Rätt namn på det du serverar

Det är förbjudet att uppge felaktiga namn på varor eller att ha falska påståenden om mat, som att den är ekologisk, att den kommer från ett speciellt land om den inte gör det. I restauranger och pizzerior är det vanligt att man serverar maträtter med råvaror som är av den lite dyrare sorten. När det finns en dyr vara, så finns det ofta också billigare varor som påminner om den dyrare varan. Man får då inte använda den billigare varan och i menyer uppge den dyrare varans namn.

Märkningen "Skyddad ursprungsbeteckning" finns bland annat på varor som parmaskinka, fetaost, parmesanost, Kalix löjrom, vilket innebär t ex;
- att om du i din meny uppger att du har parmaskinka så måste du servera parmaskinka dvs Prosciutto di Parma och inte någon annan skinka. Om du serverar något som är "parmalindat" så ska det vara parmaskinka som maten lindats med.
- Samma sak gäller med fetaost. Om du använder apetina eller salladsost så får du inte skriva fetaost på menyn.
- Parmesanost måste vara Parmigiano Reggiano.
 
Om du serverar krabba så ska det vara krabba och inte crabfish eller crabsticks.
 
Serverar du sjötunga så ska det vetenskapliga namnet på fisken vara Solea solea.
 
Om du skriver ut på menyn att du serverar oxfilé så måste det vara oxfilé.
 
Står det lövbiff i menyn som är gjord på malet eller sammansatt kött så är inte det tillåtet. En lövbiff ska vara en tunn hel köttskiva.
 
Om det står renstek på menyn så måste du servera renstek och inte t ex renskav eller hjortskav.
 
Skinka ska bestå av lårmuskulatur från gris. Övriga ingredienser som ingår är kryddor, vatten och ev tillsatser. Många köttprodukter som utges för att vara skinka kan innehålla potatisstärkelse, soja, selleri och andra ingredienser som gör att varan inte kan räknas som en skinka, t ex är pizzaskinka ett exempel på en sådan produkt. Soja och selleri är även allergener. 
 
Biff är en styckningsdetalj från ryggkotan på nötdjur. Används annan köttdetalj kan det helt enkelt kallas t ex nötkött.

Tre olika skyddade beteckningar

Skyddad ursprungsbeteckning

Produktion, bearbetning och beredning av produkten måste ske inom ett avgränsat område. Detta gäller för t ex parmesanost (Parmigiano Reggiano, parmaskinka (Prosciutto di Parma) samt Kalix löjrom.

Skyddad geografisk beteckning

Antingen produktion, bearbetning eller beredning sker inom det geografiska området. Råvarorna kan komma från annan plats. T ex ostarna Svecia och Gruyere.

Garanterad traditionell specialitet

Det är enbart själva receptet som är skyddat. T ex mozzarella, hushållsost, serranoskinka och falukorv.

Sidan uppdaterades den 3 januari 2023