väl gestaltade byggnader anpassade till platsens förutsättningar och prisvärda bostäder kan gå hand i hand.
  Publicerat 2017-04-12
 • Korsningen Midgårdsvägen/Svartövägen stängs efter påsk

  Direkt efter påskhelgen stängs korsningen Midgårdsvägen/Svartövägen vid Skutvikens industriområde och antalet körfält på Svartövägen dras ned från fyra till två. Vi riskerar att få mycket stora trafikstörningar under perioden med långa köer som resultat. Omledningen av trafiken sker från Midgårdsvägen via Hummergatan , Ostrongatan och Delfingatan ut/in mot Gammelstadsvägen . Arbetet pågår till i slutet av oktober.
  Publicerat 2017-04-11
 • Nu stänger vi isvägarna för i år

  Nu stänger vi samtliga isvägar ut i skärgården för det här året.
  Publicerat 2017-04-11
 • Planuppdrag, borgen och medel till projekt

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade idag 17 ärenden, bland annat planuppdrag för ytterligare en serverhall på Porsön, borgen för Luleå Renhållning samt ansökningar om bidrag till konferenser och marknadsföringsaktiviteter i Luleå.

  Publicerat 2017-04-10
 • Människor i reflexvästar promenerar på Porsön

  Åtgärder efter trygghetsvandring på Porsön

  Rikshem tar fram en underhållsplan för sina fastigheter, Lulebo tittar på bättre dörrstängare och snöröjning runt soprummen och polisen arbetar förebyggande på Porsön.
  Publicerat 2017-04-10
 • Tyst minut idag klockan 12:00

  Med anledning av händelserna i Stockholm i fredags så har statsministern utlyst nationell tyst minut idag klockan 12:00. Luleå kommun flaggar även på halv stång.
  Publicerat 2017-04-10
 • Flaggning på halv stång

  På grund av gårdagens händelse i Stockholm flaggar Luleå kommun på halv stång.
  Publicerat 2017-04-08
 • Vårt Luleå på väg

  Nyaste nummer av Vårt Luleå finns lördag 10 april i en brevlåda nära dig.

  Publicerat 2017-04-07
 • Från vänster i bild syns Mariam och Gulghutai Marefat, Shahr Banoo och Mehroo. De är fyra av de 15 kvinnor som idag praktiserar på Bazar. Foton: Susanne Lindholm

  Hertsön, en plats för alla

  Hertsön är Luleås största stadsdel utanför centrum, både till ytan och befolkningsmässigt. Här bor människor med omkring 20 olika nationaliteter som tillsammans talar 15 olika språk. Hertsön är en mångkulturell stadsdel med flera mötesplatser som syftar till att öka integrationen.
  Publicerat 2017-04-07
 • Attefallshus

  Fråga först-bygg sedan

  Att bygga något olovligt innebär att någon bygger en byggnad utan bygglov och startbesked, ett så kallat "svartbygge" eller olovlig åtgärd. Gör inte det. I slutändan kan det medföra betydligt högre kostnader för dig om till exempel byggnaden måste rivas. 
  Publicerat 2017-04-07
 • Isväg stängs idag

  Från och med idag, fredag 7 april, stänger vi isvägen mellan Lövskär, Hindersön och Storbrändön för säsongen.

  Publicerat 2017-04-07
 • VA-arbete vid Pontusbadet kan ge köer

  Arbetet med att anlägga nya dagvattenledningar i området kring Badhuset i Luleå centrum drar vidare längs Bodenvägen och en tid framåt kan störningar i trafikflödet märkas av i korsningen mot Gammelstadsvägen. Arbetet pågår till 21 maj.
  Publicerat 2017-04-06
 • "Ingenting är svårt i mitt jobb"

  Lahib Yousif är chef för gruppen som arbetar med ensamkommande flyktingbarn (EKB) och bedömningsteamet vid socialförvaltningens barn- och ungasektion (BUS). Hon stortrivs med sitt arbete och med sina kollegor.

  Publicerat 2017-04-06
 • Många frågor till chattande politiker

  Under måndagen, tisdagen och onsdagen chattade kommunens nämndsordföranden och svarade på frågor.

  Publicerat 2017-04-06
 • Fint pris till kommunens MST-team

  Per Granberg, enhetschef, tog i går emot årets internationella pris för teamets arbete med metoden multisystemisk terapi (MST).
  – Det här känns helt fantastiskt, säger en glad pristagare.

  Publicerat 2017-04-06
 • Att bygga i attraktiva lägen nära Råneälven kan bli verklighet, här vid Näset nära fotbollsplanen i Råneå. Foto: Luleåfotograferna

  Hållbar utveckling

  Utvecklingsplanerna för Råneå och Hertsön är i stort sett färdiga och ska snart ut på samråd och remiss. Vårt Luleå fick en förstahandstitt på hur de bägge områdena kan utvecklas i framtiden.
  Publicerat 2017-04-06
 • Viktigt att synas i omvärlden

  Det viktigaste för en kommun är dess kärnverksamhet på hemmaplan, som till exempel skola och omsorg. Luleå kommun har även valt att aktivt nätverka utanför kommungränsen och lyfta fram Luleå både nationellt och internationellt. Hur stor betydelse har det för en stads attraktivitet?
  Publicerat 2017-04-05
 • Johan Lindbergh har cykelpendlat till jobbat i tio år och tänker fortsätta med det. Foto: Susanne Lindholm

  Varför ta bilen om man kan cykla?

  Johan Lindbergh på Hertsön cykelpendlar till och från jobbet i Luleå centrum varje dag. Det blir sammanlagt ungefär 7,5 mil i veckan och 350 mil om året.
  Publicerat 2017-04-05
 • Förslag till ny lekpark på Sjöfartsgatan

  I går fick Svartöstadsborna se hur den nya lekparken på Sjöfartsgatan kan komma att se ut. De lämnade in många bra förbättringsförslag som kommunen nu ska ta ställning till.

  Publicerat 2017-04-05
 • Avspärrat område på Björkskatan

  Uppdaterat kl 14.25: Polisens bombgrupp har bedömt föremålet vid hälsocentralen som ofarligt. Avspärrningarna är nu hävda.
  Publicerat 2017-04-04
 • Läger för unga anhöriga med demenssjuk förälder

  I augusti arrangeras ett sommarläger i Luleå för unga anhöriga i åldern 18-30 år som har en demenssjuk förälder.
  Publicerat 2017-04-04
 • Stabila finanser

  Luleå kommuns ekonomi är idag god och stabil i jämförelse med andra kommuner. Vi har tagit fram fyra nyckeltal från 2015 och jämfört Luleå med Piteå, Umeå, Skellefteå, Mölndal och Karlstad som har ungefär samma storlek.
  Publicerat 2017-04-03
 • Nattpatrullens utmaningar

  Luleå kommuns nattpatrull gör planerade hembesök för att bland annat ge medicin och se till brukare. De svarar även på de trygghetslarm som kommer in under natten. Vissa nätter kan ett akut larm göra att de behöver prioritera bort ett planerat besök.

  Publicerat 2017-04-03
 • Luleå gymnasieskola dominerar SM-lag i Ung Företagsamhet

  Hälften av Norrbottens lag under SM i Ung Företagsamhet kommer från Luleå. Det står klart efter Entreprenörskap på riktigt, där länets UF-företag mötte kunder och tävlade i företagande. Nordic Life UF vann kategorin Produktutveckling, där det handlar om att presentera en helt ny produkt för marknaden.
  Publicerat 2017-03-31
 • Victoria Lindbäck är Årets säljare med sitt företag Stadsglas UF. Foto: Helene Markström

  Luleås unga företagare vann

  Gymnasieelever från Luleå vann i fem kategorier i årets mässa Ung Företagsamhet i Piteå. Priserna för Årets säljare, mästare, hantverk, produktutveckling och hållbarhet gick till unga företagare från Luleå gymnasieskola.
  Publicerat 2017-03-31
 • Informationsmöte om Sjöfartsgatans lekplats i Svartöstaden

  Luleå kommun planerar att under 2017 påbörja ombyggnaden av Sjöfartsgatans lekplats i Svartöstaden. Välkommen på en informationsträff där vi berättar om förslaget.
  Publicerat 2017-03-31
 • Informationsträff i Råneå om att arbeta inom personlig assistans och hemtjänsten

  Välkommen till en träff där vi berättar hur det är att sommarvikariera inom personlig assistans och hemtjänsten.

  Publicerat 2017-03-31
 • Mikael Sundvall, sektionschef för drift och underhåll i Luleå kommun, arbetar med att försköna Porsön. Foto: Susanne Lindholm

  Så ska Porsön bli attraktivare

  Porsön ska rustas. Skolans fasad målas, ny belysning sättas upp och extra städinsatser sättas in. Det bestämdes efter en medborgardialog på Porsön.
  Publicerat 2017-03-31
 • Möjlighet att hyra ny lokal - Mötesplats Porsön

  Mötesplats Porsön är ett resultat av önskemål från medborgarna. Lokalen ligger i centrum av Porsön (f.d. fritidsgårdslokalen) och uthyres till föreningar och privatpersoner.
  Publicerat 2017-03-30
 • Det här gäller för alla skidåkare på Ormberget

  Ormberget är en plats för alla. För att upplevelsen på Ormberget ska bli på bästa sätt för alla skidåkare så har skidspåren strukturerats upp. 
  Publicerat 2017-03-30
 • Förlängt öppet onsdagar 10-18

  Nu har vi börjat med öppet fram till kl. 18 på onsdagar. 
  Välkomna!

  Publicerat 2017-03-30
 • Luleå centrum i kvällssol

  Nytt avtal om tillfälliga bostäder för nyanlända

  Luleå kommun har tecknat ett avtal med Home Support Sweden AB om att hyra rum på Hotell Nordkalotten. Rummen ska fungera som tillfälliga bostäder för nyanlända luleåbor med uppehållstillstånd.
  Publicerat 2017-03-29
 • Chatta med politikerna!

  Ställ frågor, kom med förslag och synpunkter till politikerna via Luleå kommuns chatt den 3-5 april. Var med och påverka!

  Publicerat 2017-03-29
 • En fjärdeplats för mästerbagarna Evelina och Niklas!

  Evelina och Niklas har idag tävlat i Skolmästerskapen i Bageri och Konditori i Göteborg. De hade på sig fyra timmar för att baka en vetedeg, en wienerdeg, matbröd, men också baka och dekorera en tårta. Och visst gick det bra – lag Evelina och Niklas tog hem en fjärdeplats!
  Publicerat 2017-03-28
 • Kommunen ska halvera övergångskontrakten

  Luleåbor som av olika skäl inte får ett förstahandskontrakt ges nu en möjlighet att kvalificera sig för ett eget bostadskontrakt. Målet är att halvera de så kallade övergångskontrakten fram till år 2019.
  Publicerat 2017-03-28
 • Luleå kommun ger plats åt elbilar i Kulturens Hus parkeringsgarage

  Luleå kommun vill möta behovet av laddplatser för elbilar och laddhybrider. Nu finns det fyra nya laddstationer i Kulturens Hus.
  Publicerat 2017-03-28
 • Sök eller nominera till Jämställdhetspriset 2017

  Framgångsrikt jämställdhetsarbetet ska lyftas fram och belönas. Nu utlyses Norrbottens jämställdhetspris för år 2017 där vinnaren får 100 000 kr.
  Publicerat 2017-03-27
 • Bostäder, jobb, översyn

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade idag 23 ärenden, bland annat olika planuppdrag, ett projekt för fler jobb till Luleå och en översyn om nämnder och arvoden.
  Publicerat 2017-03-27
 • Årsredovisningen som webbversion

  Luleå kommuns årsredovisning finns nu för första gången ute som helt digital version.
  Publicerat 2017-03-27
 • Föreläsning om äldreboenden och välfärdsteknik för äldre

  Andelen äldre personer ökar i samhället och det finns behov att möta utmaningen på nya och innovativa sätt. På måndag 3 april kl 12.00 berättar representanter från Luleå kommun om planeringen av framtida äldreboenden och tester av tekniska lösningar för att stödja äldre personer i kommunens vård och omsorg.
  Publicerat 2017-03-27
 • Överenskommelse mellan Luleå och Bodens kommun

  En överenskommelse mellan kommunerna gör att asylsökande unga själva kan välja i vilken kommun de vill gå gymnasiet efter 18 årsdagen.
  Publicerat 2017-03-24
 • Residensskolan till final igen!

  Fjärde året i rad har elever från Residensskolan kvalificerat sig till riksfinalen i mattetävlingen Pythagoras Quest, som arrangeras i Malmö längre fram i början av juni.
  Publicerat 2017-03-23
 • Vår historia i bilder - Bryggerier i Luleå

  Ett av de första moderna bryggerierna i Luleå var Norrbottens bryggeri om startade 1886. Fram till dess hade mest svagdricka och enklare ölsorter som ”svensköl” funnits till försäljning vid sk "tappställen" där tunnor tappades om i mindre behållare.
  Publicerat 2017-03-23
 • Åh vilket ös, elden är lös!

  Åh vilket ös elden är lös!

  Under vecka 14 den 4/4 – 7/4 ordnar Räddningstjänsten i samarbete med Luleå Kulturskola en brand- och olycksfallsutbildning för barn i årskurs 2. Utbildningen ges i form av en teaterföreställning på brandstationen.
  Publicerat 2017-03-23
 • GC-väg nedan Luleå Energi Arena stängs

  Nu går VA-arbetet längs Bodenvägen nedan Luleå Energi Arena in i fas2. Det innebär att vi stänger gång- och cykelvägen mellan Kulturhusrondellen och Gammelstadsvägen under en månad med start från måndag 27 mars. Alternativ GC- väg är skyltad och vi hänvisar för passage på Bastugatan.
  Publicerat 2017-03-23
 • VA-Chef Petra Viklund hoppas påatt få till en policy där enbart kranvatten används som dryck vid kommunens möten. Yvonne Stålnacke och Lenita Ericson är inne på samma linje.

  Kranvatten en självklarhet på kommunen

  Varje år sedan 1992 infaller den 22 mars FN:s internationella världsvattendag. Det innebär att dricksvattenfrågan lyfts världen över och så även i Luleå. I år sprids "Kranmärkningen" för att uppmärksamma vattnets värde.– Kranmärkningen är framför allt ett ställningstagande, säger VA-chef Petra Viklund.
  Publicerat 2017-03-22
 • Årets ledare 2017 Luleå kommunkoncern

  Årets ledare prisades

  Ett stort grattis till Anna Nilsson, rektor för de gymnasiala industri- och teknikprogrammen, som idag utsågs till Årets ledare 2017 inom Luleå kommunkoncern. Motiveringen lyfter bland annat fram hennes naturliga ledarskap, närvaro och kommunikativa förmåga.
  Publicerat 2017-03-22
 • Elias och Anton

  På Hemängsskolan är det kängurudagen i matematik som gäller!

  Torsdag den 16 mars deltog elever från förskoleklass till årskurs 6 på Hemängskolan i Kängurudagen i matematik. Det är en dag då elever i förskoleklass upp till årskurs 9 i många länder runt om i världen arbetar med och tävlar i matematik och problemlösning.
  Publicerat 2017-03-22
 • Platser kvar till föräldrakursen ABC

  Det finns fortfarande platser kvar till vårens ABC-grupper som startar tisdagen den 18 april.
  Publicerat 2017-03-21
 • Tillsammans för klimatet på lördag 25 mars

  Lördagen den 25 mars kl 20.30 - 21.30 är det åter dags för världens största klimatmanifestation - visst är du med och släcker!?
  Publicerat 2017-03-21
 • 525.000 kronor från Facebook till skolor i Luleå

  Även i år delar Facebook ut pengar till Luleå kommuns grundskolor. Syftet är att uppmuntra och stödja barn och ungdomar som är intresserade av teknik, kultur, miljö och natur. Sex skolor, som lämnat in en ansökan, får tillsammans drygt en halv miljon.
  Publicerat 2017-03-21
 • Barn som arbetskraft vanligt på tobaksplantager

  A Non Smoking Generation besökte i torsdags Luleå och träffade ungdomar från Luleå gymnasieby. Målet med föreläsningen Tobaksbarn var att väcka ungdomarnas kunskap om och engagemang för tobaksodlarna och deras barn.
  Publicerat 2017-03-20
 • Sabotage stänger snöborgen

  Det är ett besviket gäng som argt konstaterar att Snöborgen måste stängas för i år. Denna gång är det inte vädret som är orsaken utan helgens sabotage. - Det är supertrist. Vår personal var taggade till tänderna för att hålla borgen öppen genom de varma dagarna under helgen. Vi såg på väderprognosen att det skulle bli kallare under veckan och vi tror att den skulle ha hållit hela veckan ut, säger Anna-Marita Johansson, parkmästare på kommunen.
  Publicerat 2017-03-20
 • Funk i 4D logotyp

  Funk i 4D

  29 - 30 mars skapar Funk i 4D två heldagar om tillgänglighet
  Publicerat 2017-03-20
 • Det här är Jobbcenter södra

  Det sjuder av liv och rörelse i Jobbcenter södra som ligger på Edeforsgatan i Luleå. Titta på den nyproducerade filmen som beskriver dagverksamheterna.
  Publicerat 2017-03-20
 • Pengar försvunna från gruppbostad

  25 000 kronor har försvunnit från en person som bor i en av kommunens gruppbostäder.
  – Det här ska inte hända i våra verksamheter och jag är mycket upprörd över att det har skett, säger Åsa Jonsson, enhetschef.

  Publicerat 2017-03-17
 • Informationsträff om att arbeta inom vård och omsorg

  Välkommen till en träff om hur det är att arbeta inom kommunens vård och omsorgsyrken.

  Publicerat 2017-03-17
 • Nyfiken på BeChange – kom och fredagsmys på fikat med filmvisning och popcorn i Sessionssalen på fredag 24 mars

  Fredagsmys med film på fikat nästa fredag, käka popcorn och titta på filmen ”Klimatsmarta jag – Matglädje”, en halvtimmes lång film utan pekpinnar om hur man kan förändra sina matvanor för att minska sin klimatpåverkan och samtidigt må bättre själv!
  Publicerat 2017-03-17
 • Nu börjar gruppträffar för dig som är förälder till en tonåring

  Vill du träffa andra föräldrar och diskutera vardagliga situationer som de flesta tonårsföräldrar kan känna igen sig i? Anmäl dig till gruppträffarna Älskade förbannade tonåring.
  Publicerat 2017-03-17
 • Kommunikation för alla

  Den 15 mars arrangerade Luleå kommun, tillsammans med LTU och Specialpedagogiska skolmyndigheten en utbildningsdag med temat ”Kommunikation – en rättighet för alla”. Dagen gav inspiration och tips till de som arbetar med personer i behov av kommunikationsstöd.

  Publicerat 2017-03-16
 • Spetsutbildningen i matematik firade internationella Pi-dagen

  Den 14 mars infaller π-dagen, även känd som Matematikens dag. Den firades av lärare och elever på spetsutbildningen i matematik med föreläsningar på Vetenskapens Hus. Pi-dagen grundades 1988 på museet Exploratorium i San Francisco.
  Publicerat 2017-03-16
 • blomlåda

  E-tjänsten för blomlådor har öppnat

  Låg hastighet på bostadsgator är en viktig förutsättning för en trygg och säker trafikmiljö.

  Publicerat 2017-03-15
 • Tillsammans i Teknikens Hus

  Tillsammans i Teknikens Hus, TTH, är ett integrationsprojekt för nyanlända ungdomar 14-18 år i Luleå och Boden. TTH vill skapa en mötesplats över språk och kulturella gränser med information, utbildning och experiment inom teknik och naturvetenskap. Under våren 2017 är det två söndagsträffar, 2 april och 14 maj.
  Publicerat 2017-03-15
 • Stöd och vägledning till ett nytt liv

  I drygt fyra månader har Centrumboendet i Luleå varit ett stödboende för ensamkommande flyktingungdomar. Det ligger i det sk Lignellska huset nära gymnasiebyn. Här bor 31 pojkar i ålder 17-18 år, de flesta kommer från Afghanistan men även från Eritrea och Somalia.
  Publicerat 2017-03-14
 • Byggande

  Sök bygglov i tid och när du har tid

  Går du i byggtankar och har tänkt bygga under vår och sommar är det hög tid att söka bygglov nu. Det är viktigt att vara ute i god tid då handläggningstiden kan variera från 4-10 veckor beroende på vad och var du tänkt bygga. Enlig plan- och bygglagen har du rätt att få ett beslut inom 10 veckor, detta kan under vissa omständigheter förlängas med 10 veckor till.
  Publicerat 2017-03-14
 • Medborgardialog

  Åtgärder efter medborgardialog på Porsön

  Efter en medborgardialog på Porsön planeras för en del insatser på kort sikt, till exempel extra städinsatser, fasadmålning och ny belysning. Porsöborna har också bidragit med ett värdefullt underlag till den kommande utvecklingsplanen för Porsön.

  Publicerat 2017-03-13
 • Trafikstörningar Mjölkuddsvägen

  Störningar i trafiken kan förekomma längs Mjölkuddsvägen 14 mars till 28 april. Anledningen är att det pågår arbete med att lägga ned vatten- och avloppsledningar under vägen. Arbetet pågår på sträckan från korsningen Bodenvägen/Mjölkuddsvägen och vidare till korsningen vid Skutgatan.
  Publicerat 2017-03-13
 • Bostäder, trygghetsboende, mikroplaster

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade idag 18 ärenden, bland annat planuppdrag till bostäder och industri.

  Publicerat 2017-03-13
 • Positivt resultat för Luleå kommun

  Det gick bra för Luleå 2016. Kommunens resultat visar ett överskott på 143 miljoner kronor. 111 miljoner kronor är reavinster av tomträttsförsäljning. 101 miljoner avsättas till resultatutjämningsreserven.
  Publicerat 2017-03-13
 • Vill du veta mer om ungdomar och droger?

  På kvällsföreläsningen "Att vara steget före i en drogliberal värld" får du veta mer om hur man pratar med ungdomar om droger. Hur man bemöter ungas argument och den drogliberala debatten. Låter det intressant?

  Publicerat 2017-03-10
 • Årets politiker är… Niklas Nordström

  Luleås kommunalråd utsågs till Årets politiker 2016 vid galan Årets Opinionsbildare i Stockholm. Det är mediaföretagen Dagens Opinion och Reform Act som arrangerade galan för tredje gången.
  Publicerat 2017-03-09
 • Bild från Luleå on ice

  Succé för Luleå on ice

  Solen sken och Luleå visade sig från sin bästa sida då tusentals besökte Luleå on ice
  Publicerat 2017-03-09
 • Skolvägsvandring i Sunderbyn

  Den 28 februari gjordes en ”skolvägsvandring” i Sunderbyn. Syftet var, att inför flytten av skolverksamheten från Kläppenskolan till Hemängsskolan, se över en av de skolvägar som eleverna kan tänkas välja på sin väg till Hemängsskolan.
  Publicerat 2017-03-08
 • Isvägen till Hindersön och Storbrändön öppen från tisdag morgon

  Tisdag 7 mars öppnar vi isvägen till Hindersön och Storbrändön. Kör försiktigt och följ skyltning. Skyltning gäller. Maxvikt för fordon på samtliga isvägar är 2 ton .
  Publicerat 2017-03-06
 • ”Jag hoppas få tillbaka mina barn”

  Idag mår Anna bra. Hon har varit nykter och drogfri under drygt ett år. Hon arbetar och har en fungerande vardag. Målet är att återförenas med barnen som idag är familjehemsplacerade. Anna tar en dag i taget och är hoppfull inför framtiden.

  Publicerat 2017-03-02
 • Kommunen kritiseras för bristande bemanning

  Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar skarp kritik mot socialnämnden i Luleå kommun och kräver att Fyrens korttidsboende ska vara bemannad nattetid på ett sådant sätt att personalen utan dröjsmål kan hjälpa och stödja de boende.
  Publicerat 2017-03-02
 • Luleå kommun satsar på digital teknik inom äldreomsorgen

  Nu används ett antal trygghetslarm med GPS för äldre personer med kognitiv svikt eller demens inom kommunens vård- och omsorgsboenden.
  – Vi vill erbjuda dem en möjlighet till fortsatt aktivitet men under säkra former, säger Lena Kruse, chef för vård och omsorg i Luleå kommun.

  Publicerat 2017-03-02
 • IVO-beslut utan åtgärder för kommunen

  Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar två ärenden utan åtgärder för kommunen.
  – De bedömer att vi satt in tillräckliga åtgärder för att det inte ska hända igen och det är bra då det bekräftar att vi kan säkra vården och omsorgen, säger Lena Kruse, chef för vård och omsorg i Luleå kommun.

  Publicerat 2017-03-02
 • Luleå kommun deltar i socialstyrelsens fokusgrupp

  Peter Hedström Durhan, projektledare i Luleå kommuns team för Alternativ kompletterande kommunikation (AKK), är inbjuden att delta i socialstyrelsens fokusgrupp som ska undersöka ett nytt metodstöd.
  – Jag hoppas att det leder till att personer med nedsatt beslutsförmåga får ett bra och fungerande stöd och förstå de insatser som erbjuds, kunna värdera dem, uttrycka sin vilja samt vara delaktiga i utformandet av dem, säger han.

  Publicerat 2017-03-01
 • Hanna är en av kommunens yngre chefer

  Hanna Malmström började jobba som enhetschef i Luleå kommun som 23-åring, då på ett sommarvikariat. I dag är hon 27, etablerad i sin chefsroll och trivs med sin varierande vardag.
  Publicerat 2017-02-28
 • Evelina och Niklas finalister i svenska skolmästerskapen i bageri och konditori

  Hårdträning gäller för bagerieleverna Evelina och Niklas, som tränar inför Skolmästerskapen i Bageri och Konditori. Finalen går av stapeln den 28 mars i Göteborg. På fyra timmar ska de hinna med att baka en vetedeg, en wienerdeg, matbröd, men också baka och dekorera en tårta.
  Publicerat 2017-02-28
 • Luleå rustar för fortsatt tillväxt

  Luleå växte med 682 människor i fjol, det innebär mer skatteintäkter men också större utgifter. Samtidigt som arbetslösheten i Luleå är låg och tillväxten fortsatt stark så ökar investeringsbehoven med en förändrad demografi.
  Publicerat 2017-02-28
 • Kronan, sjöfart, camping

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade idag 16 ärenden, bland annat sex markanvisningar för nya bostäder på Kronan.

  Publicerat 2017-02-27
 • Gymnasieelever arbetar mot nätmobbing tillsammans med europeiska ungdomar

  Ett tvåårigt projekt mellan tre skolor i Europa fokuserar på hur ungdomar använder teknologi. Samverkan sker via ett ERASMUS-projekt. Nu träffas deltagarna i Luleå och årets tema är nätmobbing.
  Publicerat 2017-02-27
 • Nya lokaler för Nattpatrullen, Larmet och Centrala stans hemtjänst

  Sedan mitten av januari hittar du Nattpatrullen, Larmet och Centrala stans hemtjänst grupp tre och fyra i nya, gemensamma lokaler på Köpmangatan 37.

  Publicerat 2017-02-27
 • Niklas Nordström nominerad till Årets politiker

  Juryn till Dagens Opinions och Reform Acts utmärkelse Årets Opinionsbildare är klara med nomineringarna i klassen Årets Politiker för år 2016. Juryn har nominerat följande tre kandidater i kategorin Årets politiker.
  Publicerat 2017-02-27
 • Idag firas Sverigefinnarnas dag

  Den 24 februari uppmärksammar Luleå kommun Sverigefinnarnas dag och flaggar med den sverigefinska flaggan. Dagen firas bland annat i förskolor, på Ebeneser och stadsbiblioteket.
  Publicerat 2017-02-24
 • Modersmålet en stor del av identiteten

  Örnässkolan har historiskt sett en rik mångfald av elever från olika kulturer och med olika språk. Internationella modersmålsdagen gav en möjlighet att lyfta fram denna rikedom. Idag talas ett trettiotal olika språk på Örnässkolan, varav 25 finns representerade i förskoleklass upp till år 5.
  Publicerat 2017-02-22
 • Dags för förskolans föräldraenkät 2017

  Nu är det dags för förskolans årliga enkät till alla vårdnadshavare. Länken till enkäten får du av din förskolas personal. Enkäten går att besvara fram till den 19 mars.
  Publicerat 2017-02-22
 • Här är de sex första kvarteren i Luleås nya stadsdel Kronandalen.

  Markanvisningsavtal med cirka 460 hyres- och bostadsrätter klara för beslut

  För knappt ett år sedan påbörjades dialogen med byggaktörer om den första bostadsetappen i Kronandalen och nu är sex markanvisningsavtal med cirka 460 hyres- och bostadsrätter klara för beslut i Kommunstyrelsen. – Markanvisning kommer att tilldelas små och stora byggaktörer som verkar både nationellt och lokalt, säger en glad Niklas Nordström , kommunalråd Luleå kommun.
  Publicerat 2017-02-22
 • VA-arbete Bodenvägen i höjd med Luleå Energi Arena - fyra vägbanor blir två

  Fram till och med 1 april kommer Bodenvägen, i höjd med Luleå Energi Arena, att smalnas av från fyra vägbanor till två. Det innebär köer i området och vi ber om visad hänsyn för arbetare på plats och till varandra.

  Publicerat 2017-02-22
 • Alla vinner på jobbsteget

  Jobbsteget är ett projekt som ger nyanlända personer eller långtidsarbetslösa möjlighet till anställning. Syftet på sikt är även att trygga Luleå kommuns försörjningsbehov av personal inom olika förvaltningar.

  Publicerat 2017-02-21
 • Breakdance

  Dansa breaking med Kulturskolan

  Nybörjarkurs
  för gymnasieelever
  Plats: Motionshallen, Hälsans hus.
  Tid: Tisdagar kl: 18.00-19.00
  Kursstart 14 mars (Kursen är 8 veckor )

  Publicerat 2017-02-20
 • Befolkningsökning i Luleå kommun 2007-2016.

  Kraftig befolkningsökning i Luleå

  Under 2016 växte Luleå med 682 personer. Det är den största årliga befolkningsökningen i kommunen sedan början av 1990-talet. Samtidigt har bostadsbyggandet kommit igång och under de närmaste två åren beräknas 1 300 nya bostäder stå klara.
  Publicerat 2017-02-20
 • Kommunfullmäktige sammanträder den
  27 februari kl 13.15

  Den 27 februari kl 13.15 sammanträder kommunfullmäktige i Stadshusets sessionssal. Du kan även lyssna på fullmäktigesändningen direkt via vår webbplats.
  Publicerat 2017-02-17
 • Maria Nordgren

  Nya rekryteringar på kvalitet & samhällsutveckling

  Fyra nya medarbetare ska börja i kommundirektörens stab i vår. Maria Nordgren som samhällsutvecklingschef, Kent Stråhle som kvalitetschef, Nina Lind som kvalitetsstrateg inom förändringsledning och Eira Andersson som kvalitetsstrateg inom jämställdhet.
  Publicerat 2017-02-15
 • Klöverträsk på språng

  Årets by 2017 är Klöverträsk. ”Varm gemenskap och bybornas obändiga vilja att tillsammans påverka sin egen vardag” - så lyder landsbygdskommitténs motivering.
  Publicerat 2017-02-15
 • Inbjudan till utökat samråd - utfyllnadsanläggning, Porsön 

  Luleå kommun välkomnar till ett utökat samråd angående tillstånd för att använda sulfitjord och överskottsmassor i anläggningsändamål på Porsön.
  Publicerat 2017-02-15
 • Hela familjen Karlsson är engagerade i VildaKidz och deltar i alla aktiviteter. Foto: Susanne Lindholm

  Alla kan vara VildaKidz

  En meningsfull fritid för alla barn och unga i Luleå var målet när Anna och Stefan Karlsson startade VildaKidz år 2015. De erbjuder kostnadsfria aktiviteter där utsatta barn och unga prioriteras, men alla är välkomna. 
  Publicerat 2017-02-14
 • Bildkollage

  Luleå – alla hjärtans stad

  Tisdag den 14 februari är det alla hjärtans dag och Luleå förvandlas återigen till ”Alla hjärtans stad”.
  Publicerat 2017-02-14
 • Flygfoto över Råneå

  Åtgärder görs för vattnet i Råneå

  Råneå tätort har ett eget vattenverk med begränsad kapacitet och kvaliteten på råvattnet är sämre under vissa delar av året. Kommunen har gjort och gör åtgärder på ledningsnätet och utreder dricksvattenförsörjningen.
  Publicerat 2017-02-13
 • VR-upplevelsen Anno 1500 skapades till världsarvets jubileum och möjliggör en tidsresa i Gammelstads kyrkstad för 500 år sedan.

  Gamification, kvalitet, välfärdsutredning

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade idag 15 ärenden, bland annat hur kommunen satsar på gamification och hur kommunens service värderas.

  Publicerat 2017-02-13
 • Luleå på rekryteringsresa

  Idag arbetar drygt 6 800 personer inom Luleå kommun och fler behövs. Just nu är representanter från kommunen ute på en turné runt om i landet för att visa upp Luleå kommun som en attraktiv arbetsgivare och för att hitta rätt kompetenser för de behov som finns, både nu och i framtiden.

  Publicerat 2017-02-13
 • Inte aktuellt med ny fotbollsarena

  Med anledning av de senaste dagarnas diskussion om ett förslag till ny fotbollsarena i Röda havet vill Luleå kommun vara tydliga med att det inte är aktuellt.
  Publicerat 2017-02-10
 • För tillit och förståelse

  Nästan allt som kommunen gör berör Luleåborna på olika sätt. Man har barn i skolan, föräldrar på omsorgsboende eller så ska en ny detaljplan tas fram i närheten. För att få veta vad medborgarna tycker ordnas olika former av dialoger.
  Publicerat 2017-02-10
 • Klass 5C på Furuparksskolan tävlar om finalplatser i Vi i femman!

  Klass 5C från Furuparkskolan, Norrbottens vinnare, ska i eftermiddag, torsdag 9 februari, tävla mot 24 andra lokala vinnare om fyra platser i den stora Tv-sända finalen av Vi i Femman.
  Publicerat 2017-02-09
 • Kronan förr och nu

  Från luftvärnsregemente till en ny, grön stadsdel där 7 000 människor ska bo. Kronan är mitt i en spännande strukturomvandling. Detaljplanearbete pågår där man vill utveckla kulturbyn och Kronandalen samtidigt som man försöker bevara en del av historien till framtiden.
  Publicerat 2017-02-09
 • Vårt Luleå om vinterns attraktioner och Kronans utveckling

  Årets första nummer av Vårt Luleå delas ut till hushållen den 11 februari. Här kan du bland annat läsa om hur kommunen ordnar medborgardialoger eller om Kronan förr och nu.
  Publicerat 2017-02-09
 • Ron Lynch

  "Austin har massor att lära av Luleå"

  Dokumentären City of Songs från Luleå hade Sverigepremiär igår. Den visades i samband med Norrbottens Media Week. Ron Lynch från Austin har producerat dokumentären och här ger han sin syn på samarbetet med Luleå.
  Publicerat 2017-02-09
 • Kinesiskt nyårsfirande med elever och studenter

  Studenter och elever i Luleå, som läser kinesiska, firade tillsammans med Luleå Konfuciusinstitut den 25 januari det kinesiska nyåret
  (春节, chūnjié) 2017.

  Publicerat 2017-02-08
 • Luleåborna är mest nöjda med lokaltrafiken i Sverige. Foto: Susanne Lindholm

  LLT har Sveriges mest nöjda kunder

  Det är enkelt, tryggt och bekvämt att resa med LLT. Det visar Svensk Kollektivtrafiks senaste nationella kundundersökning för stadstrafik.
  Av de tillfrågade resenärerna är 84% mycket nöjda med bolaget, vilket placerar LLT på första plats.

  Publicerat 2017-02-08
 • Järnvägar i smått och stort är Anders Bylund stora intresse. Redan som pojke höll han på med modelltåg och med åren växte både intresset och modellandskapen. Foto: Susanne Lindholm

  Luleå är med på tåget

  Ta tåget till Haparanda för en shoppingtur, eller pendla till och från Kalix, Boden eller Luleå. Det ska vara möjligt från och med 2018. Om allt går vägen vill säga.
  Publicerat 2017-02-07
 • Kom och tyck till om utvecklingen i Centrum!

  Lördag 11 februari, Smedjan plan 2, finns politiker på plats för att samtala och samla in era åsikter, tankar och frågor om utvecklingen i centrum.
  Publicerat 2017-02-07
 • Köp historiska kartor över Luleå

  Stadsarkivet säljer gamla kartor av Luleå på bra papper. Inramade kan bli till en fin present åt dig själv eller andra.
  Publicerat 2017-02-07
 • Ansökan om nytt vattenskyddsområde för Andträsket

  Stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott ska på torsdag den 9 februari ta ställning till ett förslag om ett nytt vattenskyddsområde för Andträsket som ligger fem kilometer norr om centrala Råneå.
  Publicerat 2017-02-07
 • Inbjudan till markanvisning

  Inbjudan till markanvisning: del av Notviken 4:40

  Luleå kommun har för avsikt att sälja delar av fastigheten Notviken 4:40 i anslutning till Hyvelgränd och Stickvägen. Syftet är att bygga prisvärda bostadsrätter för att komplettera utbudet av bostäder i området.
  Publicerat 2017-02-06
 • Nu öppnas isvägen till Sandön

  Imorgon lördag öppnas isvägen till Sandön för säsongen.
  Publicerat 2017-02-03
 • Byggstart för nytt stödboende

  Byggnationen av kommunens nya stödboende för funktionsnedsatta på Lulsundet har börjat. Byggkostnaden beräknas bli 27 miljoner.
  – Byggarbetet började för en vecka sedan och beräknas vara klart i februari 2018, säger Jesper Klefsjö, avdelningschef för investering vid stadsbyggnadsförvaltningen i Luleå kommun.

  Publicerat 2017-02-03
 • Lyckad koldioxidbantning under hösten!

  De har fått nya kunskaper, åkt på studiebesök och provat nya recept tillsammans och resultatet är strålande! Deltagarna i projektet "BeChange - koldioxidbantning med klimatterapi" har minskat sina CO2-utsläpp med i snitt 50 % enbart med hjälp av förbättrade matvanor.
  Publicerat 2017-02-02
 • Kritik för brister i läkemedelshanteringen

  Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar Luleå kommun för brister i läkemedelshanteringen.
  – Det är verkligen olyckligt att detta har hänt, säger Lena Kruse, chef för vård och omsorg i Luleå kommun.

  Publicerat 2017-02-02
 • Logga in till Luleå kommuns tjänster genom att välja Luleå

  Sök bygglov digitalt i ny e-tjänst

  I e-tjänsten mittbygge.se så kan du kan ansöka om bygglov och även anmäla åtgärder som inte är bygglovspliktiga som till exempel att bygga ett Attefallshus. Det är enkelt och bekvämt. Du kan följa ditt ärende i e-tjänsten och även få meddelande när något händer i e-post och sms.
  Publicerat 2017-02-01
 • Gunnar Tåhlin

  Samverkan för bostäder till nya Luleåbor

  Luleå kommun vill vara en nationell förebild inom mottagandet av nyanlända flyktingar. Uppdraget att ordna bostäder går framåt i och med att Lulebo, Galären och Rikshem har avtalat om att upplåta 25 procent av sina lediga lägenheter till nyanlända Luleåbor.
  Publicerat 2017-01-31
 • Klass 3 på Örnässkolan Årets tryggaste skolklass

  Luleå kommun delar varje år ut stipendier till personer som bidrar till social gemenskap och känslan av trygghet mellan människor.
  I år får Örnässkolan klass 3 ta emot utmärkelsen som Årets tryggaste skolklass och prissumman på 5 000 kronor.

  Publicerat 2017-01-30
 • Nya öppettider lördagar

  Fr o m lördag 4 februari har Återvinningsmarknadens butiker öppet kl. 10-14. Välkomna!
  Publicerat 2017-01-30
 • Skolklass sjunger

  Trygghetsskapande Luleåbor fick pris

  Idag belönas stipendiaterna i Årets trygghets- och folkhälsoinsats. Årets trygghetsinsats har gjorts av Mattias Taavola från Nattvandrarna, Årets folkhälsoinsats av dansarrangören Ragnvald Mukka och Årets tryggaste skolklass är klass 3 på Örnässkolan.

  Publicerat 2017-01-30
 • Kommunfullmäktige sammanträder 30 januari kl 13.15

  Den 30 januari kl 13.15 sammanträder kommunfullmäktige i Stadshusets sessionssal. Du kan även lyssna på fullmäktigesändningen direkt via vår webbplats.
  Publicerat 2017-01-30
 • Avtal Hemsö, Musikens makt, nöjda medborgare

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade 17 ärenden, bland annat avtalen med Hemsö och festivalen Musikens makt samt nya lägenheter på Porsön och SCB:s medborgarundersökning.

  Publicerat 2017-01-30
 • Kvällsbild på snöborgen på södra hamnplan.

  Succépremiär för Snöborgen

  Folkligt, festligt, fullsatt. Så kan man sammafatta invigningshelgen av årets Snöborg på Södra Hamnplan i Luleå. 35 000 åk räknades in under helgen. - Det är en toppnotering och vi blir jätteglad över att folk tar sig ut, rör på sig och gör saker tillsammans, säger en glad Sara Svensson, avdelningschef på parkförvaltningen vid kommunen.
  Publicerat 2017-01-30
 • Avtal klart om delade turer-tjänster i hemtjänsten

  Luleå kommun har i dag tecknat avtal med Kommunal om delade turer-tjänster i hemtjänsten.
  – Vi har fått signaler om att det finns de som vill fortsätta arbeta delade turer, säger Yvonne Stålnacke, kommunstyrelsens ordförande.

  Publicerat 2017-01-30
 • Mats Kitti och Christer Bäckström, anläggningsarbetare på Luleå kommun i gropen där den över 100 år gamla vattenledningen nu kapas och pluggas igen. Foto: Susanne Lindholm

  100 år gammal vattenledning tas ur bruk

  Idag avvecklas Luleås äldsta vattenledning som har över 100 år i drifttid bakom sig. – Det är förvånansvärt hur fint och fräscht röret är efter så lång tid i drift, säger Gunnar Laitamaa , arbetsledare på vatten och avloppsavdelningen vid Luleå kommun.
  Publicerat 2017-01-27
 • Foto: Susanne Lindholm

  Snöborgen har fällt ned bryggan för åk

  Fredag 26 januari var det premiär för årets upplaga av snöborgen på Södra Hamnplan. Efter drygt tre veckors arbete med uppbyggnaden är det dags för den av många efterlängtade öppningen. - Glöm inte ta med en hjälm, påminner Sara Svensson , chef på parkavdelningen vid Luleå kommun.
  Publicerat 2017-01-27
 • Minnesstund i Stadsparken

  Luleå kommun och ABF uppmärksammar Förintelsens minnesdag med ett arrangemang i Stadsparken. Den internationella kören sjunger, Moa Autio dansar och Maritha Meethz, kommunfullmäktiges ordförande och Eugenia Segerstedt från internationella kören, håller tal.
  Publicerat 2017-01-26
 • Brist på va senarelägger byggande i sörbyarna

  Luleå kommun väntar med att säga ja till byggande i sörbyarna eftersom det saknas en lösning för vatten och avlopp (va). Det föreslås kommunstyrelsens arbetsutskott i Luleå besluta när frågan kommer upp den 30 januari.
  Publicerat 2017-01-26
 • Fiskarstugor i Luleå skärgård, omkring 1930. Fotograf: Okänd

  Bilder från skärgården

  Vi behöver hjälp att identifiera bilder från Luleå skärgård. Vi tror att en del av dem är tagna omkring 1930.
  Publicerat 2017-01-26
 • Mötesplats för avlösning i Råneå

  På Forsbacka vård- och omsorgsboende i Råneå finns en mötesplats som erbjuder avlösning till dig som i hemmet vårdar en person som drabbats av kognitiv nedsättning eller demenssjukdom.
  Publicerat 2017-01-25
 • Arbetstiderna utökas på bygget av Tallkronanskolan

  Sedan sommaren 2016 pågår bygget av Tallkronanskolan. Planen är att skolan öppnas till höstterminen 2017. I veckan har ansvarige entreprenören, Peab, meddelat att de avser att arbeta skift stora delar av den kvarvarande byggtiden för att hinna klart i tid.
  Publicerat 2017-01-25
 • Gångtunnel på porsön

  Välkommen till trygghetsvandring på Porsön

  Den 1 februari ska en trygghetsvandring genomföras på Porsön utifrån de synpunkter som har kommit in i kommunens karttjänst. Välkommen att delta!

  Publicerat 2017-01-24
 • Vi söker dig som vill sommarjobba hos oss

  Sommaren närmar sig och vi söker undersköterskor, vårdbiträden, sjuksköterskor, handledare, personliga assistenter, stödassistenter, ledsagare och många fler. Är du en av dem som vill jobba hos oss?
  Publicerat 2017-01-24
 • Anna Alsborger, transaktionschef och Jonas Jalkander, regionchef Hemsö har undertecknat avtal med Yvonne Stålnacke, kommunalråd och Mikael Lekfalk, kommundirektör Luleå kommun.

  Ledande fastighetsbolag etablerar sig i Luleå

  Ett av landets största fastighetsbolag - Hemsö Fastighets AB - etablerar sig i Luleå. Det är resultatet av det avtal som idag undertecknats mellan Luleå kommun och Hemsö. Avtalet innebär att Hemsö dels köper ett antal samhällsfastigheter av kommunen, dels åtar sig att bygga ett nytt vård- och omsorgsboende på Kronan. Affären ger kommunens skattebetalare en kassaförstärkning på 106 miljoner kronor samtidigt som Hemsö bygger nytt till en kostnad av 270 miljoner kronor.
  Publicerat 2017-01-23
 • I helgen invigdes "Silverpaviljongen" på Gültzauudden av konstnären Tim Linhart och stadsbyggnadsnämndens ordförande Lenita Ericson .Foto: Susanne Lindholm

  Silverpaviljongen - Luleås nya installation

  Luleå stärker sin position som vinterstad med erbjudanden om aktiviteter för alla. Senast i tur står Silverpaviljongen på Gültzauudden som invigdes i helgen. Silverpaviljongen är tänkt att bli en ceremoniell plats för till exempel vigslar ute i det fria.
  Publicerat 2017-01-20
 • Drygt fyrahundratusen kronor till Hälsofrämjande skolutveckling

  Skolverket har beviljat Luleå gymnasieby 431 000 kronor till projektet Hälsofrämjande skolutveckling. Syftet med projektet är att minska skolfrånvaron och avhoppen samt öka elevernas måluppfyllelse.
  Publicerat 2017-01-19
 • Luleå från vattnet

  Biträdande kommundirektören tänker långsiktigt

  Anna Lindh Wikblad har fått uppdraget som biträdande kommundirektör och leder samtidigt kommundirektörens stab kvalitet & samhällsutveckling. Hon lyfter vikten av att näringslivsfrågorna har blivit en del av arbetet med strategisk samhällsutveckling.
  Publicerat 2017-01-19
 • Nu finns IT-strategi för skolan i Luleå för skolutveckling och lärande!

  Under 2016 har ett omfattande arbete pågått med att ta fram en IT-strategi för skolan i Luleå som pekar ut Luleå kommuns riktning och vision vad gäller skolans digitalisering.
  Publicerat 2017-01-19
 • Under vintern 2014/2015 grävdes den unika rödlistade växten barklöst sträfse upp vid Skurholmsfjärdens norra sida och flyttades ut på isen med förhoppningen om att växten vid islossningen skulle återetablera sig i sin nya miljö. Nu kommer den glädjande rapporten om att växten klarade flytten och mår bra på sin nya plats.

  Unik insats för rödlistad växt i Skurholmsfjärden

  I Luleå är glädjen stor då man lyckats rädda den unika rödlistade undervattensväxten barklöst sträfse i Skurholmsfjärden.- Vi lyckades bättre än förväntat, säger Mats Nordgren, i projekt Östra Länken om insatserna som gjorts för att flytta växten från arbetsområdet vid nya parkområdet.
  Publicerat 2017-01-19
 • Besök våra populära mötesplatser

  Är du senior, funktionsnedsatt eller anhörig? Kom till kommunens mötesplatser för en fika och en trevlig pratstund.
  Publicerat 2017-01-18
 • Ny biträdande kommundirektör i Luleå kommun

  Anna Lindh Wikblad blir ny biträdande kommundirektör och Jan Öström blir chef för kommunledningsförvaltningen. 
  Publicerat 2017-01-16
 • Malmporten, vänorter, kollektivavtal

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade idag 19 ärenden, bland annat beviljades medel för ett projekt som främjar att barn går eller cyklar till skolan samt hur arbetet med Luleå Hamns utbyggnad fortsätter.

  Publicerat 2017-01-16
 • Nu startar vårens anhörig- och torsdagscaféer

  Till kommunens anhörig- och torsdagscaféer är du som är senior eller anhörig välkommen på en fika och pratstund med andra.
  Publicerat 2017-01-13
 • Erik Enström

  Jubileet är över – Erik återvänder hem

  Världsarvets 20-årsjubileum är över. Projektledaren för jubileet, Erik Enström, sammanfattar det gånga året som händelserikt och roligt.
  – Det är inte utan lite vemod som jag avslutar projektet och tackar för mig.

  Publicerat 2017-01-13
 • dans

  Dans på Luleå Kulturskola

  Vill du dansa? Vill du använda din fantasi och skapa själv och tillsammans med andra i dans? Nu startar vi nya dansgrupper på Kulturskolan för årskurs 2-3 (8-9-åringar)
  Publicerat 2017-01-12
 • Tekniskt fel bakom felaktigt utskick för vattenförbrukning

  På grund av ett tekniskt systemfel har cirka 500 abonnenter fått felaktigt brevutskick för vattenavläsning för 2016. Det gäller fastigheter som har bytt ägare under förra året. Våra utskick har tyvärr felaktigt gått ut till de gamla ägarna av fastigheten.
  Publicerat 2017-01-12
 • luleå on ice

  Vill ni delta i årets upplaga av Luleå on ice?

  Luleå on ice söker föreningar, handlare och aktörer av olika slag som tillsammans med arrangören Luleå kommun vill upprepa förra årets publiksuccé. Evenemanget är förlagt till Södra hamnplan och på isen nedanför den 4 mars 2017.
  Publicerat 2017-01-12
 • Snöborgen gör entré

  Nu har arbetet med snöborgen på Södra Hamnplan i Luleå tagit fart. Inledningsvis fylls planen med 1000 kubik snö som sedan används i skapandet av borgen. - Nu är vi igång och beräknar att vara klara i slutet av januari, säger Leif Holmström, på parkavdelningen vid Luleå kommun
  Publicerat 2017-01-11
 • Deltagare svenskakurs Luleå kommun

  Kommunanställda får intensivkurs i svenska

  Flera av Luleå kommuns anställda med invandrarbakgrund har svårt med det svenska språket. Därför anordnar nu kommunen på försök en intensivkurs i svenska. Idag var första träffen och de 14 deltagarna från fyra olika förvaltningar ser fram emot utbildningen.
  Publicerat 2017-01-11
 • Fredrik Hansson, vice ordförande socialnämnden, Niklas Nordström, kommunalråd, Carina Sammeli, ordförande barn- och utbildningsnämnden, Margaretha Hansén, chef Munkebergs förskola, Krister Johansson och Inez Thomasson Olofsson från Kommunal i Luleå samt kommundirektör Mikael Lekfalk är glada för satsningen på ytterkläder.

  Luleå kommun satsar på arbetskläder till personal inom barnomsorg och socialtjänsten

  Luleå kommun strävar efter likvärdiga förhållanden för både män och kvinnor på arbetsplatsen. Därför satsar kommunen fem miljoner kronor i år för ytterkläder inom socialförvaltningen samt barn- och utbildningsförvaltningen.
  Publicerat 2017-01-11
 • Robertsviks ångsåg på 1940-talet.

  Sågverk en vanlig syn vid kusten

  Från mitten av 1800-talet och framåt blev ångsågar en vanlig syn vid kusterna kring Luleå. Det blev då kommersiellt gångbart att driva sågverk med ånga och gjorde sågverken oberoende av vattenkraften.
  Publicerat 2017-01-11
 • Regeringens Tillitsdelegation besöker Luleå

  Tillitsdelegationen besöker Luleå onsdag den 11 januari. Delegationen besöker bland annat kommunens öppenvård och sektionen för barn och unga.
  – Jag hoppas att besöket i Luleå ska ge viktiga synpunkter för vårt fortsatta arbete, säger Laura Hartman, ordförande i Tillitsdelegationen.

  Publicerat 2017-01-10
 • Va-arbete efter Hertsövägen

  Gamla vattenledningar förnyas och ges en bättre dimension efter Hertsövägen och ned förbi brandövningsfältet på Gräsörsvägen.
  Publicerat 2017-01-10
 • Karta över Porsön

  Planerad trygghetsvandring på Porsön

  En trygghetsvandring ska göras på Porsön den 1 februari. Redan nu kan du markera på en karta vilka platser på Porsön du upplever som trygga eller otrygga.

  Publicerat 2017-01-09
 • Folkhälsomedel till samverkansprojekt som främjar skolnärvaro och goda resultat för alla barn

  Barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå kommun har, tillsammans med socialförvaltningen, av kommunstyrelsen beviljats 2 806 000 kronor för ett treårigt projekt, som handlar om samverkan kring barn och unga. Syftet med projektet, Samverkan i praktiken , är att tidigt fånga upp signaler från barn och unga som riskerar framtida skolproblem. Målgruppen är elever från förskoleklass till årskurs 7.
  Publicerat 2017-01-03
 • "Vi håller en hand och får de äldre att skratta"

  Johanna Töyrä Jacobsson är 24 år och undersköterska vid Bergvikens vård- och omsorgsboende. Här skriver hon med egna ord om sitt viktiga arbete som hon och hennes kollegor utför för våra äldre varje dag, dygnet runt. 
  Publicerat 2017-01-03
 • Patientvården säkras genom bättre rutiner

  Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har avslutat två ärenden där socialförvaltningen och Luleå kommun varit vårdgivare. Bedömningen är att kommunen har satt in bra åtgärder för att säkra patientvården.
  Publicerat 2016-12-30
 • Följ vård- och omsorgsboenden på Instagram

  Nu kan du följa kommunens vård- och omsorgsboenden på Instagram. 
  Publicerat 2016-12-28
 • Medborgardialog genomförd på Porsön

  Det var omkring 50 personer på plats, kreativiteten och engagemanget var stort. Medborgardialogen som genomfördes med syfte att få höra vad de boende på Porsön hade för åsikter och idéer om hur vi tillsammans kan utveckla Porsön.
  Publicerat 2016-12-22
 • Kommundirektören skickar en halsbrytande god jul-hälsning till Luleåborna

  Mikael Lekfalk, kommundirektör i Luleå kommun, sparar inte på krutet när han skickar en julhälsning till Luleåborna. Han har utmanat sig själv i den populära sporten roller derby.
  – Det var nog det hårdaste jag gjort i hela mitt liv men det var det värt. Man måste våga bjuda på sig själv, säger han.

  Publicerat 2016-12-22
 • Luleå kommun lånar av Nordiska investeringsbanken för investeringar i grön tillväxt, bland annat utbyggnaden av vattenverket i Gäddvik. Foto: Per Pettersson

  Gröna och goda villkor för Luleås möjlighet att låna

  Luleå kommun har tecknat ett avtal med Nordiska investeringsbanken som innebär att kommunen kommer att kunna låna pengar till goda villkor för sina investeringar. – Det här minskar skattebetalarnas kostnader samtidigt som det är roligt att se att kommunens satsningar på grön tillväxt lockar nya aktörer att investera här, säger kommundirektör Mikael Lekfalk.
  Publicerat 2016-12-22
 • Malmudden på 1960-talet.

  Julkalender om Luleås historia

  Nu kan du se bilder från det historiska bildarkivet på Norrbottens-Kurirens hemsida under rubriken Luleåkalendern.
  Publicerat 2016-12-21
 • Stort intresse för sista tomterna på Hällbacken

  Sista dag för inlämning av intresseanmälan till de 60 tillgängliga tomterna på etapp 5 har nu passerat och intresset har varit stort. Fördelning av tomterna kommer att ske efter jul- och nyårshelgerna. Du som blir tilldelad en tomt får erbjudande via epost.
  Publicerat 2016-12-20
 • Klöverträsk

  Årets by och Lena Turesson hyllades

  En tidigare världsmästare tilldelades på måndagen Luleå kommuns ungdomsledarstipendium. Samtidigt utsågs Klöverträsk till Årets by 2017.
  Publicerat 2016-12-19
 • Jan Öström

  Jan Öström blir tf chef på kommunledningsförvaltningen

  Ekonomichef Jan Öström kommer att gå in som tillförordnad chef för kommunledningsförvaltningen från och med den 22 december.
  Publicerat 2016-12-19
 • Ny valkrets, samverkan, personalparkeringar

  Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade idag 24 ärenden, bland annat en ny valkretsindelning, ett samverkansprojekt och personalparkeringar.

  Publicerat 2016-12-19
 • Ny webbsida för grävarbeten

  Nu introduceras Luleå kommun i ledningskollen.se, ett smidigt webbverktyg för att ta reda på hur det ser ut under marken där du tänkt gräva. Till exempel kan du få reda på om det finns infrastruktur - tele, el, vatten & avlopp - i marken i det aktuella grävområdet.
  Publicerat 2016-12-19
 • Artikel i DN om framtidstro i Luleå

  En tre sidor lång artikel i Dagens Nyheter berättar historien om hur Facebooks etablering i Luleå har fått framtidstron att spira och hur Luleås tillväxtarbete har utvecklats.
  Publicerat 2016-12-15
 • Utökade öppettider på återvinningscentralerna

  Från 1 januari 2017 utökar Renhållningen öppettiderna för återvinningscentralerna. Det för att ge kunderna god service och för att skapa bättre förutsättningar för en ökad återvinning.
  Publicerat 2016-12-15
 • Sifo ger tydligt besked:
  Skolans utveckling är viktig för ett attraktivt Luleå

  Nu har Luleåborna fått säga sitt om arbetet med framtidens skola via en Sifo-undersökning.Karina Pettersson-Hedman, skolchef, Luleå kommun: – Det är tydligt att syftet inte nått ut, vi gör inte detta för att spara pengar, vi gör det för att säkerställa att vi kan ge alla barn en bra utbildning.
  Publicerat 2016-12-15
 • Luleå kommun deltar i Hållbarhetsindex

  Idag släpper Svenskt vatten sin rapport Hållbarhetsindex där tempen tas på vatten- och avloppsverksamheter runt om i Sverige. Luleå kommun har för första gången deltagit fullt ut i mätningen.
  Publicerat 2016-12-15
 • Anders är ny rekryterare av familjehem

  Anders Henriksson har haft eget familjehem i 27 år och varit extrapappa till många barn och ungdomar.
  – Jag har fortfarande kontakt med alla barnen som varit placerade hos oss och det känns gott i hjärtat, säger han.

  Publicerat 2016-12-14
 • Dialogmöte om Porsön

  Hur tycker du att Porsön ska bli en attraktivare stadsdel? Vi vill veta vad du tycker. Varmt välkommen till ett dialogmöte torsdag den 15 december.
  Publicerat 2016-12-14
 • Julblåss

  Julblåss!

  Kulturskolans blåsorkestrar har julkonsert med en massa fin musik och kanske ett litet drama också, torsdag den 15 december 19.00 för allmänheten. Det blir även skolkonserter under dagen!

  Publicerat 2016-12-13
 • Rådig insats 2016

  Luleåbor uppmärksammades för rådiga insatser

  Idag delade räddningstjänsten ut utmärkelsen Rådig insats till sex personer som under året har visat mod och rådighet och räddat liv.
  Publicerat 2016-12-13
 • Julklappstips - fotokalender med motiv från världsarvet Gammelstads kyrkstad

  Nu finns en kalender med tretton utvalda bilder från världsarvets fototävling till försäljning. Tävlingen har pågått under hela året som en del i världsarvet Gammelstads kyrkstads 20-årsjubiléum.
  Publicerat 2016-12-13
 • Luleås budget på två minuter

  Vad kommunen satsar på står i budgeten för de närmaste åren. Vad behöver du veta om det? Exempelvis att Luleå växer, behöver bygga skolor och äldreboende och med det följer växtvärk. Kolla gärna filmen som förklarar budgeten på ett enklare sätt.
  Publicerat 2016-12-12
 • Peter Rydström vann fototävlingen

  Under 2016 har allmänheten kunnat delta i en fototävling med teman utifrån världsarvet Gammelstads kyrkstad. Segrare blev Peter Rydström. Förutom den fina vinnarbilden har tolv andra foton valts ut att ingå i en kalender för nästa år. Bilderna kan även beskådas på Biblioteket i Gammelstad t o m 31 december och på www.lulea.se/gammelstad
  Publicerat 2016-12-12
 • Kärleken segrade - Luleå kommun backar om Nyårsfirande i Södra hamn

  Det sena beskedet om byte av plats för nyårsfyrverkerierna i Luleå gör att Luleå kommun backar från beslutet att vara på Södra Hamnplan i år, i stället som tidigare hålla till vid Norra hamn.

  Publicerat 2016-12-09
 • 140 000 pärlor till kulturförvaltningen

  Elever vid Mariebergsskolan och Öhemsskolan åk f-3 har skapat två vackra konstverk med världsarvsmotiv. Bilderna består av pärlplattor som sammanfogats till två stora bilder. Det har gått åt 140 000 pärlor och en hel del arbete. Verken är en present från eleverna till kulturförvaltningen på världsarvet Gammelstads jubileumsdag.
  Publicerat 2016-12-09
 • Miljö- och byggnadsförvaltningen har begränsat öppethållande den 9 december

  Vår expedition på våning 7, som normalt svarar på telefonsamtal, är stängd mellan 11.30 och resten av dagen den 9 december. Resten av miljö- och byggnadsförvaltningen är också stängd, fast då mellan 11.30 och 14.30.
  Publicerat 2016-12-08
 • Fakta om kommunens kostnader för fortbildning, möten, konferenser och representation

  Här redovisar vi fakta om Luleå kommuns samlade kostnader för fortbildning, möten, konferenser och representation under 2015. Nedanstående sammanställning är en kommentar till Aftonbladets sammanställning av landets kommuner och myndigheter. Den totala personalrepresentationen uppgår till 428 kronor per anställd och år.
  Publicerat 2016-12-08
 • Grattis Nederluleå kyrkstugeägarförening, Årets nyckelbärare 2016

  Vid Jubileumsceremonin i Gammelstads kyrka på onsdagen utnämndes Årets nyckelbärare. Det blev Nederluleå kyrkstugeägarförening. Nyckel och diplom delades ut av landshövding Sven-Erik Österberg och de representanter från föreningen som mottog priset var Ann-Louise Naarinen Selberg och Jan Bramberg.
  Publicerat 2016-12-08
 • Premiär för Södra Vinterstrand

  Värmande eldar, julmusik, marknad och kaféverksamhet. Nu på lördag är det premiär för Södra Vinterstrand, ett vinterlandskap mitt i centrala Luleå.
  Publicerat 2016-12-08
 • Årets nyårsfirande i Södra hamn

  För er som tidigare valt att fira nyår på plats i Luleå centrum kan det vara bra att veta att platsen för firandet från och med i år byter från Norra Hamn till Södra Hamnplan. Anledningarna är bland annat isens tjocklek och trafiksäkerheten.
  Publicerat 2016-12-07
 • Intresserad av Luleås lokalhistoria?

  Nu kan du köpa stadsarkivets årsbok 2016-2017. Boken är inbunden och kostar 130 kronor - en perfekt julkapp!
  Publicerat 2016-12-07
 • Verklighetslabb på Bergviken

  Luleå kommun och Centrumbildningen för Innovation och eHälsa, EIC, har fått medel till en förstudie av Vinnova för framtidens vård- och omsorgsboende. I ett verklighetslabb, living lab, ska nya tekniska produkter och tjänster testas i en verklig miljö med ett tiotal fasta boenden och personal dygne