Livsmedelsföretag definieras som: varje företag som med eller utan vinstsyfte bedriver någon form av de verksamheter som hänger samman med alla stadier i produktions-, bearbetnings- och distributionskedjan av livsmedel.
Krav på godkännande av verksamheter ersattes av krav på registrering från den 1 december 2009
Från den första december 2009 så registreras istället för att godkännas så gott som alla livsmedelsverksamheter (utom t ex styckanläggningar, slakterier och mejerier). Det gör att det kan att gå snabbare för dig som företagare att komma igång. Två veckor efter att du gjort din anmälan får du starta din verksamhet om inte stadsbyggnadsförvaltningen avdelning miljö och bygg meddelat något annat innan dess.
Företagets ansvar att se till att verksamheten uppfyller alla krav
I och med att stadsbyggnadsförvaltningen avdelning miljö och bygg inte längre behöver granska ansökningar om godkännande så får vi mer tid över för kontroll. Vid det första besöket efter anmälan kommer vi att kontrollera hur anläggningen ser ut, hur den är inredd, hur flödet är i lokalen och företagets egenkontrollprogram. Vi kan vid det besöket komma att ställa krav på livsmedelsföretagaren att åtgärda de brister som vi ser.
I fall där det ser riktigt illa ut kan vi komma att förbjuda verksamheten i lokalen eller begränsa verksamheten. Genom den här ändringen är tanken att det ska vara tydligare att det är företagen själva som ansvarar för att verksamheten uppfyller alla krav. Stadsbyggnadsförvaltningen avdelning miljö och bygg ska också i fortsättningen underlätta för företagen genom att ge råd och information.
Undantag från krav på anmälan eller godkännande
Det finns dock vissa undantag från krav på anmälan eller godkännande. Främst gäller det verksamheter som enbart bedrivs tillfälligt eller då det inte är fråga om någon mer organiserad verksamhet. Det kan du läsa om längre ner under rubriken "Vad du får göra utan registrering eller godkännande".
Starta nytt eller ta över ett livsmedelsföretag
För att starta ny eller ta över en verksamhet som hanterar eller säljer livsmedel i någon form eller i något led krävs antingen att företaget är registrerat eller godkänt av miljö- och byggnadsnämnden.
Du får starta tidigast två veckor efter att du lämnat din anmälan om registrering till miljö- och byggnadsnämnden om inte du får ett annat meddelande från miljö- och byggnadsnämnden.
För dig som har en animalisk anläggning som en styckanläggning eller ett mejeri gäller att du inte får starta förrän du har fått ditt godkännande.
Regler för livsmedelssäkerhet och hygien är samma för en verksamhet som registreras och för en som har ett godkännande.
Vad händer om jag startar utan att ha registrerat livsmedelsanläggningen?
Om du startar en ny eller tar över en livsmedelsverksamhet, utan att ha registrerat verksamheten så bryter du mot livsmedelslagen. Det innebär att din verksamhet kan förbjudas. Du kan dessutom bli åtalad.
Vad händer om jag startar utan att ha fått ett godkännande?
Om du startar en ny eller tar över en livsmedelsverksamhet, bygger om eller förändrar sortimentet utan att ha fått verksamheten godkänd bryter du mot krav i livsmedelslagstiftningen. Det innebär att din verksamhet kan förbjudas. Du kan dessutom bli åtalad.
Egenkontroll
Ett av kraven som ställs gäller företagets egenkontroll. Ditt företag skall följa något som kallas "God hygienpraxis" (GHP), det är ett antal grundläggande rutiner som all livsmedelshantering ska uppfylla, och sedan behöver du ett system för egenkontroll som bygger på principerna för HACCP.
Ansvaret för att göra ett system för egenkontroll som bygger på HACCP ligger helt och hållet på företaget.
Klicka på egenkontroll till höger för att läsa mer om det ämnet.
Mer om godkännande/registrering
Läs gärna broschyren "Att starta livsmedelsverksamhet
Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster." och livsmedelsverkets sida om att starta livsmedelsföretag
Länk till annan webbplats..
Anmälan om registrering och ansökan om tillstånd
Använd vår självservice
Länk till annan webbplats. för att anmäla din verksamhet.
Vad du får göra utan registrering eller godkännande
Om någon som inte redan är livsmedelsföretagare vill sälja eller servera livsmedel går det i vissa fall att göra utan registrering eller godkännande från miljö- och byggnadsnämnden. Det rör sig om verksamheter som bara sker vid några tillfällen per år.