Bok & Bilds program 21-23 oktober (fritt program från den 18:e oktober)

Bok & Bild genomför i år två program. Det huvudsakliga programmet finns här nedan med biljetter från 50 kr per programpunkt. Du kan skräddarsy din egen Bok & Bild-upplevelse. Det andra programmet är kostnadsfritt och pågår i Stadsbiblioteket under hela veckan från måndagen den 18:e oktober. Vad som är bra att veta är att för 2021 års upplaga av Bok & Bild kommer alla samtalen fokuseras till Lilla och Stora salen i Kulturens Hus, samt Vingen i Luleå Stadsbibliotek.

Det fria programmet hittar du här, eller i menyn Program Vingen.

Torsdag 21 oktober

18.00 – 18.45 - Lilla salen - 50 kr
Biljetter till Åsa Larsson hittar ni här: Ticketmaster.se Länk till annan webbplats.

Åsa Larsson - Fädernas missgärning
Samarrangeras av Kontext – Litterär scen Luleå

Åsa Larsson är en av landets mest framgångsrika deckarförfattare. Nu avslutar hon sin serie om Rebecka Martinsson med Fädernas missgärningar. Här finns en hög igenkänningsfaktor för varje norrbottning och ännu högre för en kirunabo eller tornedaling. Vi möter för sista gången Sivving, Anna-Maria Mella, Sven-Erik Stålnacke och hennes f d kärlek Krister med sina hundar.


Hur har det varit att leva med Rebecka Martinsson alla dessa år? Och vad är det för mörk hemlighet i Rebeckas egen familjehistoria som kommer i dagen i Fädernas missgärningar?


Kulturjournalisten Kerstin Wixe samtalar med Åsa Larsson.

Foto: Mattias Timander


19.15 - 20.00 - Lilla salen - 50 kr
Biljetter till Catti Brandelius hittar ni här: Ticketmaster.se Länk till annan webbplats.

Catti Brandelius - Om musikens roll och potential i konsten och i den stora kampen
Samarrangeras av Galleri Syster

Catti Brandelius antar olika skepnader. Hon utnämnde sig själv till Miss Universum som var högljudd och krävande och ville inte behaga världen utan snarare förändra världen så att den skulle behaga henne. Efter att ha varit den vackraste i världen blev hon sedan ”Profesora”, en självproklamerad professor och folkbildare som for på en landsomfattande föreläsningsturné med berättelser om framstående kvinnor och ställde sig själv och publiken frågor som: Vem äger kunskap? Vems kunskap är det som räknas?

Sen var det dags att bli man. Hennes pappa hade alltid sjungit mycket Taube när hon var liten. Därför längtade hon efter att bli sjöman när hon blev stor. Men sen blev hon ju kvinna och vad skulle hon bli då? Carmencita? Hon blev Evert Taube. Efter det har hon bl a iklätt sig rollen som Elitakrobaten.

Catti Brandelius för ett samtal med Galleri Syster men också välbehövlig kampsång. Under programpunkten genomgår Catti ett kompendium av kampsånger som bl a de deltagande kvinnorna i Galleri Systers tidigare projekt Kvinnlig Kulturbaserad Historieskrivning i Norr har valt ut.

Foto: Åse Bengtsson


20.30 - 22.00 - Vingen plan 5 - 100 kr
Biljetter till Språket & Skrivandet hittar ni här: Ticketmaster.se Länk till annan webbplats.

Språket & Skrivandet – Mikael Niemi, Moa Backe Åstot & Malmfältens Rockklubb
Servering av öl & vin

Denise Bergström, språkforskare på Luleå Tekniska Universitet samtalar med Torbjörn Ömalm från Malmfältens Rockklubb som i våras släppte ett album med låtar på tre av Sveriges minoritetsspråk, Moa Backe Åstot från Sapmi som nyligen debuterat med romanen Himlabrand, och Mikael Niemi som under 20 år vart en av Tornedalens och Sveriges lysande författare. Under första delen av programpunkten får vi lyssna till deras syn på hur språket och den språkliga identiteten påverkar skrivandet. I den andra delen spelar Malmfältens Rockklubb med gästartister låtar från deras senaste album Jiedna:Ajatuksia.

Foto Mikael Niemi: Dan Norrå/Conatum
Foto Moa Backe Åstot: Carl-Johan Utsi


Fredag 22 oktober

17.30 – 19.00 - Lilla Salen - 100 kr
Biljetter till Annika Norlin & Rebecka Digervall hittar ni här: Ticketmaster.se (SLUTSÅLT) Länk till annan webbplats.

Annika Norlin – Jag ser allt du gör (SLUTSÅLT)
Samarrangeras av Sensus Equalizer
Servering av öl & vin

Annika Norlin debuterade som författare med kritikerrosade och Augustprisnominerade novellsamlingen ”Jag ser allt du gör”. Annars är hon välkänd som artist och har under namnen Säkert! och Hello Saferide givit ut totalt sex album.

Rebecka Digervall är låtskrivare, producent och artist från Pajala. Vi känner främst igen henne som medlem i bandet The Magnettes som turnerat i över 20 länder. Rebecka skriver även låtar till andra artister samt har medverkat på låtskrivarcamps i både USA och Asien.

På Bok & Bild möts de båda i ett samtal om text, skapande, skrivande och kreativitet, modererat av Elisabeth Rosenbrand.

Förutom samtalet mellan Annika, Rebecka och Elisabeth uppträder bandet Maisy.

Foto Annika Norlin: Elin Berge
Foto Rebecka Digervall: Sanna Kalla


19.00 - 19.45 - Stora salen - 50 kr
Biljetter till Sara-Vide Ericson hittar ni här: Ticketmaster.se (På biljetten kommer det stå Karina Mamma Andersson) Länk till annan webbplats.

Sara-Vide Ericson (Ersättare för Karin Mamma Andersson)

Sara-Vide Ericson, f. 1983, bor och arbetar i Älvkarhed, Hälsingland, Sverige. Hon är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan (2004–2009) Stockholm, Sverige.

Ericsons målningar behandlar artefakter, ritualer, arv och minnen. Hennes verk är skapade med en naturlig känslighet för både det nordiska ljuset och dess rumsliga konstruktion och erinrar om en underlig men ändå bekant värld. I centrum står ofta en karaktär som är utmejslad ur ett performance eller en ritual, vilket oftast är utgångspunkten i varje verk.

Med utställningar i Sverige och internationellt har Ericson i Norden etablerat sig som en ledande målare i sin generation. Hon har ställts ut på flera museer och institutioner, såsom: Bonniers Konsthall, Stockholm, Sverige, Trafo Kunsthalle, Oslo, Norge, Göteborgs Konsthall, Göteborg, Sverige, Sven Harrys Konstmuseum, Stockholm, Sverige, Friedman Benda Gallery, NYC, USA, Kunsthalle Rostock, Rostock, Tyskland, Arario Gallery, Seoul, Sydkorea, Scandinavia House, NYC, USA, bland andra.

Hennes verk finns bland annat representerade på Moderna Museet, Stockholm, Sverige, Pizuzzi Collection, Ohio, USA, Uppsala Konstmuseum, Uppsala, Sverige, Statens Konstråd, Sverige, med flera. Hon är också representerad i privata samlingar internationellt.

Konstnären representeras av Galleri Magnus Karlsson, Stockholm, Sverige och V1 Gallery, Köpenhamn, Danmark.

Samtalsledere är Erica Rönnbäck

Foto: Bo Christian Larsson

 

Karin Mamma Andersson hälsar att hon ser fram emot att träffa Luleå och vår publik. Hennes samtal kommer därför flyttas till våren 2022. Vi kommer då arrangera en Bok & Bild-kväll med Karin Mamma Andersson och en författare. Ni som köpt biljett till Karin Mamma Andersson, får komma på denna kväll konstnadsfritt, och samtidigt gäller er biljett för Sara-Vide Ericson. Två för en helt enkelt!

Ni som köpt biljett till Karin Mamma Andersson kommer få ytterligare information under måndagen 18:e oktober.

 

20.30 - 22.30 - Lilla Salen - 50 kr
Biljetter till Anarki, Aktivism, Konst och Poesi hittar ni här: Ticketmaster.se Länk till annan webbplats.

Anarki, Aktivism, Konst och Poesi - Magdalena Nordin, Ola Stinnerbom och Poetry Slam
Programpunkterna i blocket arrangeras av Galleri Syster, Studiefrämjandet och Bilda tillsammans med Ordanvind
Servering av öl & vin

Uppfostran genom konsten,
Galleri Syster presenterar en performativ föreläsning av Magdalena Nordin, utbildad i fri konst vid Konstfack. Magdalena Nordin utgår ifrån Herbert Reads idéer om anarkism och modernism och om att använda konsten som en frigörande kraft för människan. Hon tar upp hur konsten och skapandet används som pedagogiskt verktyg för att forma människor, och gör ett försök att formulera konstens mening. Både för sig själv och omvärlden. Kan målet med skapandet och konsten vara en demokratisk revolution?

En förljugen sanning
Studiefrämjandet presenterar scenkonstnären och författaren Ola Stinnerbom som möter Kjell Peder Johansson i ett samtal den samiska historieskrivningen och dess inverkan på scenkonsten. Ola Stinnerbom säger att samer har blivit berövad större delen av det samiska kulturarvet där statsmakten i sekel drivit en manipulativ försvenskningspolitik. Kolonialismen har pågått i århundraden där samerna varit och fortfarande är en bricka i storsamhällets försök att försvenska och få samerna att uppgå i den övriga befolkningen. Denna strategi har medfört att den samiska historieskrivningen allt för ofta färgats och förvrängts av de personer som skrivit samernas historia. Några av dessa påståenden är att samerna anses vara ett folk utan vare sig dans, musik och musikinstrument.”

Norrbottens bästa Slampoet!
Bilda och Ordanvind presenterar ett Poetry Slam med fyra av Norrbottens främsta poeter genom åren: Josefin Şîlan Karlsson, Timimie Gassko Märak, Sofia Sundqvist och Juvvá Pittja. De är alla Norrbottensmästare och finalister i SM i Poetry Slam. De fyra kommer göra upp i en episk kamp för att avgöra Norrbottens bästa slampoet. Dessutom uppträdande av Satu Takkinen, dubbel Norrbottensmästare och SM-trea i lag.

Foto Magdalena Nordin: Egen
Foto Ola Stinnerbom: Håkan Larsson
Foto Poetry Slam: Pexels


Lördag 23 oktober

11.00 – 11.45 - Stora salen - 50 kr
Biljetter till Bianca Kronlöf hittar ni här: Ticketmaster.se Länk till annan webbplats.

Bianca Kronlöf – Brev till mannen
Samarrangeras av NBV & Folkuniversitetet

Bianca Kronlöf är aktuell med sin uppmärksammade debutbok ”Brev till mannen” där hon skriver brev till män hon mött. Om känslor, sex, våld, maskulinitet. Till den slaka och den hårda. Till pappa och farfar. Till den ofödde sonen. Till ragget. Till dig som gått på myten och till dig som aldrig har höjt handen. Är du en av dom?

Bianca är utbildad på teaterhögskolan i Göteborg och har jobbat vid Dramaten och Stadsteatern i Stockholm och Göteborg. I höst spelar hon en av huvudrollerna i serie ”Deg” på SVT. Som komiker har hon hyllats för sin feministiska satir. Hon har skrivit och spelat i den prisade serien ”Full Patte” och även tilldelats Expressens satirpris “Ankan”. Med humorgruppen “Familjen Kaos” har hon spelat för utsålda hus över hela Sverige med två olika föreställningar.

Foto: Thron Ullberg


12.15 - 13.00 - Lilla salen - 50 kr
Biljetter till Enri Canaj hittar ni här: Ticketmaster.se Länk till annan webbplats.

Enri Canaj – Say goodbye before you leave

Magnumfotografen Enri Canaj har följt människors resor, kamp, hopp och drömmar genom två kontinenter och 13 länder under 7 år. Från de första båtarna i medelhavet med migranter 2013 till förra årets brand i lägret Moira, Lesbos under den pågående pandemin.

Enri kommer ge en inblick i de berättelser som ligger bakom bilderna. De livsöden som utspelar sig framför kameran, och hans egen parallella resa.

Enri Canaj är bland annat publicerad i Time Magazine, The Guardian, New York Times, National Geographic och Vouge US. Dessutom flertalet utställningar runt om i Europa med nedslag i bland annat Frankrike, Italien, Grekland, Polen och Italien.

OBS. Detta art-talk hålls på engelska.


13.30 - 14.15 - Stora salen - 50 kr
Biljetter till Kjell Westö hittar ni här: Ticketmaster.se Länk till annan webbplats.

Kjell Westö - en av Finlands främsta författare
Samarrangeras av Kontext - Litterär scen i Luleå

Kjell Westö debuterade som poet i slutet av 80-talet och har sedan dess skrivit essäer, noveller och krönikor. Romanerna som utspelar sig i Helsingfors har blivit något av ett signum men i den senaste romanen, Tritonus, har han lämnat storstaden för att i nutid berätta om stjärndirigenten Thomas Brander som flyttat ut på en ö i den finska skärgården.

Westö skriver med ett genuint intresse för människan, talar fem språk och är hobbymusiker i två coverband. Till Luleå kommer han för att tala med Joseph Knevel om skrivandet, musiken och såklart Tritonus.

Foto: Thron Ullberg


14.45 - 15.30 - Lilla salen - 50 kr
Biljetter till Furmark, Kenttä och Westerberg hittar ni här: Ticketmaster.se Länk till annan webbplats.

Anneli Furmark, Matilda Kenttä, Hilda Westerberg
Samarrangeras av Galleri Lillasyster

Anneli Furmark, Matilda Kenttä & Hilda Westerberg - i ett samtal om identitet, uppväxt och att genom konsten skildra ett Norrbotten i förändring.

Anneli Furmark är uppvuxen i Luleå, men verkar numera i Umeå som konstnär, illustratör och serietecknare. Hon gett ut en rad album i vilka det norrländska landskapet med dess stämningar och människor spelar en central roll.

Textilkonstnären Matilda Kenttä kommer från Kiruna och är just nu aktuell i utställningen “Samla & visa” på Konstmuséet i Norr där hon med hjälp av trasmattor som kirunabor lämnat in väver storskaliga verk och skapar nya historier.

Serietecknaren Hilda Westerberg är uppvuxen i Stockholm men har sedan barnsben spenderat sina ledigheter med sin mamma i Lainio. I vuxen ålder flyttade hon till Kiruna för att bo där i fyra år och hann under denna tid se hur stadsomvandlingen tog fart, vilket hon idag arbetar på ett seriealbum om."


16.00 - 16.45 - Stora salen - 50 kr
Biljetter till Stina Wollter hittar ni här: Ticketmaster.se Länk till annan webbplats.

Stina Wollter - Kring denna konst

Sedan mer än trettio år tillbaka har Stina Wollter varit yrkesverksam konstnär. I Kring denna konst får vi kliva in i hennes rika konstnärskap, in i berättelserna bakom bilderna, och händelserna bakom berättelserna. Boken innehåller ett rikt urval av Stinas egna verk genom årtionden – från måleri och teckningar till kollage, skulpturer och foton. Den är både indelad i kronologiska avsnitt som baseras på teman och erfarenheter i hennes eget liv, och här och där får vi även djupdyka ner och stanna upp i enstaka verk. Hon beskriver hur konsten och livets händelser vävs samman och påverkar varandra i ett växelspel där konsten står för både ett tryggt rum och ett sätt att kommunicera med omvärlden och samtidigt förstå och bearbeta den. Kring denna konst ger ingångar och öppningar till en värld som av många kanske upplevs som sluten. Det är en bok om människan, skapandet och kreativitetens kraft. Om livet i konsten och konsten i livet.

Samtalet leds av Anette Carlsson från Havremagasinet

Foto Stina Wollter: Stewen Quigley


19.00 - 20.00 - Vingen plan 5 - 100 kr
Biljetter till Musiken manifesterar hittar ni här: Ticketmaster.se Länk till annan webbplats.

Musiken manifesterar – Zacke, Justina & Alexander Hagman
Samarrangeras av ABF & Kulturens bildningsverksamhet
Servering av öl & vin

Låttexter är ett direkt och effektivt sätt att göra sin röst hörd. Ett budskap kan vara både explosivt, politiskt och personligt. Årets Bok & Bild har ju temat Röstens kraft, vilket på ett bra sätt ringar in våra paneldeltagares intresse för samhällsfrågor och viljan att lyfta dem genom sin musik. De verkar dessutom inom genrerna rap och hardcore, musikstilar som gjorda för ge texterna extra tyngd. Vilka är drivkrafterna i skapandet hos dessa tre musiker och textförfattare?

Programpunkten inleds och avslutas med musik av Justina.

Alexander Hagman, sångare och textförfattare i hardcorebandet Raised Fist.

Justina, textförfattare och rappare från Iran. Sedan 2020 är hon fristadsmusiker i Piteå kommun via internationella nätverket ICORN

Zacke, Manifestvinnare och grammisnominerad rappare och textförfattare.

Foto Zacke: Oscar Byström
Foto Alexander Hagman: Thomas Adamczyk
Foto Justina: Jamin


20.00 - 22.00 - Lilla salen - 100 kr
Biljetter till Bok & Bilds avslutning hittar ni här: Ticketmaster.se Länk till annan webbplats.

Bok & Bild – Erik Lindegrenpriset, Novell- och konstpris, Storytelling & Stina Wollter
Servering av öl & vin

Bok & Bild – den stora festen för konsten och litteraturen – anordnas för 14 gången! Temat är Röstens kraft och äger rum på Kulturens hus i Luleå, den 21 – 23 oktober.

Festivalen mjukstartar redan på måndagen under Bok & Bild-veckan och får både kostnadsfria programpunkter samt programpunkter med biljettförsäljning.

PRISUTDELNING
Under Bok & Bilds avslutningsprogram får vi möta Erik Lindegrenpristagaren, författaren Jörgen Gassilewski, som tilldelas lyrikpriset på 200 000 kr.
Vi möter även vinnarna av Bok & Bild novell- och konsttävling, Wilma Davidson och Emilia Garberg, som tilldelas vardera 10 000 kr.

Kvällen fortsätter med Storytelling av Giehttogiella och Tjállegoahte och avslutas med en spelning av Stina Wollter tillsammans med Micke Olsson Wollter och kapellmästare Pecka Hammarstedt.

GIEHTTOGIELLA - Det berättande språket.
Förr fördes de samiska berättelserna vidare kring elden eller i skogen. Men vad händer när vi inte längre har tid att samlas kring eldstaden och skogen inte längre står kvar? Hur får vi orden att leva vidare.
Tanken med det tre-åriga projektet Giehttogiella är att främja och bevara jojk och samiska berättartraditioner bland barn och unga i dagens vardag.

Under Bok & Bilds avslutning möter ni de unga berättarna Matilda Eriksson, Alva Fjellström och Tilde Renamn. Projektet stöds av Allmänna Arvsfonden.

STINA WOLLTER gör en spelning tillsammans med Micke Olsson Wollter och kapellmästare Pecka Hammarstedt.

Foto, Stina Wollter: Stewen Quigley

Foto Giehttogiella: Christoffer Holmberg