Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Niklas Nordström var en av dem som presenterade Luleå för besökarna.

Niklas Nordström var en av dem som presenterade Luleå för besökarna.

Kulturhelg imponerade på gästerna

I helgen har några av landets främsta kulturentreprenörer besökt Luleå. De bjöds på ett brett program av kultur, möten och samtal.

Agneta Villman, Maximteatern.

Agneta Villman, vd Maximteatern.

– Helgen har varit helt fantastisk. Det känns att det finns en väldig kraft i Luleå och en positiv framåtanda. Jag har haft känslan att jag vill flytta till Luleå några gånger under helgen och det är väldigt positivt, säger Agneta Villman, vd Maximteatern.

Syftet med helgen var att visa upp möjligheterna som finns i Luleå när det kommer till kultur och evenemang och att stimulera till samarbete mellan aktörer i Stockholm och Luleå.

– Vi kommer att samarbeta med Luleå, det finns redan färdiga idéer och en god intention. Jag tror att det kommer att ske ganska snart, kanske omkring våren 2016. I ett första skede kommer det att röra sig om att få upp befintliga produktioner med namnkunniga personer som inte har varit i Luleå tidigare, säger Agneta Villman, vd Maximteatern.

En av helgens deltagare var Olle Wästberg som tidigare arbetat som chef för Svenska Institutet där han ansvarat för Sveriges platsmarknadsföring och det svenska varumärket.

– Kulturen är en väldigt central del i ett lands eller en stads attraktivitet. Kultur förenar människor och den har stärkts under senare år då kulturen blivit så tillgänglig genom internet.

Olle Wästberg har varit i Luleå flera gånger, men det är första gången som han får en bred presentation av Luleås olika kulturformer. Det som lockade honom till Luleå denna helg var framför allt erbjudandet om att få se Tolvskillingsoperan på Norrbottensteatern.

– Luleå är en stad som tar stora steg mot en omvandling. Jag tycker att man driver på den omvandlingen på ett intelligent sätt, säger Olle Wästberg.

Totalt var det omkring 15 aktörer från Stockholm och 25 aktörer från Luleå som deltog under helgen.

– Deltagarna är människor med fullbokade kalendrar och de har vikt en helg åt att komma till Luleå för att ta del av vad som händer här. Det är vi såklart mycket tacksamma över och samtidigt är det ett tecken på att det finns ett intresse för det som händer i Luleå just nu, säger Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå.