Krisberedskapsveckan 2019

Den 6–12 maj 2019 är det nationell krisberedskapsvecka. I Luleå arrangerar vi en kvällsföreläsning om "Prepping" med två av Sveriges mest populära föreläsare inom krisberedskap samt en föreläsning för gymnasieelever. Passa också på att besöka våra utställningar för att lära dig mer om hur du förbereder dig och din familj i händelse av en samhällskris.

Krisberedskapsveckan startades av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och är en kampanj tillsammans med landets kommuner. Luleå kommun har en god beredskap för att hantera samhällskriser av olika slag men det är också viktigt att du som bor i kommunen är välinformerad och engagerad om något skulle hända. Krisberedskapsveckan fokuserar på vad människor själva kan göra och bidra med vid allvarliga samhällsstörningar.

Föreläsningar om "Prepping"

Prepping handlar om att vara förberedd på olycka eller kris. Ett första mål kan vara att klara sig 72 timmar om man får plötsligt bortfall av el, vatten eller andra viktiga samhällsfunktioner.

Under årets temavecka erbjuder vi bland annat en föreläsningskväll. Ta chansen att lyssna på två av Sveriges mest populära föreläsare inom krisberedskap. Anna-Maria Stawreberg, författare och journalist, och Herman Geijer, zombieöverlevnadsexpert, kommer till Luleå och berättar hur man förbereder sig för att klara olika typer av kriser och katastrofer.

Tid: Onsdag 8 maj kl 17.30-20.30
Plats: Kulturcentrum Ebeneser, Skomakargatan 23, Luleå

Fri entré, men antalet platser är begränsat så kom i tid. Mer information om föreläsningskvällen.

Vi arrangerar även en föreläsning med Herman Geijer som vänder sig till gymnasieelever. Mer information om gymnasieföreläsningen.

Utställningar om krisberedskap

För dig som vill veta mer om beredskap i hemmet finns flera utställningar att besöka. De finns på följande ställen:

  • Medborgarkontoret Råneå
  • Stadshuset
  • Stadsbiblioteket, Kulturens hus
  • Räddningstjänsten

Besök utställningarna och få mer information om krisberedskap. Här får du också tips på hur du förbereder en så kallad krislåda till hemmet. Exempel på vad som är bra att ha hemma är konserver och livsmedel som klarar sig i rumstemperatur, stearinljus, varma kläder, plastdunkar, batteridriven radio och extra batterier.

Folder om svensk hemberedskap

Under krisberedskapsveckan 2018 skickade MSB ut en folder till alla svenska hushåll, "Om krisen eller kriget kommer". Vi har beställt ett begränsat antal foldrar även i år, de finns att hämta vid våra utställningar. Du kan också ladda ner foldern eller beställa ett exemplar via MSB:s webblänk till annan webbplats.

Förberedelser i hemmet

Genom att ha en hemberedskap inom områdena mat, värme, vatten och kommunikation kan de flesta av oss klara oss själva under 72 timmar i händelse av en kris. Då kan samhällets resurser användas för att hjälpa mer utsatt människor som äldre, sjuka och barn.

Se filmerna om krisberedskap

Nedan kan du se armbryterskan Heidi Andersson som visar enkla tips för att skaffa en hemberedskap för hushållet: