Blomlådor

Varje år ställs drygt 220 blomlådor ut på Luleås gator. Meningen är inte att förhindra fordon utan att få förarna att sänka sin hastighet när de kör på bostadsgator. Låg hastighet på bostadsgator är en viktig förutsättning för en trygg och säker trafikmiljö.

För att få ställa ut blomlådor måste du ansöka om tillstånd. Tillståndet gäller ett år i taget och du måste själv förnya tillståndet inför varje sommar om du vill ställa ut blomlådor.


OBS! E-tjänsterna har stängt för i år!


Sista ansökningsdagen för att ansöka om tillstånd för att få ställa ut blomlådor sommaren 2019 är den 15 maj. Detta innebär att våra e-tjänster då stängs och det går inte längre att ansöka om tillstånd för blomlådor. Det går inte heller att ansöka om tillstånd via mail eller telefon. Nytt för i år är att det krävs att du som söker om tillstånd har en bank-id/mobilt bank-id.

Om ni redan nu är intresserade av att ställa ut blomlådor nästa sommar är ni självklart välkomna att kontakta oss via mail eller telefon för att anmäla ert intresse. Själva anmälan görs dock via våra e-tjänster som öppnar första veckan i april varje år.


e-post: blomlador@lulea.se

Telefon: 0920-45 30 00


E-tjänst

I början av 2014 lanserades vår nya e-tjänst för blomlådor där du snabbt och enkelt kan ansöka om att få ställa ut blomlådor och förnya ditt tillstånd. Håll utkik här på hemsidan under första veckan i april 2019 för länk till e-tjänsten.

Vi använder även en SMS-tjänst där vi kommer att skicka ut påminnelser, till exempel innan vi kommer till ditt område för att göra markeringar för blomlådor. SMS-tjänsten kommer inte att användas för reklam utan endast för att skicka ut infomation gällande blomlådorna.

Till information om e-tjänsten för ny ansökan av blomlådor


Till information om e-tjänsten för förnyelse av ansökan av blomlådor


Vad gäller?​

För att blomlådorna inte ska utgöra en trafikfara eller försämra framkomligheten på gatan är det vi som avgör om gatan är lämplig för blomlådor och vart de i så fall får placeras.

  • Tillståndet gäller för ett år i taget.
  • Tillstånd ges endast till bostadsgator där hastigheten är 50 km/tim eller lägre.
  • Gatan måste dessutom vara kommunal och dina grannar ska vara positiva till att blomlådorna ställs ut.

Luleå kommun bekostar inte de blomlådor som ställs ut utan du får själv köpa dem eller om du är händig, bygga dem själv. Vi tar inget ansvar för eventuella skador till följd av blomlådor.

Information om utplacering av blomlådor på Luleås gatoröppnas i nytt fönster


Viktiga datum

  • Sista ansökningsdag för sommaren är den 15 maj.
  • Blomlådor får vara utställda mellan den 15 maj och den 15 september.

Datum för när markeringar görs i de olika bostadsområdena kommer att publiceras på hemsidan under april 2019.


Frågor och synpunkter

Om du är missnöjd med någon blomlådas placering eller har synpunkter på denna ber vi dig kontakta kundtjänsten. Flytta inte själv på blomlådorna då detta kan innebära en trafikfara eller att framkomligheten på gatan begränsas.