Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Från handelsbod till kreativt hus

Projektledarna Ulrica Magnusson och Annie Arnqvist gläds över fräscha lokaler i historisk anda. Foto: Susanne Lindholm

Projektledarna Ulrica Magnusson och Annie Arnqvist gläds över fräscha lokaler i historisk anda. Foto: Susanne Lindholm

Bergströmska gården, det fina gula trähuset vid Stadsparken, är ett av Luleås äldsta hus. Förr handlade man där med tjära, spannmål och renskinn, senare med mode. Efter en omfattande renovering är gården nu en kreativ mötesplats.

Entrédörren från Rådstugatan 7 är lite tung att öppna. Men väl inne möts vi av en ljus och öppen atmosfär. Vid de stora skyltfönstren mot gatan står två bekväma, turkosa soffor. Vi träffar projektledaren Annie Arnqvist och koordinator Ulrica Magnusson. De ingår i gruppen som driver projektet Creative Nodes Fusion i huset. Projektägare är Luleå Näringsliv och målet är att skapa affärer, tillväxt och innovationer.

– Projektet har som övergripande syfte att stärka kreativa och kulturella näringar i samverkan med informations- och kommunikationsteknologi. Rent praktisk betyder det att efter tre år ska tio till femton nya tjänster eller produkter ha skapats, förklarar Annie Arnqvist.

Skapande i olika branscher

Inom kreativa och kulturella näringar samlas skapande företag och människor från ett dussintal olika branscher som bland annat media, arkitektur, design och dans. Här i Creative Park får de möjlighet att träffas och gemensamt ta fram nya produkter och tjänster.

– Det ska flöda med människor här inne. Man ska kunna sätta sig ner, utbyta tankar och nätverka, säger Ulrica Magnusson från Luleå Näringsliv. 

Creative Talks (kreativa samtal) samlar entreprenörer och visionärer för att utbyta idéer och lära av varandra.  Foto: Susanne Lindholm

Creative Talks (kreativa samtal) samlar entreprenörer och visionärer för att utbyta idéer och lära av varandra. Foto: Susanne Lindholm

Flexibla kontor

På bottenvåningen finns flexibla arbetsplatser och öppna ytor för spontana möten. De flexibla arbetsplatserna går att hyra på olika tidslängd. I källaren finns ett större sammanträdesrum att hyra.

På övre våningen, där familjen Bergström bodde en gång, huserar nu de första fasta hyresgästerna. En är klädföretaget Gneis som designar och producerar fritidskläder.

Dessutom finns i huset bland annat ett resurscentrum för litteratur och ett för konst som drivs av landstinget. Till hösten blir också restaurangen på innergården klar som ger ännu bättre förutsättningar för möten.

– Vår förhoppning är kort och gott att Creative Park ska bidra till att lyfta Norrbottens kulturella och kreativa näringar, avslutar Annie och Ulrica.

Katja Güth Laitila