Penélope Valencia och Yaman Ismael var två av de 15 deltagarna på Nyföretagarcentrum Nords starta eget-kurs på lättsvenska. Här med kursledarna Camilla Sehlin och Åsa Johansson (till höger i bild). Foto: Tomas Bergman

Penélope Valencia och Yaman Ismael var två av de 15 deltagarna på Nyföretagarcentrum Nords starta eget-kurs på lättsvenska. Här med kursledarna Camilla Sehlin och Åsa Johansson (till höger i bild). Foto: Tomas Bergman

Fler vill starta eget

Statistik från Nyföretagarbarometern visar att allt fler företag startas i Luleå kommun. Under 2015 registrerades 390 nya företag, i fjol var motsvarande siffra 458 och under första halvan av 2017 hela 260 stycken. För den som vill förverkliga sin dröm om ett eget företag finns bra hjälp att få.

Nyföretagarcentrum Nord är en av flera organisationer som erbjuder kostnadsfri rådgivning för den som funderar på eller nyss har startat eget företag i Luleå. Deras rådgivare hjälper och stöttar med att bolla affärsidéer och de ger råd kring budget, bokföring, marknadsföring, skatteregler och andra frågor som är kopplade till företagande. Den som vill kan få rådgivning individuellt eller i grupp. Nyföretagarcentrum Nord erbjuder även starta eget-kurser med liknande innehåll till blivande eller nya företagare.

– Sedan vi startade för drygt två år sedan har vi hjälpt till att starta närmare 200 företag, säger Camilla Sehlin, verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum Nord.

Kurs på lätt svenska

I år erbjöd Nyföretagarcentrum Nord även en starta eget-kurs på lätt svenska.

– Fler kontaktar oss för rådgivning och av dessa har en ökad andel utländsk bakgrund. Vi vill bidra till att integrera och ta tillvara på kompetensen hos dessa människor. Kursen är ett sätt för oss att möta de förändrade behoven som vi ser i samhället,berättar Camilla Sehlin.

Under sex eftermiddagar i oktober höll Nyföretagacentrum Nord sin första kurs på lätt svenska. Förutom arbete med affärsidéer, budget och marknadsföring innehöll kursen även nyttig information om samhället, kulturskillnader och skatteregler.

Kursen var fullbokad, 15 deltagare med lika många företagsidéer medverkade. Tillsammans representerade de nio nationaliteter och fyra olika världsdelar. Och responsen efter kursen har varit god.

– Våra utvärderingar visar att de är jättenöjda. Förutom att kursdeltagarna fått förbereda sig för livet som företagare så har de tillsammans skapat ett eget nätverk. Det är en viktig del i integrationen, säger Camilla Sehlin. Nyföretagarcentrum Nord är en ideell förening där verksamheten finansieras av Luleå kommun i kombination med samarbetspartners från näringslivet.

Alla aktiviteter och rådgivningar är kostnadsfria.

Fler som ger stöd och rådgivning

ALMI Nord

För entreprenörer med utländsk bakgrund

Arctic Business Incubator (ABI)

Rådgivning till kunskapsintensiva företag

Coompanion Nord

Rådgivning kooperativt företagande

Go Business

Rådgivning för företag inom tjänstesektorn

Yaman Ismael, 27 år.

Yaman Ismael, 27 år.

Drömmen om en hästgård

Yaman Ismael kom till Sverige från Syrien 2014, året efter fick han uppehållstillstånd och sedan dess har han bland annat hunnit läsa svenska, göra praktik, ta lastbilskörkort och arbeta på Rånebygdens ridklubb. Han har lång erfarenhet av att jobba med hästar i sitt hemland och vill ta med det till Luleå och Norrbotten.

Varför går du denna utbildning?

– Jag vill ta chansen att göra något för mig. Min dröm – mitt slutmål är att driva en hästgård där jag tränar hästar, köper och säljer hästar, håller i utbildningar med mera. Som ett steg på vägen vill jag starta ett företag där jag jobbar med hästtransporter. Den här utbildningen kan lära mig hur jag tar mig närmare min dröm.

Varför vill du starta eget företag?

– Är man bra på en sak så behöver man inte göra det gratis. Jag är bra på hästar, jag har jobbat med hästar hela mitt liv och nu vill jag göra något här, något som är bra för Norrbotten och Luleå. Jag behöver inte bli rik, men jag vill jobba med det jag älskar.

Stina Östman