Foto: Peter Knutson, Copyright Kungl. Hovstaterna

Jubileumsceremoni 26 september

Söndagen den 26 september arrangerades en jubileumsceremoni på Stadsparkens nya scen. Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia deltog för att fira Luleå 400 år.

Här kan du se hela jubileumsceremonin. Länk till annan webbplats.

Det blev en timme med sång, musik, dans och tal.

Kung Carl XVI Gustaf, landshövding Lotta Finstorp och kommunalråd Carina Sammeli höll tal. Kungaparet planterade även ett träd i Stadsparken till minne av 400-årsjubileet.

Uppträdde på scenen gjorde bland andra sångerskan Britta Bergström, artisten Josef Love med sitt band och Kulturskolans orkester Blåsningen med en specialskriven 400-årsfanfar. Dansinitiativet framförde delar av en dansföreställning som tagits fram i samarbete mellan jubileumsstäderna Luleå, Piteå, Borås och Göteborg samt Norrbottens museum. Se program nedan.

Begränsat antal besökare

På grund av restriktionerna spärrades Stadsparken av och antalet besökare begränsades. Kostnadsfria biljetter bokades via Kulturens hus biljettkassa.

Program

13.30 Entrén till Stadsparken öppnas

14.30 Kungaparets transport anländer till Stadsparken

Inledning med konferencier Eva Sundgren. Kungssången med Britta Bergström, Eva Plumppu och Jonas Wassermann ackompanjerade av Kulturskolans orkester Blåsningen.

14.40 Tal landshövding Lotta Finstorp

14.45 Dansinitiativet visar delar av dansföreställningen ”Dialekten”. Föreställningen har tagits fram i samarbete mellan jubileumsstäderna Luleå, Piteå, Borås och Göteborg samt Norrbottens museum.

14.55 Tal Kung Carl XVI Gustaf

15.00 Kungaparet planterar ett träd intill scenen i Stadsparken till minne av 400-årsjubileet. Specialskriven 400-årsfanfar och musik av Kulturskolans orkester Blåsningen.

15.15 Tal kommunalråd Carina Sammel samt utdelning av present till Kungaparet

15.25 Artisten Josef Love tillsammans med sitt band

15.30 Avslutning

15.35 Kungaparets transport lämnar Stadsparken

Biljettinformation

  • 150 sittplatser
  • 12 rullstolsplatser inkl. en ledsagare för varje plats (ståplats)
  • 326 ståplatser

Totalt 500 biljetter.

Biljetterna bokas via Kulturens hus biljettkassa, antingen på plats i Kulturens hus (entréplan) eller via telefon: 0920-45 59 00.

OBS! Biljetterna släpps fredag 17 september klockan 10.00.
Max 2 st biljetter per person.
Biljetterna är kostnadsfria.

Biljetter som bokas via telefon hämtas ut i Kulturens hus biljettkassa. Bokade biljetter som inte är uthämtade finns tillgängliga från och med fredag 24 september kl 12 på plats i Kulturens hus biljettkassa.

Ingångar

Entrén till Stadsparken öppnar klockan 13.30.

Ingång sitt- och ståplatser: Från Storgatan, framför Stadshotellet. Stora ingången stängs klockan 14.30.

De med sittplatsbiljett fortsätter till ingången till sittplatsområdet framför scenen. Ingången till sittplatsområdet stängs klockan 14.15.

Ingång rullstolsplatser: Från Rådhustorget, intill scenen. Ingången stängs klockan 14.15.

OBS! Gatan Rådhustorget är avstängd under söndagen. Grindarna i korsningen Rådhustorget/Kyrkogatan kan öppnas om det finns behov av framkörning med bil (gäller de som har biljett för rullstolsplats). Parkering är dock inte tillåten på gatan.
Efter klockan 14.10 går det inte att köra fram med bil.

Vad gäller för sitt- och ståplatser?

Sittplatserna finns i området framför scenen. Området är avspärrat och för att komma in krävs sittplatsbiljett. Ingången till sittplatsområdet stängs klockan 14.15.

Sittplatserna är onumrerade och består av parkbänkar. Två personer per bänk. Om man är i sällskap går det bra att sitta fler på en bänk.

Ta gärna med sittunderlag och filt om det är kallt.

Om man har ståplatsbiljett så går det bra att ta med egen stol att sitta på. Tänk på att hålla avstånd mellan sällskapen.

Ledsagarplatsen som följer med rullstolsplatsen är ståplats.

Undvik att använda paraply så att sikten blir så bra som möjligt för alla.

Kaffeservering och bokförsäljning

Gratis Fairtrade-kaffe:
Luleå har varit diplomerad Fairtrade City sedan 2011. Fairtrade är en oberoende produktmärkning av varor som har producerats med respekt för mänskliga rättigheter. Läs mer om Fairtrade City Luleå.

Luleå kommun bjuder på Fairtrade-kaffe under jubileumsceremonin. Det finns två kaffebord i området. Tänk på att hålla avstånd.

Försäljning av boken om Luleås 400-åriga historia:
Författarna Roine Viklund och Curt Persson har ett bokbord i området där de säljer jubileumsboken ”Luleå – De första 400 åren”. Boken är i två volymer. Pris: 400 kronor.

Övrig information

Elever från Teaterhögskolan minglar runt i kläder från de olika århundradena och delar ut ett jubileumsprogramblad.

Coronarestriktioner gäller fortfarande, så kom ihåg att hålla avstånd och stanna hemma om du är sjuk.

GDPR-information

Detta evenemang kommer att dokumenteras med film och foto, inklusive direktsändning.

Filmer och bilder från evenemanget kan komma att användas i syfte att informera om, samt marknadsföra, detta och framtida evenemang för Luleå kommuns räkning.

Om du vill få en film eller bild raderad – kontakta Luleå kommun via e-post lulea.kommun@lulea.se eller telefon 0920-453000. Läs mer om hur Luleå kommun hanterar personuppgifter.

Tårtkalaset med familjeaktiviteter i Hermelinsparken är flyttat till försommaren 2022.

Senast publicerad: 2021-09-30Senast uppdaterad: 2021-09-30
Dela denna sida: