Vingen - Den öppna scenen under hela veckan!

Vingen i Luleå stadsbibliotek är scenen för fria programpunkter! Vingen som scen kommer användas även kvällstid under Bok & Bild, men fylls av programpunkter redan från måndagen den 18 oktober. Bok & Bild kan därmed smygstarta redan på måndagen.

Måndag 18 oktober

12.00 – 12.45

Magnus Svartvall - Verbal fribrottning

Magnus Svartvall är inte bara bibliotekarie utan också poet eller åtminstone något åt det hållet. Själv ser han sig mer som en verbal fribrottare. Med ett fast tag om orden så daskar han grammatiken i golvet med en sådan kraft att semantiken intar nya konstellationer. Det är inte meningen att hela meningen skall ligga i den hela meningen. En fraktur kan innebära en fräck tur som leder till en ny ordförståelse

Så du är inbjuden till en ordhappening där du kan delta med dina egna texter. Och vem vet? Vi kanske hinner med en och annan skrivövning också!

 

 

18.00 - 18.45
Katarina Kieri - Ensamvargar
Programpunkten presenteras av Resurscentrum för litteratur

Journalisten Marianne Söderberg samtalar med författaren Katarina Kieri om hennes nya ungdomsroman Ensamvargar. En berättelse om Martin och Sasha, två unga människor i 2000-talets början, om längtan och rädsla, om att släpa runt på sina föräldrars bekymmer, om att inte känna riktigt hemma någonstans och om att ibland behöva resa långt för att hitta sin egen gräns.


Tisdag 19 oktober

12.00 - 12.45
Bosse Johansson - Grusvägar och svanesånger i det norra paradiset
Programpunkten presenteras av Resurscentrum för litteratur

Bosse Johansson har skrivit om såväl flottare som nazister i Norrbotten, i fyra tjocka reportageböcker och en historisk roman. På Bok och bild samtalar han med David Väyrynen, om förkärleken till norrbottnisk natur, om reportagebokens betydelse för stoltheten över den egna regionen och om lusten att berätta allt.

Foto Anna-Greta Johansson


16.00 – 16.45

Gunnar Sjöberg - Om jag skulle predika idag
Programpunkten presenteras av Resurscentrum för litteratur tillsammans med Ordfirman

Varje söndag under ett helt år skrev Gunnar Sjöberg på Facebook en text under rubriken ”Om jag skulle predika idag”, texter som illustrerades av Lars Segerstedt. Dessa texter har nu blivit en bok. Författaren skriver om Guds mysterium och människans villkor. Ett evangelium om Guds närvaro.

Samtalsledare Kerstin Wixe


18.00 – 18.45
Curt Persson & Roine Viklund - Luleås första 400 år

Historikerna Curt Persson och Roine Viklund kommer till Bok & Bild med de färska böckerna ”Luleå - de första 400 åren” i bagaget. Tillsammans har de och några gästskribenter sammanställt Luleås historia i dessa två volymer som innehåller text och mängder av bilder.

Böckerna berättar om Luleås historia från en glesbefolkad jordbruksbygd till ett modernt, välutvecklat samhälle. Här kan du bland annat läsa om orsaken till att staden grundades, stadsflytten, ofredsåren, stadens utveckling och dess tillväxt. Berättandet sker genomgående med stadens människor i centrum, de som bidrog till och skapade utvecklingen under den här tiden. Andreas Hoffsten leder samtalet där vi får lyssna till ett axplock av de historier och berättelser som Luleå rymmer.

Foto: Staffan Westerlund


Onsdag 20 oktober

12.00 - 12.45
Anna Mämmi - Varför har inte vintern kommit än?
Programpunkten presenteras av Resurscentrum för litteratur

Anna Mämmi har under året debuterat med barnboken Marja och Nordanvinden, som publicerats på svenska, såväl som på nordsamiska och meänkieli. På Bok och bild samtalar hon med David Väyrynen, om barnbokens roll i arbetet för att revitalisera minoritetsspråk, om kloka far- och morföräldrar och naturligtvis om att skriva.

Foto: Niklas Mämmi


16.00 - 16.45
Lotta Engström & Emma Wiggefors - En månad i Grez-sur-Loing
Programpunkten presenteras av Resurscentrum för konst

Samtal om vad som uppstår då man får möjlighet att fokusera på sitt konstnärskap och släppa allt annat. Under 2021 reste konstnärerna Lotta Engström och Emma Wiggefors till Frankrike. Konstnärerna kommer att berätta om sin vistelse vid konstnärsresidenset i Grez-sur-Loing, Frankrike och vad det kan ge ett kreativt skapande att få gå in i en månads arbetsprocess.

Emma Wiggefors växlar mellan olika konstnärliga världar och medium. Med en utbildning inom kreativt skrivande på Fridhems Folkhögskola och en konstutbildning på Sunderby Folkhögskola har hon gått från att läsa poesi på scen till att spänna upp canvasdukar. På senare tid har hon även arbetat med regi, manus och kostym till både dokumentärfilm och musikvideos. Hon har jobbat med artister som Maxida Märak och Vera Vinter, 2021 släppte hon Kortfilmsdokumentären "Våra avstånd”. För henne är skapandet gränslöst och för alltid en upptäcktsresa.

Under en längre tid har Lotta Engström rört sig kring temat klimat och miljö. I linje med de tankarna har hon fokuserat sitt konstnärliga arbete på att hitta sätt att skapa konst av naturliga och organiska material som inte påverkar miljön negativt. Det är ett experimentellt projekt som utmanar Lotta på ett kreativt sätt. Den konst som blir i denna process utgår från de material som finns på plats, det kan vara måleri, tryck, skulptur Land Art m.m.

Samtalsledare: Hanna Isaksson, Verksamhetsledare, Resurscentrum för konst


18.00 – 18.45
Khaled Alesmael – En port till havet
Samarrangeras med Stadsbiblioteket i Luleå

Journalisten och författaren Khaled Alesmael är aktuell med romanen ”En port till havet” som består av livsberättelser från homosexuella arabiska män på flykt från förtryck.

Khaled Alesmael är född och uppvuxen i Syrien, med en turkisk mor och en syrisk far, och har svenskt medborgarskap sedan 2018. Han har arbetat som journalist i Mellanöstern, Nordafrika och i flera europeiska storstäder.

Under åren har Khaled Alesmael vunnit flera fina priser, bland annat för kortfilmen ”Kaffe med Sukkar” på Göteborgs filmfestival 2019 och Sveriges Radios Novellpris 2020 för novellen ”En tygväska med Damaskustryck”.

Tillsammans med sin översättare Anna Jansson samtalar Khaled Alsesmael med Josefin Şîlan Karlsson.

Foto: James Sanastasi 


Torsdag 21 oktober

12.00 - 12.45
Formstark – Hur kan norrbottniskt konsthantverk, design och slöjd lyfta Norrbottens besöksnäring?
Programpunkten presenteras av Resurscentrum för konst

Hur kan norrbottniskt konsthantverk, design och slöjd lyfta Norrbottens besöksnäring?

Tvååriga projektet Formstark Norrbotten skapar nya förutsättningar att mötas och dra nytta av kompetenser inom två branschområden; besöksnäringen och professionella utövare inom konsthantverk, slöjd och design.

Projektledare Sofia Öberg berättar mer och projektet, den aktuella utställningen ’Ett formstarkt Norrbotten’ på Norrbottens Museum och en nylanserad produktkatalog med utvalt konsthantverk, slöjd och design från Norrbotten.

Två deltagare från projektet berättar om sina processer och verk som har kommit till utifrån projektet. Gunnel Tjäder, konsthantverkare från Kiruna berättar om sitt konstnärskap och samarbetet med Lapland Guesthouse och slöjdaren Katarina Spik Skum. Ida Isak Westerberg, textilkonstnär från Älvsbyn berättar om sitt konstnärskap och samarbete med Silvermuseets butik.

Foto: Simon Eliasson


17.00 - 17.45 Moskito Art Talk med Bertil Sundstedt
Programpunkten presenteras av Resurscentrum för konst

Bertil Sundstedts föreläsning kommer att handla om hur tvivel och stundom lidelsefull entusiasm, skavande rastlöshet, tidsanda och tillfälligheter har kommit att prägla hans konstnärliga bana genom livet.

Sundstedt har studerat måleri för Tex Berg och gått utbildningar på Konstlinjen i Sunderbyn, Konstfack samt diverse teknikkurser. Förutom mångårig utställningsverksamhet med ca 50 separatutställningar och ett stort antal samlingsutställningar har han även gjort ett tjugotal offentliga verk.

Foto: Från Resurscentrum för konst


Fredag 22 oktober

12.00 – 12.45

Marianne Westin - Hur kvinnlig rösträtt vanns
Programpunkten presenteras av Resurscentrum för litteratur tillsammans med Black Island Books

Varför var så många rösträttskämpar lärare?

Varför var nykterhetsfrågan viktig?

Varför var klädseln viktig?

Och cyklar?

Marianne Westin svarar på frågor och berättar om de kvinnliga rösträttskämparna Siri Holm och Märta Bucht med anledning av boken ”Stridbara Siri & Modiga Märta” (Black Island Books).

Samtalsledare: Peo Rask.

14.00 - 14.45
Katarina Palm – CP-hjärnan

CP-hjärnan det är jag det. Clever and Pretty är mitt epitet. Eller vänd på det hur ni vill. Rösten vill jag ge alla de människor som vill skriva, men inte har getts modet att uttrycka sig i skrift. Vilka historier är värda att berättas? Med mina böcker talar jag till er.

16.30 - 17.30
Slaget om Göteborg – En fotobok om Göteborgskravallerna 2001
Programpunkten presenteras av Fotoförfattarna / Svenska Fotografers Förbund

 ”Allra starkast minns jag ljuden. Helikoptrar och batongslag. Talkörer och dova dunsar av gatsten mot asfalt. Megafoner, skrik och gråt. Och så skotten förstås. Jag var med vänner på gatorna för att fotografera och demonstrera. Jag förstod att vi skulle bevittna ett historiskt ögonblick i min hemstad och jag ville vara i det”.

Fotografen Per Englund var bara 20 år när han befann sig i händelserna centrum under EU-toppmötet i Göteborg. Nu 20 år senare har han samlat sina bilder i fotoboken Slaget om Göteborg, som inleds med en novell av författaren Henrik Bromander. Samtalet mellan Per Englund och redaktör Tobias Barenthin Lindblad tar avstamp i händelserna och arbetet med boken. Hur närmar man sig ett nationellt trauma ut efter 20 år, och hur pålitliga är egentligen ens egna minnen?

Foto: Per Englund

18.00 - 18.45 Ghirmay Yohannes - Tid/Time

Om vad som hände i Eritrea för 20 år sen, och vad som hänt sedan dess. Om fristadstäderna och sin nya publikation Tid/Time, som innehåller en rad personporträtt om de människor och journalister som togs tillfånga eller lyckades fly. Ghirmay samtalar tillsammans med Jan Olofsson, och de två delar med sig av sin relation med Tesfagiorgis Habte och arvets efter Tesfu. Han var Luleås tidigare fristadskonstnär, men som gick bort i covid-19.

Foto: David Karlsson