Enligt 3 kap. 6 § förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor ska kommunen upprätta en plan för räddningsinsatser för sådan verksamhet som omfattas av kravet på säkerhetsrapport enligt 10 § lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.
Målet med planen är att avgränsa och ingripa mot olyckor så att följderna minimeras och de skador som orsakas på människor, miljö och egendom begränsas. Nödvändiga åtgärder ska vidtas för att skydda människor och miljö från följderna av allvarliga olyckshändelser. Information ska lämnas till allmänheten och andra berörda organ och myndigheter i området. Även åtgärder för att återställa och sanera miljön efter en allvarlig olycka ska vidtas.
St1 Sverige AB bedriver depåverksamhet i Uddebohamnen, beläget i sydöstra delen av Luleå cirka 7 km från centrum. Depåområdet består av 57 cisterner vilka har en total lagringskapacitet på cirka 218 553 m3, där de största mängderna utgörs av bensin, diesel, flygfotogen, eldningsoljor och etanol. Verksamheten tar emot och lagrar oljeprodukter som sedan distribueras vidare. Produkterna levereras med tankfartyg och leds via rörsystem till cisterner för lagring. Utlastning för distribution sker till tankbil.
Räddningstjänsten i Luleå har särskilda insatsplaner för St1 Sverige AB:s depå. I insatsplanerna beskrivs bland annat hur räddningstjänsten ska agera vid brand, explosion eller utsläpp av farliga ämnen. Räddningstjänsten övar enligt denna plan minst vart tredje år.
Följande olycksscenarion bedöms vara mest troliga för St1 Sverige AB:s depå:
- Överspolning eller fel vid utlastning
- Läckage i slangar vid utlastning
- Utsläpp vid lossning från tankfartyg
- Rörläckage i ventiler
- Cisternläckage
- Sammanstötning mellan tankfartyg eller kollision mellan tankbilar
Petroleumprodukterna som hanteras är både brandfarliga och miljöskadliga. Den största konsekvensen som bedöms bli följden av olyckscenarierna är att personal, omgivning och tredje man skadas på grund av brand som skulle uppkomma och orsaka kraftig rökutveckling samt hög strålningsvärme. Miljöskador kan uppkomma på mark och i vatten som en följd av utrinnande petroleumprodukter och förorenat släckvatten.
Vid ett larm på St1 Sverige AB:s depå larmas både företagets egen säkerhetsorganisation och den kommunala räddningstjänsten.
Angränsande kommuner kan även bistå med räddningsstyrkor. Luleå räddningstjänst har beredskap dygnet runt årets alla dagar för att påbörja en räddningsinsats.
Räddningsinsatsen samordnas av räddningsledare, polisinsatschef, sjukvårdsansvarig och representanter från St1 Sveriges AB:s depå. Vid behov kan även andra organisationer medverka i räddningsinsatsen.
Om det inträffar en allvarlig kemikalieolycka informeras allmänheten i första hand genom radio och TV. Då sänds ett ”Viktigt meddelande till allmänheten” med information om vad som har hänt och vad man ska göra. Information läggs även ut på kommunens hemsida. I Luleå finns tyfoner (mistlurar) som kan användas för att varna allmänheten. Dessa startas om större fara föreligger och då uppmanas allmänheten att stanna inomhus, stänga dörrar och fönster, slå av ventiler och lyssna på radio för fortsatt information.
Olyckorna bedöms inte medföra konsekvenser där annan stat berörs. Rapportering till myndighet i annan stat sker via TiB (tjänsteman i beredskap) på Myndigheten för samhällskydd och beredskap.
För vidare information kontakta Luleå räddningstjänst (0920-45 30 00) eller St1 Sverige AB (08-555 489 60).